Eφυγε στα 79 του ο μεγάλος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης

Μετά από πολύμηνη ασθένεια έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Eφυγε στα 79 του ο μεγάλος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης

Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης, μετά πολύμηνη ασθένεια. Ο Γιάννης Βόγλης νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Μέσα σε δυόμιση μήνες, έκανε τρία χειρουργεία. Έπασχε από ειλεό. Έγινε γνωστός με τη φράση "Στάσου μύγδαλα" από την ταινία "Κορίτσια στον ήλιο".
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 1937.

Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη θεατρική παράσταση "Η άνοδος του Αρτούρο" το 1961, υπό τη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία "Οι Υπερήφανοι". Έγινε γνωστός από την ταινία "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο"' το 1966, ενώ σημαντική ερμηνεία του υπήρξε στην ταινία "Κορίτσια στον ήλιο"' του Βασίλη Γεωργιάδη.

Eφυγε στα 79 του ο μεγάλος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης
Κορίτσια στον ήλιο

Εργάστηκε κυρίως στο θέατρο, μαζί με αξιόλογους άλλους ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης κ.ά. Συνεργάστηκε ως βασικό στέλεχος με το "Προσκήνιο" του Αλέξη Σολομού. Εργάστηκε για μια πενταετία ως βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕμετά την μεταπολίτευση. Φαίνεται να χρησιμοποίησε το όνομα John Miller σε αγγλόφωνη ταινία, ενώ στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου αναφέρεται και ως Ι. Γκόγκλης. Το "Γιάννης Βόγλης" είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο.

Ξεχασμένοι ήρωες
Ξεχασμένοι ήρωες

Ήταν ο ιδρυτής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού "Ανατολή" κατά την πενταετία του '80. Σημαντικές παραγωγές του ήταν οι "Καπετάν Μιχάλης", "Αλέξης Ζορμπάς", "Ελλάδα-Ρίτσος Μακρυά Πορεία" (Πολυθέαμα), "Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ", "Αγαπημένε μου Παππού", "Προμηθέας Δεσμώτης" του Αισχύλου και περιόδευσε στην Ελλάδα, την Κύπρο, τον Καναδά με μεγάλη επιτυχία.
Συνεργάστηκε με το Θέατρο "Πράξη" της Μπέτυς Αρβανίτη. Μερικά έργα στα οποία έπαιξε είναι: "Ο Φερνάντο Κραπ μου Έγραψε ένα Γράμμα", "Η Κυρία από τη Θάλασσα" σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη, "Μια Πιθανή Συνάντηση", "Η Επιστροφή" του Χ. Πίντερ, κ.α.
Έχει τιμηθεί από πολλές πόλεις Ελλάδας και Κύπρου, έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις ως αφηγητής, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με τη σκηνοθεσία.

Ραντεβού με μια άγνωστη
Ραντεβού με μια άγνωστη


Το 2000 - 2005 πήγε στην Κύπρο όπου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στους Οργανισμούς Ε.Θ.Α.Λ της Λεμεσού και του Θεάτρου "Σκάλα" της Λάρνακας. Σκηνοθέτησε παραγωγές όπως: "Βασίλης Τσιτσάνης", "Φονιάς", "Αδελφοί Καραμαζόφ" κ.α.
Τον Οκτώβριο του 2009, επιλέχτηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου. Τον Δεκέμβριο του 2011 έκλεισε ο κύκλος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.



Φιλμογραφία

Ερόικα (1960)
Οι υπερήφανοι (1962) .... Λιάκος Μπουρνόβας
Η παγίδα (1962)
Πετώντας με τον άνεμο (1963) ... Κώστας
Σταυραετοί (1963)
Ο κράχτης (1964) .... Κώστας
Επιτάφιος για εχρούς και φίλους (1965) .... Ιβάνοφ
Βρώμικη πόλις (1965) ..... Μικές Λιάσκης
Καταιγίδα (1965) .... Αλέξης Μικελής
Κατηγορώ τους ανθρώπους (1965) .... Σταύρος Ρούσος
Το φυλαχτό της μάνας (1965) .... Στέλιος Παπαγεωργίου
Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1965) .... Ρήγας Χορμόβας
Ξεχασμένοι ήρωες (1966) .... Λεωνίδας
Πετώντας με τον άνεμο (1966)
Επιχείρησις Δούρειος Ίππος (1966)
Έρωτες στη Λέσβο (1967)
Ο 13ος (1967) .... Λουκάς
Κορίτσια στον ήλιο (1968) .... βοσκός
Οι άνδρες δε λυγίζουν ποτέ (1968) ... Στέφανος Στεργίου
Ραντεβού με μια άγνωστη (1968) .... Αλήξης
Ένας μάγκας στα σαλόνια (1969) ... Πετρής

οι υπερήφανοι
οι υπερήφανοι


Ο μπλοφατζής (1969) .... Τζον Χάλαρης
Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ (1970) .... ταγματάρχης Λόρενς
Οι γεναίοι του Βορρά (1970) .... Νίκος Δεβερτζής
Οι εγωισταί (1971) .... Βασίλης Καρράς
Πίσω μου σ' έχω σατανά (1971) .... Δεν παίζει σ' αυτό το έργο. Απλά εμφανίζεται για μια στιγμή.
Φρενίτις (1971) .... Γκίμπσον
Αέρα Αέρα Αέρα (1972) .... Πέτρος
Ο βάλτος (1973) .... Βαγγέλης
Όργια σε τιμή ευκαιρίας (1973) .... Στέφανος Ζαμάνο
Καυγή γυναικών - A dream of passion (1978)
Ελευθέριος Βενιζέλος 1910 - 1927 (1980) .... ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος
Πανικός στα σχολε'ια (1982) .... Γιάννης Μακρής
Αντίστροφη μέτρηση (1984) .... Δημήτρης Μαρκουζής
Γλυκειά πατρίδα (1986) .... Μαξ
Το τάμα (2000) ..... Ανδρέας Χατζηανδρέας
Η άλλη πλευρά του ανέμου - Beautiful people (2001) .... Βικτωρ
Πολύ μιλάς .... πολύ κλαις (2007) .... αφηγητής
Το σινεμά γυμνό (2010) .... ο ίδιος, Γιάννης Βόγλης
Στο ξέσπασμα του φεγγαριού (2010) .... Μανώλης
Βιντεοταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Επιστροφή απ' το χθες (1989)
Η γοητεία του χρήματος (1988)
Ο εφιάλτης (1987)
Ο υπηρέτης μου κι εγώ (1988)
Τρυφερές σχέσεις (1988)
Ελεύθερο θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κοριολανός (2005)
Και καλά χριστούγεννα (2004)
Η επιστροφή (2002)
Μια πιθανή συνάντηση (2001)
Ο Φερνάντο Κραπ μου έγραψε ένα γράμμα (1992)
Ο καλός στρατιώτης Σβέικ (19??)


Ο θείος Βάνιας (1989)
Η νύχτα της κουκουβάγιας (1998)
Η όγδοη γυναίκα του Κυανοπώγωνα (1971)
Μις Μπα (1968)
Πέερ Φκυντ (1967)
Τηλεοπτικό θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η αρκούδα (1972) ΥΕΝΕΔ
Βάρκα δίχως ψαρά (1977) ΕΡΤ
Εκάβη (1988( ΕΤ1

Θείος Βάνιας
Θείος Βάνιας


Τηλεόραση

Της Αγάπης Μαχαιριά (2006-2007)
Ακροβατώντας (2003)
Η αγάπη ήρθε από μακρυά (2002)
Κάτω απ' την Ακρόπολη (2001)
Έρωτας κλέφτης (2000)
Σύνορα αγάπης (1999)
Άγγιγμα ψυχής (1998)
Ψίθυροι καρδιάς (1997)
Ανατομία ενός εγκλήματος (1992-1995, επεισόδια Νύχτα τρόμου, Σόνια Κρίλοβιτς)
Μια ζωή για την Έλσα (1995)
Μοιραίο πάθος (1995)
Τα Ψάθινα Καπέλα (1995)
Το ασημένιο δηνάριο (1994)
Ανατολικός άνεμος (1992)
Τμήμα Ηθών (1992, επεισόδιο Μισή καρδιά)
Άφρικα (1992)
Η δίψα (1990)
Ο επισκέπτης της ομίχλης (1990)
Το μπουρίνι (1987)
Μεθυσμένη πολιτεία (1981)
Πέτρος και Παύλος (1981)
Μόνο για εκείνη μη μου λες, (συμμετοχή στο βιντεοκλίπ των Πυξ Λαξ-Θεοδοσίας Τσάτσου)

Θέατρο

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Λυσιστράτη - Δύσκολος
Ο έφηβος
Εκάβη
Τρικυμία
Πέρσες
Ιφιγένεια εν Αυλίδι
Οιδίπους επί Κολωνώ
Φιλοκτήτης
Πέερ Γκυντ
Οι εχθροί
Ο χορός του θανάτου
Κοριολανός
Καπετάν Μιχάλης
Και καλά Χριστούγεννα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 28 Νοε 2021 | 21:13

Eπιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία

Δρομολογείται η επιστροφή στην Ελλάδα και στο Μουσείο Ακρόπολης θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 27 Νοε 2021 | 14:18

Κένι Λόουτς: "Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα"

Ο Κεν Λόουτς, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς σκηνοθέτες, τάχθηκε ξανά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

ΑΠΟ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 25 Νοε 2021 | 13:21

Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ, του Εντγκαρ Άλλαν Πόε στο θέατρο Δρόμος

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διήγημα αυτό του Πόε "Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ" μεταφέρεται στο θεατρικό σανίδι με τους πρωταγωνιστές να βγαίνουν από τα παγωμένα άρθρα των εφημερίδων και να ζωντανεύουν στη σκηνή.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΤΑΘΗ ΛΙΒΑΘΙΝΟΥ 25 Νοε 2021 | 13:09

"Συμφορά από το πολύ μυαλό" στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Οι πρώτες φωτογραφίες της παράστασης

Το Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα θέατρα της αθηναϊκής σκηνής, περνάει στη νέα του εποχή.

ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ 25 Νοε 2021 | 12:55

Θέατρο Σημείο: Ντον Ζουάν σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή - Πρεμιέρα 9 Δεκεμβρίου

Va! Pour l'amour de l'Humanité" | "Εμπρός! Από αγάπη για την Ανθρωπότητα" -Ντον Ζουάν. Πράξη Γ’. Σκηνή 2.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 25 Νοε 2021 | 09:55
ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΝ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 25 Νοε 2021 | 07:29

Τα Χριστούγεννα ζωντανεύουν στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" - Φώτα, στολισμένα έλατα, παγοδρόμιο

Το πρώτο βράδυ του Δεκέμβρη, τα αμέτρητα γιορτινά φώτα ανάβουν, χαρίζοντας τη λάμψη τους στα πλατάνια του Καναλιού και τα στολισμένα έλατα της Αγοράς.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 Νοε 2021 | 18:44

Πέθανε ο πασίγνωστος ηθοποιός στη Γερμανία, Κώστας Παπαναστασίου - Ιδιοκτήτης του εμβληματικού εστιατορίου "Terzo Mondo"

Πέθανε στο Βερολίνο στα 84 του χρόνια ο Κώστας Παπαναστασίου, γνωστός στη Γερμανία ως ηθοποιός και ιδιοκτήτης του φημισμένου ελληνικού εστιατορίου Terzo Mondo.

ΑΠΟ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 24 Νοε 2021 | 12:46

"Εγκάρσιος Προσανατολισμός": Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου έρχεται στη Στέγη

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου, με το νέο του έργο "Εγκάρσιος Προσανατολισμός".

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1991 24 Νοε 2021 | 07:03

Φρέντι Μέρκιουρι: 30 χρόνια από την ημέρα που έφυγε ένας θρύλος...

"Δεν θα γίνω ένας ροκ σταρ. Θα γίνω θρύλος", έλεγε ο Φρέντι Μέρκιουρι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ 23 Νοε 2021 | 20:00

Άρης Σερβετάλης: Τι απαντά σε όσους τον κατηγορούν ότι άφησε άνεργους τους συναδέλφους του

Η πρώτη αντίδραση του Άρη Σερβετάλη μετά τον σάλο για την αποχώρησή του από την παράσταση "Ρινόκερος" - Πότε το ανακοίνωσε στην παραγωγή.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ 23 Νοε 2021 | 18:03

Σάλος με τον ανεμβολίαστο Σερβετάλη που αφήνει άνεργους τους συναδέλφους του- Τον καρφώνουν Καφετζόπουλος, Κοκκινοπούλου

Αν και βαθιά θρησκευόμενος ο Αρης Σερβετάλης δεν έχει πρόβλημα να αφήσει άνεργους τους συναδέλφους του

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣΗΜΑ 23 Νοε 2021 | 17:09

Θεσσαλονίκη: Η "περατζάδα" του Άντι Γκαρσία σε Καμάρα, Ροτόντα και παραλία - Τι δώρο του έκανε πλανόδιος πωλητής

Ο χολιγουντιανός σταρ Άντι Γκαρσία θα επιστρέψει στις ΗΠΑ με μια καλή "γεύση" Θεσσαλονίκης