Φ. Τσαλίκογλου:΄Ετσι θα αντισταθούμε στη συλλογική κατάθλιψη

Η συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παντείου δίνει μαθήματα στη Στοά του Βιβλίου κι επιμένει: «Το μυαλό είναι πιο πλατύ κι απ' τον ουρανό».

Φ. Τσαλίκογλου:΄Ετσι θα αντισταθούμε στη συλλογική κατάθλιψη

Δεν υπάρχουν στιγμές που νιώθετε ανήμποροι να υπερασπιστείτε την αισιοδοξία σας όταν τριγύρω παραμονεύει η απώλεια, η βία, η τρέλα, η κατάθλιψη;

Αν η ελπίδα έχει χάσει την τιμή της, πως θα μπορούσαμε να την ξανακερδίσουμε; Και πως θα μπορούσαμε να απαλαχθούμε από την κουλτούρα του φόβου που κυριαρχεί στη ζωή μας;

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας, Φωτεινή Τσαλίκογλου, ξεκαθαρίζει: Δεν έχει να δώσει συμβουλές αλλά να μας παροτρύνει για το πώς να φερθούμε ενάντια στην απώλεια, στη βία, στην τρέλα, στην κατάθλιψη. ΄Εχει να πει απλά πράγματα, τα οποία μας διαβεβαιώνει ότι «μπορεί να μοιάζουν λίγο αλλά είναι πολύ…»

Ακροατές της θα είναι όσοι βρεθούν τη Δευτέρα 23 Μαΐου, την Παρασκευή 27 Μαΐου, τη Δευτέρα 30 Μαΐου, την Παρασκευή 3 Ιουνίου, και τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 στη Στοά του Βιβλίου στα 5 Μαθήματα Ψυχολογίας του 29ου κύκλου του Ελεύθερου Πανεπιστημίου με θέμα: «Συναισθήματα και σχέσεις των ανθρώπων σε ταραγμένους καιρούς». Αυτή ήταν και η αφορμή της συνομιλίας μας μαζί της:

- Που αποσκοπούν τα 5 Μαθήματα Ψυχολογίας στη Στοά του Βιβλίου;

«΄Εχω τη χαρά να διδάσκω τα τελευταία χρόνια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο. Το ρήμα διδάσκω εδώ έχει πολλά και χρήσιμα εισαγωγικά. Στην πραγματικότητα μοιράζομαι με ένα ευρύ κοινό σκέψεις και προβληματισμούς για τη ζωή μας σήμερα. Για τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες υπέρβασης που ίσως κρύβονται μέσα σε αυτές τις δυσκολίες».

- Σε ποιο κοινό (κι όχι μόνο ηλικιακά) απευθύνονται τα «Συναισθήματα και σχέσεις των ανθρώπων σε ταραγμένους καιρούς»;

«Σε άτομα κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που έρχονται να μάθουν και να νοιώσουν ότι όσο ζούμε και είμαστε όρθιοι, το άνοιγμα στη γνώση είναι η κρυφή (φανερή) μας δύναμη. Ως καθοδηγητική αρχή κρατώ τη φράση ‘’The brain is wider than the sky’’ Νομίζω ανήκει στην Emily Dickinson, αλλά την έχω οικειοποιηθεί τόσο πολύ, ώστε την έχω κάνει δική μου. Και το στοίχημα μου είναι να μεταφέρω τη δύναμη αυτής της αλήθειας στο ακροατήριο».

- Πόσο σημασία έχουν αυτή την περίοδο της κρίσης που τόσο έντονα βιώνουμε όλοι μας; ΄Εχουν πρακτική χρησιμότητα, πιστεύετε;

«Πράγματι το μυαλό μας είναι και έχει τη δυνατότητα να είναι, ευρύτερο από τον ουρανό. Τη δύναμη αυτή δεν είναι εύκολο να σου την κλέψουν. Οι δυσκολίες των καιρών ευνοούν μια ήττα της σκέψης. Μας παροτρύνουν σε ένα καταθλιπτικό μούδιασμα. Επιχειρώ να αντισταθώ στην ευκολία της υφαρπαγής του μυαλού μας. Οι κρίσεις ευνοούν το πάγωμα των συναισθημάτων: ‘’Αν δεν νοιώθω δεν θα υποφέρω’’ .‘’Αν είμαι ένα ασάλευτο άγαλμα, δεν θα πονώ’’. Τα μαθήματα αποσκοπούν μεταξύ άλλων και στην υπονόμευση μιας τέτοιας θέσης. Μιας θέσης που οδηγεί σε συναισθηματική αφασία. Και σε ανθρώπους άψυχα ρομπότ που δεν ζουν, δεν πονούν, αλλά διαχειρίζονται και διεκπεραιώνουν (ή πιο συχνά δεν διεκπεραιώνουν) τα πάντα: καταστάσεις, δουλειές, σχέσεις, έρωτες… Ξέπνοα…άπνοα…και άρα νεκρά…..

Εναντία σε αυτό το νεκρό, τα μαθήματα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο επιδιώκουν να διαμορφώνουν έναν ανοιχτό χώρο. Ένα χώρο που ονειρεύεται και λογαριάζεται με το φως αλλά δεν φοβάται και κυρίως δεν συγκαλύπτει τα σκοτάδια.

Ίσως εδώ είναι χρήσιμος ο Καμύ όταν σε νεαρή ηλικία, μεσούσης μιας σκοτεινής για τον κόσμο περιόδου έλεγε ‘’Il n y a pas d amour de vie sans desespoir de vie’’ Δεν υπάρχει αγάπη για τη ζωή δίχως απελπισία για τη ζωή».

- Αλήθεια κυρία Τσαλίκογλου, «πώς να υπερασπιστούμε το αίτημα τής ζωής και τής δημιουργίας όταν γύρω μας παραμονεύει η απώλεια, η βία, η τρέλα, η κατάθλιψη»; Υπάρχει κάποια βασική συμβουλή που θα μπορούσατε να μας δίνατε;

«Προτιμώ το ρήμα ‘’παροτρύνω’’ από το ‘’συμβουλεύω’’ Ετσι, η παρότρυνση στο άλλον αλλά και στον εαυτό μου που θα έκανα είναι στην αναζήτηση τρόπων προάσπισης της σκέψης μας. Μιλώ για μια σκέψη στην υπηρεσία μιας συναισθηματικής και στοχαστικής εγρήγορσης. Μια σκέψη που δεν φοβάται τα συναισθήματα. Χωρίς αυτά η σκέψη είναι λειψή κι αδύναμη. Ενάντια λοιπόν στην απώλεια, στη βία, στην τρέλα, στην κατάθλιψη δεν έχω άλλο όπλο από την καλλιέργεια μιας σκέψης σε εγρήγορση. Mοιάζει λίγο….σας διαβεβαιώ είναι πολύ……»

- «Πέντε συναντήσεις συν-ομιλίας και προβληματισμού για τη ζωή μας σήμερα». Δηλαδή θα γίνεται διάλογος;

«Ενεργό ρόλο διαδραματίζει σε όλα τα μαθήματα το ακροατήριο που μετέχει ενεργά με το λόγο του αλλά ακόμα και με τη σιωπή του».

Info:

Στοά του Βιβλίου - Ελεύθερο Πανεπιστήμιο

Συναισθήματα και σχέσεις των ανθρώπων σε ταραγμένους καιρούς

Πέντε Μαθήματα Ψυχολογίας με τη Φωτεινή Τσαλίκογλου

http://www.stoabibliou.gr/ep/pr_psychology.php

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 20:30 15 Ιαν 2021 | 16:21

O Γυάλινος Κόσμος του Τενεσί Ουίλιαμς: Live streaming ζωντανά από τη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού Θεάτρου

Ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ 15 Ιαν 2021 | 11:09

"Εγκάρσιος Προσανατολισμός": Η νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου [εικόνες]

Το νέο έργο του διεθνούς Έλληνα χορογράφου, Δ. Παπαϊωάννου, μας προσανατολίζει προς μια πηγή φωτός, δίνοντάς μας το έναυσμα να ισορροπήσουμε για να μη χαθούμε

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ 15 Ιαν 2021 | 11:01

Ανοίγει τις πόρτες της η εμβληματική "Μεγάλη λέσχη" - Το εντυπωσιακό κτίριο της Καβάλας

Ένα από τα σημαντικότερα έργα αποκατάστασης, συντήρησης και ανακαίνισης ενός κτιρίου με ιστορία πάνω από έναν αιώνα στην Καβάλα

ΕΦΥΓΕ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 12 Ιαν 2021 | 20:57

Βασίλης Αλεξάκης: Η συγκλονιστική ανάρτηση του γιου του - "Ο διασώστης του ΕΚΑΒ έκλαιγε για τον πατέρα μου"

Ο Βασίλης Αλεξάκης άφησε τη τελευταία του πνοή χθες σε ηλικία 77 ετών προκαλώντας θλίψη στους ανθρώπους των γραμμάτων.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 77 ΕΤΩΝ 11 Ιαν 2021 | 19:23

Θλίψη: Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης

Ο Βασίλης Αλεξάκης έζησε πάνω από 40 χρόνια στο Παρίσι και εργάστηκε ως συγγραφέας, αλλά και ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Le Monde

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ 11 Ιαν 2021 | 18:11

Δωρεάν WiFi σε 25 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας - Αναλυτικά η λίστα

Οι επισκέπτες θα μπορούν μέσω του WiFi να αναζητούν πληροφορίες για τα μνημεία και να μοιράζονται την εμπειρία τους στα κοινωνικά δίκτυα.

ΑΠΟ ΤΟΝ 2Ο ΑΙΩΝΑ ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ 10 Ιαν 2021 | 14:31

Υπάρχει Αγία για τις πανδημίες τύπου κορονοϊού: Και λέγεται μάλιστα και "Αγία Κορώνα"

Οσο και αν ακούγεται απίστευτο η Αγία που προστατεύει από τις πανδημίες λέγεται Αγία Κορώνα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 09 Ιαν 2021 | 21:14

Περιφέρεια Αττικής: Δωρεάν online συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά με την Ρένα Μόρφη

Η μουσική βραδιά θα μεταδοθεί στην σελίδα της Περιφέρειας στο Facebook, αλλά και στο κανάλι της στο YouTube στις 21:30 δωρεάν.

H ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ 09 Ιαν 2021 | 18:07

Άγνωστος πίνακας του Ελ Γκρέκο βρέθηκε σε ιδιωτική συλλογή - Ανεκτίμητη η αξία του

Ο μικρών διαστάσεων πίνακας απεικονίζει τον Ιησού με το αγκάθινο στεφάνι, ενώ κουβαλά τον σταυρό.

ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΟ Η ΚΗΔΕΙΑ 06 Ιαν 2021 | 13:55

Πέθανε ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης

Πέθανε σήμερα το πρωί ο εμπνευστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επί χρόνια διευθυντής του θεσμού, Δημήτρης Εϊπίδης.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 05 Ιαν 2021 | 22:26

Τάνια Ρόμπερτς: Έφυγε τελικά από τη ζώη το γνωστό "Bond girl" - Η "μαύρη" παρεξήγηση με τον θάνατό της [Βίντεο]

Ο θάνατος της Τάνια Ρόμπερτς έγινε μακάβριο σίριαλ τις τελευταίες δύο ημέρες

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ 05 Ιαν 2021 | 09:36

Απίστευτο μακάβριο λάθος: Ζει τελικά το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ, Τάνια Ρόμπερτς [βίντεο]

Πώς ένας δημοσιογράφος μετέδωσε λανθασμένα ότι η Τάνια Ρόμπερτς, το πρώην κορίτσι του Τζέιμς Μποντ, είναι νεκρή. Τι λέει ο σύντροφός της.

ΓΝΩΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 04 Ιαν 2021 | 12:41

Πέθανε η ηθοποιός Έλσα Πελαγίδου- Εδωσε ανιση μάχη με τον καρκίνο

Η ηθοποιός πάλεψε με καλπάζουσα μορφή καρκίνου και έφυγε μέσα σε ένα μήνα