Παρουσίες κι απουσίες στα εγκαίνια της έκθεσης Μυταρά

Μπορεί να έλειψε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και ο ίδιος ο ζωγράφος - ως γνωστόν ο Μυταράς έχει προβλήματα υγείας - όλοι οι άλλοι, όμως, ήταν εκεί...

|
SHARE THIS
0
SHARES

      Μπορεί τελικά ο νέος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, να μην παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης για τον Δημήτρη Μυταρά, όπως είχε ακουστεί. Και ο μεγάλος δάσκαλος να ήταν επίσης απών λόγω των προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια. Η προσέλευση, όμως, του κόσμου στο κτήριο της Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη, χθες, Τρίτη, ήταν εντυπωσιακή. Σαν ένα όμορφο ψηφιδωτό του εικαστικού χώρου «φιλοτεχνημένο» από ανθρώπους διαφορετικών γενεών που συνυπήρξαν αρμονικά έμοιαζε χθες ο χώρος. Πέρα και πάνω απ' όλα ήταν η μορφή ενός μεγάλου δασκάλου, του Δημήτρη Μυταρά, ο οποίος τίμησε με το έργο του την εικαστική ζωή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Κυρίαρχη παρουσία η σύζυγός του, Χαρίκλεια Μυταρά

   «Ο Δημήτρης Μυταράς και οι συνεργάτες του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών»είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάστηκε χθες,Τρίτη, στο Μουσείο Μπενάκη παρουσία συναδέλφων, συνεργατών, φίλων, φοιτητών και μαθητών του και θα διαρκέσει από τις 5 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου 2015. Κυρίαρχη παρουσία μεταξύ των όσων βρέθηκαν εκεί ήταν, επίσης, η σύζυγος του καλλιτέχνη, Χαρίκλεια Μυταρά.

  Η έκθεση είναι μία πρωτοβουλία των συνεργατών του Δημήτρη Μυταρά στην Α.Σ.Κ.Τ. και παρουσιάζει ένα σύνολο έργων που αντανακλά όλες τις σημαντικές περιόδους της καλλιτεχνικής του πορείας από τα εφηβικά του χρόνια έως σήμερα, όπως οι «Καθρέφτες» 1960-1964, η «Δικτατορία» 1966-1970, τα «Επιτύμβια» 1971-1976, τα «Πορτρέτα» 1977-1987 και οι «Σκηνές θεάτρου» 1988-1991.

Οι συλλογές από τις οποίες προέρχονται τα έργα

   Τα έργα προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Δημήτρη Μυταρά, από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, του Μουσείου Βορρέ, του Μουσείου Φρυσίρα και από ιδιωτικές συλλογές.

    Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με κείμενα της ομότιμης καθηγήτριας της Α.Σ.Κ.Τ. και Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, του Διευθυντή Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β.&Μ. Θεοχαράκη Τάκη Μαυρωτά και των συνεργατών του Δημήτρη Μυταρά.

 Ο ζωγράφος έγινε καθηγητής στην ΑΣΚΤ όταν φιλοτέχνησε το πορτρέτο ακαδημαϊκού Λούρου

«Είναι μια έκθεση - τιμή στο μεγάλο δάσκαλο, ουμανιστή ζωγράφο που μεγάλη τόλμη και αγάπη προσέγγισε την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη και απο το 1960 ως 2008 εστίασε το βλέμμα του στη μικρή - μεγάλη ιστορία της ανθρώπινης μορφής», μας λέει ο Τάκης Μαυρωτάς. «Ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης είναι το αφιέρωμα στο έργο του καλλιτέχνη στα χρόνια της Επταετίας: με τις εξπρασιονιστικές, χαοτικές φιγούρες να προκαλούν τον τρόμο», συμπληρώνει.

   Σύμφωνα με το γνωστό κριτικό τέχνης, ο Μυταράς είναι ένας ανθρωποκεντρικός ζωγράφος που επανατοποθετεί το θέμα του ρεαλισμού με μια διάθεση κοινωνικοπολιτικού σχολιασμού και με πάντοτε παρούσα τη γυναικεία φιγούρα. Επίσης υπήρξε συγκλονιστικός σχεδιαστής. Συνήθιζε τα λέει: ζωγραφίζοντας τους άλλους, κάνω το δικό μου πορτρέτο. Με βαθιά αγάπη και προσήλωση προς τον άνθρωπο, ο μεγάλος ζωγράφος έγινε καθηγητής στην ΑΣΚΤ όταν φιλοτέχνησε το πορτρέτο ακαδημαϊκού Λούρου. ΄Εχει φιλοτεχνήσει από τα ωραιότερα πορτρέτα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Μεταξύ αυτών από τον Πάρι Τακόπουλο έως τον Δημήτρη Πιερίδη.

Επιμέλεια έκθεσης: Ζαχαρίας Αρβανίτης Συντονισμός έκθεσης: Παύλος Θανόπουλος

Info:

Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138 Διάρκεια: 05/02 - 08/03/2015

www.benaki.gr

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook