Όταν ο Σεφέρης «κούρδιζε» τη μηχανή του…

Εξήντα φωτογραφίες του, βραβευμένου με Νόμπελ, λογοτέχνη αναδεικνύουν μια διαφορετική «ποίηση» στην έκθεση που με τίτλο «Με το φακό του Γιώργου Σεφέρη» πραγματοποιείται στο Παλέρμο

Όταν ο Σεφέρης «κούρδιζε» τη μηχανή του…

«Σταματήσαμε λίγο πιο κάτω από το Amshit και κοιτάξαμε τον ήλιο να βουλιάζει στην ήσυχη θάλασσα της Φοινίκης. Μα γιατί κάποτε βλέπει κανείς τα πράγματα καθαρά –θέλω να πω όπως όταν η φωτογραφική μηχανή είναι σωστά κανονισμένη–».

Δεν κληροδότησε στις επόμενες γενιές μόνο την ποίησή του _ που, ως γνωστόν του χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963 _ αλλά και τη ματιά του μέσα από δυόμισι χιλιάδες αρνητικά

Ο Γιώργος Σεφέρης δεν κληροδότησε στις επόμενες γενιές μόνο την ποίησή του _ που, ως γνωστόν του χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963 _ αλλά και τη ματιά του μέσα από δυόμισι χιλιάδες αρνητικά. Φωτογραφίες με την υπογραφή του Γιώργου Σεφέρη από το 1920, όταν ήταν ακόμη φοιτητής στο Παρίσι, ως τον τελευταίο χρόνο της ζωής του (1971) –μισό αιώνα φωτογραφίες. Εξήντα φωτογραφίες από τη μεγάλη αυτή εσοδεία εικονογραφούν την ανάγκη του Σεφέρη «να δει τα πράγματα καθαρά» σε έκθεση στο ιστορικό κτίριο Palazzo Branciforte της Fondazione Sicilia στο Παλέρμο μέχρι τις 29 Ιουνίου 2014. Τίτλος της: «Με το φακό του Γιώργου Σεφέρη».

Πόσο «σωστά κανονισμένη» ήταν η φωτογραφική μηχανή του Σεφέρη;

Και είναι αυτή η ανάγκη του Σεφέρη να δει τα πράγματα καθαρά - τους τόπους, τα περιστατικά και τους ανθρώπους που σημάδεψαν το ταξίδι της ζωής του– που αποτελεί την διαπλαστική δύναμη πίσω από το έργο του. Κάπως έτσι όπως είχε εκφράσει την επιθυμία του «μιλήσει απλά», όπως την είχε εκφράσει σ’ ένα του ποίημα γραμμένο το 1942, εν καιρώ πολέμου. Και το πόσο «σωστά κανονισμένη» ήταν συχνά η φωτογραφική μηχανή του Σεφέρη ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να το διαπιστώσει στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης που συνδιοργανώνουν το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Istituto Siciliano Studi Byzantini e Neoellenici “Bruno Lavagnini”, η Fondazione Sicilia και το Consolato Onorario di Grecia a Palermo.

Το Φωτογραφικό Αρχείο Γιώργου Σεφέρη, μετά από ευγενή δωρεά της Μαρώς Σεφέρη το 1984 και της κυρίας Άννας Λόντου το 1999, απόκειται πλέον ολόκληρο στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.


banner

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr