Eφυγε στα 79 του ο μεγάλος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης

Μετά από πολύμηνη ασθένεια έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Eφυγε στα 79 του ο μεγάλος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης

Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης, μετά πολύμηνη ασθένεια. Ο Γιάννης Βόγλης νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Μέσα σε δυόμιση μήνες, έκανε τρία χειρουργεία. Έπασχε από ειλεό. Έγινε γνωστός με τη φράση "Στάσου μύγδαλα" από την ταινία "Κορίτσια στον ήλιο".
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 1937.

Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη θεατρική παράσταση "Η άνοδος του Αρτούρο" το 1961, υπό τη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία "Οι Υπερήφανοι". Έγινε γνωστός από την ταινία "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο"' το 1966, ενώ σημαντική ερμηνεία του υπήρξε στην ταινία "Κορίτσια στον ήλιο"' του Βασίλη Γεωργιάδη.

Eφυγε στα 79 του ο μεγάλος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης
Κορίτσια στον ήλιο

Εργάστηκε κυρίως στο θέατρο, μαζί με αξιόλογους άλλους ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης κ.ά. Συνεργάστηκε ως βασικό στέλεχος με το "Προσκήνιο" του Αλέξη Σολομού. Εργάστηκε για μια πενταετία ως βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕμετά την μεταπολίτευση. Φαίνεται να χρησιμοποίησε το όνομα John Miller σε αγγλόφωνη ταινία, ενώ στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου αναφέρεται και ως Ι. Γκόγκλης. Το "Γιάννης Βόγλης" είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο.

Ξεχασμένοι ήρωες
Ξεχασμένοι ήρωες

Ήταν ο ιδρυτής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού "Ανατολή" κατά την πενταετία του '80. Σημαντικές παραγωγές του ήταν οι "Καπετάν Μιχάλης", "Αλέξης Ζορμπάς", "Ελλάδα-Ρίτσος Μακρυά Πορεία" (Πολυθέαμα), "Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ", "Αγαπημένε μου Παππού", "Προμηθέας Δεσμώτης" του Αισχύλου και περιόδευσε στην Ελλάδα, την Κύπρο, τον Καναδά με μεγάλη επιτυχία.
Συνεργάστηκε με το Θέατρο "Πράξη" της Μπέτυς Αρβανίτη. Μερικά έργα στα οποία έπαιξε είναι: "Ο Φερνάντο Κραπ μου Έγραψε ένα Γράμμα", "Η Κυρία από τη Θάλασσα" σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη, "Μια Πιθανή Συνάντηση", "Η Επιστροφή" του Χ. Πίντερ, κ.α.
Έχει τιμηθεί από πολλές πόλεις Ελλάδας και Κύπρου, έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις ως αφηγητής, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με τη σκηνοθεσία.

Ραντεβού με μια άγνωστη
Ραντεβού με μια άγνωστη


Το 2000 - 2005 πήγε στην Κύπρο όπου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στους Οργανισμούς Ε.Θ.Α.Λ της Λεμεσού και του Θεάτρου "Σκάλα" της Λάρνακας. Σκηνοθέτησε παραγωγές όπως: "Βασίλης Τσιτσάνης", "Φονιάς", "Αδελφοί Καραμαζόφ" κ.α.
Τον Οκτώβριο του 2009, επιλέχτηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου. Τον Δεκέμβριο του 2011 έκλεισε ο κύκλος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.



Φιλμογραφία

Ερόικα (1960)
Οι υπερήφανοι (1962) .... Λιάκος Μπουρνόβας
Η παγίδα (1962)
Πετώντας με τον άνεμο (1963) ... Κώστας
Σταυραετοί (1963)
Ο κράχτης (1964) .... Κώστας
Επιτάφιος για εχρούς και φίλους (1965) .... Ιβάνοφ
Βρώμικη πόλις (1965) ..... Μικές Λιάσκης
Καταιγίδα (1965) .... Αλέξης Μικελής
Κατηγορώ τους ανθρώπους (1965) .... Σταύρος Ρούσος
Το φυλαχτό της μάνας (1965) .... Στέλιος Παπαγεωργίου
Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1965) .... Ρήγας Χορμόβας
Ξεχασμένοι ήρωες (1966) .... Λεωνίδας
Πετώντας με τον άνεμο (1966)
Επιχείρησις Δούρειος Ίππος (1966)
Έρωτες στη Λέσβο (1967)
Ο 13ος (1967) .... Λουκάς
Κορίτσια στον ήλιο (1968) .... βοσκός
Οι άνδρες δε λυγίζουν ποτέ (1968) ... Στέφανος Στεργίου
Ραντεβού με μια άγνωστη (1968) .... Αλήξης
Ένας μάγκας στα σαλόνια (1969) ... Πετρής

οι υπερήφανοι
οι υπερήφανοι


Ο μπλοφατζής (1969) .... Τζον Χάλαρης
Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ (1970) .... ταγματάρχης Λόρενς
Οι γεναίοι του Βορρά (1970) .... Νίκος Δεβερτζής
Οι εγωισταί (1971) .... Βασίλης Καρράς
Πίσω μου σ' έχω σατανά (1971) .... Δεν παίζει σ' αυτό το έργο. Απλά εμφανίζεται για μια στιγμή.
Φρενίτις (1971) .... Γκίμπσον
Αέρα Αέρα Αέρα (1972) .... Πέτρος
Ο βάλτος (1973) .... Βαγγέλης
Όργια σε τιμή ευκαιρίας (1973) .... Στέφανος Ζαμάνο
Καυγή γυναικών - A dream of passion (1978)
Ελευθέριος Βενιζέλος 1910 - 1927 (1980) .... ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος
Πανικός στα σχολε'ια (1982) .... Γιάννης Μακρής
Αντίστροφη μέτρηση (1984) .... Δημήτρης Μαρκουζής
Γλυκειά πατρίδα (1986) .... Μαξ
Το τάμα (2000) ..... Ανδρέας Χατζηανδρέας
Η άλλη πλευρά του ανέμου - Beautiful people (2001) .... Βικτωρ
Πολύ μιλάς .... πολύ κλαις (2007) .... αφηγητής
Το σινεμά γυμνό (2010) .... ο ίδιος, Γιάννης Βόγλης
Στο ξέσπασμα του φεγγαριού (2010) .... Μανώλης
Βιντεοταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Επιστροφή απ' το χθες (1989)
Η γοητεία του χρήματος (1988)
Ο εφιάλτης (1987)
Ο υπηρέτης μου κι εγώ (1988)
Τρυφερές σχέσεις (1988)
Ελεύθερο θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κοριολανός (2005)
Και καλά χριστούγεννα (2004)
Η επιστροφή (2002)
Μια πιθανή συνάντηση (2001)
Ο Φερνάντο Κραπ μου έγραψε ένα γράμμα (1992)
Ο καλός στρατιώτης Σβέικ (19??)


Ο θείος Βάνιας (1989)
Η νύχτα της κουκουβάγιας (1998)
Η όγδοη γυναίκα του Κυανοπώγωνα (1971)
Μις Μπα (1968)
Πέερ Φκυντ (1967)
Τηλεοπτικό θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η αρκούδα (1972) ΥΕΝΕΔ
Βάρκα δίχως ψαρά (1977) ΕΡΤ
Εκάβη (1988( ΕΤ1

Θείος Βάνιας
Θείος Βάνιας


Τηλεόραση

Της Αγάπης Μαχαιριά (2006-2007)
Ακροβατώντας (2003)
Η αγάπη ήρθε από μακρυά (2002)
Κάτω απ' την Ακρόπολη (2001)
Έρωτας κλέφτης (2000)
Σύνορα αγάπης (1999)
Άγγιγμα ψυχής (1998)
Ψίθυροι καρδιάς (1997)
Ανατομία ενός εγκλήματος (1992-1995, επεισόδια Νύχτα τρόμου, Σόνια Κρίλοβιτς)
Μια ζωή για την Έλσα (1995)
Μοιραίο πάθος (1995)
Τα Ψάθινα Καπέλα (1995)
Το ασημένιο δηνάριο (1994)
Ανατολικός άνεμος (1992)
Τμήμα Ηθών (1992, επεισόδιο Μισή καρδιά)
Άφρικα (1992)
Η δίψα (1990)
Ο επισκέπτης της ομίχλης (1990)
Το μπουρίνι (1987)
Μεθυσμένη πολιτεία (1981)
Πέτρος και Παύλος (1981)
Μόνο για εκείνη μη μου λες, (συμμετοχή στο βιντεοκλίπ των Πυξ Λαξ-Θεοδοσίας Τσάτσου)

Θέατρο

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Λυσιστράτη - Δύσκολος
Ο έφηβος
Εκάβη
Τρικυμία
Πέρσες
Ιφιγένεια εν Αυλίδι
Οιδίπους επί Κολωνώ
Φιλοκτήτης
Πέερ Γκυντ
Οι εχθροί
Ο χορός του θανάτου
Κοριολανός
Καπετάν Μιχάλης
Και καλά Χριστούγεννα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 5ΟΥ Π.Χ. 26 Οκτ 2021 | 12:40

Αρχαίο ναυάγιο στα Κύθηρα: Εντυπωσιακές εικόνες από τα αρχαιολογικά ευρήματα

Το ναυάγιο χρονολογείται περίπου στα τέλη του 5ου μ.Χ. μέχρι τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. και φαίνεται ότι κατέληξε στο βυθό με την καρίνα του.

ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΚΑΣΤ 25 Οκτ 2021 | 11:13

"Expendables 4": Αέρας Χόλιγουντ στη Θεσσαλονίκη - Υποδέχεται Σταλόνε, Στέιθαμ, Γκαρσία και Μέγκαν Φοξ [εικόνες -βίντεο]

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έναρξη των γυρισμάτων των "Expendables 4".

ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΕΝΕΣΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ 24 Οκτ 2021 | 21:44

Εθνικό Θέατρο: Ο Αποστόλης Τότσικας είναι ο Στάνλεϊ στο "Λεωφορείον ο πόθος"

Το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα, Τενεσί Ουίλιαμς, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο.

"ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ TECHNICOLOR" 24 Οκτ 2021 | 18:15
ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 24 Οκτ 2021 | 16:15

Χώρος Πολιτισμού το αρχοντικό των Τζαβελαίων στο Σούλι - Φιλοξενεί ιστορικά κειμήλια

Στον περίβολο του διώροφου πέτρινου αρχοντικού, που δεσπόζει στους πρόποδες της κορυφής Βούτση, έχουν στηθεί οι προτομές του Λάμπρου και της Μόσχως Τζαβέλα.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ "ΠΑΝΟΥΚΛΑ" 23 Οκτ 2021 | 16:30

Η σκηνοθέτης Σοφία Καραγιάννη στο TheTOC: Ο ιός της ανθρώπινης βλακείας και της λήθης μας χτύπησε πριν τον κορονοϊό

Η Σοφία Καραγιάννη φέτος σκηνοθετεί την παράσταση "Πανούκλα", βασισμένη στο ομώνυμο αφήγημα του Καμύ. - Πώς είναι να ασχολείται με ένα τέτοιο έργο εν μέσω πανδημίας;

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΗΔΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 18:39

Πέθανε ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης.

ΣΤΙΣ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2021 | 06:59

Ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας Mario Botta στην Αθήνα - Στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins στο ΕΜΣΤ

Ο διεθνούς φήμης βραβευμένος Ελβετός αρχιτέκτονας Mario Botta θα επισκεφθεί την Αθήνα την Κυριακή 24 Οκτωβρίου για να ξεναγηθεί στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21 Οκτ 2021 | 08:15

Τι θα δούμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα: Ενας αγνώριστος Τζόνι Ντεπ, σικελική νοσταλγία και Γκαγκάριν

Εννέα ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε και ενώ συνεχίζουν να τραβούν κόσμο η τελευταία περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ και τα δυο επικά μπλογκμπάστερ της προηγούμενης εβδομάδας.

ΑΠΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Οκτ 2021 | 13:21

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα", έρχεται στο Θέατρο Αλφα - Ληναίος-Φωτίου

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα" του Λουίτζι Πιραντέλλο, βασισμένο στη μετάφραση του Λ. Μυριβήλη, από το Νοέμβριο, στη σκηνή του θεάτρου Άλφα.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΕΥΑ 19 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Δημήτρης Καταλειφός στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου με το "Τέλος του παιχνιδιού"

Το Σύγχρονο Θέατρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, με την παράσταση "Τέλος του Παιχνιδιού" του Σάμουελ Μπέκετ.

ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 13:14

"Μακμπέθ" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου ο Μακμπέθ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 12:29

"Football" του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Αβατον

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους εμάς που κοιμόμασταν ενώ οι άλλοι υπέφεραν. Με την ευχή να πούμε όλην την αλήθεια στα παιδιά μας.