Πανόραμα νεοελληνικής ζωγραφικής. Το Τελλόγλειο στην Αθήνα

Εκατό και πλέον επιλεγμένους πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά σημαντικών Ελλήνων δημιουργών περιλαμβάνει η έκθεση του Τελλόγλειου Ιδρύματος του ΑΠΘ στην Αθήνα.

panorama-neoellinikis-zwgrafikis-to-tellogleio-stin-athina
|
SHARE THIS
0
SHARES

 Λάντσας, Γύζης, Ιακωβίδης, Βολανάκης, Αλταμούρας, Χατζής, Πανταζής, Ροϊλός, Παρθένης, Μαλέας, Ιθακήσιος, Λύτρας, Μπουζιάνης, Γουναρόπουλος, Κόντογλου, Γκίκας, Εγγονόπουλος, Τσαρούχης, Μαυροΐδης, Σπυρόπουλος, Τσίγκος, Κανιάρης, Κεσσανλής, Μυταράς, Σόρογκας και Σακαγιάν.

  Επιλεγμένα έργα των συλλογών του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., μέσα από τα οποία φωτίζονται πρωτότυπες πτυχές της νεοελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό της Αθήνας σε μία νέα μεγάλη έκθεση στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1). Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, στις 20.00.

  Η έκθεση έχει τίτλο «Η σπουδαία Συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. στην Αθήνα. Η πρώτη της παρουσίαση» και περιλαμβάνει εκατό και πλέον επιλεγμένους πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά σημαντικών Ελλήνων δημιουργών.

Τα έργα, που θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, αποκαλύπτουν το εύρος των αισθητικών επιλογών των ιδρυτών της συλλογής των Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου.  

Η  γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος, καθηγήτρια  του Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, επισημαίνει: «Η συλλογή του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου αποτελεί πλούσια συγκομιδή μακροχρόνιας αναζήτησης που έγινε με πάθος, ένστικτο και κυρίως «αγάπη για τον άνθρωπο». Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι η ανθρώπινη μορφή κυριαρχεί αριθμητικά στα έργα της συλλογής. Οι Τέλλογλου, επιθυμώντας να συμβάλουν στην παιδεία του τόπου και στην καλλιέργεια του καθημερινού ανθρώπου, δώρισαν τη συλλογή τους, καθώς και ολόκληρη την περιουσία τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πυρήνας της συλλογής Τέλλογλου είναι τα έργα νεοελληνικής τέχνης».

  Ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς, τονίζει μεταξύ  άλλων: «Η Συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος, από τη ματιά της Αλίκης Τέλλογλου έως της Αλεξάνδρας Γουλάκη -Βουτυρά, μπορεί να προσεγγιστεί λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν μας τη συγκίνηση και την ευθύνη που τους προκαλεί η τέχνη, αφού τα πολυάριθμα επιλεγμένα έργα διακρίνονται για το μέτρο, τον αισθησιασμό, την ευαισθησία, τη σαφήνεια και το βάθος τους ξεκινώντας από την κλασική ζωγραφική για να φτάσουν στην τέχνη της εποχής μας με τις ευρηματικές και αυθόρμητες διατυπώσεις».

Την έκθεση συνοδεύει πολυτελές, πανόδετο λεύκωμα  232 σελίδων.

Διάρκεια: 10 Νοεμβρίου 2016 - 5 Φεβρουαρίου 2017

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00, Πέμπτη: 10:00-20:00.

(Στην κεντρική φωτογραφία: Νίκος Εγγονόπουλος, Οι Αδιάφθοροι, 1967)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook