Παράσταση Χορού, Μουσικής και Ονείρων στη Δήλο

Στην Πανσέληνο του Σεπτεμβρίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παράσταση Χορού, Μουσικής και Ονείρων στη Δήλο

Η πολυπολιτισμική, βαθειά ανθρώπινη και πολυδιάστατη Αnamnesis της Αποστολίας Παπαδαμάκη σε λίγες ημέρες από σήμερα μας καλεί σε μια μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία στο ιερό νησί του Αιγαίου το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου. Χρησιμοποιώντας την ιδιαιτερότητα του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, η κίνηση εμπνέεται από τη Φιλοσοφία, τη Μουσική και τη Γλυπτική, από τα Μαθηματικά και την Αρχιτεκτονική κι ο λόγος συνδυάζει την Πραγματικότητα με τα Όνειρα. Η μνήμηθρυμματίζει τη σιωπή, το παρελθόν συνομιλεί με το παρόν και το μέλλον αναδεικνύοντας την αρμονία και το κάλλος με φόντο το απέραντο και πολύτροπο Αρχιπέλαγος.

Η προετοιμασία της καλλιτεχνικής ομάδας και των συνεργατών για την παράσταση συνεχίζεται στον ιερό λόφο της Ακρόπολης των Αθηνών. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 300 θεατές απ' όλες τις γωνιές του κόσμου- ενδεικτικά αναφέρουμε από την Μεγάλη Βρετανία, Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία, Νέα Υόρκη, Κόστα Ρίκα, Σικάγο, Μαϊάμι και από πολλές ελληνικές πόλεις και νησιά όπως Σαντορίνη, Σύρο, Νάξο, Πάρο, Τήνο, Κέρκυρα, Αθήνα, Σπάρτη, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και άλλου- έχουν δηλώσει συμμετοχή για την παράστασηστο ιερό νησί- πόλη που συνυπήρξαν ειρηνικά για αιώνες όλοι σχεδόν οι λαοί της Μεσογείου.

Παρακολουθείστε εδώ https://vimeo.com/353237753το video trailer από την Anamnesis.Στο βίντεο ακούγεται απόσπασμα από την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Τρύφωνα Κουτσουρέλη.

Η παράσταση έχει ελεύθερη είσοδο, αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο ακόλουθο linkhttp://apostoliapapadamaki.com/the-dream-and-sleepperformance-series-anamnesis

Ο υπερβατικός κόσμος της Αποστολίας Παπαδαμάκη συναντά το πολυπολιτισμικό σύμπαν του αρχαιολογικού χώρου του Αιγαίου.

Αναλαμβάνοντας με περισσή συναίσθηση τη μεγάλη πρόκληση, στον απαράμιλλης ομορφιάς, αρχαιολογικό χώρο, εγγεγραμμένο στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η χορογράφος με τις πρωτοποριακές ιδέες της, δημιουργεί την «Anamnesis» στη Δήλο.Ακολουθώντας το όραμά της, η Αποστολία Παπαδαμάκη, σε συνεργασία με εξαιρετικούς ερμηνευτές και συντελεστές, συνθέτουν μια διαδραστική παράσταση-performance, χορού, μουσικής και ονείρων, κυλιόμενης ροής, που αντλεί την έμπνευση της απο την Μυθολογία, την Ιστορία και τη Φιλοσοφία, ανασύροντας μνήμες της διαδρομής της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος συνοδεύουν έναν μοναδικό συνδυασμό λυρικών δρώμενων, προσφέροντας μια συναρπαστική βιωματική αλλά και συμμετοχική εμπειρία στους θεατές, καθώς το νησί παραδίδεται στην ασημένια μυσταγωγία της πανσελήνου.

Η Anamnesis έρχεται ως εξέλιξη της παράστασης «From Darkness to Light», που συγκίνησε τους θεατές και γοήτευσε τους κριτικούς τον περασμένο Ιούλιο στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, υφαίνοντας τον ιστό του κύκλου παραστάσεων Ύπνου και Ονείρων που θα οδηγήσουν στους Δελφούς το 2020.

Η μυθοπλασία της παράστασης ξεκινάει καθώς το πλοίο προσεγγίζει τις ακτές της Δήλου. Η αποβίβαση των θεατών μεταλλάσει το ακατοίκητο τοπίο σε ένα μοναδικό σκηνικό μνήμης. Κατά την περιήγησή τους, οι θεατές ανακαλύπτουν τους ερμηνευτές ανάμεσα σε αρχαίους ναούς και μνημεία, αποφασίζουν οι ίδιοι τον τρόπο που κινούνται στο χώρο και στον χρόνο, δημιουργώντας έτσι την «ψυχο-γεωγραφία» της παράστασης. Στη συνέχεια καλούνται προαιρετικά να γίνουν μέρος ενός κυκλικού αρχετυπικού χορού, εμπνευσμένου από την πολυπολιτισμική ιστορία της Δήλου που αποτελεί το προοίμιο της «ουράνιας» χορογραφίας της Πανσελήνου, συνοδευόμενη από την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του βραβευμένου Τρύφωνα Κουτσουρέλη. Η παράσταση ολοκληρώνεται με Όνειρα, Ποιήματα και Ύμνους, ενθυμήσεις που αντηχούν τη γνώση της αρχαίας πέτρας.

Η παράσταση έχει λάβει την ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο της Ελλάδας, επιχορηγείται από το τμήμα Θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και υλοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Συντελεστές:

Σύλληψη, Χορογραφία και Σκηνοθεσία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Τρύφων Κουτσουρέλης
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Βοηθός Χορογράφου / Σκηνοθέτη: Θανάσης Τζαβάρας
Ερμηνευτές: Πολυάνα Δημητροπούλου, Πλωτίνος Ηλιάδης, Απόστολος Κουσίνας, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Μπίλιω Μαρνέλη, Όλγα Μουρουζίδου, Αποστολία Παπαδαμάκη, Μαρία Παπαγεωργίου, Αντώνης Στρούζας, Max Friedstein, Θοδωρής Χιώτης
Έρευνα κειμένων: Μαρία Σινούρη
Συντονισμός Παραγωγής: Ιωάννα Σακκέτα
Graphic/Visual designer, φωτογραφίες: Αρείων Στεφανίδης
Ειδικοί συνεργάτες: Stacey Harris Papaioannou, Δέσποινα Οικονομοπούλου, Μένια Κιοσσέ
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ξένια Στούκα xeniastk@gmail.com

Προσωπικό σημείωμα της Αποστολίας Παπαδαμάκη

“Η κινητήριος δύναμη της «Anamnesis» είναι η αντίληψη του Πλάτωνα, «το σώμα είναι ο ναός της ψυχής» και σε συνδυασμό με την πλατωνική έννοια της Ανάμνησης, κάθε γνώση έρχεται από τις Ιδέες που βρίσκονται σε έναν υπερουράνιο τόπο, οι οποίες στον γήινο κόσμο αποτυπώνονται μέσω της «ενθύμησης» και απεικονίζονται σε αρχετυπικές κινήσεις, ήχους και λέξεις.

Η «Anamnesis» συνδυάζει πολλαπλά εκφραστικά μέσα, στοχεύει στο να ενεργοποιήσει διαφορετικά πεδία αντίληψης και αναφέρεται στην μυθολογία και την Ιστορία έτσι, ώστε να εξερευνήσει την ανθρώπινη ύπαρξη, να αυξήσει τη συνειδητοποίηση της ανθρώπινης δυναμικότητας και να αμφισβητήσει τους αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς της ίδιας της φύσης των ιδεών, των σκέψεών και της ύπαρξής μας. Χρησιμοποιώντας την ιδιαιτερότητα του πολυδιάστατου αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, η κίνηση εμπνέεται από τη Φιλοσοφία και τη Γλυπτική, η Μουσική από τα Μαθηματικά και την Αρχιτεκτονική κι ο λόγος συνδυάζει την πραγματικότητα με τη μη πραγματικότητα των Ονείρων. Αναφερόμαστε ταυτόχρονα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για να διερευνήσουμε τις καταστάσεις αρμονίας και δόμησης της συλλογικής μνήμης».

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση:

Η σύλληψη της «Anamnesis» συνδυάζει ταυτόχρονα έρευνα, Ιστορία, χορό, θέατρο και μουσική. Η γοητεία των έργων της Αποστολίας Παπαδαμάκη παραμένει ένα μυστήριο και ταυτόχρονα μια μοναδική εμπειρία σύγχρονης Τέχνης. Η σχέση της με τους χορευτές- ερμηνευτές της είναι πάντα στενή και βαθιά ανθρώπινη, και αυτό ίσως είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μοναδικότητας του σχήματος. Όλοι οι καλλιτέχνες και οι μουσικοί επελέγησαν για να διαδραματίσουν έναν ζωτικό ρόλο στην σύνθεση της παράστασης, εργαζόμενοι πάνω στην τεχνική της μεταστοιχείωσης και την υπέρβασης.

Στην «Αnamnesis» η Αποστολία Παπαδαμάκη, γνωστή για την Τελετή Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, για την πρώτη υποβρύχια παράσταση χορού στον κόσμο «Drops of Breath» στο Σούνιο κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα και για την πρόσφατη σκηνοθεσία της Όπερας «Η Πριγκίπισσα και το Μπιζέλι» στην Εθνική Λυρική Σκηνή, προσφέρει στον θεατή έναν στρόβιλο συναισθημάτων ξεσκεπάζοντας ένα ένα τα πέπλα της Λήθης που σκεπάζουν τη ψυχή, ακριβώς όπως οι αιώνες σκεπάζουν τα καλά κρυμμένα μυστικά της γης του νησιού του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, που αποτέλεσε θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της αρχαιότητας.

Η ιστορία της Δήλου στο κέντρο του Αρχιπελάγους αφηγείται το πώς από Ά-δηλος- μια μικρή κουκίδα στη Μεσόγειο, έγινε ο ιερός τόπος στην καρδιά του Αιγαίου, στις Κυκλάδες που στήνουν γύρω της χορό. Πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία ένας τόπος προσέφερε ειρηνική συνύπαρξη σε όλους σχεδόν τους λαούς της Μεσογείου από το 478π.Χ έτος ίδρυσης της Δηλιακής συμμαχίας μέχρι και τη λεηλασία της το 88π.Χ από τον βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη. Μία πολυπολιτισμική χοάνη ιδεών, η Δήλος αγκαλιάζει την «Anamnesis» της Αποστολίας Παπαδαμάκη που συνδυάζει πολλαπλά εκφραστικά μέσα και πεδία αντίληψης.

INFO:

Η παράσταση έχει ελεύθερη είσοδο με ονομαστική κράτηση θέσης, ώστε οι θεατές να εξασφαλίσουν ονομαστικά τη μεταφορά τους με το καραβάκι Μύκονος –Δήλος με επιστροφή, καταβάλλοντας το αντίτιμο των 20 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ 17 Ιουν 2021 | 13:45

Βραβεία Ιρις 2021: Ολοι οι νικητές και οι φωτογραφίες από τη λαμπερή βραδιά

Η λαμπερή βραδιά της απονομής των Βραβείων Ιρις 2021, στο θέατρο Αλσος.

400 ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ, 70 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 17 Ιουν 2021 | 10:50

Dior Celebrates Greece: Απόψε η φαντασμαγορική επίδειξη του οίκου Dior στο Καλλιμάρμαρο

Η αντίστροφη μέτρηση για τη φαντασμαγορική επίδειξη μόδας του οίκου Dior στο Καλλιμάρμαρο έχει ξεκινήσει. Οι προσκεκλημένοι, τα μέτρα ασφαλείας.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ 17 Ιουν 2021 | 06:58

Κλειστά ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς λόγω της επίσκεψης φον ντερ Λάιεν

Κλειστά για τους επισκέπτες σήμερα, Πέμπτη 17 Ιουνίου, θα παραμείνουν ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας.

17 Ιουν 2021 | 06:22

Στο θερινό Λαϊς άγνωστα ελληνικά αριστουργήματα από τη συλλογή της Ταινιοθήκης

Από τις 28 Ιουνίου έως και τις 7 Ιουλίου, οι ταινίες θα προβάλλονται στο ψηφιακό σινεμά της Ταινιοθήκης online.tainiothiki.gr δωρεάν.

ΠΑΛΙΟ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ 15 Ιουν 2021 | 13:43

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης γράφει γράμμα σε ένα κορίτσι που θα αποτύχει στις Πανελλαδικές

Το κείμενο του Χρήστου Χωμενίδη για τους υποψηφίους στις Πανελλαδικές και το ενδεχόμενο της αποτυχίας

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 15 Ιουν 2021 | 09:58

Το Χόλιγουντ στη Θεσσαλονίκη: Με Μπαντέρας, Μπόσγουορθ, 300 ηθοποιούς και 1.000 κομπάρσους η ταινία "Barracuda"

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί τέλη Ιουνίου ο Ισπανός διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ, Αντόνιο Μπαντέρας,

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 15 Ιουν 2021 | 00:07

Φεστιβάλ Αθηνών: Κατάμεστο το Ηρώδειο - Παρούσες Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκη και Μενδώνη [εικόνες]

Παρά τον καιρό, το Ηρώδειο πλημμύρισε με κόσμο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

ΘΑ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ LIVE 14 Ιουν 2021 | 15:21

Καλλιμάρμαρο: Στήνεται το σκηνικό για τη "Made in Greece" επίδειξη μόδας του Οίκου Dior [εικόνες]

Στις 20:00 της 17ης Ιουνίου τα φώτα του Καλλιμάρμαρου θα ανοίξουν για να ξεκινήσει το project "Dior Celebrates Greece".

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 83 ΕΤΩΝ 14 Ιουν 2021 | 12:34

Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Νεντ Μπίτι

Ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Νεντ Μπίτι, γνωστός από τους ρόλους του στις ταινίες Όταν Ξέσπασε η Βία (Deliverance), Superman και Network, έφυγε σε ηλικία 83 ετών.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 70 ΧΡΟΝΙΑ 13 Ιουν 2021 | 12:09

Ακρόπολη: Ξεκινά τη Δευτέρα η επετειακή φωτογραφίση του Οίκου Dior στον Ιερό Βράχο [Βίντεο]

Ξεκινάει στην Ακρόπολη η φωτογράφιση του οίκου Dior, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιουνίου.

ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ 12 Ιουν 2021 | 16:16

Τo "Μνημείο Ζαλόγγου" του Ζογγολόπουλου, χαρακτηρίστηκε Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το "Μνημείο Ζαλόγγου" του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, στην κοινότητα Καμαρίνας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 58 ΕΤΩΝ 12 Ιουν 2021 | 15:46

Εφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σοφία Αδαμίδου

Σε ηλικία 58 ετών "έφυγε" έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στην εντατική η δημοσιογράφος, συγγραφέας και μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, Σοφία Αδαμίδου.

«BARRACUDA» 11 Ιουν 2021 | 16:25

Θεσσαλονίκη: Άρωμα Χόλιγουντ - Έρχεται ο Αντόνιο Μπαντέρας για τα γυρίσματα της ταινίας

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί τέλη Ιουνίου ο Ισπανός διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ, Αντόνιο Μπαντέρας,