
Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν από χθες εικόνες και βίντεο από την Ακρόπολη, όπου μετά τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε την Αθήνα, πλημμύρισαν οι διάδρομοι που κατασκευάστηκαν για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.
Πολλοί αποδίδουν τα ρυάκια και τις λιμνούλες στην δημιουργία ράμπας για τα άτομα ΑΜΕΑ ή στην τσιμεντοποίηση μέρους του Ιερού Βράχου όπως το παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού το νερό δεν απορροφάται πλέον.
Το υπουργείο Πολιτισμού, με σημερινή του ανακοίνωση, εξηγεί ότ οι ισχυρές βροχοπτώσεις δημιουργούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη τουλάχιστον από το 2013. Και έδωσε στη δημοσιότητα και τις φωτογραφίες από το τι είχε συμβεί στην Ακρόπολη στο πρόσφατη παρελθόν.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, "μετά τις πρώτες ζημίες το 2013 εκπονήθηκαν οι πρώτες προμελέτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ τον Δεκέμβριο 2014. Δυστυχώς δεν προχώρησε η υλοποίησή τους.
Το υπουργείο Πολιτισμού σημειώνει ότι το 2018, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, "υπήρξαν βραχοπτώσεις που προκάλεσαν φθορές των τειχών, ιδιαίτερα στην βόρεια κλιτύ. Εξ’ αιτίας των ζημιών αυτών ο βόρειος περίπατος της Ακρόπολης έμεινε κλειστός για μεγάλο διάστημα".
"Τα πρώτα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης έγιναν το 2020, στην ανατολική και νότια πλευρά του Παρθενώνα. Εκεί οι χθεσινές βροχές δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα", επισημαίνεται.
Και για του λόγου το αληθές έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες για το τι συνέβη στην Ακρόπολη το 2015 όταν είχε πλημμυρίσει το Ερέχθειο και σήμερα, μετά την πρόσφατη νεροποντή.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την Ακρόπολη
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις δημιουργούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη τουλάχιστον από το 2013. Η ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου και το βραχώδες έδαφος έχουν πολύ μικρή απορροφητικότητα. Μετά τις πρώτες ζημίες το 2013 εκπονήθηκαν οι πρώτες προμελέτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ τον Δεκέμβριο 2014. Δυστυχώς δεν προχώρησε η υλοποίησή τους.
Το 2018 υπήρξαν βραχοπτώσεις που προκάλεσαν φθορές των τειχών, ιδιαίτερα στην βόρεια κλιτύ. Εξ’ αιτίας των ζημιών αυτών ο βόρειος περίπατος της Ακρόπολης έμεινε κλειστός για μεγάλο διάστημα.
Τα πρώτα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης έγιναν το 2020, στην ανατολική και νότια πλευρά του Παρθενώνα. Εκεί οι χθεσινές βροχές δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα. Οι μελέτες και τα έργα συνεχίζονται ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα στον Βράχο, χωρίς επιπλέον να πλημμυρίζουν οι οικιστικές περιοχές της Πλάκας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr