H σαμπάνια αποτελεί σύμβολο της απόλαυσης και της πολυτέλειας. Διαχρονικά συνοδεύει τις καλύτερες στιγμές της πολιτικής ζωής, βρίσκεται σε περίοπτη θέση στα κοσμοπολίτικα πάρτι και είναι συνώνυμο του πλούτου και της χλιδής.
Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση σαμπάνιας δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των "εχόντων" καθώς ένα μεγάλο κομμάτι έχει πλέον τη δυνατότητα να απολαύσει ένα ποτήρι σαμπάνιας λόγω της μαζικής παραγωγής της.
Η ιστορία της ξεκινά από τη Γαλλία τον 17ο αιώνα. "Πατέρας" της θεωρείται ο μοναχός σε Ντομ Περινιόν, που ήταν υπεύθυνος για την κάβα τού Αβαείου του Οτβιλιέ όπου εκείνη την εποχή παράγονταν τα πιο ονομαστά κρασιά της χώρας.
Εκείνη την εποχή, οι οινοποιοί της περιοχής της Καμπανίας είχαν παρατηρήσει πως σε ορισμένα κρασιά σχηματίζονταν φυσαλίδες και θεωρούνταν πρόβλημα. Όμως το φαινόμενο αυτό προσέδιδε μια ξεχωριστή γεύση στα κρασιά.

Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, αυτές οι φυσαλίδες οφείλονταν στη δεύτερη αλκοολική ζύμωση που γίνεται στο μπουκάλι μετά την εμφιάλωση του κρασιού, κατά τη διαδικασία της οποίας παράγεται διοξείδιο του άνθρακα.
Ο Βενεδικτίνος καλόγερος ήταν ο άνθρωπος που μελέτησε τη διαδικασία αυτή δημιουργώντας την πρώτη σαμπάνια το 1693. Σύμφωνα με το μύθο, μόλις παρασκεύασε την πρώτη σαμπάνια και γεύτηκε την πρώτη γουλιά, ο ίδιος φώναξε: "Ελάτε γρήγορα, πίνω τα αστέρια.

Βέβαια υπάρχουν και απόψεις ιστορικών που αποδίδουν τη δημιουργία της στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ωστόσο ο Περινιόν είναι ο άνθρωπος που καθιέρωσε τους κανόνες παρασκευής της από συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών που είναι κυρίως τα "Pinot Noir", " Chardonnay" και "Pinot Meunier" και οι οποίοι ισχύουν απαρέγκλιτα μέχρι σήμερα.
Ο ίδιος μάλιστα μπορούσε μόνο από τη γεύση ενός σταφυλιού να μαντέψει τον αμπελώνα προέλευσής του και για αυτό το λόγο έχει γραφτεί πως ήταν τυφλός, κάτι που διαψεύδεται από τις επίσημες καταγραφές. Προς τιμήν του, ίσως η πιο δημοφιλής εταιρίας παρασκευής σαμπάνιας Moet et Chandon, έδωσε το όνομά του στην καλύτερη και ακριβότερη σαμπάνια της (Dom Perignon).

Το ποτό των Γάλλων βασιλιάδων

Η σαμπάνια απέκτησε παγκόσμια φήμη λόγω της σύνδεσής της με τους Γάλλους βασιλείς και τη γαλλική αυλή. Οι βασιλείς όλης της Ευρώπης διέδωσαν το μήνυμα της μοναδικότητας του αφρώδους οίνου από την Καμπανία και τη σύνδεσή του με την πολυτέλεια και την εξουσία στα μέσα του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ιστορίας και ταυτότητας για το κρασί τους, συνδέοντάς τους και με την αρχοντιά.

Μέσα από τη διαφήμιση και τη συσκευασία του επεδίωξαν να συνδεθεί η σαμπάνια με την υψηλή πολυτέλεια, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τελετουργίες. Οι προσπάθειές τους συνέπεσαν με την ανάδυση μιας μεσαίας τάξης που αναζητούσε τρόπους να δαπανήσει τα χρήματα της σε σύμβολα αναβάθμισης της κοινωνικής της τάξης.

Η συστηματική διάδοσή της ξεκίνησε από το 1728, όταν ο Λουδοβίκος ο 15ος έδωσε το "πράσινο" φως για την εξαγωγή της στο εξωτερικό. Τότε δημιουργήθηκε και το πρόβλημα της μεταφοράς της σε μπουκάλια καθώς οι συσκευασίες της εποχής εκείνης δεν άντεχαν την πίεση του αφρώδους οίνου και έσκαγαν . Τη λύση έδωσε το 1844 ο Αδόλφος Jaquesson που εφηύρε ένα ειδικό πώμα με αποτέλεσμα οι εξαγωγές της σαμπάνιας να εκτοξευθούν και σήμερα να έχουν ειδική θέση σε κάθε κοσμοπολίτικο γεγονός.
Πηγές: DW, Wikipedia, Sansimera.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr