Πανσέληνος: αλλού κλειστά μνημεία, αλλού στραβά μάτια

Πολλοί αρχαιοφύλακες δεν δούλεψαν απλήρωτοι τη βραδιά της Πανσελήνου. Με προσωπικό ασφαλείας η συναυλία Ρεμπούτσικα στην Ελευσίνα. «Απειλήθηκαν τα αρχαία», μας λένε.

|
SHARE THIS
0
SHARES

 Πανσέληνος την Κυριακή 10 Αυγούστου στους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Ελλάδας με τη μαγεία των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί να ... μετριάζεται από την απόφαση των μελών της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιολογικών Χώρων να μην εργαστούν για μια ακόμη φορά εκτός ωραρίου απλήρωτοι.

Ποιοί έκαναν τα ... στραβά μάτια

Να γιατί όσοι έφταναν κατά δεκάδες στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου έβλεπαν το ολόγιομο φεγγάρι να φωτίζει μια ... κλειστή πόρτα. «Στην πλειοψηφία τους τα μέλη μας σεβάστηκαν την απόφαση του σωματείου και δεν εργάστηκαν εκτός ωραρίου», λέει στο TheTOC.gr ο πρόεδρος των αρχαιοφυλάκων, Γιάννης Μαυρικόπουλος. «Υπήρξαν και εκείνοι που για να διευκολύνουν την κατάσταση έκαναν τα ... στραβά μάτια κυρίως σε χώρους που θα υπήρχε μεγάλο θέμα για την τοπική κοινωνία, όπως στην ακριτική Αρχαία Ζώνη στη Μεσημβρία Αλεξανδρούπολης».

  «Στην περίπτωση της Ελευσίνας και της συναυλίας της Ευανθίας Ρεμπούτσικα τέθηκε σε κίνδυνο η αρχαία πολιτιστική μας κληρονομιά»

  Ποιοι χώροι λειτούργησαν και ποιοι όχι; Η πλειονότητα των χώρων φαίνεται πως «κατέβασε τα ρολά» εκτός ωραρίου, με αποτέλεσμα μετά τις 8 μ.μ. τα περισσότερα μνημεία που δεν είχαν εκδηλώσεις για κλείσουν. Στα μνημεία που είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις δόθηκε μια λύση οι εκδηλώσεις να γίνονται εκτός. Αντί για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, για παράδειγμα, οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στον μόλο της Ιτέας. «Αγκάθι» αποτέλεσε, ωστόσο, ο αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας και η πλατεία της Αρχαίας Αγοράς στη Θεσσαλονίκη που έγιναν εκδηλώσεις εντός των χώρων άνευ αρχαιοφυλάκων, μόνο με προσωπικό ασφαλείας.

Η συναυλία που έθεσε σε κίνδυνο τα αρχαίο μνημείο κατά του αρχαιοφύλακες

  «Στην περίπτωση της Ελευσίνας και της συναυλίας της Ευανθίας Ρεμπούτσικα τέθηκε σε κίνδυνο η αρχαία πολιτιστική μας κληρονομιά», μας λέει ο κ. Μαυρικόπουλος. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένας με δυο φύλακες ως προσωπικό ασφαλείας σε έναν αρχαιολογικό χώρο με δυο ίσως και τρεις χιλιάδες κόσμου. «Εξετάζουμε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να απευθυνθούμε στον εισαγγελέα», καταλήγει εκ μέρους του ΠΕΥΦΑ.

«Στην πλειοψηφία τους τα μέλη μας σεβάστηκαν την απόφαση του σωματείου και δεν εργάστηκαν εκτός ωραρίου», λέει στο TheTOC.gr ο πρόεδρος των αρχαιοφυλάκων, Γιάννης Μαυρικόπουλος.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι στη συντρηπτική τους πλειονότητα οι εκδηλώσεις για την Πανσέληνο κύλησαν ομαλά και σ' αυτό συνέβαλε η καλή διάθεση μελών του σωματείου των αρχαιοφυλάκων.

Το ίδιο βράδυ στην Ακρόπολη...

    Τα βλέμματα πολλών ήταν φυσικά στραμμένα στην Ακρόπολη. Ο αρχαιολογικός χώρος ήταν κλειστός λόγω εργοταξίων αλλά από τις 9 το βράδυ η είσοδος ήταν ελεύθερη στο Μουσείο Ακρόπολης, στον προαύλιο χώρο του οποίου έδωσε συναυλία η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η προσέλευση του κόσμου γινόταν κατά εκατοντάδες και οι ουρές έφταναν έως τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

 

  Ο υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τασούλας, πάντως επέλεξε παρευρεθεί στο Νομισματικό Μουσείο και να παρακολουθήσει «Τα φεγγάρια της Μεσογείου» και μέσα από ένα μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, με συνταξιδιώτες τον Μάριο Στρόφαλη και τη Φένια Χρήστου.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook