Πάρτε θέση στο εργαστήριο αρχαίου δράματος στους Δελφούς

Ξεκινά το τέταρτο διεθνές εργαστήρι αρχαίου δράματος σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πάρτε θέση στο εργαστήριο αρχαίου δράματος στους Δελφούς

Το Τέταρτο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 31Ιουλίου 2019 στους Δελφούς με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και υπό τη διεύθυνση καλλιτεχνών από το Πανεπιστήμιο του Yaleτης Αμερικήςκαι του Θοδωρή Αμπαζή, αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η διάδοση και η μελέτη του αρχαίου δράματος, προσφέροντας εξειδικευμένη γνώση σε επαγγελματίες του θεάτρου, αλλά και η ενίσχυση του παγκοσμίου διαλόγου και προβληματισμού πάνω στο αρχαίο δράμα και στην σύγχρονή του πρόσληψη και πρακτική προσέγγιση.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορογράφους και γενικά σε πρακτικούς του θεάτρου που θέλουν να εστιάσουν και να εμβαθύνουν τη σπουδή τους ενώ παράλληλα θα συνδεθούν με νέους τρόπους προσέγγισης.

Το εργαστήριο φέτος θα διευθύνουν οι καθηγήτριες του Πανεπιστημίου του ΓέιλToniDorfman(Σκηνοθέτις) καιEllenMcLaughlin(Συγγραφέας και Ηθοποιός), η απόφοιτος και συνεργάτις του YaleShadiGhaheri(Σκηνοθέτης και Χορογράφος από την Τεχεράνη με έδρα τη Νέα Υόρκη)και ο Θοδωρής Αμπαζής(Σκηνοθέτης και Συνθέτης).

Ο Κάτω Κόσμος

Το εργαστήριο διερευνά τις διαδρομές από και προς τον Κάτω Κόσμο στο μύθο και στο θέατρο. Πιο συγκεκριμένα εστιάζει στις συναντήσεις ανάμεσα σε ζωντανούς και σε νεκρούς, ανάμεσα σε αθάνατους, που τους ονομάζουμε θεούς, και στους πιο «ανήσυχους» αθάνατους, αυτούς που ονομάζουμε φαντάσματα.

Ξεκλειδώνοντας τον Κάτω Κόσμο

Την πρώτη εβδομάδα θα προσπαθήσουμε να «Ξεκλειδώσουμε τον Κάτω Κόσμο». Με ομαδικές ασκήσεις για τη φωνή, την κίνηση, το ρυθμό, το τέμπο καιτις αισθήσεις, καθώς και ασκήσεις για το πώς ενσωματώνεται η μεταφορά και η ετυμολογία των εννοιών, - ασκήσεις που τροφοδοτούνται από τα κείμενα-, οι συμμετέχοντες θα οδηγηθούν σε ατομικές ασκήσεις πάνω σε σκηνές από την Άλκηστητου Ευριπίδη, τον Ορφέα του Μοντεβέρντι σε λιμπρέτο των Μοντεβέρντι και Στρίτζιο(1607) και το Mercury’s Footpathτης EllenMacLaughlin. Ο κατάλογος θα εμπλουτιστεί με σκηνές και από άλλα έργα που θα προτείνουν και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες αλλά και οι εισηγητές. Στόχος αυτών των ασκήσεων είναι να εξερευνήσουμε τη μετάβαση από το άυλο στο σωματικό, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας της ενσάρκωσης και από-ενσάρκωσης, καθώς και το φαινόμενο του θαύματος.

Την δεύτερη εβδομάδα θα εστιάσουμε στην «Κάθοδο στον Κάτω Κόσμο» και την επιστροφή απ’ αυτόν, ένα εντατικό εργαστήριο περφόρμανς που θα οδηγήσει στην παρουσίαση επιλεγμένων σκηνών.

Γλώσσες εργασίας:Ελληνικά - Αγγλικά (η γνώση της αγγλικής είναι απαραίτητη και από τους Έλληνες συμμετέχοντες).

Κόστος συμμετοχής: 450€.Περιλαμβάνονται: Δίδακτρα, μεταφορά από την Αθήνα προς τους Δελφούς, διαμονή στον Ξενώνα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, πρωινό και μεσημεριανό.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους και φωτογραφία τους έως και τις 30 Μαΐου 2019 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: cv@n-t.grμε την ένδειξη 4ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος.

Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τα βιογραφικά και ίσως να ακολουθήσει συνέντευξή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά βιογραφικά των διδασκόντων επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου www.n-t.gr

Επικοινωνία: interdept@n-t.gr,κ. Ειρήνη Μουντράκη,Υπ. Δραματολογίου & Διεθνών Σχέσεων

Το Εργαστήριο πραγματοποιείται από το Εθνικό Θέατρο και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που δημιούργησε, συντονίζει και ενισχύει οικονομικά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα ανθρώπων του θεάτρου που ανήκουν σε διαφορετικές βαθμίδες και κατηγορίες, την εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με το είδος και την ανάπτυξη συνθηκών συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων του θεάτρου από διαφορετικές χώρες.

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

Shadi Ghaheri: Σκηνοθέτης και χορογράφος από την Τεχεράνη (Ιράν) με έδρα τη Νέα Υόρκη. Απόφοιτος και συνεργάτις του Yale όπου σκηνοθέτησε τις παραστάσεις: Death of Yazdgerd, The Girl is Chained, Titus Andronicus. Άλλες τις δουλειές είναι τα Slow Sound of Snow, Butterfly’s Terror καιPost Scream and Terror.

Ως συνδιευθύντρια του Yale Summer Cabaret, σκηνοθέτησε τις Τρωάδες της EllenMcLaughlinκαι τον Ληρ της Γιουνγκ Ζαν Λι. Η Shadi είναιυπότροφος του Paul and Daisy Soros Ιδρύματος και συνεργάζεται με το Rattlestick Playwright Theatre.

Toni Dorfman: Καθηγήτρια Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Σκηνοθέτις και ηθοποιός. Οι πρόσφατες σκηνοθεσίες της στο θέατρο ήταν το 2016 το ShiningCityτου ΚόνορΜακφέρσον στο Σαιντ Λούις και το 2018 Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά τηςτων Μπέρτολτ Μπρεχτ και MargareteSteffinμε καινούργια μουσική για την παράσταση από τον Miles Walterαλλά και αυτή την άνοιξη ο Ορφέαςτου Λουίτζι Ρόσι στην Yale Baroque Opera Project). Συν-ιδρύτριατουThe Shade Company, θεάτρουρεπερτορίουστηΝέαΥόρκη, καθώςκαιιδρυτικόμέλοςτηςAlliance of Résident Theaters τηςΝέαςΥόρκης.

Ellen McLaughlin: Συγγραφέας, ηθοποιόςκαικαθηγήτρια(Yale Drama School and Barnard College).Πρόσφαταέργατης:The Oresteia(2019) ανάθεσητουShakespeare Theatre στηνΟυάσιγκτον, Iphigenia and Other Daughters, The Trojan Women,Helen, Septimus and Clarissa.ΣτηνυποκριτικήτηςδουλειάπεριλαμβάνεταιηδημιουργίατουρόλουτουΑγγέλου- ΦύλακαστοέργοΆγγελοιστηνΑμερική(Angels in America) τουΤόνιΚούσνερ, καθώςκαιηπαρουσίασήτουσεδιάφοραεργαστήριακαιπεριφερειακέςπαραγωγές.

Θοδωρής Αμπαζής: Συνθέτης και Σκηνοθέτης. Είναι αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Το 2000 ίδρυσε την Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRA με σκοπό την έρευνα και εξέλιξη του μουσικού θεάτρου. Πρόσφατες παραγωγές: Περουζέόπερα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη στο Φεστιβάλ Αθηνών (2018) και Ο άνθρωπος που γελά του Βικτώρ Ουγκώ στο Θέατρο Rex(Μάρτιος 2019).

Έργα που θα χρησιμοποιηθούν στο Εργαστήριο (ο κατάλογος είναι ενδεικτικός)

- Όμηρος, αποσπάσματα από την Οδύσσεια, ραψωδία Λ

- Αισχύλος, Πέρσεςκαι Ευμενίδες

- Ευριπίδης, Άλκηστη

- Βιργίλιος, αποσπάσματα από τον 4ο τόμο των Γεωργικώνκαι την Αινειάδα, 6ο και 7ο βιβλίο

- Μοντεβέρντι/ Στρίτζιο, Ορφέας

- Σαίξπηρ,Χειμωνιάτικο Παραμύθι

- ΘόρντονΟυάϊλντερ, Η μικρή μας πόλη

- Ellen McLaughlin, Mercury’s Footpath(2015) και Iphigenia & Other Daughters (2005)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 69 ΕΤΩΝ 25 Οκτ 2020 | 14:10

Νίκος Μπελογιάννης: Πέθανε ο γιος του "ανθρώπου με το γαρύφαλλο"

Μετά από τα 10 ημέρες νοσηλείας, ο γιος του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά άφησε την τελευταία του πνοή.

Η EUROLIFE FFH ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 23 Οκτ 2020 | 15:34

Οι Μουσειοσκευές ταξιδεύουν με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Eurolife FFH

Δύο εκπαιδευτικές μουσειοσκευές βρίσκονται ήδη στον πρώτο παιδικό σταθμό της Πάτμου και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης Καβάλας

23 Οκτ 2020 | 13:29

Marina Abramović: "Δεν μπορούμε να δούμε την πανδημία ως μια απελπιστική κατάσταση, πρέπει να διατηρήσουμε το χιούμορ μας"

Η καλλιτέχνης - ίσως στο πιο future forward έργο της - πουλάει μια εκδοχή επαυξημένης πραγματικότητας του εαυτού της.

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 23 Οκτ 2020 | 10:44

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά το "Νησί" έρχεται στην ΕΡΤ - Ετοιμάζει σειρά 12 αυτοτελών επεισοδίων

Τη συνεργασία της με την πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ 22 Οκτ 2020 | 20:00

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου [Εικόνες]

Ένα πλήθος ταφικών κτερισμάτων και σκευής τάφων υψηλής ποιότητας, αποκαλύφθηκε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς,

22 Οκτ 2020 | 15:58

Ο "Ελληνικός Κόσμος" επαναλειτουργεί από τις 30 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υποδέχεται ξανά το κοινό από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.