Πολιτιστικό κέντρο το πατρικό Μίκη με τις ευλογίες του

«Σε απόλυτη συνεργασία με τον Μ. Θεοδωράκη μετατρέπεται σε Πολιτιστικό Κέντρο το πατρικό του στα Χανιά», λέει στο TheTOC ο δήμαρχος, Μ. Σκουλάκης. Το έργο σε εξέλιξη

politistiko-kentro-to-patriko-miki-me-tis-eulogies-tou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σε κέντρο πολιτισμού θα μετατραπεί το πατρικό του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά και συγκεκριμένα στη δημοτική ενότητα Γαλατά.

«Πράγματι, είναι ένα έργο σε εξέλιξη», μας είπε ο κ. Σκουλάκης για την μετατροπή του σπιτιού του μεγάλου ΄Ελληνα συνθέτη σε πολιτιστικό κέντρο. «Οι πρωτοβουλία ελήφθη και οι εργασίες προχωρούν σε απόλυτη συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη»

Το TheTOC.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Χανίων, κ. Μανώλη Σκουλάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε την είδηση. «Πράγματι, είναι ένα έργο σε εξέλιξη», μας είπε ο κ. Σκουλάκης για την μετατροπή του σπιτιού του μεγάλου ΄Ελληνα συνθέτη σε πολιτιστικό κέντρο. «Οι πρωτοβουλία ελήφθη και οι εργασίες προχωρούν σε απόλυτη συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη», ανέφερε σχετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαιτούμενες μελέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 245.000 ευρώ.

Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου θα γίνει στις 22 Ιουλίου στα Χανιά, ενώ μετά την υπογραφή της σύμβασης, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Με βάση τη μελέτη, στο σπίτι -συνολικής επιφάνειας 106 τ.μ.- θα γίνουν εργασίες ανάδειξης και ανάπλασης, χωρίς να επηρεαστεί η αρχική μορφή και αρχιτεκτονική του κτιρίου. Θα δημιουργηθούν, ξενώνας, αίθουσα σεμιναρίων, χώρος ηλεκτρονικών υπολογιστών, χώρος προβολών, γραφείο υποδοχής και μουσείο-έκθεση. Η μελέτη προβλέπει ακόμα εργασίες σε όμορη μικρή κατοικία, όπου θα δημιουργηθούν, αναψυκτήριο, αποθήκη, wc για επισκέπτες, ενώ προβλέπεται και η διαμόρφωση της αυλής και του περιβάλλοντα χώρου.

«... Περιέργως εδώ στα Χανιά νοιώθω πως βρίσκομαι σε λιμάνι, γαλήνιος και ασφαλής. Λες και ξαναβρέθηκα στην αγκαλιά της οικογένειάς μου», έχει πει ο Μίκης Θεοδωράκης σε τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η αξία του Γαλατά για τον Μίκη

Ο Γαλατάς έχει πολύ μεγάλη συναισθηματική αξία για τον Μίκη Θεοδωράκη. Εκεί ο ΄Ελληνας συνθέτης έζησε τα παιδικά του χρόνια, ενώ οι κάτοικοι του Γαλατά έχουν μια βαθιά αγάπη για το Μίκη και την οικογένειά του. Τον θεωρούν «δικό τους».

«Μη έχοντας ζήσει σε δική μου πατρίδα, έμαθα να θεωρώ την πατρίδα του πατέρα μου σαν δική μου πατρίδα. Εδώ είναι η οικογένειά μου, εδώ είναι το δικό μου λιμάνι, εδώ οι σκιές των δικών μου ξαναζωντανεύουν και εκμηδενίζουν ηλικίες και χρόνια, με κάνουν έφηβο, με κάνουν παιδί και νοιώθω καθώς έστριψα σαν καράβι τον Κάβο-Ντόρο να ατενίζω τη ζωή με καθαρό μάτι, καθώς το νέο ταξίδι που ξανοίγει μπροστά μου μού επιφυλάσσει νέα αινίγματα και νέες συγκινήσεις...»


 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook