Περιστέρη για Αμφίπολη: «Σε έναν μήνα τελειώνουμε»

«Σε έναν μήνα τελειώνουμε» δήλωσε, η Κατερίνα Περιστέρη. Αποκαλύφθηκε πλήρως το δάπεδο στους χώρους μεταξύ Σφιγγών και Καρυάτιδων. Καλύφθηκε για προστασία.

peristeri-gia-amfipoli-se-enan-mina-teleiwnoume
SHARE THIS
0
SHARES

«Σε έναν μήνα τελειώνουμε» δήλωσε, σήμερα, η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη.

Σε ό,τι αφορά το σχόλιο ότι εξυπηρετεί συμφέροντα, ανέφερε: «Τη δουλειά μας κάνουμε, ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά συμφέροντα εμπλέκονται. Αγωνιζόμαστε για την έρευνά μας».

Για τα σχόλια της συναδέλφου της Όλγας Παλαγγιά σχετικά με την ανασκαφή, η κ. Περιστέρη δήλωσε ότι δεν θα ασχοληθεί περαιτέρω και πως ό,τι ήταν να δηλώσει, το δήλωσε.

Εκ μέρους της ομάδας εργασίας, η αρχαιολόγος παρακάλεσε «να μένει το αρχαιολογικό έργο στο πεδίο μακράν πάσης παραφιλολογίας».

 

Αποκαλύφθηκε το δάπεδο μεταξύ Σφιγγών και Καρυάτιδων 

Ο πρώτος και ο δεύτερος θάλαμος είναι πλέον «καθαροί». Η αποχωμάτωση αποκάλυψε στο σύνολο του το γνωστό δάπεδο με τα μικρά τεμάχια μαρμάρου -το γνωστό «κόκκινο». Το δάπεδο καλύφθηκε με φύλλα ενισχυμένης πολυστερίνης (υλικό που μοιάζει με νάυλον) και κόντρα πλακέ, για την προστασία από τη διέλευση των συνεργείων.

Η στάθμη της επίχωσης έχει «κατέβει και στον δεύτερο χώρο, πίσω από τις Καρυάτιδες, προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο δάπεδο πρόσβασης για τον πολυσυζητημένο, τρίτο χώρο. 

Η υποστύλωση - αντιστήριξη στον πρώτο χώρο, πίσω από τις Σφίγγες έχει ολοκληρωθεί. 

Αποχωμάτωση έγινε και εξωτερικά, στον λόφο, με σκοπό να ελαφρύνει ο τρίτος θάλαμος από το βάρος των χωμάτων.

Λίγο πριν την πλήρη είσοδο στον τρίτο θάλαμο

Αναμένεται το άνοιγμα του περίφημου τρίτου θαλάμου διά της αφαίρεσης του χώματος του -επίσης, περίφημου- τρίτου θυρώματος. 

«Η υποστύλωση του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και η εισαγωγή των αντιστηρικτικών στοιχείων για την πρώτη φάση υποστήριξης  και αντιστήριξης των κατακόρυφων τοίχων». 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook