Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων:Τα Αρχεία του Κράτους μαρτυρούν τα μυστικά τους

Η «κιβωτός της συλλογικής μνήμης» έρχεται στην επιφάνεια στις 13 Ιουνίου,Παγκόσμια Ημέρα των Αρχείων. Τι περιλαμβάνει;

Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων:Τα Αρχεία του Κράτους μαρτυρούν τα μυστικά τους

Σε τρία επίπεδα κάτω από το έδαφος στο κτήριο της οδού Δάφνης στο Ψυχικό εκτείνονται τα αρχειοστάσια των Γενικών Αρχείων του Κράτους που περιλαμβάνουν την «κιβωτό της εθνικής μνήμης».

Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων:Τα Αρχεία του Κράτους μαρτυρούν τα μυστικά τους
΄Αποψη του κτηρίου που φιλοξενεί τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Σε τι συνίσταται; Περγαμηνοί κώδικες, σιγίλια, αρχιτεκτονικά σχέδια, φωτογραφίες, γυάλινες φωτογραφικές πλάκες, μπομπίνες κινηματογραφικών ταινιών, δίσκοι μουσικής, έργα τέχνης, αντικείμενα λατρείας συνθέτουν, μαζί με τα επίσημα έγγραφα του ελληνικού κράτους, των ξένων διοικήσεων και τα έγγραφα των ιδιωτικών συλλογών, το εύρος των υποστρωμάτων και την πολυμορφία του αρχειακού πλούτου τους.

Από τους θησαυρούς των Αρχείων
Από τους θησαυρούς των Αρχείων

«Σε μια εποχή κατά την οποία η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση αποτελεί θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα, τα κρατικά Αρχεία δεν μπορούν να φυλάσσουν απλώς έγγραφα...», αναφέρεται στον πρόλογο της ιστοσελίδας των ΓΑΚ.

Πως διαμορφώνεται, λοιπόν, η αποστολή των Γενικών Αρχείων του Κράτους προσαρμοσμένα στη σύγχρονη εποχή; «Να διαχειρίζονται πληροφορίες αποθηκευμένες σε ποικίλα υποστρώματα. Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στους τομείς της ιστορικής έρευνας, της πολιτιστικής δράσης, της διοικητικής πληροφόρησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη», είναι η απάντηση από τους ανθρώπους τους.

Από τους θησαυρούς των Αρχείων
Από τους θησαυρούς των Αρχείων

Πως «τακτοποιείται» η ιστορία

Από τον 17ο έως τον 21ο αιώνα, η ελληνική ιστορία παρουσιάζεται ανά περιόδους: Οι όψεις του Αγώνα για την Ανεξαρτησία (1821 - 1827), οι προσπάθειες για τη θεμελίωση του νέου ελληνικού κράτους κατά τη διακυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια (1828- 1832), η περίοδος της βασιλείας του Όθωνα (1833 - 1862) και ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού κράτους (1863 - 1911). Ακολουθούν τα τεκμήρια της περιόδου 1912 – 2004. Υλικό σχετικό με τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, το όραμα της Μεγάλης Ιδέας και τη διαχείριση της υποδοχής και αποκατάστασης των προσφύγων (1912 - 1935) - τόσο επίκαιρη σήμερα. Η περίοδος της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, της ιταλογερμανικής Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου πολέμου αποτελούν το περιεχόμενο της περιόδου 1936 -1949.
Η, μετά τον Εμφύλιο, περίοδος που σηματοδοτείται από την παρουσία των Ανακτόρων στη ζωή του τόπου και η δικτατορία των συνταγματαρχών απαρτίζoυν την ενότητα της περιόδου 1950 - 1973. Η τελευταία ενότητα περιλαμβάνει τεκμήρια της μεταπολιτευτικής περιόδου από το 1974 και εξής.

Επιστολή από στρατόπεδο αιχμαλώτων η οποία φέρει την ένδειξη «ενθύμιον Αγκύρας» καθώς και ένα μικρό ποίημα, 1923
Επιστολή από στρατόπεδο αιχμαλώτων η οποία φέρει την ένδειξη «ενθύμιον Αγκύρας» καθώς και ένα μικρό ποίημα, 1923

Στο TheTOC η Διευθύντρια των ΓΑΚ, Μαριέττα Μινώτου

«Εγκαινιάσαμε το κτήριο 2003. Η κατασκευή του άργησε πολλά χρόνια να ολοκληρωθεί. Είχαν αρχίσει διαγωνισμοί από τη δεκαετία του '70 και προχωρούσε η διαδικασία με καθυστερήσεις αλλά τελικά το 2003 εγκαινιάστηκε ένα υπερσύγχρονο κτήριο διεθνών προδιαγραφών», λέει στο TheTOC η Γενική Διευθύντρια των ΓΑΚ, Μαριέττα Μινώτου,

H ζακυνθινής καταγωγής επιστημόνισα, που έχει χρηματίσει αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Αρχείων των Κοινοβουλίων και των Πολιτικών Κομμάτων (Section for Archives of Parliaments and Political Parties - SPP) καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων (ICA) έλαβε το 2016 τα διάσημα του Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών σε τιμητική εκδήλωση στη Γαλλική πρεσβεία.

Η εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων (13/6)

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων (13 Ιουνίου) όλα τα παραπάνω έρχονται στην «επιφάνεια» με την εκδήλωση που διοργανώνεται στα ΓΑΚ.

Ο λόγος για την εκδήλωση με τίτλο: «Περί αρχείων και άλλων ... δαιμονίων» που διοργανώνεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου (ώρα 19.30) στους χώρους των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Θα χαιρετίσουν οι Θ. Πελεγρίνης (υφυπουργός Παιδείας, ΄Ερευνας και Θρησκευμάτων), Ν. Καραπιδάκης (Πρόεδρος Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους) και Μ. Μινώτου (Γεν. Διευθύντρια ΓΑΚ).

Προεκλογική συγκέντρωση του Σπύρου Τρικούπη στην εκλογική του περιφέρεια, η οποία χρονολογείται το 1930
Προεκλογική συγκέντρωση του Σπύρου Τρικούπη στην εκλογική του περιφέρεια, η οποία χρονολογείται το 1930

Μιλούν για τα αρχεία οι:

Λαμπρινή Κουζέλη (φιλόλογος, κριτικός, δημοσιογράφος), Σωτήρης Ριζάς (Διευθυντής Ερευνών, Κέντρο ΄Ερευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού, Ακαδημία Αθηνών), Ελευθέριος Σκιαδάς (ιστορικός, συγγραφέας, δημοσιογράφος), Παύλος Τσίμας (δημοσιογράφος), Μενέλαος Χαραλαμπίδης (ιστορικόςκαι συγγραφέας), Τζελίνα Χαρλαύτη (καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας, τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Παρεμβαίνουν οι: Απόστολος Δοξιάδης, Αμαλία Παππά, Χριστίνα Σάρρα.

Σχέδιο πλοίου Kάστωρ, 1837
Σχέδιο πλοίου Kάστωρ, 1837

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:18

"Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα": Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα "Μίχαελ Κόλχαας" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:59

"H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)" στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Τρεις γυναίκες που τις λένε "Αλεχάνδρα" συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Πινοσέτ.

ΑΠΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:54

"Μαθήματα κωμωδίας": Η νέα παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς - Με εξαιρετικό καστ

Τα "Μαθήματα κωμωδίας" είναι το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη που παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία, στο θέατρο Μικρό Παλλάς από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:21

"Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες" στο Θέατρο Πρόβα - Μία διαδραστική παράσταση για τα παιδιά

Το έργο έχει ανέβει με τη διαδραστική μέθοδο και στηρίζεται στη συμμετοχή των μικρών θεατών που από τη θέση τους βοηθούν ενεργά στην εξέλιξή της παράστασης.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:15

Το παραμύθι επιστρέφει: Τα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ" στον Πολυχώρο Πολιτισμού IDEAL

Οι μικροί μας φίλοι θα ταξιδέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τις περιπέτειες των αγαπημένων θρυλικών ηρώων του Ντίκενς, του Άντερσεν και των Γκρίμ.

6-28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:08

"Κι όμΩς κινείται": Οχτώ τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση "9.25", στο Θέατρο Ροές

Η παράσταση "9.25" από την ομάδα χορού και ακροβασίας "Κι όμΩς κινείται" επιστρέφει την περίοδο των γιορτών στο θέατρο Ροές και μόνο για 8 τελευταίες παραστάσεις

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 02 Δεκ 2021 | 08:59

Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στα σινεμά: Νοσταλγία, παραμύθι και το σύμπαν του Γουές Άντερσον

Μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα υπόσχονται στους σινεφίλ οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα απόψε.

ΑΠΟ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 12:14

"Πολύ Mακριά", της Caryl Churchill στο Θέατρο 104 - Ενα επίκαιρο έργο για τη βία

Το "Πολύ Mακριά" είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυξανόμενη -και συχνά αποδεκτή- βία και απανθρωπιά σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και περισσότερο διχασμένος.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» 01 Δεκ 2021 | 08:31

Χριστούγεννα στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" με παραστάσεις για όλη την οικογένεια στον Φάρο - Σε ένα ονειρικό τοπίο [πρόγραμμα]

Οι "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ζωντανεύουν στον Φάρο μέσα σε ένα φωτεινό, ονειρικό τοπίο.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Νοε 2021 | 13:20

Εκθεση φωτογραφίας στο Ναύπλιο: "Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών" [εικόνες]

Την ξενάγηση έκανε η φωτογράφος, ενώ παρευρέθηκαν Εύζωνες με καταγωγή από την περιοχή που μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την θητεία τους στην Προεδρική Φρουρά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 29 Νοε 2021 | 12:37

3η Διεθνής Συνάντηση Fest of Fests - Webinar για το μέλλον των Φεστιβάλ του Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σημαντικών οπτικοακουστικών φεστιβάλ, εκπαιδευτικών φορέων, θεσμών και οργανισμών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 28 Νοε 2021 | 21:13

Eπιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία

Δρομολογείται η επιστροφή στην Ελλάδα και στο Μουσείο Ακρόπολης θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 27 Νοε 2021 | 14:18

Κένι Λόουτς: "Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα"

Ο Κεν Λόουτς, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς σκηνοθέτες, τάχθηκε ξανά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα