
Η Μαρία Χορς, η χορογράφος των Τελετών της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η εμβληματική δασκάλα πολλών χορευτών και χορογράφων, η συνεργάτις του Μινωτή, του Τσαρούχη και της Κάλλας, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 94 ετών.
Συγκίνηση για την απώλεια της Μαρίας Χορς
Η Μαρία Μ. Χορς Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στον Πειραιά. Φοίτησε στη Σχολή της Κούλας Πράτσικα και πήρε δίπλωμα του επαγγελματικού τμήματος (φοίτηση τετραετής).

Παρακολούθησε μαθήματα χορού στο εξωτερικό με κορυφαίους του είδους, όπως Κρώϊτσμπεργκ, Κλάντεκ, Βίγκμαν, Σόκολο κ.α. Παράλληλα σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οργάνωσε το τμήμα ρυθμικής και γυμναστικής στο Λύκειο Ελληνίδων, όπου και δίδαξε επί σειρά ετών. Υπήρξε επί πολλά χρόνια μέλος της χορευτικής ομάδας Πράτσικα, όπου χόρεψε και ως σολίστ σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δίδαξε εκφραστική κίνηση, χορό και αυτοσχεδιασμό επί 40 χρόνια στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και επί 10 χρόνια το ίδιο μάθημα στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Δίδαξε επίσης στο Θεατρικό Εργαστήρι του Σπύρου Ευαγγελάτου καθώς και στο Στούντιο της Λυρικής Σκηνής.

Ως χορογράφος παρουσίασε καθαρά χορευτικές εργασίες σε παραστάσεις όπου χόρευε και η ίδια. Στο Εθνικό Θέατρο εργάστηκε ως μόνιμη χορογράφος πάνω από 30 χρόνια. Χορογράφησε πάρα πολλές παραστάσεις σε κάθε είδος θεάτρου, καθώς και πάνω από 120 διαφορετικές χορογραφίες σε 30 αρχαίες τραγωδίες (Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη), τραγωδίες που παρουσιάστηκαν σε πολλά αρχαία θέατρα (Επίδαυρο, Δωδώνη Φιλίππους), σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, καθώς και σε Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά, Αμερική, Ρωσία. Χορογράφησε στο Φεστιβάλ της Βιτσέντζα της Ιταλίας, στο περίφημο θέατρο Ολύμπικο, τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή και τη Μήδεια του Ευριπίδη, με σκηνοθέτη τον Α.Μινωτή και σκηνογράφο τον Γ.Τσαρούχη.

Στην Επίδαυρο, με τους ίδιους συντελεστές, χορογράφησε τη Μήδεια του Κερουμπίνι. Η ίδια όπερα ανέβηκε στη Σκάλα του Μιλάνου, όπου έκανε τη χορογραφία, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας. Μετείχε στην ομάδα της Κούλας Πράτσικα το 1936 για πρώτη φορά, ως μία από της Ιέρειες της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Έχει επί σειρά Ολυμπιάδων, από το 1964 ανελλιπώς, χορογραφήσει την Τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με χορεύτριες και ηθοποιούς, και ορισμένες φορές και με χορό εφήβων.

«Ηταν μια όαση και μια ανοιχτή αγκαλιά...»
Μια όαση και μια ανοιχτή αγκαλιά, χαρακτήρισε τη Μαρία Χορς, η διευθύντρια της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, Παυλίνα Βερέμη. Έχοντας υπάρξει μαθήτρια της σπουδαίας χορογράφου, συνεργάστηκε μαζί της, μόλις γύρισε από τις σπουδές στο Παρίσι, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, μια συνεργασία, που όπως δηλώνει της έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. «Δεν υπήρχε ίχνος ανταγωνισμού στην Μαρία Χορς», θα πει η κυρία Βερέμη. «Μια ιδιαίτερη περίπτωση η Μαρία Χορς. Μια προσωπικότητα, αφιερωμένη στον σκοπό της και με ανοιχτό μυαλό, έτοιμη να ρουφήξει οτιδήποτε καινούργιο, δίνοντας χώρο στο καινούργιο, και αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι. Η γενναιοδωρία της θα λείψει από το χώρο της τέχνης».

Τη βαθιά θλίψη τους για την χαμό της κορυφαίας Ελληνίδας χορογράφου εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους η διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ στην ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου, σημειώνεται:
«O πρόεδρος, το ΔΣ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής με οδύνη πληροφορήθηκαν την απώλεια της Μαρίας Χορς. Η Μαρία Χορς θα μείνει για πάντα στην μνήμη μας ως η μεγάλη δασκάλα που σημάδεψε γενιές και γενιές χορευτών και ηθοποιών, διδάσκοντας την ποιητικότητα της κίνησης, την αρμονία σώματος και ψυχής, και την ελευθερία του λόγου που βρίσκεται πέρα από τα στενά γλωσσικά σημεία και όρια. Το Εθνικό Θέατρο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της σημαντικής αυτής καλλιτέχνιδος που υπηρέτησε με ήθος και αρχές το ελληνικό θέατρο».
«Η κίνηση είναι ζωή και αυτός που κινείται είναι ζωντανός», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου.
Η κηδεία της Μαρίας Χορς θα τελεστεί την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 15.30 από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr