Πολιτικοί και τέχνη: Δηλώσεις με αξία ανεκτίμητη

Με την τέχνη δεν τα καταφέρνουν καλά. Με τη σύγχρονη τέχνη τα πάνε ακόμα χειρότερα. Η αμηχανία και η νευρικότητα εκδηλώνεται με σούπερ άστοχες και τρελές δηλώσεις.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πολιτικοί και τέχνη: Δηλώσεις με αξία ανεκτίμητη

Από τον Ομπάμα μέχρι το «χρυσό κορίτσι» Σάρα Πέιλιν, και από τον Κάρολο της Αγγλίας μέχρι τον Πατριάρχη Κύριλλο της Ρωσίας, όλοι έχουν πει μια ασύλληπτη κοτσάνα και έχουν κάνει μια μεγάλη γκάφα. Τα έργα τέχνης έχουν γίνει θέμα εθνικής συζήτησης, οι καλλιτέχνες, διάσημοι σε μια νύχτα. Υπουργοί, δήμαρχοι, πρίγκιπες, όλοι δοκιμάζουν την τύχη τους στην κριτική της τέχνης. Υποθέσεις έφτασαν στα δικαστήρια και στο Κογκρέσο. Τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης δοκιμάζονται. Η γνώμη και οι αντιδράσεις τους, παγκοσμίως, είναι μόνο για γέλια.

Πολιτικοί και τέχνη: Δηλώσεις με αξία ανεκτίμητη

Ο άσπονδος φίλος των γκράφιτι

Το 2013, ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης του γκράφιτι Μπάνκσι έκανε ένα Νειουορκέζικο πρότζεκτ που διάρκεσε ένα μήνα. Κάποιοι χαιρέτισαν την παραμονή του καλλιτέχνη στην πόλη με ενθουσιασμό, αλλά ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg, σε συνέντευξη τύπου, δήλωσε ότι ο καλλιτέχνης καταστρέφει τις περιουσίες των ανθρώπων και ότι αυτό είναι σημάδι παρακμής ενός ανθρώπου που έχει χάσει τον έλεγχο. Το να κάνεις κάτι στην ιδιοκτησία του άλλου δεν είναι ο δικός μου ορισμός της τέχνης δήλωσε. Και το χειροτέρεψε: Το γκράφιτι μπορεί να είναι τέχνη αλλά δε θα πρέπει να επιτρέπεται. Μεγάλος φίλος των γκράφιτι!

Πολιτικοί και τέχνη: Δηλώσεις με αξία ανεκτίμητη - εικόνα 2

Οι καλλιτέχνες είναι αχάριστοι

Η Μίρι Ρεγκέβ, υπουργός πολιτισμού και αθλητισμού του Ισραήλ αποκάλεσε τους ανθρώπους που ασχολούνται με την τέχνη ματαιόδοξους. Αιτία, ήταν μια διαμαρτυρία που υπέγραψαν 2.000 Ισραηλινοί καλλιτέχνες κατά της λογοκρισίας. «Ο κόσμος του πολιτισμού είναι ένας αχάριστος κόσμος», δήλωσε η υπουργός. «Δουλεύω για μια ομάδα αχάριστων ανθρώπων, μερικοί εκ των οποίων είναι μικροπρεπείς και υποκριτές», είπε σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη. A! η Μίρι Ρεγκέβ έχει ζητήσει και τη φυλάκιση όλων των ακτιβιστών των πολιτικών δικαιωμάτων.

Πολιτικοί και τέχνη: Δηλώσεις με αξία ανεκτίμητη - εικόνα 3

Ο φίλος της ιστορίας της τέχνης

Σε μια ομιλία του στην Τζένεραλ Ελέκτρικ στο Ουισκόνσιν, ο Μπάρακ Ομπάμα, είπε ανάμεσα σε άλλα ότι οι νέοι όλο και λιγότερο προσανατολίζονται στο να κάνουν ένα επάγγελμα σαν αυτό του εξειδικευμένου εργάτη και να στραφούν στην παραγωγή, κάνοντας έτσι μια βιώσιμη καριέρα. Μπορούν να είναι πολύ πιο χρήσιμοι στην κοινωνία κάνοντας μια τέτοια επιλογή παρά όταν προσπαθούν να πάρουν έναν καλό βαθμό στην ιστορία της τέχνης. Στη χώρα της πολιτικής ορθότητας τέτοιες δηλώσεις είναι άκυρες. Ο Ομπάμα εισέπραξε ένα ωραιότατο μέιλ διαμαρτυρίας στο οποίο απάντησε αμέσως, λέγοντας ότι η ιστορία της τέχνης ήταν ένα από τα αγαπημένα του μαθήματα στο σχολείο και του έδινε χαρές τις οποίες δε θα μπορούσε να έχει απολαύσει με άλλο τρόπο.

Πολιτικοί και τέχνη: Δηλώσεις με αξία ανεκτίμητη - εικόνα 4

Τα γεννητικά όργανα ενός ηγέτη

Όταν το κοινό είδε τον πίνακα του Μπρετ Μάρεϊ, The Spear, στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2012, προφανώς και δεν ήταν έτοιμο να δει και τα γεννητικά όργανα του ηγέτη της Νότιας Αφρικής Jacob Zuma εκτεθειμένα με αυτό τον τρόπο. Ο Ένοχ Μτέμπου, εκπρόσωπος της εκκλησίας της Ναζαρέτ, το παράκανε βέβαια με τη δήλωσή του , θεωρώντας ότι ο καλλιτέχνης προσβάλλει όλο το έθνος και θα έπρεπε να λιθοβοληθεί μέχρι θανάτου. Δήλωσε ότι το έργο είναι ρατσιστικό και η τέχνη δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να προσβάλλει ο ένας τον άλλο. Για την ιστορία, ο πίνακας αυτός τον οποίο είχαν τελικά δει πολύ λίγοι στην γκαλερί Γκούντμαν έγινε αντικείμενο μιας εθνικής συζήτησης για το που φτάνει η ελευθερία της έκφρασης ενώ ο Ζούμα προσέφυγε στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αναξιοπρεπή απεικόνιση της προσωπικότητάς του. Η γκαλερί δήλωσε ότι είναι ουδέτερος και όχι εθνικός χώρος και δεν μπορεί να εγκαταλείψει το δικαίωμά της να αποφασίζει ποια έργα θα κρέμονται στους τοίχους της. Επίσης για την ιστορία, το «δόρυ» του Ζούμα πωλήθηκε για 15.000 ευρώ σε Γερμανό συλλέκτη.

Πολιτικοί και τέχνη: Δηλώσεις με αξία ανεκτίμητη - εικόνα 5
Πολιτικοί και τέχνη: Δηλώσεις με αξία ανεκτίμητη - εικόνα 6

Κάρολος εναντίον Εθνικής Πινακοθήκης

Ως γνωστόν κανείς δε μπορεί να σατιρίσει και να πει πιο ελεύθερα τη γνώμη του από τους Βρετανούς. Το 2002, ο Βρετανός υπουργός πολιτισμού στην έκθεση με τα υποψήφια για το βραβείο Τέρνερ έργα τα αποκάλεσε «εννοιολογικά σκατά». Ο πρίγκιπας Κάρολος επίσης, θεωρώντας ότι η σύγχρονη τέχνη και η αρχιτεκτονική έχουν πάρει το στραβό το δρόμο τον ξεπέρασε σε δηλώσεις. Όταν ο Πίτερ Άρεντς σχεδίασε την επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης στο Λονδίνο το 1984, η πρίγκιπας Κάρολος δεν μάσησε τα λόγια του. Το σχέδιο δε του άρεσε καθόλου. Το χαρακτήρισε σαν «ένα τερατώδες σπυρί στο πρόσωπο ενός πολύ αγαπημένου και κομψού φίλου», αφήνοντας άναυδο το κοινό του βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων. Το μουσείο επέλεξε ένα άλλο σχέδιο τελικά, αλλά στη συλλογική μνήμη της αρχιτεκτονικής κοινότητας της χώρας η δήλωση έμεινε αξέχαστη με την ιστοσελίδα των αρχιτεκτόνων να αποκαλεί την επίμαχη φράση ως μια «αγένεια στην αρχιτεκτονική ιστορία». Φυσικά, το αυτί του πρίγκιπα δεν ίδρωσε. Η επίμαχη μακέτα στην κρίση σας.

Πολιτικοί και τέχνη: Δηλώσεις με αξία ανεκτίμητη - εικόνα 7

Κατέβασε το έργο ή σου κόβω την επιχορήγηση

Ο ζωγράφος Κρις Οφίλι, νικητής του βραβείου Τέρνερ το 1998, έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο σε μια μέρα. Ήταν η μέρα κατά την οποία ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, στην διάρκεια της καθημερινής του επικοινωνίας με τους δημοσιογράφους, αποφάσισε να κάνει και τον κριτικό τέχνης. Χωρίς να έχει δει το έργο του Οφίλι, «Αγία Παρθένος Μαρία», μια προσωπογραφία της Παναγίας διακοσμημένη με αποκόμματα πορνοπεριοδικών και περιττώματα ελέφαντα, ανέλαβε δράση για λογαριασμό όλων των πιστών και όλων των δογμάτων. Όχι μόνο αρνήθηκε δημοσίως να καταβάλει την οφειλόμενη δόση της ετήσιας επιχορήγησης στο μουσείο του Μπρούκλιν στο οποίο είχε εκτεθεί ο πίνακας, αλλά απείλησε να αποσύρει διά παντός την επιχορήγηση και να απολύσει το διοικητικό συμβούλιο αν το μουσείο δεν δεχόταν να αποκαθηλώσει τον πίνακα. Την χαρακτήρισε άρρωστη και αηδιαστική ζωγραφική. Το μουσείο του Μπρούκλιν εκείνη την περίοδο σημείωσε ρεκόρ επισκεπτών ενώ ακολούθησε ένα παραλήρημα δημόσιου διαλόγου στον οποίο πήραν μέρος από τον Καρδινάλιο Τζον Κόνορ μέχρι την τότε πρώτη κυρία Χίλαρι Κλίντον. Τελικά ένας εβδομηνταδυάχρονος συνταξιούχος δάσκαλος από το Μανχάταν αποφάσισε να καταστρέψει τη ζωγραφική. Γλιστρώντας πίσω από την προστατευτική ασπίδα από πλεξιγκλάς, έβαψε τον πίνακα με λευκό χρώμα γιατί τον θεώρησε και αυτός με τη σειρά του «βλάσφημο». Ανάμεσα στα άλλα που είπε τότε ο Τζουλιάνι ξεχώρισε το περίφημο «να έρθει ο διευθυντής του μουσείου στα συγκαλά του». Το έργο του Οφίλι εκτέθηκε ξανά στη Νέα Υόρκη το 2014. Δεν άνοιξε ρουθούνι.

Πολιτικοί και τέχνη: Δηλώσεις με αξία ανεκτίμητη - εικόνα 8

Κύριλλος: Μόνο λόγια αγάπης για την τέχνη

Τα καλύτερα: Ο Πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δοκίμασε και αυτός την τύχη του σαν κριτικός της σύγχρονης τέχνης. Σε ένα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης διάλεξε προσεκτικά τα λόγια του και είπε ότι οι σύγχρονοι καλλιτέχνες δείχνουν τη φρίκη, την ανοησία και την ηλιθιότητα. Μετά από αυτά τα λόγια αγάπης συνέχισε δηλώνοντας ότι προβάλλουν τη βρωμιά και την ηλιθιότητα με το πρόσχημα της τέχνης και ο σκοπός τους είναι να καταστρέψουν την ανθρωπότητα. Υποστήριξε ότι οι πεποιθήσεις του σχετικά με το θέμα είναι ευρέως διαδεδομένες, αλλά κανείς δεν θέλει να είναι ο μοναδικός που θα πεί ότι «ο αυτοκράτορας είναι γυμνός». Μόνο αγάπη για τον Κύριλλο!

Πολιτικοί και τέχνη: Δηλώσεις με αξία ανεκτίμητη - εικόνα 9

Δεν είναι καλλιτέχνης, είναι ένας μ@λ@κ@ς

Ο Jesse Helms, πρώην γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας, όταν η ΝΕΑ ( Το Εθνικό Κληροδότημα για τις Τέχνες), κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο Κογκρέσο για την χρηματοδότηση των έργων των Αντρές Σεράνο και Ρόμπερτ Μέιπλθορπ, Piss Christ και "X Portfolio," κατήγγειλε ότι τα έργα ήταν βλάσφημα. Ο ρόλος του όπως δήλωσε ήταν να προστατεύσει τους φορολογούμενους από την αγορά αμφιλεγόμενων έργων τέχνης. Στις ακροάσεις του Κογκρέσου που ακολούθησαν ο Χέλμς είπε ανάμεσα σε άλλα ότι δεν γνωρίζει τον κύριο Σεράνο και εύχεται να μη τον συναντήσει ποτέ. «Επειδή δεν είναι ένας καλλιτέχνης, είναι ένας μ@λ@κ@ς», συμπλήρωσε. Μια συνάντηση που δε θέλεις να είσαι παρών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 24 Οκτ 2021 | 16:15

Χώρος Πολιτισμού το αρχοντικό των Τζαβελαίων στο Σούλι - Φιλοξενεί ιστορικά κειμήλια

Στον περίβολο του διώροφου πέτρινου αρχοντικού, που δεσπόζει στους πρόποδες της κορυφής Βούτση, έχουν στηθεί οι προτομές του Λάμπρου και της Μόσχως Τζαβέλα.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ "ΠΑΝΟΥΚΛΑ" 23 Οκτ 2021 | 16:30

Η σκηνοθέτης Σοφία Καραγιάννη στο TheTOC: Ο ιός της ανθρώπινης βλακείας και της λήθης μας χτύπησε πριν τον κορονοϊό

Η Σοφία Καραγιάννη φέτος σκηνοθετεί την παράσταση "Πανούκλα", βασισμένη στο ομώνυμο αφήγημα του Καμύ. - Πώς είναι να ασχολείται με ένα τέτοιο έργο εν μέσω πανδημίας;

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΗΔΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 18:39

Πέθανε ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης.

ΣΤΙΣ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2021 | 06:59

Ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας Mario Botta στην Αθήνα - Στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins στο ΕΜΣΤ

Ο διεθνούς φήμης βραβευμένος Ελβετός αρχιτέκτονας Mario Botta θα επισκεφθεί την Αθήνα την Κυριακή 24 Οκτωβρίου για να ξεναγηθεί στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21 Οκτ 2021 | 08:15

Τι θα δούμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα: Ενας αγνώριστος Τζόνι Ντεπ, σικελική νοσταλγία και Γκαγκάριν

Εννέα ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε και ενώ συνεχίζουν να τραβούν κόσμο η τελευταία περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ και τα δυο επικά μπλογκμπάστερ της προηγούμενης εβδομάδας.

ΑΠΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Οκτ 2021 | 13:21

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα", έρχεται στο Θέατρο Αλφα - Ληναίος-Φωτίου

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα" του Λουίτζι Πιραντέλλο, βασισμένο στη μετάφραση του Λ. Μυριβήλη, από το Νοέμβριο, στη σκηνή του θεάτρου Άλφα.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΕΥΑ 19 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Δημήτρης Καταλειφός στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου με το "Τέλος του παιχνιδιού"

Το Σύγχρονο Θέατρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, με την παράσταση "Τέλος του Παιχνιδιού" του Σάμουελ Μπέκετ.

ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 13:14

"Μακμπέθ" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου ο Μακμπέθ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 12:29

"Football" του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Αβατον

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους εμάς που κοιμόμασταν ενώ οι άλλοι υπέφεραν. Με την ευχή να πούμε όλην την αλήθεια στα παιδιά μας.

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ 17 Οκτ 2021 | 16:35

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης

Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο 5ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 15 Οκτ 2021 | 19:15

La casa de papel: Βγήκε το τρέιλερ για το πολυαναμενόμενο φινάλε - Ο Professor αντεπιτίθεται [βίντεο]

Στις 3 Δεκεμβρίου, στις οθόνες του Netflix τα νέα επεισόδια της πετυχημένης σειράς "La casa de papel".

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Οκτ 2021 | 16:31

Η γλύπτρια του αγάλματος της Κάλλας απαντάει στην κριτική: "Τίποτα από τα σχόλια δεν με αγγίζει"

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη μίλησε στην Καθημερινή και απάντησε στην κριτική για το άγαλμα της Κάλλας

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!