Ουμπέρτο ΄Εκο: Από τον κόμη Μοντεχρήστο ως τον Τζέιμς Μποντ

Ξεφυλλίζουμε την ανανεωμένη έκδοση του κλασικού δοκιμίου του Έκο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ιταλικά το 1978 και στα ελληνικά το φθινόπωρο του 1988

oumperto-eko-apo-ton-komi-montexristo-ws-ton-tzeims-mpont
SHARE THIS
0
SHARES

«Κοινό χαρακτηριστικό όλων (των υπερανθρώπων) είναι ότι αποφασίζουν οι ίδιοι τι είναι καλό για τους καταπιεσμένους πληβείους και πώς πρέπει να πάρουν την εκδίκησή τους. Ποτέ δεν αγγίζει τον υπεράνθρωπο η υποψία ότι οι πληβείοι μπορούν και πρέπει να αποφασίσουν για λογαριασμό τους…»
 

Υψηλού επιπέδου επιστημονική θεώρηση με εξαιρετικά εύστοχες και διασκεδαστικές αναφορές στη νεότερη λαϊκή κουλτούρα. Αυτός είναι ο πετυχημένος συνδυασμός του εκλεπτυσμένου αναγνώσματος «Ο υπεράνθρωπος των μαζών. Ρητορική κι ιδεολογία του λαϊκού μυθιστορήματος» του Ουμπέρτο ΄Εκο. Η ανανεωμένη έκδοση του κλασικού δοκιμίου του Έκο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ιταλικά το 1978 και στα ελληνικά το φθινόπωρο του 1988 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα σε μετάφραση της Έφης Καλλιφατίδη.

Μια έμμονη ιδέα του Γκράμσι δικαιολογεί και τον τίτλο του δοκιμίου του κορυφαίου ιταλού στοχαστή: «Νομίζω ότι μπορούμε να ισχυριστούμε πως μεγάλο μέρος του αποκαλούμενου νιτσεϊκού “υπερανθρωπισμού” δεν έχει ως πηγή και θεωρητικό πρότυπο τον Ζαρατούστρα, αλλά τον Κόμητα Μοντεχρίστο του Δουμά». Το βιβλίο περιλαμβάνει μια συλλογή κειμένων που γράφτηκαν σε ποικίλες περιστάσεις.

Ο ΄Εκο καταπιάνεται με την ιστορία του υπερανθρώπου των «μαζών» όπως αναδεικνύεται μέσα από το λεγόμενο «λαϊκό μυθιστόρημα» ή το «μυθιστόρημα των επιφυλλίδων» που δημιουργήθηκαν για τη μεγάλη μάζα αναγνωστών. Αναπτύσσει την υπόθεση του Γκράμσι ερευνώντας τις ενσαρκώσεις του υπερανθρώπου των μαζών: ξεκινά από τα «Μυστήρια των Παρισίων» του Ευγένιου Σύη και τους «Μακάριους Παύλους» του Λουίτζι Νατόλι, τον Κόμητα Μοντεχρίστο, τους Τρεις Σωματοφύλακες, τον Ταρζάν, τον Φαντομά και τον Αρσέν Λουπέν, για να καταλήξει σε έναν υπεράνθρωπο που περιγράφεται με τους όρους του κατασκοπικού θρίλερ, τον Τζέιμς Μποντ, «πράκτορα 007»

Κατά τον Ουμπέρτο ΄Εκο, υπεράνθρωποι των μαζών συνεχίζουν να εμφανίζονται συνεχώς στον κόσμο μας (στον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τα έντυπα κ.λπ.). Αποτελώντας συνέχεια της έρευνας που ο ΄Εκο ξεκίνησε με τους «Κήνσορες και Θεράποντες» - όπου μελετά τον Σούμπερμαν των κόμικ - ο ιταλός διανοητής αναδεικνύει τους υπερήρωες της μαζικής κουλτούρας, που ανέκαθεν συγκινούσαν και ενθουσίαζαν τους ανθρώπους.

Κι αν μη τι άλλο, παραμένει τρομερά επίκαιρος.

 

 

 

Λίγα λόγια για τον Umberto Eco

Δοκιμιογράφος, φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας και πολυδιαβασμένος μυθιστοριογράφος Ουμπέρτο Έκο γεννήθηκε στην Αλεσάντρια του Πιεμόντε το 1932. Σπούδασε Μεσαιωνική Φιλοσοφία και Λογοτεχνία και έκανε το διδακτορικό του στη φιλοσοφία το 1954, ολοκληρώνοντας τη διατριβή του για τον Θωμά Ακινάτη. Το 1965 εξελέγη καθηγητής Οπτικών Επικοινωνιών στη Φλωρεντία και το 1966 καθηγητής της Σημειολογίας στο Μιλάνο. Το 1971 το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια του προσέφερε τη θέση τού τακτικού καθηγητή της Σημειολογίας. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, άρχισε να γράφει τα μυθιστορήματα του, κάνοντας την αρχή με «Το όνομα του ρόδου», Το 1988 ακολούθησε το «Εκκρεμές του Φουκώ», μια ακόμα εισπρακτική επιτυχία. Από την αρχή της καριέρας του κέρδισε πολλές τιμητικές διακρίσεις και έκανε δεκάδες εκδοτικές επιτυχίες. Πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 2016 σε ηλικία 84 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook