Παμούκ: Ο Ερντογάν και οι 300 του ορυχείου

Ο βραβευμένος με Νόμπελ τούρκος συγγραφέας, Ορχάν Παμούκ καταγγέλει ξανά την κυβέρνηση Ερντογάν. «Είναι αδύνατο για έναν έντιμο άνθρωπο να μην επικρίνει αυτή την κυβέρνηση»

pamouk-o-erntogan-kai-oi-300-tou-oruxeiou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Ορχάν Παμούκ δεν ζει στην Τουρκία, αλλά στις ΗΠΑ. Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται επικριτικά για την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ωστόσο, οι συμπατριώτες του, υπήρξαν εξαιρετικά οξείς με τη σιωπή του όταν πριν από έναν χρόνο «καιγόταν» η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη (μέχρι και αφίσες με το πορτραίτο του και τη λέξη «αγνοείται» είχαν κυκλοφορήσει) και εκείνος παρακολουθούσε «σιωπηλός». Κυρίως, επειδή από τον συγγραφέα που το 2005 είχε το θάρρος να μιλήσει δημόσια για τη γενοκτονία των Αρμενίων -την οποία και αναγνώρισε- είχαν «απαιτήσεις».

Κάποια στιγμή όμως, ο Παμούκ αποφάσισε να μιλήσει ξανά. Και από τότε, ευκαιρίας δοθείσης, ο Παμούκ «μιλά».

Στις 21 Μαΐου, από τη Λυών όπου βρισκόταν, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιόφωνο, ο νομπελίστας συγγραφέας κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για εγκληματική αμέλεια. «Περισσότεροι από 300, πιθανώς 400 άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους (στο ορυχείο της πόλης Σόμα) εξαιτίας της αμέλειας που επέδειξε η κυβέρνηση» δήλωσε ο Παμούκ. «Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία στην Τουρκία. Δεν υπάρχει αρκετή ελευθερία λόγου για να ασκηθεί κριτική στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και στις συνθήκες εργασίας των φτωχών ανθρώπων».

Οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν υπόψιν την ανθρώπινη ζωή, όπως ακριβώς στην πρώτη περίοδο του καπιταλισμού, ενώ η κυβέρνηση επιβάλλει περιορισμούς, μην επιτρέποντας στους ανθρώπους να μιλήσουν για τη μεγάλη φτώχεια τους

Για την απαγόρευση σε youtube και twitter

«Ο τρόπος αντίδρασης, ο τρόπος με τον οποίον απαγόρευσαν το youtube και το twitter ήταν απολυταρχικός» είπε ο Παμούκ και συνέχισε: «Είναι αδύνατο για έναν έντιμο άνθρωπο να μην επικρίνει την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου και τον έλεγχο που ασκείται στα ΜΜΕ».

«Τα δικαιώματα των εργατών (στη Σόμα) αγνοήθηκαν για τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν υπόψιν την ανθρώπινη ζωή, όπως ακριβώς στην πρώτη περίοδο του καπιταλισμού, ενώ η κυβέρνηση επιβάλλει περιορισμούς, μην επιτρέποντας στους ανθρώπους να μιλήσουν για τη μεγάλη φτώχεια τους...»

Ο Ορχάν Παμούκ, συγγραφέας των βιβλίων «Με λένε κόκκινο», «Το μαύρο βιβλίο», «Χιόνι» -το εξαιρετικό «Μουσείο της Αθωότητας»- έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες, ενώ το 2006 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, καθώς «αναζητώντας τη μελαγχολική ψυχή της γενέθλιας πόλης του, ανακάλυψε καινούργια σύμβολα για τη σύγκρουση και τη συνύφανση των πολιτισμών», σύμφωνα με το σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας. Τη μελαγχολική ψυχή της γενέθλιας πόλης του, Κωνσταντινούπολης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook