Πάνδημη πρεμιέρα του ... ροκ Ορέστη στο Θέατρο Δάσους από το ΚΘΒΕ

Είχε απ΄ όλα ο ..ροκ - κι όχι μόνο απ τον "αιχμηρό" ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας που συνόδευε την κατάληψη του παλατιού του Αργους με τη μορφή του Μαξίμου - Ορέστης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πάνδημη πρεμιέρα του ... ροκ Ορέστη στο Θέατρο Δάσους από το ΚΘΒΕ

Ορέστης σύμφωνα με το μύθο είναι ο γιος του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας και αδελφός της Ηλέκτρας. Μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου, με τη βοήθεια του πιστού φίλου του Πυλάδη, σκοτώνει τη μητέρα του Κλυταιμνήστρα, η οποία είχε προηγουμένως απατήσει και σκοτώσει το σύζυγο της και πατέρα του, Αγαμέμνονα. Τον κυνηγούν όμως οι Ερινύες (τύψεις). Ο λαός του Αργους τον καταδικάζει σε θάνατο για την ανίερη πράξη του αλλά ο από μηχανής Θεός (εν προκειμένω ο Απόλλων ), τους γλιτώνει (όλους). Σε μια δίκη-παρωδία ("Στον Άρειο Πάγο, επιδιαιτητές θα είναι οι Θεοί -οι οποίοι θα ρίξουν ακριβοδίκαια ψήφο υπέρ σου"), αθωώνεται, ακολουθούν δυο γάμοι, μια νέα κυβέρνηση και ο Ορέστης από ...επαναστάτης γίνεται εξουσία και ζουν αυτοί καλά κι εμείς (οι θεατρικοί -αλλά και πολιτικοί απόγονοι της αθηναϊκής Δημοκρατίας) καλύτερα (;).

Η πρεμιέρα του Ευρυπίδειου "Ορέστη" του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) στο θέατρο Δάσους το βρ βράδυ της Πέμπτης 12 Ιουλίου (την Παρασκευή έγινε η δεύτερη παράσταση στον ίδιο χώρο, ενώ ακολουθεί περιοδεία στην Κύπρο, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 3 και 4 Αυγούστου και επιστροφή στο Βασιλικό θέατρο της Θεσσαλονίκης στις 13, 14,15 και 16 Σεπτεμβρίου), τα ...είχε όλα. Πολλούς –περισσότερους απο 3.500- θεατές που κατέκλεισαν ασφυκτικά το Θέατρο Δάσους και κυρίως το ...αδιαμόρφωτο πάρκινγκ, τους γύρω δρόμους, το δάσος, τις εισόδους, τις εξόδους του θεάτρου.

Ενας ...ροκ Ορέστης

Ειχε απ΄ όλα ο ...ροκ "Ορέστης" του ΚΘΒΕ, του Γιώργου Μπλάνα (νέα -εξαιρετική κατα κοινή ομολογία θεατών και συντελεστών της παράστασης -μετάφραση), του Γιάννη Αναστασάκη (στην πρώτη του σκηνοθετική προσέγγιση στο αρχαίο δράμα), του ...αποδεδειγμένα (μετά απο εντυπωσιακή απόδοση σε σειρά πρωταγωνιστικών ρόλων την τελευταία τριετία στο ΚΘΒΕ) Χρήστου Στυλιανού (Ορέστης) και της Ηλέκτρας-Ιωάννας Κολιοπούλου με την ευήκοη εκφορά του ευρυπίδειου λόγου (ειδικά στον εισαγωγικό μονόλογο).

Είχε απ όλα ο Ορέστης των ...θεών, της Πολιτείας, των ανθρώπων, της εξουσίας, των ιδεολογικών και πολιτικών συγκρούσεων του παλιού με το νέο, των δολοπλοκιών, του όχλου, των ηθικά διαβρωμένων πολιτικών (όλων των αποχρώσεων ), της αντίδρασης και της λύσης στη βία και τα αδιέξοδα που δημιουργεί δια του...από μηχανής Θεού που εμφανίστηκε στις κερκίδες (ως "γέννημα ανάγκης" των θεατών και του λαού) στα 10 τελευταία απ τα 110 συνολικά λεπτα της παράστασης...

Το πλέον πολιτικό απο τα κείμενα του Ευριπίδη

Γραμμένος στην Αθήνα στα 408 π.Χ –όταν ο Ευριπίδης ήταν ήδη 72 ετών, ο "Ορέστης"- το πλέον πολιτικό απο τα κείμενα του τραγωδού ("...Ο Ευρυπίδης δημιούργησε το έργο του μέσα στο χάος που έφερε η πολιτική της Αθήνας κατά την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου... Ο Ορέστης είναι ήδη μια παράσταση μέσα σε μια από τις τελευταίες παραστάσεις της Αθηναϊκής δημοκρατίας και πάντως η τελευταία του στου Ευριπίδη στην Αθήνα". Ο Ευριπίδης, αηδιασμένος από την παρακμή της πόλης του, φεύγει για να καταλήξει στην αυλή του Μακεδόνα βασιλιά Αρχέλαου (σημειώνει μεταξύ άλλων σε κείμενο του στο δίγλωσσο πρόγραμμα της παράστασης ο μεταφραστής Γιώργος Μπλάνας).

Είχε απ΄ όλα ο ...ροκ ( κι όχι μόνο απ τον "αιχμηρό" ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας που συνόδευε την κατάληψη του παλατιού του 'Αργους με τη μορφή του σύγχρονου Μεγάρου Μαξίμου) με καπνούς, βόμβες μολότωφ υπό ...έκρηξη, από τους ...αντιεξουσιαστές νέους (Ορέστης-Ηλέκτρα-Πυλάδης) των τελευταίων σκηνών.

Είχε και απαγορευτικές κορδέλες και λαμαρίνες και σκαλωσιές στο υπό (ιδεολογική;) ανακαίνιση παλάτι, και μαύρο χαλί , και σύγχρονα φουστανάκια για το 12μελή χορό των γυναικών, και στρατηγούς και δούλους και ναυάρχους, και μωβ τουαλέτα για την "Ωραία Ελένη" (Δάφνη Λαμπρόγιαννη) και ναυάρχους και στρατηγούς και άβουλα εξιλαστήρια θύματα της ιστορίας και της ζωής σαν την Ερμιόνη (Μαριάνα Πουρέγκα) και το..."ανελαστικό – σκληρό- συντηρητικό παλιό" - του Κώστα Σαντά στο ρόλο του Τυνδάρεως με συντηρητικό κοστουμάκι και πένθος το μανίκι, και μικρόφωνα στο στόμα (του Απόλλωνα- Δημοσθένη Παπαδόπουλου) που ως "από μηχανής" -εν προκειμένω του σκηνοθέτη μετέφερε τη δράση και τη λύση του δράματος και του αδιεξόδου (πολιτικού και θεατρικού) στις...κερκίδες – στο λαό και τη δική του "νοημοσύνη".

Είχε τα πάντα η σύγχρονη τραγωδία του Ορέστη και του ΚΘΒΕ. Και κυρίως "καθαρό" ποιητικό λόγο. Κατακλείσθηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εμβληματικές "ρήσεις" του κειμένου. "Ψωμί" για εκατοντάδες "αναρτήσεις" έδωσε -αν μη τι άλλο- ο Ορέστης του Γιώργου Μπλάνα.

-"Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται. Όχι στα λόγια μόνο...",

-"Δούλα των περιστάσεων είναι και η περίφημη σοφία",

-"Γίνεται όχλος ο ο λαός όταν τον κυβερνούν καθάρματα"...,

-"Είμαι φτιαγμένη για ν΄ αντέχω, όχι για να θέλω...",

-"Σπέρνει αδικία το Δίκαιο, κακό φυτεύει το Καλό, παραφροσύνη καρπίζει η Λογική",

«Ίδιοι είναι όλοι οι παρατρεχάμενοι. Πιστοί, σαν σκύλοι – φτάνει να έχει ο "αρχηγός" τους εξουσία»...

Δεν είχε "επισήμους" η χθεσινοβραδινή πρεμιέρα του ΚΘΒΕ. Μόνο ανθρώπους της τέχνης, της μουσικής, εκπροσώπους φορέων πολιτισμού της πόλης, αρχαιολόγους, φιλολόγους, νέους, φοιτητές, ηθοποιούς, χιλιάδες ανθρώπους που ανηφόρισαν στο Δάσος για να μυηθούν στη σύγχρονη τραγωδία.

"Να που στο τέλος/ θά 'μαστε όλοι νικητές" ...διαπιστώνει ο Χορός -λαός στην ακροτελεύτια ατάκα της παράστασης, που προκάλεσε το ανυπόκριτο παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Πάνδημη πρεμιέρα του ... ροκ Ορέστη στο Θέατρο Δάσους από το ΚΘΒΕ

Φωτογραφίες: ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 69 ΕΤΩΝ 25 Οκτ 2020 | 14:10

Νίκος Μπελογιάννης: Πέθανε ο γιος του "ανθρώπου με το γαρύφαλλο"

Μετά από τα 10 ημέρες νοσηλείας, ο γιος του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά άφησε την τελευταία του πνοή.

Η EUROLIFE FFH ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 23 Οκτ 2020 | 15:34

Οι Μουσειοσκευές ταξιδεύουν με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Eurolife FFH

Δύο εκπαιδευτικές μουσειοσκευές βρίσκονται ήδη στον πρώτο παιδικό σταθμό της Πάτμου και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης Καβάλας

23 Οκτ 2020 | 13:29

Marina Abramović: "Δεν μπορούμε να δούμε την πανδημία ως μια απελπιστική κατάσταση, πρέπει να διατηρήσουμε το χιούμορ μας"

Η καλλιτέχνης - ίσως στο πιο future forward έργο της - πουλάει μια εκδοχή επαυξημένης πραγματικότητας του εαυτού της.

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 23 Οκτ 2020 | 10:44

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά το "Νησί" έρχεται στην ΕΡΤ - Ετοιμάζει σειρά 12 αυτοτελών επεισοδίων

Τη συνεργασία της με την πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ 22 Οκτ 2020 | 20:00

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου [Εικόνες]

Ένα πλήθος ταφικών κτερισμάτων και σκευής τάφων υψηλής ποιότητας, αποκαλύφθηκε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς,

22 Οκτ 2020 | 15:58

Ο "Ελληνικός Κόσμος" επαναλειτουργεί από τις 30 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υποδέχεται ξανά το κοινό από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.