Πόλεμος αρχαιοφυλάκων-ΤΑΠ και μια καρατόμηση από την Κονιόρδου

Είναι οι αρχαιοφύλακες «εκβιαστές που απειλούν να κλείσουν τη Ακρόπολη για να μη ασκηθεί έλεγχος στις υπερωρίες τους» κι η υπουργός ένας από εκείνους που υποκύπτουν;

Πόλεμος αρχαιοφυλάκων-ΤΑΠ και μια καρατόμηση από την Κονιόρδου

Πόλεμος ξέσπασε με βαριές κατηγορίες μεταξύ των αρχαιοφυλάκων και της πρώην προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), ή ΤΑΠ, Ασπασίας Λούβη, με την «χρυσοτόκο όρνιθα» όπως η ίδια είχε χαρακτηρίσει το 2015 το Ταμείο (με ετήσιο τζίρο να υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ) να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.

Λίγους μήνες πριν λήξει η θητεία των μελών του ΤΑΠΑ - που σημειωτέον όρισε ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ - Ν'ίκος Ξυδάκης το 2015, η Λυδία Κονιόρδου προχώρησε στην (εντυπωσιακή) κίνηση του... ξηλώματος του Ταμείου «καρατομώντας», μεταξύ άλλων, και την πρόεδρό του, Ασπασία Λούβη και διορίζοντας νέο ΔΣ.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυρίας Λούβη η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί υπεύθυνους για το γεγονός το συνδικαλιστικό όργανο των αρχαιοφυλάκων ΠΕΥΦΑ, «που έχει μπλοκάρει τον οργανισμό του ΤΑΠΑ για έναν και μόνο λόγο, για τις υπερωρίες των αρχαιοφυλάκων».

«Οι μάσκες έχουν πλέον πέσει» σημειώνει η ίδια σε δήλωσή της σημειώνοντας ότι βάσει του προτεινόμενου νέου οργανισμού όλες οι εισπράξεις του ΤΑΠΑ θα παραδίδονται στο ΥΠΠΟΑ, το οποίο θα αναλαμβάνει να ελέγχει και να πληρώνει όλες τις δαπάνες που σήμερα πληρώνονται από το ΤΑΠΑ.

«Αυτή η διάταξη του νέου οργανισμού του ΤΑΠΑ, πέραν του εξορθολογισμού στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, συνεπάγεται και τον έλεγχο των υπερωριών των αρχαιοφυλάκων, που ως σήμερα καταβάλλει το ΤΑΠΑ κατευθείαν στους φερόμενους ως δικαιούχους, χωρίς να μπορεί να τους ασκήσει έλεγχο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρχαιοφύλακες κάνουν προειδοποιητικές απεργίες. Η τελευταία μάλιστα ανεστάλη, γιατί μεταξύ άλλων οι συνδικαλιστές του συγκεκριμένου κλάδου εξασφάλισαν από την υπουργό τη συμμετοχή τους σε ομάδα εργασίας (sic) για … τη σύνταξη του νέου οργανισμού του ΤΑΠΑ! Πώς να συλλάβεις σήμερα την απόλυτη παράνοια;...»

Σύμφωνα με την κυρία Λούβη οι αρχαιοφύλακες είναι «εκβιαστές που απειλούν να κλείσουν την Ακρόπολη, για να μην ασκηθεί έλεγχος στις υπερωρίες τους» κι η υπουργός ένας από εκείνους που αναλαμβάνουν ... «ηθικές δεσμεύσεις (!) απέναντι σ' αυτούς τους εκβιαστές...»

«Η ΠΕΥΦΑ δεν μπορεί να ανεβάζει ούτε να κατεβάζει Προέδρους», λέει στο TheTOC ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων», Γιάννης Μαυρικόπουλος. Παρ' ότι είμαστε υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού ασκούμε καθήκοντα που έχουν να κάνουν με το ΤΑΠΑ (διαχείριση, ταμεία, πωλητέα). Αν εμείς θα πρέπει να πληρωνόμαστε από το υπουργείο κι όχι από το ΤΑΠΑ γιατί τα έσοδα του ΤΑΠΑ να μην πηγαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών; Γιατί να υπάρχει το ΤΑΠΑ; Επίσης κατηγορούμαστε για εκβιαστές στο θέμα των απεργιών. Εδώ και 7-8 χρόνια που είμαι εγώ Πρόεδρος δεν έχουν γίνει ούτε δυο συνεχόμενες ημέρες το χρόνο απεργία. Εχουμε καταγράψει συνολικά 13 ημέρες απεργίας και δυο στάσεις εργασίας συνολικά...»

Σύμφωνα με τον κύριο Μαυρικόπουλο θα πρέπει να εξετασθούν οι ενέργειες της κυρίας Λούβη ως προέδρου του ΤΑΠΑ. «Είμαστε σε συνεννοήσεις με δικηγόρους για να κινηθούμε δικαστικά ενάντια στην κυρία Λούβη και άλλων πρώην μελών του ΔΣ του ΤΑΠΑ διότι ακούσαμε "χοντρά" πράγματα για εμάς», λέει ο κ. Μαυρικόπουλος. «Θα εξετάσουμε ποια σημεία προσβάλλουν και συκοφαντούν ένα ολόκληρο κλάδο και θα κινηθούμε νομικά αν οι δικηγόροι πουν ως υπάρχει συκοφαντία στα λεγόμενά της», λέει ο ίδιος.

Η ανακοίνωση των αρχαιοφυλάκων

«Η ΠΕΥΦΑ θέλει να δηλώσει ότι τα αναφερόμενα από την Κα Λούβη που αφορούν στους αρχαιοφύλακες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, προσβάλλουν έναν ολόκληρο κλάδο, κατηγορώντας τους για ενέργειες και πράξεις που είναι εκτός λογικής, ηθικής και συνδικαλιστικής πρακτικής, λέγοντας μισές αλήθειες και ανακρίβειες, μέσα στην απέλπιδα προσπάθειά της να επιρρίψει τις ευθύνες σε άλλους για τραγικά λάθη και αστοχίες της δικής της διοίκησης.

Οι εργαζόμενοι του ΥΠ.ΠΟ, διαβάζοντας την ανακοίνωσή της για τη “γόνιμη” θητεία της, αισθάνονται ότι ζουν σε άλλη χώρα, γιατί κανείς δεν είχε αντιληφθεί τίποτα από όλα αυτά. Εμείς γνωρίζουμε για κλειστά πωλητήρια, κλειστά αναψυκτήρια και παραλίγο για κλειστά Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, με ευθύνη της δικής της διοίκησης .

Θέλουμε να ενημερώσουμε επίσης, ότι φτάσαμε πολύ κοντά σε μια μεγάλη αναταραχή στα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, η οποία θα δημιουργείτο αποκλειστικά και μόνο με δική της ευθύνη και χωρίς τεκμηριωμένο λόγο.

Για την αποτυχημένη θητεία της Κας Λούβη, ευθύνη δεν έχουν μόνο αυτοί που την διόρισαν, αλλά και αυτοί που την κράτησαν μέχρι σήμερα και σίγουρα όχι τα δίκαια και νόμιμα αιτήματα των αρχαιοφυλάκων.

Η ΠΕΥΦΑ, θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο ώστε να εξετάσει τις περαιτέρω ενέργειές της για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος της και θα απαντήσει αναλυτικά με νέο δελτίο τύπου».

...και η απάντηση του Υπουργείου

Αργά το βράδυ της Τρίτης ήρθε η απάντηση του ΥΠΠΟΑ:

«Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΟΑ έθεσε από την αρχή ως μία από τις βασικές προτεραιότητές την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΤΑΠ. Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων των κυλικείων κι ο εμπλουτισμός των πωλητηρίων και των εκδόσεων ήταν και παραμένουν βασικά ζητούμενα, όπως επίσης και ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων.

Επίσης κρίνεται ως αναγκαία η επιμέρους αποκέντρωση των δραστηριοτήτων του ΤΑΠ στις τοπικές εφορείες, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των μνημείων και των μουσείων μέσω των πωλητηρίων τους, η προώθηση των τοπικών προϊόντων των επαγγελμάτων και δεξιοτήτων καθώς και η ανάπτυξη της υγιούς τοπικής, ατομικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Για τους παραπάνω λόγους, η αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού του ΤΑΠ για τα κυλικεία που προέβλεπε την ανάληψη των δέκα κυριότερων της επικράτειας από έναν μόνο ανάδοχο, γεγονός που δημιούργησε έντονη κριτική, ήταν γεωμετρικά αντίθετη στην πολιτική του ΥΠΠΟΑ. Κατόπιν σχετικών υποδείξεων και παρατηρήσεων από την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, η νέα προκήρυξη διαμορφώθηκε ανάλογα.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο και ενώ είχε δρομολογηθεί η ανάδειξη του αναδόχου του σχετικού διαγωνισμού κι ολοκληρώθηκε πρόσφατα σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΕ, η απελθούσα πρόεδρος του ΤΑΠ δήλωσε δημόσια ότι καθυστερεί λόγω μη έγκρισης του νέου οργανισμού του ΤΑΠ. Εξ ΄άλλου, σύμφωνα με επανειλημμένες κι έγγραφες διαβεβαιώσεις της, ότι επίκειται κοινή συνέντευξη τύπου των χορηγών εδώ και μήνες, με βάση τις οποίες η Υπουργός απάντησε στη Βουλή σε σχετικές ερωτήσεις και δημόσια, το ηλεκτρονικό εισιτήριο καθυστερούσε.

Σε ό,τι αφορά τον νέο οργανισμό του ΤΑΠ το κείμενο εργασίας που δόθηκε στο ΥΠΠΟΑ από την κ. Λούβη έχει σοβαρές αδυναμίες, εκφράζει ένα πνεύμα που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του ΤΑΠ, όπως το οραματίζεται το εποπτεύον Υπουργείο Πολιτισμού. Επιχειρεί να υποκαταστήσει την αρμοδιότητα άσκησης πολιτικής στον σύγχρονο πολιτισμό από το ΥΠΠΟΑ και τις διευθύνσεις του.

Προτείνει την μεταφορά της πληρωμής των υπερωριών και εξαιρέσιμων του φυλακτικού προσωπικού από το ΤΑΠ στο ΥΠΠΟΑ. Σύμφωνα με την εισήγηση των υπηρεσιών του Υπουργείου η μεταφορά αυτή δημιουργεί μόνο προβλήματα και καθυστερήσεις, ενώ δεν αλλάζει τη διαδικασία βεβαίωσης κι ελέγχου από τις τοπικές εφορείες και διευθύνσεις. Η πρόταση αυτή συνεπάγεται απαξίωση των αρχαιολογικών υπηρεσιών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου έκρινε αναγκαία την τοποθέτηση νέου Προέδρου και μελών του Δ.Σ. προκειμένου το ΤΑΠ, ανανεωμένο, να προχωρήσει δυναμικά και σε σύμπνοια με το ΥΠΠΟΑ στο δύσκολο, απαιτητικό αλλά και ιδιαιτέρως σημαντικό έργο του».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΠΑΤΕΡΑΣ» ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ 08 Μαϊ 2021 | 15:25

Ευγένιος Σπαθάρης: 12 χρόνια χωρίς τον πιο διάσημο δάσκαλο του ελληνικού θεάτρου σκιών [βίντεο]

Τιμώντας τη μνήμη του Ευγένιου Σπαθάρη, το ΥΠΠΟΑ παρουσιάζει το μικρής διάρκειας βίντεο γύρω από τη σημασία του έργου του.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 08 Μαϊ 2021 | 13:16

Πώς θα λειτουργήσουν σινεμά, μουσεία, θέατρα - Διευκρινίσεις Γιατρομανωλάκη

"Ανοίγει επιτέλους ο Πολιτισμός. Ανοίγουμε σταδιακά και με μέτρα", είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ 07 Μαϊ 2021 | 14:50

Η Μενδώνη απαντά στη Liberation για το "τσιμέντο" στην Ακρόπολη: Ανακριβέστατο το ρεπορτάζ

Επιστολή στη διεύθυνση της Liberation σχετικά με το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας για το έργο των διαδρομών στην Ακρόπολη, έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΠΟΑ.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 07 Μαϊ 2021 | 07:57

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιορτάζει τα 30 χρόνια του στο Ηρώδειο με τον μαέστρο - μύθο Ζούμπιν Μέτα

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού μια μεγαλειώδη συναυλία για τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, με τον μαέστρο-μύθο Ζούμπιν Μέτα.

ΑΥΛΑΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 17 ΧΡΟΝΙΑ 06 Μαϊ 2021 | 15:28

Οριστικό τέλος στην εκπομπή "Στην υγειά μας ρε παιδιά": Το συγκινητικό αντίο του Σπύρου Παπαδόπουλου

Αυλαία για την εκπομπή "Στην υγειά μας ρε παιδιά" του Σπύρου Παπαδόπουλου

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ Η ΑΠΟΝΟΜΗ 05 Μαϊ 2021 | 21:43

Ακρόπολη: Κέρδισε τρία βραβεία στα "Όσκαρ" φωτισμού – Άλλη μία διεθνής αναγνώριση

Τα Darc Awards θεωρούνται τα "Όσκαρ" του φωτισμού παγκοσμίως - Ψήφισαν 14.000 άτομα και ο φωτισμός της Ακρόπολης απέσπασε τρία βραβεία.

ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ 03 Μαϊ 2021 | 20:48

Πέθανε ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου

Έφυγε από την ζωή ο πολυβραβευμένος ποιητής Κώστας Γ. Παπαγεωργίου.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΣ 03 Μαϊ 2021 | 09:16

Δέκα χρόνια χωρίς τον αξέχαστο Θανάση Βέγγο, τον άνθρωπο που πάντα έτρεχε

Ο Θανάσης Βέγγος, ο λαϊκός ήρωας που απέδωσε με την μεγαλύτερη ευκρίνεια τον "φουκαρά" Έλληνα, τον "πολυτεχνίτη και ερημοσπίτη", τον γκαφατζή.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 90 ΕΤΩΝ 02 Μαϊ 2021 | 08:20

Ολυμπία Δουκάκη: "Εφυγε" η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός που κέρδισε το Οσκαρ

Η ελληνικής καταγωγής, βραβευμένη με Όσκαρ, ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ 29 Απρ 2021 | 16:45

Η απίστευτη ιστορία του φιλέλληνα Charles Williams που τίμησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Τα Νέα γράφουν για την απίστευτη ιστορία του αρχαιολόγου Charles Williams που τίμησε προ ημερών η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 92 ΕΤΩΝ 29 Απρ 2021 | 11:35

Εφυγε από τη ζωή η σπουδαία ζωγράφος Τζένη Δρόσου

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος Τζένη Δρόσου, σε ηλικία 92 ετών.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 29 Απρ 2021 | 00:26

Ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει ερωτικά ποιήματα του Καβάφη για την ημέρα του Πάσχα

Ο Δημήτρης Καταλειφός επέλεξε για την ημέρα της αγάπης, την Κυριακή του Πάσχα στις 18.00 να διαβάσει ερωτικά ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη.

ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ 28 Απρ 2021 | 22:29

Σπουδαία ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Βρέθηκαν σπάνιοι τάφοι της εποχής πριν από τους Φαραώ - Εντυπωσιακές εικόνες

Πρόκειται για τάφους 5.000 χρόνων στην Αίγυπτο - Σε ποιες περιπτώσεις οι νεκροί τοποθετούνταν σε καθιστή θέση.