Πόλη πρωτοϊδωμένη: Ένα τριήμερο γεμάτο θέατρο και φωτογραφία στη Θεσσαλονίκη

Το Calderone και η Facta Non Verba σας προτείνουν ένα διαθεματικό τριήμερο, θεάτρου και φωτογραφίας, στη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο 17, 18, 19 Σεπτεμβρίου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
φωτογραφια

Ένα ταξίδι των αισθήσεων με οδηγούς τη φωτογραφία και το θέατρο, μέσα στις πόλεις. Ένας διάλογος δύο τεχνών. Μια συνομιλία του ανθρώπου και της πόλης.

Μια διαδρομή με σταθμούς τις θέσεις:

 • Του παρατηρητή/ Της παρατηρήτριας
 • Του/Της δημιουργού
 • Του/Της οδηγού

Το Calderone και η Facta Non Verba σας προτείνουν ένα διαθεματικό τριήμερο, θεάτρου και φωτογραφίας, στη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο 17, 18, 19 Σεπτεμβρίου.

Στόχος του workshop είναι οι συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν και να βελτιώσουν, τα ήδη υπάρχοντα, σε κάθε άνθρωπο εργαλεία, των πέντε αισθήσεων, της κοινωνικότητας, της παρατηρητικότητας και του αναστοχασμού, με σκοπό να φτάσουν στην ανακάλυψη, την απελευθέρωση, την έκφραση και τη δημιουργία.

Τα "experiences" του Calderone αποτελούν καινοτόμο εκπαιδευτική μέθοδο. Βασίζονται στις αρχές της σύγχρονης εκπαίδευσης και διδακτικής. Κεντρικοί άξονες της μεθόδου είναι η διαθεματικότητα, η εμπειρία και οι αρχές ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας.

Εισηγητές:

Μαίρη Μαραγκουδάκη (σκηνοθέτις/ηθοποιός/εκπαιδεύτρια)

Τάσος Σκλαβούνος (φωτογράφος/σχεδιαστής φωτισμών)

Το κόστος του εργαστηρίου είναι 150 ευρώ ανά άτομο (στην τιμή δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ 24%).

Πρόγραμμα τριημέρου

Παρασκευή 17/9, ώρες 18:00-22:00

 • Παρατηρούμε και καταγράφουμε εικόνες που μας τραβούν την προσοχή, λεπτομέρειες που ίσως και να μας έχουν διαφύγει στη βιασύνη της καθημερινότητας.
 • Βρίσκουμε έναν ποιητή που όλοι γνωρίζουμε, με ένα ποίημα που ίσως κάποτε μας άγγιξε αλλά ξεχάσαμε το νόημά του ή δεν βρήκαμε τρόπο να το κάνουμε στάση ζωής. Ή απλά επανεκτιμούμε την αξία του νοήματος του.
 • Συμμετέχουμε στην πανάρχαια διαδικασία της ανάπτυξης και θεμελίωσης των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από την τροφή και την συζήτηση.

Σάββατο 18/9, ώρες 16:00-21:00

 • Αξιοποιούμε τις εικόνες της προηγούμενης ημέρας, συσχετίζοντας την ποίηση με την εικόνα
 • Συνθέτουμε εικόνες και νοήματα. Κατασκευάζουμε την προσωπική μας ποιητική αφήγηση μέσα από αυτά.
 • Ξεκινάμε μια νέα διαδρομή, παρατήρησης και ανακάλυψης εικόνων, των προσωπικών μας αφηγήσεων μέσα στην πόλη
 • Εντασσόμαστε σε μικρές ομάδες συνεργασίας/ συνδημιουργίας

Κυριακή 19/9 ώρες 19:00-22:00

 • Παρουσιάζουμε το αποτέλεσμα την συνεργατικής μας δουλειάς
 • Ερχόμαστε σε επαφή με εκείνους που έκαναν παρόμοια διαδρομή σε άλλο τόπο
 • Εξάγουμε συμπεράσματα
 • Αξιολογούμε
 • Κλείνουμε με την υπόσχεση ότι τίποτα δεν τελειώνει αν δεν το θέλουμε

Οι λεπτομέρειες του τρόπου που όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν δεν ανακοινώνονται, ώστε το experience να αποτελεί μια προσωπική ανακάλυψη του καθενός/καθεμιάς και μια πραγματική περιπέτεια για την ομάδα.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή κινητό με κάμερα και μπλοκάκι για σημειώσεις. Για την πρώτη μέρα προτείνονται άνετα ρούχα και παπούτσια περιπάτου.

Δηλώσεις συμμετοχής/κράτηση θέσης:

https://www.calderone.gr/calderone-experience / www.factanonverba.gr

email: factanonverba2002@gmail.com / photostudio48@hotmail.com

τηλ. επικοινωνίας: 6947756246, 2130058407, 6984035826

minimum συμμετεχόντων 6 άτομα, maximum 10

Λίγα λόγια για τους εισηγητές

Η Μαίρη Μαραγκουδάκη είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης θεάτρου. Απόφοιτος της σχολής θεάτρου του Άκη Δαβή. Έχει πιστοποίηση εκπαιδεύτριας ενηλίκων και σχεδιασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και θεατρικής αγωγής από το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο. Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής εταιρείας Modus Faciendi και του Calderone. Έχει δημιουργήσει το θεατρικό εργαστήρι του Calderone όπου και διδάσκει από το 2010. Από το 2001 έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 30 παραστάσεις. Ειδικεύεται στο πειραματικό θέατρο, γράφει, διασκευάζει ή συνθέτει τα κείμενα των παραστάσεών της. Σαν ηθοποιός έχει ασχοληθεί με το θέατρο δρόμου – σωματικό θέατρο, το σύγχρονο θέατρο, την performance, τον κινηματογράφο και τον σύγχρονο χορό. Όσο αφορά την φωτογραφία, διδάσκει, κατεύθυνση μοντέλου, σύνθεση εικόνας, κινήματα τέχνης και αφήγηση/ανάγνωση εικόνας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την καλλιτεχνική έρευνα και τη διαθεματικότητα των τεχνών.

O Tάσος Σκλαβούνος είναι φωτογράφος. Ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής εταιρείας Modus Faciendi και του Calderone. Έχει δημιουργήσει το φωτογραφικό εργαστήρι του Calderone, όπου και διδάσκει από το 2009. Ασχολείται με την διαφημιστική φωτογραφία αλλά και την καλλιτεχνική φωτογραφία, λάτρης των αναλογικών μηχανών και συγκεκριμένα του μεσαίου και του μεγάλου φορμά. Από το 2000 επιμελείται εικαστικά θεατρικές/χορευτικές παραστάσεις με την χρήση του φωτός, έχει φωτίσει πάνω από 150 παραστάσεις σε Ελλάδα και Eξωτερικό. Διδάσκει ανάλυση και ανάγνωση εικόνας, χρήση του φωτός, ειδικές τεχνικές (high key, low key) και καλλιτεχνική κατεύθυνση.

To MOAI είναι η σύμπραξη κάποιων καλλιτεχνών-δασκάλων που βρέθηκαν κοντά μέσα από διάφορα και διαφορετικά κανάλια διάδρασης και επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται για παλιότερους και νεότερους γνώριμους που μέσα από τον αναστοχασμό που επέφερε η περιόδος της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της διαμεσολαβημένης μέσα από τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας και δράσης, ένιωσαν την ανάγκη να συσπειρωθούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και όνειρα, να συνδεθούν και να συνεργαστούν πάνω στη δημιουργία εκπαιδευτικών κύκλων και σεμιναρίων με κύριο γνώμονα την πολυπρισματικότητα, την πολλαπλή και πολύπλευρη προσέγγιση της παραστατικής τέχνης από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Σε αντίθεση με τα κυρίαρχα πρότυπα που προωθούν τον ανταγωνισμό, τη θεαματική προβολή του εγωικού εαυτού, τον διαχωρισμό, τον ελιτισμό και τις ιεραρχικές κλίμακες πρωταγωνιστών και αυθεντίας, το ΜΟΑΙ επιλέγει τη σύνδεση και τη συνεργασία, τη σύμπραξη και την ανταλλαγή. Εστιάζει στην ολιστική διάσταση της τέχνης ως μέσο εκπαίδευσης και αυτοβελτίωσης, στη δυναμική της ομάδας ως ενεργούς συλλογικότητας που δημιουργεί καλλιτεχνικές νησίδες και διαμορφώνει συνεκτικούς δεσμούς. Επιθυμεί να δημιουργήσει μία απελευθερωμένη πολυπρισματική ζώνη, όπου θα "συν-χωρούν" διαφορετικές προσεγγίσεις, αντιλήψεις, βιώματα και θεάσεις, με στόχο τη συλλογική σύνδεση, κάθε φορά, με το "εδώ και τώρα" της τέχνης που αντανακλάται στο εκπαιδευτικό καλειδοσκόπιο που θα δημιουργούμε.

Το ΜΟΑΙ πήρε το όνομά του, προς τιμήν των ιαπωνικών ΜΟΑΙ, μιας παλιάς παράδοσης στο νησί Οκινάουα που αναβίωσε μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τις οδυνηρές επιπτώσεις που αυτός επέφερε στην περιοχή. Πρόκειται για άτυπες ομάδες ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα, με στόχο την αλληλοστήριξη και την αλληλοβοήθεια. Στη δική μας περίπτωση λοιπόν, πρόκειται για μια διδακτική ομάδα καλλιτεχνών κυρίως παραστατικών τεχνών και εκπαιδευτικών με στόχο την προώθηση της συλλογικής φύσης και της ολιστικότητας της τέχνης ως εκπαιδευτικού εργαλείου σύνδεσης και μέσα από την πολυπρισματικότητα ως εκπαιδευτική προσέγγιση. Αυτή τη στιγμή, το ΜΟΑΙ αριθμεί 10 μέλη στη διδακτική του ομάδα και σε συνεργασία με τη Facta Non Verba και το Calderone, θα εγκαινιάσει τον Οκτώβριο του 2021, το διαδικτυακό σχολείο θεάτρου και παραστατικών τεχνών "Οut of the box" που θα προσφέρει διάφορους σεμιναριακούς κύκλους μαθημάτων με στόχο, ανάμεσα σε άλλα, την εξερεύνηση και την αξιοποίηση μιας terra incognita που είναι το ψηφιακό θέατρο με τις μεγάλες ευκαιρίες αλλά και παγίδες που φέρει μαζί του.

Πόλη πρωτοϊδωμένη: Ένα τριήμερο γεμάτο θέατρο και φωτογραφία στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 7

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19 Οκτ 2021 | 15:06

Συναγερμός στην Πολυτεχνική του ΑΠΘ: Με κορονοϊό άλλοι δύο φοιτητές – Ο ένας εμβολιασμένος

Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού στο ΑΠΘ μετά τα τρια που διαπιστώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ συνεχίζονται τα κορονοπάρτι και ο συνωστισμός στα αμφιθέατρα.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΕΥΑ 19 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Δημήτρης Καταλειφός στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου με το "Τέλος του παιχνιδιού"

Το Σύγχρονο Θέατρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, με την παράσταση "Τέλος του Παιχνιδιού" του Σάμουελ Μπέκετ.

ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 13:14

"Μακμπέθ" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου ο Μακμπέθ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΧΗΣ 19 Οκτ 2021 | 12:03

Θεσσαλονίκη: "Το έκανα, αλλά έχω μετανιώσει", λέει τώρα ο θείος που βίαζε τα ανήλικα ανίψια του

"Τα έκανα αλλά το έχω μετανιώσει και έχω ζητήσει συγχώρεση από τον Θεό" υποστηρίζει στην κατάθεσή του ο 51χρονος που βίαζε τα δύο ανίψια του.

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 19 Οκτ 2021 | 08:59

Ενας νεκρός και εννέα τραυματίες σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι εννέα τραυματίσθηκαν σε δυστύχημα στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 18 Οκτ 2021 | 17:39

Κορονοϊός: 541 νέα κρούσματα στην Αττική, 453 στη Θεσσαλονίκη - "Βράζουν" Λάρισα, Ημαθία, Μαγνησία και Πιερία

Επιμένει ο κορονοϊός στη Βόρεια Ελλάδα - Τριψήφια νούμερα σε πολλές περιοχές - Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς.

ΜΕ ΛΕΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 4.000 ΕΥΡΩ 18 Οκτ 2021 | 14:45

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 14 ετών στον 38χρονο "τσαντάκια" με το ποδήλατο

Ποινή κάθειρξης 14 ετών επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σε 38χρονο ο οποίος καταδικάστηκε για αρπαγές τσαντών από ανυποψίαστες γυναίκες

ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ 18 Οκτ 2021 | 07:22

Η Φαίη Σκορδά στα μαύρα: Σπάνια βραδινή έξοδος με total leather look [εικόνες]

Μία σπάνια βραδινή έξοδο πραγματοποίησε η Φαίη Σκορδά, η οποία πήγε στο θέατρο.

"ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ" 17 Οκτ 2021 | 18:44

Θεσσαλονίκη: Νέες αποκαλύψεις για τον θείο που ασελγούσε στα τρία ανίψια του - Έρευνα και για τρίτο πρόσωπο

Καινούργια στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τη δράση του θείου που κακοποιούσε σεξουαλικά τα ανίψια του στη Θεσσαλονίκη.

ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ 17 Οκτ 2021 | 16:10

Εκτροχιάστηκε τρένο στη Θεσσαλονίκη - Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες

Τρενο εκτροχιάστηκε πολύ κοντά στον σταθμό Θεσσαλονίκης τα ξημερώματα της Κυριακής.

ΤΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΕ 17 Οκτ 2021 | 14:42

Γιάννης Μπουτάρης: ''Θα πεθαίνω με ένα μπουκάλι κρασί στo χέρι'' [Βίντεο]

Όσα δήλωσε για την δύσκολη περίοδο που βίωσε με το αλκοόλ ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 17 Οκτ 2021 | 14:10

Θεσσαλονίκη: Μία τεράστια σκακιέρα στήθηκε στην Πλατεία Ευόσμου [Εικόνες, Βίντεο]

Μία τεράστια σκακιέρα στήθηκε στην Πλατεία Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη

ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ 17 Οκτ 2021 | 13:59

Θεσσαλονίκη: Μοτοσικλέτα τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από σύγκρουση με Ι.Χ. - Ένας σοβαρά τραυματίας [Εικόνες]

Τροχαίο ατύχημα με έναν σοβαρά τραυματία σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης