Follow us

Ποιος είναι ο Νίκος Θεοχαράκης ο νέος Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής

Νέα σελίδα για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ποιος είναι ο Πρόεδρός του, Νίκος Θεοχαράκης, που παίρνει τη σκυτάλη από τον Ιωάννη Μάνο.

Ποιος είναι ο Νίκος Θεοχαράκης ο νέος Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής

Είναι πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και νυν αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής οικονομίας και ιστορίας της οικονομικής σκέψης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης εδώ και λίγους μήνες είναι επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Ο λόγος για τον Νίκο Θεοχαράκη ο οποίος αναλαμβάνει τη νευραλγική θέση του Προέδρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που περνά στο ελληνικό δημόσιο - μαζί με τα χρέη του. Ο κ. Θεοχαράκης διαδέχεται τον μέχρι σήμερα Πρόεδρο του ΟΜΜΑ, Ιωάννη Μάνο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Η μεταβίβαση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) στην πλήρη κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με τον Ν. 4366/2016 (ΦΕΚ 18,Α΄) εγκαινιάζει εξ αντικειμένου μια νέα περίοδο στην πολυτάραχη ιστορία του.

Στις νέες συνθήκες το Μέγαρο καλείται όχι μόνο να διατηρήσει την υψηλή ποιότητα και την έμφαση στη μουσική που χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα τις εκδηλώσεις του, αλλά και να ανοίξει τους χώρους και τις πύλες του στις άλλες μορφές τέχνης και στις άλλες εκφράσεις του πολιτισμού, να εμφυσήσει πνοή, να καταστεί κέντρο πολιτισμού που θα ακτινοβολεί σε ολόκληρη τη χώρα και έξω από τα σύνορά της. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΜΜΑ, πρόεδρος του οποίου προτείνεται να είναι ο κ. Νίκος Θεοχαράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλαμβάνει δύσκολο αλλά ζωογόνο έργο.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Υπουργός προσωπικά θέλουν να ευχαριστήσουν όλους τους συντελεστές του ΟΜΜΑ, όπως και τους εργαζομένους του Μεγάρου, για τη συμβολή τους στις άψογες, μολονότι κοπιώδεις, διαδικασίες που οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα θέλουν να ευχαριστήσουν τον κ. Γιάννη Μάνο, πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΜΜΑ, όχι μόνο γιατί διατήρησε την παρουσία του Μεγάρου σε δύσκολες συνθήκες, ενισχύοντας μάλιστα και διαφοροποιώντας γόνιμα τις παρεμβάσεις του, αλλά και γιατί συνέβαλε ποικιλότροπα και καθοριστικά στην αίσια ολοκλήρωση μιας ολόκληρης πορείας.

Ποιός είναι ο Νίκος Θεοχαράκης

Ο Νίκος Θεοχαράκης προέρχεται από τη γνωστή επιχειρηματική οικογένεια της ΤΕΟΚΑΡ Θεοχαράκης. Ο πατέρας του μαζί με το θείο του, Βασίλη Θεοχαράκη, είναι οι ιδρυτές του Ομίλου. Είναι αδερφός του business man, Τάκη Θεοχαράκη. Παρότι είναι μέλος της γνωστής οικογένειας, σχεδόν ποτέ δεν ασχολήθηκε ενεργά με τις επιχειρήσεις.

Γεννήθηκε το 1956, τελείωσε τη Βαρβάκειο πρότυπο σχολή με άριστα, παρακολούθησε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Νομικής, ενώ μοιράστηκε τα φοιτητικά έδρανα με το Γιάννη Στουρνάρα. Ανθρωποι που είχαν γνωρίσει τον νεαρό φοιτητή επισημαίνουν πως ήταν έντονα πολιτικοποιημένος και τον περιγράφουν ως «θεωρητικό της Αριστεράς».

Εχει ασχοληθεί με τα Οικονομικά της Εργασίας, την επιστημολογία και την οικονομική ιστορία έχοντας ένα διδακτορικό από το Κέιμπριτζ. Ο κ. Θεοχαράκης έχει χρηματίσει μέλος διοικητικών συμβουλίων διαφόρων τραπεζών, μεταξύ αυτών και της Εγνατίας Τράπεζας - βασικός μέτοχος της οποίας πριν συγχωνευτεί με τη Marfin ήταν η οικογένειά του. Υπήρξε επικεφαλής του «ελληνικού» Brussels Group στις διαπραγματεύσεις επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη. Εδωσε, ωστόσο, μεγάλο βάρος στην ακαδημαϊκή του καριέρα.

Δήλωση του πρώην προέδρου του Μεγάρου, Ιωάννη Μάνου

Η επιλογή του Προέδρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών είναι μια κυβερνητική επιλογή.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό πολιτισμού κ. Α. Μπαλτά για την καθοριστική του συμβολή στην οριστική λύση των θεμάτων του Μεγάρου καθώς και τους προκατόχους του.

Η λύση αυτή που ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, με ευρεία πολιτική συναίνεση, είναι αποτέλεσμα μακράς και επίπονης προσπάθειας της Διοίκησης του Μεγάρου ώστε να διασωθεί, και ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου να λειτουργεί με ευελιξία αποτελεσματικότητα και ποιότητα.

Είναι μία λύση που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, τις θέσεις εργασίας και βεβαίως τη συνέχιση της λειτουργίας του Μεγάρου.

Το Μέγαρο Μουσικής έχει ως κύρια αποστολή του την ανάδειξη της κλασικής μουσικής αλλά και όλων των εκφάνσεων της μουσικής, την σύγχρονη, την έντεχνη, τη δημώδη αλλά και το χορό, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τα εικαστικά, το λόγο και το στοχασμό. Και βεβαίως την ανάπτυξη των συνεδρίων.

Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, από το 2010 που ανέλαβα την Προεδρία του Μεγάρου στα χρόνια της κρίσης, πραγματοποιήθηκαν 1.646 παραγωγές τις οποίες παρακολούθησαν 1.956.529 συμπολίτες μας.

Οι συναυλίες με τις μεγάλες ορχήστρες και αυτές που έχουν προγραμματιστεί μέχρι τον Οκτώβριο με την στήριξη του μεγάλου Xορηγού, το καλωσόρισμα νέων ελλήνων μουσικών και δημιουργών, η θεατρική σκηνή, η παιδική σκηνή, οι συναυλίες στον Κήπο, οι απευθείας μεταδόσεις όπερας, θεάτρου και χορού, οι διαδικτυακές μεταδόσεις των διαλέξεων και κυρίως το Megaron Plus εστία διαλόγου και προβληματισμού, αποτελούν μεταξύ άλλων σημαντικά κεκτημένα.

Επίσης, τα πρωτόκολλα συνεργασίας με την Scala του Μιλάνου, το Teatro Real της Μαδρίτης, το Κέντρο Pompidou στο Παρίσι, το College de France, το London School of Economics, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Birkbeck University of London, τα πολιτιστικά και κοινωνικά ιδρύματα, καθώς και οι συνεργασίες με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Δήμο Αθηναίων διεύρυναν τις διεθνείς και εσωτερικές συνέργειες.

Και βεβαίως η μόνιμη παρουσία της ΚΟΑ στο Μέγαρο.

Είμαι βέβαιος ότι οι συζητήσεις που έχουν αρχίσει εδώ και τρία χρόνια για την εγκατάσταση στο Μέγαρο, με πλήρη αυτονομία, του Ελληνικού Φεστιβάλ και του Θεατρικού Μουσείου αλλά και εκείνες που αφορούν τη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο θα ευοδωθούν. Όλα αυτά θεμελίωναν μία νεωτερική, εξωστρεφή και δυναμική παρουσία και ανάπτυξη του Μεγάρου, που διασφάλιζαν δημιουργικά το μέλλον του.

Εύχομαι στον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο καλή δύναμη. Θέλω να ευχαριστήσω το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, τα στελέχη και το προσωπικό του Μεγάρου που εργάστηκαν με αίσθημα ευθύνης, ζήλο και αυταπάρνηση, τους χορηγούς, τους συνδρομητές και φίλους, τους συνεργάτες και προμηθευτές που έδειξαν κατανόηση και υπομονή και κυρίως τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που τίμησαν τα τελευταία έξι χρόνια με την παρουσία τους τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές μας επιλογές και δράσεις.

Καθόσον με αφορά θα συνεχίσω την πορεία μου που πάντοτε προσπάθησα να χαρακτηρίζεται από δημοκρατική συνέπεια, αξιοπρέπεια και ακεραιότητα.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

03 Μαϊ 2022 | 10:03

Μουσικό ταξίδι στην παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική από καταξιωμένους μουσικούς και παλαίμαχους τραγουδιστές

Το μουσικό ταξίδι στην παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική θα κορυφωθεί το καλοκαίρι οπότε και θα πραγματοποιηθούν υπαίθριες συναυλίες στο ανοιχτό θέατρο Μονοδενδρίου και στα Ιωάννινα.

16 Μαϊ 2022 | 14:57

"Η Λοκαντιέρα" του Καρόλου Γκολντόνι: Από τις 19 Μαΐου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Θέατρο 104

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, τοποθετεί το έργο, που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1753, στα τέλη της δεκαετίας του 70 - αρχές 80.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΝΑΝ ΘΡΥΛΟ 14 Μαϊ 2022 | 11:31

Ρίτα Χέιγουορθ: Το sex symbol, οι πέντε αποτυχημένοι γάμοι, η διαρκής κακοποίηση και ο μύθος της Τζίλντα [εικόνες]

Η λαμπερή σταρ Ρίτα Χέιγουορθ, που έζησε περισσότερο μέσα στη δυστυχία, την κακοποίηση και είχε ένα οδυνηρό τέλος.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 13 Μαϊ 2022 | 17:05

Το ΣτΕ αποφάνθηκε: Πλήρης δικαίωση της ΕΔΕΜ και για την ΚΥΑ

Το ΣτΕ κατοχυρώνει πλήρως τη μεταφορά των διαχειριστικών εκκρεμοτήτων από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 13 Μαϊ 2022 | 06:49

Εθνικό Θέατρο: Ολα όσα θα δούμε το καλοκαίρι του 2022 και τον επόμενο χειμώνα

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες της νέας διεύθυνσης είναι η επανασύσταση της Πειραματικής Σκηνής, η οποία θα στεγαστεί στη Σκηνή "Κατίνα Παξινού".

ΕΧΕΙ ΜΙΑ POST-CREDITS ΣΚΗΝΗ 12 Μαϊ 2022 | 18:26

Σαρλίζ Θερόν: "Γνωρίστε την Clea" από το Doctor Strange - Οι πρώτες εικόνες

Η Σαρλίζ Θερόν δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δύο φωτογραφίες που δίνουν μία πρώτη εντύπωση για το μακιγιάζ και το κοστούμι της Clea.

14-29 ΙΟΥΛΙΟΥ 12 Μαϊ 2022 | 14:40

Το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος τον Ιούλιο στους Δελφούς

Το 5ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 29 Ιουλίου 2022 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 12 Μαϊ 2022 | 14:08

Ερείπιο η οικία του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά στην Πλάκα - Η προσφυγή στο ΣτΕ μπλόκαρε την αποκατάστασή του

Σε τραγική κατάσταση συνεχίζει να είναι η οικία του εθνικού μας ποιητή, Κωστή Παλαμά, δύο χρόνια μετά την απαλλοτρίωση της από το υπουργείο Πολιτισμού.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/5 11 Μαϊ 2022 | 19:02

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με θέμα "Η Δύναμη των Μουσείων",

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ 11 Μαϊ 2022 | 07:25

Ορέστης Τάτσης στο TheTOC: Η ελληνική κοινωνία έχει παραδοθεί σε αυτό που ονομάζουμε οικονομισμό

Ο Ορέστης Τάτσης σκηνοθετεί "Το τέλος της μικρής μας πόλης". "Οι περισσότεροι από εμάς κινούμαστε γύρω από το χρήμα και κατά βάθος πιστεύουμε ότι αυτό είναι η λύση για την επιβίωση".

24, 26, 29 ΜΑΙΟΥ, 11 Μαϊ 2022 | 07:05

Στο Περιθώριο της Ιστορίας: H Μουσική των Ελληνοεβραίων Γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα

H πολυπολιτισμική εκπροσώπηση των γυναικών μουσικών στην παραδοσιακή ελληνική μουσική, αποτελεί κοινό κομμάτι του αμερικανικού και του ελληνικού πολιτισμού.

ΣΤΙΣ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 11 Μαϊ 2022 | 06:59

Το "SNF Nostos Run" επιστρέφει - Υπέροχη βραδιά με μουσικές και εντυπωσιακό drone show

Με φωτισμό του αγώνα το καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα, η εκκίνηση θα δοθεί όπως κάθε χρόνο από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 11 Μαϊ 2022 | 06:46

Έκθεση εικαστικών "Στη ρωγμή της πέτρας" της Μαριέτας Πεπελάση στο Καφέ του Μουσείου

Η Μαριέττα Πεπελάση γράφει ποίηση και ζωγραφίζει ποιητικά.