Ποια ήταν η προστάτιδα των τεχνών πριγκίπισσα Τίτι;

Ο οίκος Christie's βγάζει σε δημοπρασία τους πίνακες μια αμερικανίδας πριγκίπισσας.

poia-itan-i-prostatida-twn-texnwn-prigkipissa-titi
SHARE THIS
0
SHARES

Είναι γνωστή σαν πριγκίπισσα "Titi" von Fürstenberg. Και αυτό που τη φέρνει στο προσκήνιο είναι η δημοπρασία της συλλογής της με πολύτιμα έργα τέχνης. Και εκτίμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η συλλογή περιλαμβάνει τέχνη του 20ού αιώνα, έργα του Picasso, Rothko, Derain, Nolde, Fontana, Renoir, Dubuffet, Ernst και Arp, και άλλων μεγάλων της εποχής.

Η Τίτι ήταν μια παθιασμένη συλλέκτρια της "σύγχρονης τέχνης" της εποχής της. Η συλλογή της θα βγει εξαιτίας της δημοπρασίας για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Στο σαλόνι της δέσποζε ο περίφημος πίνακας του Πικάσσο La Lettre (La Réponse), που ζωγραφίστηκε στις 16 Απριλίου 1923 και η εκτίμηση της πώλησης ξεκινά από τα 30.000.000 δολάρια. 

Το σαλόνι της Τίτι φον Φύρστενμπεργκ
Το σαλόνι της Τίτι φον Φύρστενμπεργκ

Η πριγκίπισσα Cecil Amelia von Fürstenberg γεννήθηκε στο Χιούστον το 1919, απόγονος δυο μεγάλων οικογενειών του Τέξας με πατέρα τον Robert Lee Blaffer ιδρυτή του Humble Oil, τη σημερινή Exxon Mobile ενώ η μητέρα της ήταν. Γόνος της οικογένειας του William Thomas Campbell, από τους ιδρυτές της The Texas Company που σήμερα γνωρίζουμε ως Texaco.

Η οικογένεια Blaffer είχε φιλανθρωπική δράση και ήταν προστάτες των τεχνών. Το πάθος για την τέχνη πέρασε και στην κόρη τους ο Titi που το 1975, παντρεύτηκε τον πρίγκηπα Tassilo von Fürstenberg. Οι δωρεές της σε πνευματικά κέντρα ήταν διαβόητες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook