Πάνδημη πρεμιέρα του ... ροκ Ορέστη στο Θέατρο Δάσους από το ΚΘΒΕ

Είχε απ΄ όλα ο ..ροκ - κι όχι μόνο απ τον "αιχμηρό" ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας που συνόδευε την κατάληψη του παλατιού του Αργους με τη μορφή του Μαξίμου - Ορέστης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πάνδημη πρεμιέρα του ... ροκ Ορέστη στο Θέατρο Δάσους από το ΚΘΒΕ

Ορέστης σύμφωνα με το μύθο είναι ο γιος του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας και αδελφός της Ηλέκτρας. Μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου, με τη βοήθεια του πιστού φίλου του Πυλάδη, σκοτώνει τη μητέρα του Κλυταιμνήστρα, η οποία είχε προηγουμένως απατήσει και σκοτώσει το σύζυγο της και πατέρα του, Αγαμέμνονα. Τον κυνηγούν όμως οι Ερινύες (τύψεις). Ο λαός του Αργους τον καταδικάζει σε θάνατο για την ανίερη πράξη του αλλά ο από μηχανής Θεός (εν προκειμένω ο Απόλλων ), τους γλιτώνει (όλους). Σε μια δίκη-παρωδία ("Στον Άρειο Πάγο, επιδιαιτητές θα είναι οι Θεοί -οι οποίοι θα ρίξουν ακριβοδίκαια ψήφο υπέρ σου"), αθωώνεται, ακολουθούν δυο γάμοι, μια νέα κυβέρνηση και ο Ορέστης από ...επαναστάτης γίνεται εξουσία και ζουν αυτοί καλά κι εμείς (οι θεατρικοί -αλλά και πολιτικοί απόγονοι της αθηναϊκής Δημοκρατίας) καλύτερα (;).

Η πρεμιέρα του Ευρυπίδειου "Ορέστη" του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) στο θέατρο Δάσους το βρ βράδυ της Πέμπτης 12 Ιουλίου (την Παρασκευή έγινε η δεύτερη παράσταση στον ίδιο χώρο, ενώ ακολουθεί περιοδεία στην Κύπρο, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 3 και 4 Αυγούστου και επιστροφή στο Βασιλικό θέατρο της Θεσσαλονίκης στις 13, 14,15 και 16 Σεπτεμβρίου), τα ...είχε όλα. Πολλούς –περισσότερους απο 3.500- θεατές που κατέκλεισαν ασφυκτικά το Θέατρο Δάσους και κυρίως το ...αδιαμόρφωτο πάρκινγκ, τους γύρω δρόμους, το δάσος, τις εισόδους, τις εξόδους του θεάτρου.

Ενας ...ροκ Ορέστης

Ειχε απ΄ όλα ο ...ροκ "Ορέστης" του ΚΘΒΕ, του Γιώργου Μπλάνα (νέα -εξαιρετική κατα κοινή ομολογία θεατών και συντελεστών της παράστασης -μετάφραση), του Γιάννη Αναστασάκη (στην πρώτη του σκηνοθετική προσέγγιση στο αρχαίο δράμα), του ...αποδεδειγμένα (μετά απο εντυπωσιακή απόδοση σε σειρά πρωταγωνιστικών ρόλων την τελευταία τριετία στο ΚΘΒΕ) Χρήστου Στυλιανού (Ορέστης) και της Ηλέκτρας-Ιωάννας Κολιοπούλου με την ευήκοη εκφορά του ευρυπίδειου λόγου (ειδικά στον εισαγωγικό μονόλογο).

Είχε απ όλα ο Ορέστης των ...θεών, της Πολιτείας, των ανθρώπων, της εξουσίας, των ιδεολογικών και πολιτικών συγκρούσεων του παλιού με το νέο, των δολοπλοκιών, του όχλου, των ηθικά διαβρωμένων πολιτικών (όλων των αποχρώσεων ), της αντίδρασης και της λύσης στη βία και τα αδιέξοδα που δημιουργεί δια του...από μηχανής Θεού που εμφανίστηκε στις κερκίδες (ως "γέννημα ανάγκης" των θεατών και του λαού) στα 10 τελευταία απ τα 110 συνολικά λεπτα της παράστασης...

Το πλέον πολιτικό απο τα κείμενα του Ευριπίδη

Γραμμένος στην Αθήνα στα 408 π.Χ –όταν ο Ευριπίδης ήταν ήδη 72 ετών, ο "Ορέστης"- το πλέον πολιτικό απο τα κείμενα του τραγωδού ("...Ο Ευρυπίδης δημιούργησε το έργο του μέσα στο χάος που έφερε η πολιτική της Αθήνας κατά την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου... Ο Ορέστης είναι ήδη μια παράσταση μέσα σε μια από τις τελευταίες παραστάσεις της Αθηναϊκής δημοκρατίας και πάντως η τελευταία του στου Ευριπίδη στην Αθήνα". Ο Ευριπίδης, αηδιασμένος από την παρακμή της πόλης του, φεύγει για να καταλήξει στην αυλή του Μακεδόνα βασιλιά Αρχέλαου (σημειώνει μεταξύ άλλων σε κείμενο του στο δίγλωσσο πρόγραμμα της παράστασης ο μεταφραστής Γιώργος Μπλάνας).

Είχε απ΄ όλα ο ...ροκ ( κι όχι μόνο απ τον "αιχμηρό" ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας που συνόδευε την κατάληψη του παλατιού του 'Αργους με τη μορφή του σύγχρονου Μεγάρου Μαξίμου) με καπνούς, βόμβες μολότωφ υπό ...έκρηξη, από τους ...αντιεξουσιαστές νέους (Ορέστης-Ηλέκτρα-Πυλάδης) των τελευταίων σκηνών.

Είχε και απαγορευτικές κορδέλες και λαμαρίνες και σκαλωσιές στο υπό (ιδεολογική;) ανακαίνιση παλάτι, και μαύρο χαλί , και σύγχρονα φουστανάκια για το 12μελή χορό των γυναικών, και στρατηγούς και δούλους και ναυάρχους, και μωβ τουαλέτα για την "Ωραία Ελένη" (Δάφνη Λαμπρόγιαννη) και ναυάρχους και στρατηγούς και άβουλα εξιλαστήρια θύματα της ιστορίας και της ζωής σαν την Ερμιόνη (Μαριάνα Πουρέγκα) και το..."ανελαστικό – σκληρό- συντηρητικό παλιό" - του Κώστα Σαντά στο ρόλο του Τυνδάρεως με συντηρητικό κοστουμάκι και πένθος το μανίκι, και μικρόφωνα στο στόμα (του Απόλλωνα- Δημοσθένη Παπαδόπουλου) που ως "από μηχανής" -εν προκειμένω του σκηνοθέτη μετέφερε τη δράση και τη λύση του δράματος και του αδιεξόδου (πολιτικού και θεατρικού) στις...κερκίδες – στο λαό και τη δική του "νοημοσύνη".

Είχε τα πάντα η σύγχρονη τραγωδία του Ορέστη και του ΚΘΒΕ. Και κυρίως "καθαρό" ποιητικό λόγο. Κατακλείσθηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εμβληματικές "ρήσεις" του κειμένου. "Ψωμί" για εκατοντάδες "αναρτήσεις" έδωσε -αν μη τι άλλο- ο Ορέστης του Γιώργου Μπλάνα.

-"Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται. Όχι στα λόγια μόνο...",

-"Δούλα των περιστάσεων είναι και η περίφημη σοφία",

-"Γίνεται όχλος ο ο λαός όταν τον κυβερνούν καθάρματα"...,

-"Είμαι φτιαγμένη για ν΄ αντέχω, όχι για να θέλω...",

-"Σπέρνει αδικία το Δίκαιο, κακό φυτεύει το Καλό, παραφροσύνη καρπίζει η Λογική",

«Ίδιοι είναι όλοι οι παρατρεχάμενοι. Πιστοί, σαν σκύλοι – φτάνει να έχει ο "αρχηγός" τους εξουσία»...

Δεν είχε "επισήμους" η χθεσινοβραδινή πρεμιέρα του ΚΘΒΕ. Μόνο ανθρώπους της τέχνης, της μουσικής, εκπροσώπους φορέων πολιτισμού της πόλης, αρχαιολόγους, φιλολόγους, νέους, φοιτητές, ηθοποιούς, χιλιάδες ανθρώπους που ανηφόρισαν στο Δάσος για να μυηθούν στη σύγχρονη τραγωδία.

"Να που στο τέλος/ θά 'μαστε όλοι νικητές" ...διαπιστώνει ο Χορός -λαός στην ακροτελεύτια ατάκα της παράστασης, που προκάλεσε το ανυπόκριτο παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Πάνδημη πρεμιέρα του ... ροκ Ορέστη στο Θέατρο Δάσους από το ΚΘΒΕ

Φωτογραφίες: ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!

ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 10:57

Η Google αποκατέστησε ψηφιακά πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που καταστράφηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποκατέστησαν με τεχνητή νοημοσύνη πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που είχε καταστρέψει η φωτιά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 13:24

"Παλέρμο": Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία στο Θέατρο Δρόμος

"ΠΑΛΕΡΜΟ": Ποιος Σκότωσε τον Αντρέα Τερζίδη; Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, στο Θέατρο Δρόμος.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:49

Το "The Tank Theatre" της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Στο Θέατρο Ροές

Το νεοϋρκέζικο "The Tanκ", ένα από τα επιδραστικότερα off-off θέατρα του Μανχάταν, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει το έργο "When we went electronic".

ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:13

"Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό", σε σκηνοθεσία Kώστα Γάκη στο Θέατρο Αλφα

Ένα έργο - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορονοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

"ΕΦΥΓΕ" ΧΘΕΣ 13 Οκτ 2021 | 18:40

Πέθανε η ηθοποιός Δήμητρα Αγγελοπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η ηθοποιός, Δήμητρα Αγγελοπούλου έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΙΝ 13 Οκτ 2021 | 13:26

"Ηλεκτρόνια": 47 ανθρώπινα διηγήματα της Αριστέας Σερεμέτη - Συναισθήματα, στιγμές και εσωτερικές εικόνες

Το βιβλίο "Ηλεκτρόνια" της Αριστέας Σερεμέτη από τις εκδόσεις Λόγου Χάριν είναι μία συλλογή μικροδιηγημάτων με ανθρώπινες ιστορίες.

ΑΠΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:19

"Πάρτυ Γενεθλίων" του Χάρολντ Πίντερ, με εξαιρετικό καστ στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το αριστούργημα του Χάρολντ Πίντερ, Πάρτυ Γενεθλίων, έρχεται στην Αίθουσα Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:14

Cyprien Katsaris: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον μεγάλο πιανίστα που θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με ένα μοναδικό πρόγραμμα για τους λάτρεις του πιάνου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Οκτ 2021 | 10:11

Εθνική Λυρική Σκηνή: Εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινωνικές δράσεις για τη σεζόν 2021-2022

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ επιστρέφουν και παρουσιάζουν για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2021/22 ένα ανανεωμένο και εμπλουτισμένο πρόγραμμα δράσεων.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ 13 Οκτ 2021 | 07:19

Το Θέατρο Τέχνης επιστρέφει δυναμικά με ένα σπουδαίο ρεπερτόριο - Ολες οι παραστάσεις της σεζόν 2021-2022

Δείτε αναλυτικά όλες τις παραστάσεις που θα φιλοξενήσει το Θέατρο Τέχνης την καλλιτεχνική περίοδο 2021 - 2022.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ 12 Οκτ 2021 | 15:02

Πρέβεζα: Ρωμαϊκή κεφαλή από πεντελικό μάρμαρο, με περίτεχνη κόμμωση, ανασύρθηκε από τη θάλασσα

Κεφαλή ρωμαϊκής περιόδου ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

ΑΠΟ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 12 Οκτ 2021 | 09:35

"Πόσο κοστίζει να ζεις;" σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου στο θέατρο ΠΟΡΤΑ

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ "Πόσο κοστίζει να ζεις;" της Μαρτίνα Μάγιοκ, κάνει πρεμιέρα στις 16 Οκτωβρίου στο θέατρο ΠΟΡΤΑ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.