
Η τρίτη - και σημερινή - μέρα του 68ου Φεστιβάλ των Καννών ανήκει στον «δικό μας», Γιώργο Λάνθιμο. Ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης σύστησε τη νέα του ταινία «Lobster» με διεθνές καστ σε κοινό και κριτικούς.
Και όπως ήταν φυσικό, στη συνέντευξη τύπου μαγνήτισε το διεθνές καστ της ταινίας: Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Λεά Σεϊντού, Τζον Σι Ράιλι και Μπεν Γουίσο.

Εν των μεταξύ, κατάμεστη ήταν η μεγάλη αίθουσα από 2.500 θεατές και δημοσιογράφους στην πρώτη πρωινή προβολή του «Αστακού» στο Φεστιβάλ των Κανών. Σύμφωνα με τις πρώτες κριτικές ,ο 42χρονος σκηνοθέτης διεκδικεί με αξιώσεις το τρόπαιο του Χρυσού Φοίνικα αφού αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόταση που είναι πιθανό να αγγίξει τους αδελφούς Κοέν, που προεδρεύουν τη φετινή Κριτικής Επιτροπής των Κανών.

Παρότι, ο «Αστακός» είναι μια αγγλόφωνη ταινία με υψηλό μπάτζετ, ο Λάνθιμος -. σύμφωνα πάντα με τις κριτικές - μένει με τη νέα του ταινία πιστός στον «Κυνόδοντα» (σημειωτέον, η αντισυμβατική ταινία που κέρδισε το βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα ("Prix Un Certain Regard") το 2009 στο Φεστιβάλ των Καννών, και προτάθηκε για Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2010 στα Οσκαρ).Η ερμηνευτική «μεταμόρφωση» και εξαιρετική ερμηνεία του πρωταγωνιστή Κόλιν Φάρελ αναφέρεται ότι θα συζητηθεί έντονα εντός και εκτός των Κανών.

Το στόρι της ταινίας: αν δεν ζευγαρώσεις μεταμορφώνεσαι σε ζώο
Μια αλληγορία πάνω στην έννοια της αγάπης στη σημερινή αποξενωμένη κοινωνία του 21ου αιώνα είναι ο «Αστακός». Η ιστορία της ταινίας είναι λίγο πολύ γνωστή. Μια δυστοπική κοινωνία που μοιάζει απόλυτα με το τώρα, έχει χώρο μόνο για ζευγάρια. Αν ένα ζευγάρι διαλυθεί, τότε οι άνθρωποι που το αποτελούσαν έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. 45 μέρες σε ένα ξενοδοχείο με την ευκαιρία να βρουν ένα ταίρι με το οποίο να μοιράζονται ένα τουλάχιστον κοινό χαρακτηριστικό. Αν αποτύχουν θα μεταμορφωθούν σε ένα ζώο της επιλογής τους και κάπως έτσι, θα έχουν ένα μεγαλύτερο πεδίο για να βρουν ένα όμοιο τους ταίρι στη φύση. Το σάουντρακ της ταινίας είναι ένα από τα μεγάλα ατού της, αφού περιλαμβάνει από Ίγκορ Στραβίνσκι και Ντμίτρι Σοστακόβιτς μέχρι Νικ Κέιβ και Τώνη Μαρούδα!Το τραγούδι του κλεισίματος είναι το αξέχαστο ντουέτο του Έλληνα τραγουδιστή με την Σοφία Λόρεν στο «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη;».

Μετά την πρώτη προβολή του, η γενικότερη αίσθηση είναι ότι ο «Αστακός» παραμένει ζωντανός στο παιχνίδι των βραβείων.
Μια μικρή ματιά στο Γιώργο Λάνθιμο
Σπούδασε κινηματογραφική και τηλεοπτική σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα. Από το 1995 έχει σκηνοθετήσει ταινίες, θεατρικά έργα, videodance και αρκετές τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ήταν επίσης μέλος της δημιουργικής ομάδας που σχεδίασε την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Στις 25 Ιανουαρίου 2011 ανακοινώθηκε πως ο Κυνόδοντας είναι υποψήφιος για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2010. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Osella Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία «Άλπεις».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr