Πισίνα στην κορυφή της Νοτρ-Νταμ και άλλες «τρελές» προτάσεις

Τα σχέδια από αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο αψηφούν τον παραδοσιακό σχεδιασμό για την αποκατάσταση του μνημείου

pisina-stin-korufi-tis-notr-ntam-kai-alles-treles-protaseis
SHARE THIS
0
SHARES

Ο σχεδιασμός της πισίνας από τους αρχιτέκτονες Ulf Mejergren της Στοκχόλμης είναι μια από τις προτάσεις για την αποκατάσταση της οροφής της Νοτρ Νταμ που αφήνουν εμβρόντητους και τους Παριζιάνους.

Μια αρχιτεκτονική εταιρεία πρότεινε την αντικατάσταση της οροφής του καθεδρικού ναού της Νοτρ-Νταμ με πισίνα, καθώς η Γαλλία προετοιμάζεται να ξεκινήσει διεθνή διαγωνισμό για την αποκατάσταση του γοτθικού οικοδόμηματος που υπέστη ζημιά από πυρκαγιά τον Απρίλιο. 

 

Μετά την καταστροφή της στέγης ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε ότι ήταν ανοιχτός σε μια "σύγχρονη χειρονομία" για την ανοικοδόμησή της προκειμένου να γίνει "πιο όμορφη από πριν" και ο πρωθυπουργός, Edouard Philippe, κάλεσε τους αρχιτέκτονες για μια πρόταση "προσαρμοσμένη στις τεχνικές και τις προκλήσεις της εποχής μας". Οι ιδέες που προβλήθηκαν δημοσίως μέχρι τώρα είναι πιθανό να μην ικανοποιήσουν όσους θέλουν μια πιο παραδοσιακή λύση για τον γοτθικό καθεδρικό ναό του 12ου αιώνα που έχει την προσθήκη  του 19ου αιώνα από τον Eugène Viollet-le-Duc.  

Μια εβδομάδα μετά τη φωτιά της 15ης Απριλίου, η γαλλική εταιρεία Studio NAB πρότεινε μια τεράστια οροφή με θερμοκήπιο ενώ άλλοι έχουν προτείνει ένα κήπο ή βεράντα ή ακόμα και δάσος μαζί με ένα απλό ή χρωματισμένο γυαλί.  Ο βρετανός αρχιτέκτονας Norman Foster πρότεινε έναν σκελετό σε σχήμα πυραμίδας με κρύσταλλο και ανοξείδωτο χάλυβα. 

 

«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ανοικοδομήσουμε το ναό με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο αρχιτέκτονας Alexandre Chassang, ο οποίος έχει σχεδιάσει μια πρόταση με μια γυάλινη σπείρα.

"Ο καθεδρικός ναός δεν είναι κατά τη γνώμη μας ένα απομονωμένο μέρος στον αστικό ιστό. Ανήκει στην πόλη και στους ανθρώπους ", υποστηρίζουν οι Σουηδοί αρχιτέκτονες. Ο Φλοριάν Ρενουτσί, τεχνίτης στο πειραματικό μεσαιωνικό εργοτάξιο στο Guédelon της Βουργουνδίας, πιστεύει ότι η Νοτρ- Νταμ θα πρέπει - και μπορεί να - να αποκατασταθεί όπως ήταν. «Η αποκατάσταση της Νοτρ-Νταμ θα πρέπει να σέβεται τις τεχνικές της εποχής στην οποία χτίστηκε, με σεβασμό στη συνολική αρμονία που προέρχεται από το συνδυασμό των ανθρώπων που το έχτισαν και των υλικών που χρησιμοποιούσαν, πέτρα, ξύλο, σίδηρο και γυαλί» , είπε ο Ρενουτσί. «Πρέπει να σεβόμαστε το πνεύμα του έργου αυτού. Η γοτθική περίοδος ήταν σημαντική περίοδος στην αρχιτεκτονική. Αν το αποκαταστήσουμε σωστά θα διαρκέσει άλλα 1.000 χρόνια».

με πληροφορίες από Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook