X

Πολούνιν: Ο πιο αμφιλεγόμενος χορευτής του κόσμου έρχεται στην Αθήνα.

Εγκατέλειψε τη θέση του σολίστ 2 φορές και συγκέντρωσε 16 εκ. views στο You Tube. Το enfant terrible του σύγχρονου χορού έρχεται στην Αθήνα

Ενα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου, ένα πρόσωπο με εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες, ή ένας άνθρωπος με «πειραγμένο» μυαλό; Ο Σεργκέι Πολούνιν δεν αφήνει σχεδόν κανένα να μην ασχοληθεί μαζί του.

Αφησε τη θέση του σολίστα 2 φορές επαναστατώντας απέναντι στο κατεστημένο του κλασσικού χορού.

Το 2012 σόκαρε τον κόσμο του χορού όταν εγκατέλειψε το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου όπου είχε γίνει πρώτος χορευτής προτού ακόμη συμπληρώσει τα 21 του χρόνια, ο νεότερος στην ιστορία του συγκροτήματος.

Την επόμενη χρονιά εγκατέλειψε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μπαλέτο «Midnight Express» του Πίτερ Σάουφους , μόλις λίγα 24ωρα πριν το έργο κάνει πρεμιιέρα. Καλλιτεχνική διαφωνία ή πνευματική αστάθεια όπως κάποιοι υπονόησαν ανοιχτά; Σαν να μην έφταναν αυτά, το 2014 εγκατέλειψε επίσης το θέατρο Στανισλάβσκι της Μόσχας.

Η εμφάνισή του στο βίντεο του τραγουδιού «Take me to church» του Ιρλανδού Hozier που συγκεντρώνει σήμερα κοντά στα 16 εκατομμύρια θεάσεις στο You Tube θα ήταν η τελευταία του εμφάνιση ως χορευτή. Για μια φορά ακόμα, ωστόσο... αναθεώρησε. Χάρη και στην επίδραση του σκηνοθέτη - ιδιαίτερα γνωστού και από τη δουλειά του στη φωτογραφία - Ντέιβιντ Λα Σαπέλ αποφάσισε να συνεχίσει.

Η απόφαση αυτή αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση. Κι αυτό διότι η αμφιλεγόμενη φιγούρα του Πολούνιν παρ' όλες τις «επικοινωνιακές» του επιτυχίες είναι μια περίπτωση καλλιτέχνη που πολύ λίγοι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τις χορευτικές του ικανότητές. ΄Εχει χαρακτηριστεί «Καλύτερος χορευτής της γενιάς του», «Ταλέντο σπάνιο», «Καλύτερος κι από το Νουρέγιεφ», «Χορευτής με ατσάλινη τεχνική και πανέμορφη γραμμή».

Κι είναι αυτό το enfant terrible του σύγχρονου χορού τον οποίο ετοιμάζεται να υποδεχτεί το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Μαζί με τις νέες κινηματογραφικές δημιουργίες, οι Νύχτες Πρεμιέρας (21 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2016) διαθέτουν στο πρόγραμμά τους και το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ «Dancer» του Στίβεν Κάντορ στο επίκεντρό του οποίου βρίσκεται φυσικά ο Πολούνιν. Με την ευκαιρία της προβολής του ντοκιμαντέρ, ο 26χρονος Ουκρανός σταρ θα είναι επίσημος προσκεκλημένος στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου.