Οταν ο Fred Boissonnas «αιχμαλώτιζε» με το φακό του Αίγυπτο και Σινά

Τι είδε στην Αίγυπτο και τη χερσόνησο του Σινά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα ο θρυλικός φωτογράφος Boissonnas. H εμβληματική έκθεση με τη χορηγία του Ιδρύματος Λάτση.

Οταν ο Fred Boissonnas «αιχμαλώτιζε» με το φακό του Αίγυπτο και Σινά

Είχε ήδη εισέλθει στη δεκαετία των '70 ο Ελβετός φωτογράφος Frederic (Fred) Biossonnas όταν ο βασιλιάς Φουάντ Α' τον προσκάλεσε το 1929 στην Αίγυπτο προκειμένου να συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό για την πολυτελή έκδοση με τίτλο Egypte (Αίγυπτος / Γενεύη 1932).

Ο Boissonnas, καταξιωμένος φωτογράφος εκείνης της εποχής, είχε κατασταλάξει πια ως προς τις φωτογραφικές του αναζητήσεις κι ως προς εκείνο που πραγματικά του ταίριαζε: να συλλαμβάνει το βαθύτερο νόημα κάθε τόπου. Η περιπλάνησή του στην Αίγυπτο διήρκεσε 4 χρόνια και παρ' ολίγον να «γεννήσει» κι ένα δεύτερο βιβλίο. Ενα βιβλίο που, όμως, δεν κατάφερε να εκδοθεί ποτέ... Πρόκειται για την έκδοση στην οποία δόθηκε ο προσωρινός τίτλος Au Sinai (Στο Σινά) και που θα συμπεριελάμβανε την τελευταία του επίσκεψη στην Αίγυπτο τον Μάιο του 1933 και το ταξίδι στην χερσόνησο του Σινά και την Μονή της Αγίας Αικατερίνης.

«Του τελείωσαν τα χρήματα, κι ότι άλλο είχε εκτός από τον ενθουσιασμό, καθ' ότι μέχρι το τέλος της ζωής του ήλπιζε ότι θα κατάφερε να πραγματοποιήσει (και) αυτή την έκδοση που τελικά δεν έγινε ποτέ...», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου η καθηγήτρια Orianna Baddeley, συν-επιμελήτρια της έκθεσης με τίτλο: «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο» (η έκθεση πραγματοποιείται σε επιμέλεια των Oriana Baddeley, Ewelina Warner και Γιώργη Μαγγίνη ).

Οταν ο Fred Boissonnas «αιχμαλώτιζε» με το φακό του Αίγυπτο και Σινά
Egypte (Αίγυπτος / Γενεύη 1932

Οι 85 φωτογραφίες της έκθεσης που εγκαινιάζεται σήμερα, Δευτέρα, στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς) με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και τη συνεργασία του University of the Arts London και του Saint Catherine Foundation, επικεντρώνονται στο φωτογραφικό έργο του Boissonnas για τα δυο αυτά βιβλία και διερευνά την εξελικτική πορεία της αισθητικής του καταξιωμένου φωτογράφου.

Από την έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο»
Από την έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο»

«Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκε το αίτημα του Μουσείου Μπενάκη, του University of the Arts London και του Saint Catherine Foundation για τη διοργάνωση της φωτογραφικής έκθεσης "Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο". Ο Fred Boissonnas, μεταξύ άλλων, σε ένα διάστημα 30 χρόνων αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό ένα μεγάλο κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, αλλά και του ευρύτερου Ελληνικού κόσμου, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό από εικαστικής, εθνολογικής και αρχειακής πλευράς. Στην έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα, θα έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο και στην χερσόνησο του Σινά», ανέφερε στη δική του ομιλία το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση, Βαγγέλης Χρόνης.

Από την έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο»
Από την έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο»

«Το Ίδρυμα Λάτση έχει σταθερό προσανατολισμό στην στήριξη των Τεχνών και του Πολιτισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στο πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας, ενισχύοντας δράσεις για την ανάδειξη και την προβολή του εντός και εκτός των συνόρων. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο κοινωφελές έργο του Ιδρύματος, το οποίο επιπλέον δραστηριοποιείται στον τομέα της Εκπαίδευσης, της Επιστήμης, της Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανάπτυξης και του Περιβάλλοντος», συμπλήρωσε ο κ. Χρόνης.

Από την έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο»
Από την έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο»

«Συνακόλουθα, η έκθεση "O Fred Boissonnas στην Αίγυπτο" συγκεντρώνει πολλά νήματα και βρίσκεται πολύ κοντά στην καρδιά αυτού του Μουσείου – και στη δική μου, καθόσον είχα την χαρά να ανασκάψω στο Όρος Σινά και να δημοσιεύσω ένα βιβλίο για την ιστορία του. Μολονότι όμως είχα περάσει εννέα χρόνια ερευνώντας αυτή την ιστορία, δεν γνώριζα για τον αθέατο θησαυρό του Αρχείου Σινά της Συλλογής Roussen με τις έξοχες φωτογραφίες του Fred Boissonna», ανέφερε με τη σειρά του ο Γιώργης Μαγγίνης εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη.

Από την έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο»
Από την έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο»

«Ο Fred Boissonnas είχε αποστολή από τον Βασιλιά της Αιγύπτου να κάνει ένα βιβλίο που εξηγούσε με κάποιον τρόπο την αρχαία, τη σύγχρονη και την ισλαμική περίοδο της Αιγύπτου», εξήγησε στο TheTOC κατά τη διάρκεια της περιήγησης στην έκθεση η καθηγήτρια Orianna Baddeley. «Ο Φουάντ έστειλε τους φρουρούς του να ταξιδέψουν με τον Boissonnas σ' όλη την αιγυπτικακή επικράτεια. Κι όταν ήταν εκεί, ο Boissonnas σκέφτηκε να κάνει ένα ακόμα βιβλίο για το Σινά κι έψαχνε να βρει χρηματοδότη. Ενα βιβλίο που θα τεκμηρίωνε ότι είδε στο ταξίδι του στα ίχνη των Ισραηλιτών και του Μωυσή (έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «΄Εξοδο»), στη χερσόνησο του Σινά και τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της καθηγήτριας Baddeley, ο Boissonnas ήταν ένας μεγάλος μάστορας της «ενδιαφέρουσας «γωνίας» και «του ενδιαφέροντος σημείου (να δει κανείς φωτογραφικά τα πράγματα)», κι ο ίδιος ασχολούνταν με το άθλημα της αναρρίχησης. «Κι ακόμα και στα 70 του κρεμόταν από βράχους για να εξασφαλίσει την καλύτερη προοπτική Βλέποντας, δε, μερικά από τα τοπία που αιχμαλώτιζε η μηχανή του - αυτά τα καταπληκτικά τοπία υπό το σεληνόφως - μερικές φορές ξεχνά κανείς ότι όλα αυτά είναι πριν από τα drones και της λήψεις από ελικόπτερο. Μπορούσε να τραβήξει αυτές τις φωτογραφίες και να αιχμαλωτίσει κάτι από την ενέργεια ενός ανθρώπου να βρεθεί στη δική του θέση να πάρει τη φωτογραφία», συμπλήρωσε.

Από την έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο»
Από την έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο»

Στη συνέντευξη τύπου υπογραμμίστηκε και το έργο που επιτελεί την τελευταία 20ετία το Saint Catherine Foundation. Το Ίδρυμα αυτό υλοποιεί μια σειρά επιμέρους έργων: συντήρηση των χειρογράφων-θησαυρών της Μονής, επέκταση και αναδιάταξη του κτιρίου της βιβλιοθήκης, καθώς και σύστημα πυροπροστασίας. Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση, το Saint Catherine Foundation, σε συνεργασία με το University of the Arts London, υλοποιεί το πρόγραμμα «Ligatus», στο πλαίσιο του οποίου 35 ερευνητές από 9 χώρες εξέτασαν 3.306 χειρόγραφα και 957 πρώιμα έντυπα βιβλία τα οποία διατηρούνται εξαιρετικά, με μερικές μόνον φθορές λόγω της κάθετης θέσης φύλαξης. Στόχος του προγράμματος είναι ο εντοπισμός των φθορών που πρέπει να αποκατασταθούν. Για τον λόγο αυτόν, η ερευνητική ομάδα «Ligatus» έχει σχεδιάσει ένα κουτί από ανοξείδωτο ατσάλι, ειδικά για τη βιβλιοθήκη της Μονής Αγίας Αικατερίνης, το οποίο είναι ανθεκτικό, προστατεύει τα βιβλία και επιτρέπει την οριζόντια φύλαξη. Βεβαίως σε συνέχεια της συντήρησης, η μελέτη των χειρογράφων και των βιβλίων θα αποτελέσει σπουδαίο έργο για το Ίδρυμα και το μέλλον του.

Ο συντονισμός της έκθεσης ανήκει στην Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη των φωτογραφικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, κι ο σχεδιασμός στον Παύλο Θανόπουλο. Την έκθεση πλαισιώνει ντοκιμαντέρ «στα ίχνη» του Fred Boissonnas που αποκαλύπτει με τον πλέον βιωματικό τρόπο την μυθιστορηματική ζωή και τις καταπληκτικές φωτογραφικές διαδρομές του.

Από τη συνέντευξη τύπου στο Μουσείο Μπενάκη. (Από αριστερά) Βαγγέλης Χρόνης, καθηγήτρια. Orianna Baddeley, Γιώργης Μαγγίνης
Από τη συνέντευξη τύπου στο Μουσείο Μπενάκη. (Από αριστερά) Βαγγέλης Χρόνης, καθηγήτρια. Orianna Baddeley, Γιώργης Μαγγίνης

Info:

Ο FRED BOISSONNAS ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

Εγκαίνια: 19 Μαρτίου 2018, 20:00

Διάρκεια: 22 Μαρτίου έως 20 Μαΐου 2018

www.benaki.gr

Fred Boissonnas
Fred Boissonnas

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΤΑΘΗ ΛΙΒΑΘΙΝΟΥ 25 Νοε 2021 | 13:09

"Συμφορά από το πολύ μυαλό" στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Οι πρώτες φωτογραφίες της παράστασης

Το Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα θέατρα της αθηναϊκής σκηνής, περνάει στη νέα του εποχή.

ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ 25 Νοε 2021 | 12:55

Θέατρο Σημείο: Ντον Ζουάν σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή - Πρεμιέρα 9 Δεκεμβρίου

Va! Pour l'amour de l'Humanité" | "Εμπρός! Από αγάπη για την Ανθρωπότητα" -Ντον Ζουάν. Πράξη Γ’. Σκηνή 2.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 25 Νοε 2021 | 09:55
ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΝ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 25 Νοε 2021 | 07:29

Τα Χριστούγεννα ζωντανεύουν στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" - Φώτα, στολισμένα έλατα, παγοδρόμιο

Το πρώτο βράδυ του Δεκέμβρη, τα αμέτρητα γιορτινά φώτα ανάβουν, χαρίζοντας τη λάμψη τους στα πλατάνια του Καναλιού και τα στολισμένα έλατα της Αγοράς.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 Νοε 2021 | 18:44

Πέθανε ο πασίγνωστος ηθοποιός στη Γερμανία, Κώστας Παπαναστασίου - Ιδιοκτήτης του εμβληματικού εστιατορίου "Terzo Mondo"

Πέθανε στο Βερολίνο στα 84 του χρόνια ο Κώστας Παπαναστασίου, γνωστός στη Γερμανία ως ηθοποιός και ιδιοκτήτης του φημισμένου ελληνικού εστιατορίου Terzo Mondo.

ΑΠΟ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 24 Νοε 2021 | 12:46

"Εγκάρσιος Προσανατολισμός": Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου έρχεται στη Στέγη

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου, με το νέο του έργο "Εγκάρσιος Προσανατολισμός".

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1991 24 Νοε 2021 | 07:03

Φρέντι Μέρκιουρι: 30 χρόνια από την ημέρα που έφυγε ένας θρύλος...

"Δεν θα γίνω ένας ροκ σταρ. Θα γίνω θρύλος", έλεγε ο Φρέντι Μέρκιουρι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ 23 Νοε 2021 | 20:00

Άρης Σερβετάλης: Τι απαντά σε όσους τον κατηγορούν ότι άφησε άνεργους τους συναδέλφους του

Η πρώτη αντίδραση του Άρη Σερβετάλη μετά τον σάλο για την αποχώρησή του από την παράσταση "Ρινόκερος" - Πότε το ανακοίνωσε στην παραγωγή.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ 23 Νοε 2021 | 18:03

Σάλος με τον ανεμβολίαστο Σερβετάλη που αφήνει άνεργους τους συναδέλφους του- Τον καρφώνουν Καφετζόπουλος, Κοκκινοπούλου

Αν και βαθιά θρησκευόμενος ο Αρης Σερβετάλης δεν έχει πρόβλημα να αφήσει άνεργους τους συναδέλφους του

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣΗΜΑ 23 Νοε 2021 | 17:09

Θεσσαλονίκη: Η "περατζάδα" του Άντι Γκαρσία σε Καμάρα, Ροτόντα και παραλία - Τι δώρο του έκανε πλανόδιος πωλητής

Ο χολιγουντιανός σταρ Άντι Γκαρσία θα επιστρέψει στις ΗΠΑ με μια καλή "γεύση" Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 23 Νοε 2021 | 13:29

"Γυναικείες Ιστορίες": 16 βιογραφικά διηγήματα σε μία παράσταση στο θέατρο Vault - Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά

Το βιβλίο του Γιώργη Μασσαβέτα "Γυναικείες Ιστορίες" που περιλαμβάνει 16 βιογραφικά διηγήματα μεταφέρεται στο θέατρο σε μια ενιαία παράσταση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά.

ΑΠΟ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 23 Νοε 2021 | 13:22

"8 γυναίκες": Η αστυνομική κωμωδία σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, στο θέατρο Αλίκη

"8 γυναίκες", το διάσημο θεατρικό έργο του Γάλλου συγγραφέα Ρομπέρ Τομά, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια από την 1η Δεκεμβρίου, στο θέατρο Αλίκη, με ένα ισχυρό θίασο.

ΑΠΟ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 23 Νοε 2021 | 13:08

"Τρομεροί Γονείς" στο Θέατρο Radar - Ενα έργο για τις οικογενειακές σχέσεις, τον έρωτα, την ατομική ελευθερία

Το έργο του Ζαν Κοκτώ "Τρομεροί Γονείς" ανεβάζει η Αναστασία Παπαστάθη στο θέατρο RADAR σε μια καινούργια προσέγγιση.