Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων: Με δύναμη στη νέα σεζόν

Τιμή στον αδικημένο Τριανταφυλλίδη κι άλλες εικαστικές ιστορίες στην Πινακοθήκη του δήμου που προσπαθεί να δώσει μια άλλη εικόνα του πολύπαθου κέντρου της πόλης.

Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων: Με δύναμη στη νέα σεζόν

«Επρεπε να περάσουν 52 χρόνια για να αποδοθεί επιτέλους τιμή στον Θεόφραστο Τριανταφυλλίδη». Μ' αυτά τα λόγια ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης Μουσείων και Συλλογών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, Ντένης Ζαχαρόπουλος, προλόγησε τη διοργάνωση μιας έκθεσης για τον «αδικημένο» καλλιτέχνη που γεννήθηκε το 1881 και πέθανε το 1954 (σημειωτέον, ένας από τους μείζονες που εικαστικούς δημιουργούς που συνδιαμόρφωσαν την εικαστική συνείδηση της εποχής του στην Ελλάδα). Τίτλος της: «Θεόφραστος Τραινταφυλλίδης - ΄Ενα άλλο Τριάντα στη ζωγραφική». Μ' αυτή την έκθεση ανοίγει το πρόγραμμα (Οκτώβριος 2016 – Απρίλιος 2017) της νέας σαιζόν της Πινακοθήκης του δήμου Αθηναίων.

Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων: Με δύναμη στη νέα σεζόν
Εργο του Θ. Τριανταφυλλίδη από την έκθεση που «ανοίγει» τη σαιζόν στη Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων

«Η Πινακοθήκη της Αθήνας, με τις εκθέσεις, τις παράλληλες εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει, αναδεικνύεται σε αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού ιστού της Αθήνας. Ένα ζωντανό κύτταρο διαλόγου, στοχασμού και δημιουργικής έκφρασης πάνω σε θέματα ιστορίας, κουλτούρας και τέχνης, αλλά και σε ζητήματα του καιρού μας», ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Ο κύριος Καμίνης, ωστόσο, δέχτηκε ερώτηση για το πόσο έχει αλλοιωθεί τα τελευταία χρόνια η φυσιογνωμία περιοχών της Αθήνας - όπως το Μεταξουργείο που βρίσκεται η Πινακοθήκη - και για το πόσο ασφαλής είναι η περιοχή, κυρίως όσον αφορά στα εκπαιδευτικά προγράμματα που φιλοξενεί.

Εργο του Θ. Τριανταφυλλίδη από την έκθεση που «ανοίγει» τη σαιζόν στη Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων
Εργο του Θ. Τριανταφυλλίδη από την έκθεση που «ανοίγει» τη σαιζόν στη Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων

Ο Χρήστος Τεντόμας, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, που έχει στην εποπτεία του την Πινακοθήκη, σημείωσε:

«Πρέπει να επισημάνω ότι η έκθεση του Τριανταφυλλίδη είναι η πρώτη ατομική του έκθεση, και η έκθεση του Αλέκου Φασιανού περιλαμβάνει 91 βιβλία με 395 έργα τέχνης από τη Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσολογγίου, υπογεγραμμένα και αριθμημένα από τον καλλιτέχνη. Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων με σκοπό τη διαφύλαξη και προστασία του θησαυρού της Πινακοθήκης προχωρά σε ένα νέο σχεδιασμό».

Εργο του Θ. Τριανταφυλλίδη από την έκθεση που «ανοίγει» τη σαιζόν στη Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων
Εργο του Θ. Τριανταφυλλίδη από την έκθεση που «ανοίγει» τη σαιζόν στη Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων

Η Ελληνίδα επιμελήτρια της έκθεσης «Ανιχνεύσεις και φωτογραφικά αρχεία: Αρχεία Ζωής» που παρουσιάζεται στο κτήριο της Πινακοθήκης στην Πειραιώς, επ’ ευκαιρία των 60 χρόνων από τα γεγονότα του 1956 στη Βουδαπέστη, Αγγελική Γραμματικοπούλου τόνισε: «Η έκθεση αυτή παρουσιάζει 14 προσεγγίσεις που μεταθέτουν την έμφαση από τον προβληματισμό για τη μνήμη και τη λήθη, όπως αυτή εκφράζεται σε ποικίλες καλλιτεχνικές πρακτικές από τη δεκαετία του 70, σε μια αισθητική, συγκινησιακή, διανοητική και βιωματική εμπειρία του παρελθόντος. Ο απώτερος στόχος φιλοδοξεί να αναδείξει τους πολιτιστικούς και συναισθηματικούς κώδικες που προσδίδει η φωτογραφία μέσα από μια επιλεκτική ανάγνωση της ιστορίας».

Εργο του Θ. Τριανταφυλλίδη από την έκθεση που «ανοίγει» τη σαιζόν στη Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων
Εργο του Θ. Τριανταφυλλίδη από την έκθεση που «ανοίγει» τη σαιζόν στη Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων

Η Λουϊζα Καραπιδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης του Αλέκου Φασιανού σημείωσε: «Η έκθεση έχει ένα πολλαπλό ενδιαφέρον και από την εικαστική της πλευρά με το εικονογραφικό έργο, 40 ετών, του Αλέκου Φασιανού και από την εκδοτική πλευρά με τις σπάνιες συλλεκτικές εκδόσεις. Παρουσιάζονται συνολικά 91 βιβλία από τη Συλλογή της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου της Ι. Π. Μεσσολογγίου. Τα 395 εμπεριέχοντα έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, τα οποία χρονολογούνται από το 1973 έως και το 2013, είναι υπογεγραμμένα και αριθμημένα από τον καλλιτέχνη. Ενδεικτικά πρόκειται για πρωτότυπες ζωγραφιές, σχέδια, estampes, pochoir, λινοτυπίες, κολάζ, μεταξοτυπίες, χαρακτικά (λιθογραφίες, χαλκογραφίες, pointes-sèches, χαρακτικά σε Λινόλεουμ), χαρτοκολητικές ή διατρητογραφίες επιζωγραφισμένες και άλλες μεικτές τεχνικές».

Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων: Με δύναμη στη νέα σεζόν - εικόνα 5

Αναλυτικά ο προγραμματισμός της Δημοτικής Πινακοθήκης (Οκτώβριος 2016 - Απρίλιος 2017)

Προχωρά η αναβάθμιση της Συλλογής της Πινακοθήκης με τη δημιουργία νέων και σύγχρονων χώρων και υποδομής για την αποθήκευση και συντήρηση των έργων, όπως και της τεκμηρίωσης και φωτογράφισή τους. Συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σε πολλά επίπεδα προκειμένου όλη αυτή η διεργασία να είναι και σπουδαίο εκπαιδευτικό γεγονός για τους φοιτητές, που πρέπει να γνωρίσουν τα έργα στην υλικότητα και ιστορικότητά τους κι όχι μόνον από φωτογραφίες.

Θα ανακοινωθεί επίσης η ημερομηνία της νέας παρουσίασης της Μόνιμης Συλλογής, ένα μέρος της οποίας θα παραμείνει άμεσα προσβάσιμο στην Πινακοθήκη (κτίρια Μεταξουργείου), όπως και σιγά σιγά θα παρουσιάζονται μικρές μονογραφίες γύρω από έργα ιστορικών καλλιτεχνών των οποίων έργα δωρίζονται στην συλλογή, προκειμένου να συμπληρώσουν κενά και να εμπλουτίσουν το εύρος και την σημασία της (Καλλιγάς, Βεντούρας, Συννέφας, Μαλέας, κλπ)

Επιλεγμένα αριστουργήματα της Μόνιμης Συλλογής θα παρουσιάζονται από τις 25 Οκτωβρίου 2016 (κτίριο Μεταξουργείου, Λεωνίδου & Μυλλέρου)

Εκθεση “Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης - Ένα άλλο Τριάντα στη ζωγραφική” κτίριο Μεταξουργείου, Γερμανικού & Μυλλέρου

Επιμέλεια έκθεσης: Ντένης Ζαχαρόπουλος

Επιστημονικός συνεργάτης: Αντώνης Κωτίδης

14 Οκτωβρίου – 18 Δεκεμβρίου 2016

14 Οκτωβρίου 2016, 20:00: Εγκαίνια έκθεσης

9 Δεκεμβρίου 2016, 19:00: Ομιλία Αντώνη Κωτίδη για τον Θεόφραστο Τριανταφυλλίδη

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό, εκπαιδευτικά προγράμματα και ομιλίες.

Πρόγραμμα “City Circles”, Πλατεία Αυδή, Design Academie Eindhoven (Ολλανδία) | 3 – 19 Οκτωβρίου 2016

Θέμα του ερευνητικού προγράμματος η περιοχή της Πλατείας Αυδή, με χαρτογράφηση της περιοχής και εκπόνηση μελετών και προτάσεων σχετικά με το βιομηχανικό και αστικό σχεδιασμό της πόλης και τη σχέση με τη ζωή των κατοίκων. Συμμετέχουν 15 προπτυχιακοί φοιτητές από το εξωτερικό, με την παρουσία 2-4 σημαντικών καλλιτεχνών και σχεδιαστών από την Ολλανδία (2 – 19 Οκτωβρίου, 9 – 27 Ιανουαρίου 2017 και άλλες δύο φορές στο εαρινό εξάμηνο). Συμμετέχουν 17 προπτυχιακοί έλληνες φοιτητές από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής & Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πάτρας (Καθηγήτρια Δήμητρα Κατσώτα).

Έκθεση των προτάσεων και των πρωτοτύπων που θα δημιουργηθούν στη διάρκεια των συναντήσεων, τον Ιανουάριο του 2017.

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Σχολής Αρχιτεκτονικής & Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πάτρας, υπό τους Καθηγητές αρχιτέκτονες-πολεοδόμους Γ. Πανέτσο και Γ. Αίσωπο, σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη. 12 φοιτητές θα εγκατασταθούν στη βιβλιοθήκη της Πινακοθήκης (κτίριο Μεταξουργείου) για να εργαστούν όλο το χρόνο, στο θέμα του μεταπτυχιακού «Μεσογειακές προοπτικές της πόλης – Αθήνα».

Έκθεση φωτογραφίας “Ανιχνεύσεις, φωτογραφικά αρχεία: Αρχεία Ζωής (Retracings, photographic archives: Archives of Life”), σε συνεργασία με την Ουγγρική Ακαδημία Τεχνών και την Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα, Πινακοθήκη, κτίριο Πειραιώς

Επιμέλεια έκθεσης: Αγγελική Γραμματικοπούλου-Barbaut, Gabriella Uhl

19 Οκτωβρίου 2016– 8 Ιανουαρίου 2017

19 Οκτωβρίου 2016, 20:00: εγκαίνια

14 Δεκεμβρίου 2016: Ημερίδα για τα «Φωτογραφικά Αρχεία: Ανάμεσα στην Τεκμηρίωση και τη Μυθοπλασία, την Ιστορία και την Τέχνη, την ανωνυμία και την υπογραφή»

Έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού” από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσολογγίου, Πινακοθήκη, κτίριο Μεταξουργείου | 8 Νοεμβρίου 2016 – 8 Ιανουαρίου 2017

Επιμέλεια έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη

8 Νοεμβρίου 2016, 20:00: εγκαίνια

Δεκέμβριος 2016: συζήτηση με θέμα «Ο Φασιανός και οι συγγραφείς»

20 - 21 Δεκεμβρίου 2016: Μπαζάρ με βιβλία, έργα, πολλαπλά του Αλέκου Φασιανού επ’ ευκαιρία της έκθεσης, με παράλληλες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για τα παιδιά

Έκθεση Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος «1950 – 1974, Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση», Πινακοθήκη, κτίρια Μεταξουργείου

Επιμέλεια έκθεσης: Ομάδα εργασίας του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

24 Ιανουαρίου – 12 Μαρτίου 2017

24 Ιανουαρίου 2017, 19:30: εγκαίνια

Εργαστήριο με 50 συμμετέχοντες μέλη του ICOM με θέμα «Τα μουσεία πόλεως και η μετανάστευση», σε συνεργασία με την επιτροπή CAMOC του ICOM, Πινακοθήκη, κτίριο Μεταξουργείου, Λεωνίδου & Μυλλέρου (είναι το τρίτο εργαστήριο του CAMOC μετά αυτών στο Βερολίνο και τη Γλασκώβη)

6 – 8 Φεβρουαρίου 2017

ΈκθεσηMaria Lassnig: Το μέλλον επινοείται με θραύσματα του παρελθόντος (the future is invented with fragments of the past)”

Επιμέλεια έκθεσης: Hans Ulrich Obrist

με τη συνεργασία του Peter Pakesh, διευθυντού του Ινστιτούτου Maria Lassnig της Βιέννης και την υποστήριξη της Αυστριακής Δημοκρατίας.

Πινακοθήκη, κτίριο Μεταξουργείου, Γερμανικού & Μυλλέρου

31 Μαρτίου – 16 Ιουλίου 2017

31 Μαρτίου, 19:30: Εγκαίνια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 23 Οκτ 2020 | 10:44

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά το "Νησί" έρχεται στην ΕΡΤ - Ετοιμάζει σειρά 12 αυτοτελών επεισοδίων

Τη συνεργασία της με την πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ 22 Οκτ 2020 | 20:00

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου [Εικόνες]

Ένα πλήθος ταφικών κτερισμάτων και σκευής τάφων υψηλής ποιότητας, αποκαλύφθηκε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς,

22 Οκτ 2020 | 15:58

Ο "Ελληνικός Κόσμος" επαναλειτουργεί από τις 30 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υποδέχεται ξανά το κοινό από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ 18 Οκτ 2020 | 20:56

Μελίνα Μερκούρη: Την τελευταία Ελληνίδα "θεά" τιμά η Αυστρία- Μεγάλη εκδήλωση αύριο στη Βιέννη

Την αυριανή εκδήλωση στο Μέγαρο της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, θα παρουσιάσει η Αραμπέλα Φενίβες, με την μονωδό και υψίφωνο Ελπινίκη Ζερβού να ερμηνεύει τραγούδια της Μελίνας.

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑΣ ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ 16 Οκτ 2020 | 23:35

Art Evolution: Το νέο στέκι της Πάτρας

Παραστατικές τέχνες, εικαστικές τέχνες, ευεξία, σεμινάρια στο Art Evolution, στο κέντρο της Πάτρας

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 16 Οκτ 2020 | 22:04

Πέθανε στα 55 του ο εικαστικός Δημήτρης Ταντανόζης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ταντανόζης