Follow us

Πολύτιμους αρχαιολογικούς θησαυρούς στα βαμβακοχώραφα ανακάλυψαν αγρότες στη Λάρισα

Βρίθει αρχαιοτήτων ο θεσσαλικός κάμπος - Τι ανακαλύφθηκε από αγρότες - Τι ορίζει ο αρχαιολογικός νόμος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
arxaia

Όταν μίσθωσε το χωράφι έξω από την Τερψιθέα Λάρισας για να σπείρει βαμβάκι δεν φανταζόταν πως η φρέζα, που επίσης μίσθωσε για να το οργώσει, θα έβγαζε από τα έγκατα της γης έναν πολύτιμο αρχαιολογικό θησαυρό.

Ο κύριος Γιάννης από το διπλανό χωριό απευθύνθηκε στην αρχαιολογική υπηρεσία και αναμένει τώρα τη σύσταση τριμελούς επιτροπής - όπως αποφάσισε το ΚΑΣ - για να εκτιμήσει την αρχαία στήλη και να του ορίσει ένα χρηματικό ποσό ως ανταμοιβή.

"Ο αγρότης ήρθε και μας παρέδωσε μια αρχαία στήλη, την οποία ξέθαψε από το χωράφι που μίσθωσε. Σώζεται το κεντρικό μέρος μιας επιτύμβιας στήλης, ύψους 1 μέτρου, όπου αποτυπώνεται συνομιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα, ενώ χρονολογείται στην Ύστερη Αρχαιότητα", λέει στη Voria, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία παρέλαβε το εύρημα και σε μια από τις τελευταίες του συνεδριάσεις το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, συνέστησε τριμελή επιτροπή για να το εκτιμήσει και να ορίσει χρηματικό ποσό στον αγρότη που το παρέδωσε.

Η διαδικασία για να πάρει κάποιος εύρετρα μετά την ανεύρεση αρχαιοτήτων σε ιδιωτικό του χώρο δεν είναι εύκολη, ούτε γρήγορη. Ο Αρχαιολογικός Νόμος ορίζει πως πρέπει να συσταθεί μια τριμελής επιτροπή ειδικών που θα εκτιμήσει το εύρημα.

Η επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, Πολυξένη Αδάμ- Βελένη, που έχει πολλές φορές οριστεί ως μέλος τέτοιας επιτροπής, εξήγησε στη Voria, πως η διαδικασία κρατάει σε χρόνο, επειδή πρέπει να αποδειχτεί αφενός η γνησιότητα και αφετέρου η αξία του αρχαίου αντικειμένου.

Διαβάστε Επίσης

"Η δουλειά που έχουν τα μέλη της επιτροπής είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Πρέπει να αναζητήσουμε αρχικά βιβλιογραφία, να δούμε αν έχει παράλληλα το συγκεκριμένο εύρημα, να εκτιμήσουμε την αξία των παράλληλων, τη σπανιότητά του, τον τόπου όπου βρέθηκε, την κατάσταση διατήρησης. Η εκτίμηση είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα", αναφέρει η κ. Βελένη.

arxaia

Βρίθει αρχαιοτήτων ο θεσσαλικός κάμπος

Η περίπτωση του κ. Γιάννη με την αρχαία στήλη δεν είναι η πρώτη ούτε και η μοναδική στον θεσσαλικό κάμπο. Κατά καιρούς αγρότες που οργώνουν τα χωράφια τους βρίσκουν αρχαιότητες και τις παραδίδουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

"Οι περισσότεροι τις παραδίδουν όχι για να πάρουν χρήματα, αλλά ο νόμος προβλέπει αμοιβή, οπότε οι κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων τους ενημερώνουν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ο νομοθέτης έχει προβλέψει να ευχαριστήσει με τον τρόπο αυτό όσους φέρνουν αρχαιότητες και βοηθούν στην ανασύσταση της ιστορίας. Γνωρίζουμε βέβαια πως αρκετοί επιλέγουν άλλους τρόπους, λ.χ. να τις κρατήσουν ή να τις διοχετεύσουν μέσα από παράνομες διόδους στο εξωτερικό και να τις πουλήσουν", επισημαίνει η κ. Βελένη.

Η προϊσταμένη της ΕΦΑ Λάρισας θυμάται τουλάχιστον δύο περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα, κατά τις οποίες αγρότες βρήκαν στα χωράφια τους αρχαιότητες και τις παρέδωσαν. Και οι δύο αφορούσαν τον αρχαιολογικό χώρο στο Καστρί, μια οχυρωμένη ακρόπολη της πρώιμης βυζαντινής περιόδου, που βρίσκεται ανάμεσα στη Δολίχη και το Λιβάδι Ολύμπου. Το Καστρί περιρρέεται από τον ποταμό Σαραντάπορο και παραποτάμους του, στοιχείο που το καθιστούσε κατά τους βυζαντινούς χρόνους οχυρό τόπο, ο οποίος έλεγχε τις διαδρομές από τη Μακεδονία προς τη Θεσσαλία.

Διαβάστε Επίσης

"Σε μία περίπτωση αγρότης βρήκε έναν άγαλμα κατά τις καλλιεργητικές εργασίες σε μισθωμένο χωράφι και είναι χαρακτηριστικό πως αμοιβή δόθηκε τόσο στον ίδιο, όσο και στους ιδιοκτήτες του αγρού", δήλωσε η κ. Σδρόλια.

Το άγαλμα, σύμφωνα πάντα με την προϊσταμένη της ΕΦΑ Λάρισας, παριστάνει αξιωματούχο -καθώς φορά δαχτυλίδια, κρατά ειλητό-πάπυρο, άρα έχει ανώτερη μόρφωση, στον τύπο του ιματιοφόρου και ίσως είναι ιερέας, φιλόσοφος ή ρήτορας.

arxaia

"Το άγαλμα χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους, τον 2ο μ.Χ. αιώνα και βρέθηκε στο Καστρί Λιδαβίου/Δολίχης Ελασσόνας σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο στον λόφο Καστρί, στον οποίο η ΕΦΑ έχει φέρει στο φως μια οχυρωμένη παλαιοχριστιανική ακρόπολη και τρεις παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Ο χώρος ταυτίζεται, σύμφωνα με τους ανασκαφείς, με την αρχαία πόλη της Δολίχης, η οποία πιθανολογείται ότι εκτείνεται στον χώρο κάτω από την ακρόπολη της παλαιοχριστιανικής περιόδου", ανέφερε η κ. Σδρόλια.

arxaia

Σε μια άλλη περίπτωση, από την ίδια περιοχή, έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Δολίχης, παραδόθηκαν από ιδιώτες τμήματα επιτύμβιων στηλών με ανάγλυφες παραστάσεις και επιγραφές, που χρονολογούνται στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή.

Το χρυσό στεφάνι της Απολλωνίας

Τον Αύγουστο του 2000 μια είδηση έκανε τον γύρο της χώρας, βγήκε έξω από τα ελληνικά σύνορα και εντυπωσίασε αρχαιολόγους και ιστορικούς σε πολλές χώρες.

Η είδηση έλεγε πως ένας αγρότης βρήκε στον πυθμένα νεροτριβής στη Νέα Απολλωνία, έξω από τη Θεσσαλονίκη, ένα ολόχρυσο -από ατόφιο χρυσάφι μάλιστα- στεφάνι από την εποχή του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας και το παρέδωσε στην -τότε- ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Από εκεί το χρυσό στεφάνι, βάρους μισού κιλού, με φύλλα και καρπούς κισσού, έφτασε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ήταν σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης και η αξία του τεράστια, καθώς βρέθηκε σε ένα σημείο, το οποίο αποτελούσε το πέρασμα από τη Θεσσαλονίκη προς την Ανατολική Μακεδονία, από όπου αργότερα περνούσε η Εγνατία Οδός.

stefani

"Η είδηση για το χρυσό στεφάνι του 4ου π.Χ. αιώνα δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες και προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Συγκροτήθηκε άμεσα ειδική επιτροπή, προκειμένου να εκτιμήσει την αξία του και να αποδοθεί ένα μέρος αυτής στον αγρότη που το βρήκε και μας το παρέδωσε, όπως ακριβώς ορίζει ο Αρχαιολογικός Νόμος. Κι ενώ βρισκόμασταν όλοι σε μια ευφορία, δύο μέρες μετά, έρχεται στο γραφείο μου ένας αστυνομικός της ασφάλειας, κλείνει την πόρτα και λέει πως θέλει να μου πει κάτι άκρως εμπιστευτικό", θυμάται η Πολυξένη Αδάμ- Βελένη, επικεφαλής τότε της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της αποκάλυψε ότι ο αγρότης βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις τους τελευταίους 6 μήνες με αστυνομικό, ο οποίος εμφανίστηκε ως συλλέκτης, προκειμένου να του πουλήσει το χρυσό στεφάνι για 60.000.000 δραχμές. Ο αστυνομικός κατάφερε να διεισδύσει σε κύκλωμα αρχαιοκάπηλων και οι συζητήσεις προχωρούσαν, αλλά αίφνης ο αγρότης υπαναχώρησε και το παρέδωσε στους αρχαιολόγους -λέγεται πως είχε αντιληφθεί την ανάσα της αστυνομίας στην πλάτη του. Ο αγρότης συνελήφθη, μαζί και δύο συνεργοί του, δικάστηκε, καταδικάστηκε και πέρασε 5 χρόνια στη φυλακή.

Στην πολύχρονη καριέρα της η κ. Βελένη κλήθηκε αρκετές φορές από την υπηρεσία να εκτιμήσει αρχαιότητες. Κάποιες άλλες, χρειάστηκε να γίνει ντετέκτιβ για να βοηθήσει την αστυνομική έρευνα.

"Θυμάμαι πριν από χρόνια, ένα βράδυ με καλούν στο σπίτι μου από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης και μου λένε πως πρέπει να πάω σε μία συνάντηση. Τους απαντώ πως ο σύζυγός μου λείπει και δεν μπορώ να αφήσω τέτοια ώρα, μόνα τους τρία μικρά παιδιά. Η ιστορία εξελίχθηκε ως εξής: Φόρεσα τα καλά μου, έβαλα και ένα εντυπωσιακό καπέλο και συνόδευσα έναν επίσης καλοντυμένο αστυνομικό στο ραντεβού που είχαμε σε ένα μικρό, σκοτεινό μπαράκι στην περιοχή της Χαριλάου. Όταν ήρθε το αυτοκίνητο της ασφάλειας για να με παραλάβει, μία αστυνομικός ανέβηκε στο σπίτι και κράτησε τα παιδιά, όση ώρα θα έλειπα. Εμφανιστήκαμε στο ραντεβού ως ζευγάρι, πλούσιων συλλεκτών νομισμάτων, θυμάμαι μάλιστα πως μπήκαμε στο μπαρ, αγκαζέ. Ο τύπος με τον οποίο είχαμε ραντεβού και υποτίθεται θα μας πουλούσε σπάνια και ιδιαίτερης αξίας νομίσματα, έδειξε το … υλικό σε φωτογραφίες. Έκανα νεύμα στον αστυνομικό-συνοδό μου, πως τα νομίσματα ήταν κίβδηλα".

Πολλές αρχαιότητες που κοσμούν τις προθήκες των μουσίεων όλης της χώρας, προήλθαν από την ευαισθησία και την αγάπη προς την πατρίδα, ανθρώπων που τις βρήκαν τυχαία ή τις κληρονόμησαν ή ακόμη και από συλλέκτες που τις είχαν αγοράσει στο παρελθόν και μετά τις επέστρεψαν εκεί όπου ανήκουν. Άλλες πάλι βρίσκονται ακόμη στην κατοχή κάποιων, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να τις διοχετεύσουν μέσα από τα παράνομα, δαιδαλώδη κανάλια σε συλλέκτες του εξωτερικού.

Πηγή: voria.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Λένε πως το φαγητό σε αυτή τη νέα ταβέρνα σου ζεσταίνει την ψυχούλα

Το νέο εστιατορικό 'παιδί' της Ergon έχει νοσταλγικό ύφος, ωραία αύρα και μια θαλασσινή κουζίνα που μιλά απευθείας στο γευστικό υποσυνείδητο.

ΣΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ 15 Οκτ 2025 | 09:04

Τέμπη: Στη δίκη για τα βίντεο φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας θα βρεθεί σήμερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη δίκη σχετικά με τα βίντεο φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΛΑΣ 10 Οκτ 2025 | 17:47

Λάρισα: Δύο αγόρια 14 και 15 ετών συνελήφθησαν για ληστείες σε βάρος έξι ανήλικων

Μετά από αναζητήσεις των αστυνομικών, οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν σε σημείο της πόλης

ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 08 Οκτ 2025 | 16:23

Λιβαδειά: Συνελήφθη ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου ενώ έδινε συνέντευξη στο ραδιόφωνο

Δεν πτοούμαι, δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής στις πρώτες δηλώσεις αφότου αφέθηκε ελεύθερος

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 06 Οκτ 2025 | 19:25

Λάρισα: Πέθανε ο πατέρας Λάμπρος, παππούς του 21χρονου που σκότωσε τη μητέρα του - Έχασε και τις δύο κόρες του στα 52 τους χρόνια

Ο παπα-Λάμπρος έχει βιώσει δύο τραγωδίες με τις δύο κόρες του να φεύγουν από τη ζωή με τραγικό τρόπο - Η μητροκτονία, το εγκεφαλικό και οι αποκαλύψεις στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 06 Οκτ 2025 | 17:41

Ευλογιά των προβάτων: Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση ζητά η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας

Στόχος να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας στην καταπολέμηση της ευλογιάς

ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 06 Οκτ 2025 | 17:25

Τέμπη: Τροχαίο με νεκρό 45χρονο άνδρα που τον παρέσυρε νταλίκα - Στο ύψος της σιδηροδρομικής τραγωδίας [Εικόνες]

Το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν ο 45χρονος και ο 21χρονος γιος τους είχε σταματήσει στη ΛΕΑ στο ύψους του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

ΣΤΟ ΣΘΕΝΟΦΟΡΟ 04 Οκτ 2025 | 10:20

Τραγωδία στη Λάρισα: 47χρονη έχασε τη ζωή της έξω από Κέντρο Υγείας - Η ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ

Μια γυναίκα 47 ετών έχασε τη ζωή της τις πρωινές ώρες του Σαββάτου σε χωριό του Δήμου Τεμπών, στον νομό της Λάρισας.

ΣΟΒΑΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ 03 Οκτ 2025 | 08:02

Ώρες αγωνίας για μικρό κοριτσάκι στη Λάρισα – Τραυματίστηκε σοβαρά με το ποδήλατο

Στην παιδοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύεται ένα μικρό κορίτσι το οποίο είχε ένα ατύχημα με το ποδήλατο.

ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ 03 Οκτ 2025 | 07:25

Λάρισα: Κρίσιμη η τοξικολογική εξέταση για τον 53χρονο που πέθανε ψάχνοντας λίρες – Τι μπορεί να εισέπνευσε

Δεν ήταν η πτώση η αιτία θανάτου του 53χρονου άνδρα που έψαχνε λίρες στη Λάρισα.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 02 Οκτ 2025 | 06:50

Λάρισα: Ο θρύλος για τους χαμένους θησαυρούς οδήγησε στον θάνατο τον 53χρονο - Αλλες 10-15 ομάδες έχουν ψάξει στη σπηλιά

"Δεν μας είχε πει ποτέ για τη δραστηριότητά του ή ότι σκέφτεται να ψάξει για λίρες ή χρυσό", ανέφεραν συγγενείς του 53χρονου.

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 01 Οκτ 2025 | 19:28

Λάρισα: Οι μύθοι με τους "κρυμμένους θησαυρούς" στους Γόννους - Επί δεκαετίες χρυσοθήρες ψάχνουν για λίρες

Είναι γνωστός στους Γόννους ο μύθος που φέρνει κατά καιρούς επίδοξους χρυσοθήρες στην περιοχή, οι οποίοι ψάχνουν θησαυρούς, λίρες από αντάρτες ή από Εγγλέζους ή και πιο πίσω από την Τουρκοκρατία.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΗΔΕΙΑ 01 Οκτ 2025 | 17:25

Λάρισα: "Κατέρρευσε ο πνεύμονας" του 53χρονου χρυσοθήρα που έψαχνε λίρες - Ήταν επιπόλαιος λέει ο ξάδερφός του

Η κηδεία του θα τελεστεί την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2025, στις 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πτελεού

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 01 Οκτ 2025 | 14:38

Εισαγγελία Λάρισας: Δεκτό το αίτημα Π. Ασλανίδη για εκταφή του γιου του - Μόνο για ταυτοποίηση, όχι για τοξικολογικές

Απορρίφθηκε το αίτημα για τη διενέργεια τοξικολογικών και άλλων εξετάσεων που είχε ζητήσει στο αίτημά του

ΥΠΕΚΥΨΕ 01 Οκτ 2025 | 08:11

Λάρισα: Νεκρός ο 53χρονος που εγκλωβίστηκε σε σπηλιά 22 μέτρων - Η δραματική επιχείρηση 12 ωρών

Υπέκυψε στα τραύματά του ο 53χρονος που είχε εγκλωβιστεί σε σπηλιά στον δρόμο από Γόννους του Δήμου Τεμπών προς την Καλλιπεύκη, στη Λάρισα.

ΘΡΙΛΕΡ 30 Σεπ 2025 | 22:01

Λάρισα: Αίσιο τέλος για τον 53χρονο που εγκλωβίστηκε σε αυτοσχέδια σήραγγα - Ανασύρθηκε σώος

Η μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής είχε ξεκινήσει στις 12:30 το μεσημέρι. Ο 53χρονος παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Σεπ 2025 | 19:41

Θρίλερ στη Λάρισα: Σ’ αυτή τη σπηλιά εγκλωβίστηκε ο 53χρονος χρυσοθήρας - "Υπάρχουν μύθοι για λίρες την περιοχή" [βίντεο]

Μια παρέα 4 ατόμων έσκαψαν σήραγγα σε σπηλιά ψάχνοντας λίρες, ώσπου ένας από αυτούς εγκλωβίστηκε - Η ΕΜΑΚ επιχειρεί για τον απεγκλωβισμό του, άλλος ένας νοσηλεύεται, ενώ οι άλλοι δύο τράπηκαν σε φυγή

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Σεπ 2025 | 16:19

Θρίλερ στη Λάρισα: Άτομο εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε σπηλιά 22 μέτρων - Αναφορές για χρυσοθήρες

Τέσσερα άτομα, μάλλον χρυσοθήρες, επιχειρούσαν να εντοπίσουν λίρες στην εν λόγω σπηλιά, αλλά λόγω ατυχήματος αναγκάστηκαν να ειδοποιήσουν τις Αρχές μέσω του 112

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΑΓΡΟΤΗΣ 30 Σεπ 2025 | 12:46

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα νέα "λαβράκια" από ελέγχους στη Λάρισα – Τα τραπεζώματα και οι επισκέψεις στα χωριά

Νέες καταγγελίες βγαίνουν στο "φως" της δημοσιότητας από αγρότες στη Λάρισα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 29 Σεπ 2025 | 11:46

Ενα βήμα πιο κοντά στη δίκη των Τεμπών - Πράσινο φως από την Πρόεδρο Εφετών στην εισαγγελική πρόταση

Τον δρόμο για το ακροατήριο παίρνει η υπόθεση των Τεμπών. Η Πρόεδρος Εφετών έδωσε σύμφωνη γνώμη επί της εισαγγελικής πρότασης για παραπομπή σε δίκη 36 κατηγορουμένων.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 Σεπ 2025 | 08:30

Θανατηφόρο τροχαίο έξω από τη Λάρισα - ΙΧ συγκρούστηκε με φορτηγό, νεκρός 45χρονος

Ένα ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε με σφοδρότητα με ένα φορτηγό, κάτω από αδιευκρίνιστες ως στιγμής συνθήκες.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 24 Σεπ 2025 | 08:11

Νέα αινιγματική ανάρτηση της μητέρας του Βασίλη Καλογήρου - Επιμένει πως ο γιος της δολοφονήθηκε

Τα βασικά σημεία της προσφυγής κατά της εισαγγελικής διάταξης.

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ 22 Σεπ 2025 | 11:35

ΑΕΛ - ΑΕΚ: Ανατριχιαστική στιγμή με το κοινό σύνθημα των οπαδών για τα Τέμπη - "Δεν ήτανε ατύχημα, ήταν δολοφονία"

Η μεγαλύτερη και πιο δυνατή στιγμή της ισοπαλίας της 4ης Αγωνιστικής στο AEL FC ARENA ήταν το κοινό σύνθημα των "βυσσινί" και "κιτρινόμαυρων" οπαδών.

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ 21 Σεπ 2025 | 15:49

Το ΣτΕ επικύρωσε πρόστιμο 270.000 ευρώ και 5 μήνες φυλάκιση σε συνταξιούχο - Είχε σκοτώσει με τσάπα 8 κουτάβια

Ο συνταξιούχος σκότωσε με τσάπα 8 νεογέννητα κουτάβια και κακοποίησε ένα - Τα είχε γεννήσει το σκυλάκι του γείτονά του.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 19 Σεπ 2025 | 15:33

Έκτακτα μέτρα στη Θεσσαλία για την ευλογιά αιγοπροβάτων: Στη Λάρισα 153 κτηνίατροι, απολυμάνσεις σε 17 σημεία

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΤΟ ΘΥΜΑ 19 Σεπ 2025 | 09:30

Ξεσπάει θύμα του στρατιωτικού γιατρού στη Λάρισα: "Δεν θέλω να ζήσει άλλη γυναίκα την κόλαση που έχω περάσει"

Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον στρατιωτικό γιατρό από τη Λάρισα που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, έπειτα από καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία και απειλές.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 19 Σεπ 2025 | 09:12

Τι δώρισε η Ελένη Μενεγάκη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελασσόνας [εικόνες]

Η Ελένη Μενεγάκη προχώρησε σε μια δωρεά 61 τόμων βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελασσόνας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ 17 Οκτ 2025 | 20:42

Διονύσης Σαββόπουλος: Πληροφορίες ότι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο - Η κατάσταση της υγείας του

Ο Διονύσης Σαββόπουλος χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο καθώς η κατάσταση της υγείας του επιβαρύνθηκε

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ 17 Οκτ 2025 | 19:38

Τατόι: 70.000 θησαυροί του έρχονται στο φως - Προσβάσιμη στο κοινό η μεγαλύτερη συλλογή του είδους της [εικόνες]

Οι Συλλογές Τατοΐου εκτείνονται από την αρχαιότητα έως τα καθημερινά αντικείμενα της δεκαετίας του ’60.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 17 Οκτ 2025 | 19:21

Μπριζίτ Μπαρντό: Επέστρεψε στο σπίτι της και αναρρώνει - Υποβλήθηκε σε επέμβαση

Η ηθοποιός ευχαρίστησε το προσωπικό και τη χειρουργική ομάδα του ιδιωτικού Νοσοκομείου Σεν Ζαν της Τουλόν

ΣΤΑ MUSIC MOVES EUROPE AWARDS 2026 17 Οκτ 2025 | 15:59

Melina: Η Ελληνίδα καλλιτέχνιδα υποψήφια σε ευρωπαϊκά μουσικά βραβεία

Kαλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη είναι έτοιμοι να αφήσουν το στίγμα τους στη διεθνή σκηνή, παρουσιάζοντας φρέσκους ήχους και τολμηρή δημιουργικότητα.

30 & 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 1 & 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 17 Οκτ 2025 | 15:13

Οι ερωτευμένοι του Σαμ Σέπαρντ στο BIOS

Η Έλενα Πέγκα στους "Ερωτευμένους" συνδυάζει το μελό με τη φάρσα, τον ρεαλισμό με τον συμβολισμό, και σκηνοθετεί μία παράσταση που μιλά για τη βαριά κληρονομιά των οικογενειακών προτύπων

ΑΠΟ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 17 Οκτ 2025 | 13:53

Η Υρώ Μανέ επιστρέφει με τη μεγάλη θεατρική επιτυχία "Η Μητέρα του Σκύλου" στο θέατρο Ακροπόλ

Η Υρώ Μανέ ενσαρκώνει την ηρωίδα Ραραού, μια από τις πιο σπαρακτικές και ταυτόχρονα εξαιρετικά δυναμικές προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 17 Οκτ 2025 | 12:22

Η συγκλονιστική "Ράβδος" επιστρέφει για 3η χρονιά - Με Λεμπεσόπουλο, Παπαμόσχου, Μεθενίτη

Η συνταρακτική παράσταση που καθήλωσε κοινό και κριτικούς επιστρέφει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής.

29/10 17 Οκτ 2025 | 11:33

Η Αλεξάνδρα Γκράβας ερμηνεύει τραγούδια του Μεσοπολέμου στο Μέγαρο Μουσικής

Στην εποχή του Μεσοπολέμου μας μεταφέρει η διεθνής ερμηνεύτρια Αλεξάνδρα Γκράβας, μέσα από την νέα της συναυλιακή πρόταση, που μοιάζει με ένα ταξίδι εξπρές στον χρόνο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΣΤΡΟΝ 17 Οκτ 2025 | 11:25

"Γυάλινη": Η νέα ποιητική συλλογή της Ανδριάνας Θεοχάρη μόλις κυκλοφόρησε

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις 'Εναστρον η νέα ποιητική συλλογή της Ανδριάνας Θεοχάρη με τίτλο "Γυάλινη".

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 16 Οκτ 2025 | 12:31

Sol Gabetta & Bertrand Chamayou - Δύο σπουδαίοι δεξιοτέχνες σε ένα ρεσιτάλ ρομαντισμού και σύγχρονης έμπνευσης

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, 20:30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 16 Οκτ 2025 | 12:06

Δέκα χρόνια STRING DEMONS - Μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δέκα χρόνια πέρασαν από τότε που τα αδέρφια Λυδία και Κωνσταντίνος Μπουντούνης αποφάσισαν να ενώσουν τα έγχορδά τους και να δημιουργήσουν τους String Demons, ένα συγκρότημα μοναδικό στο είδος του.

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 16 Οκτ 2025 | 10:28

Stanley Clarke Band: Ο ζωντανός θρύλος της jazz επιστρέφει στο Παλλάς

Ο εμβληματικός μπασίστας Stanley Clarke, κάτοχος πέντε βραβείων Grammy και πρωτοπόρος της fusion σκηνής, επιστρέφει στην Αθήνα για μια μοναδική βραδιά στο Θέατρο Παλλάς.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΙΟ 16 Οκτ 2025 | 10:19

Αμερικάνικος Βούβαλος: Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τη σκοτεινή καρδιά του αμερικανικού ονείρου

Ένα έργο-ορόσημο της σύγχρονης αμερικανικής δραματουργίας, που φέρνει στο φως τη γυμνή αλήθεια ενός κόσμου σε ηθική κατάρρευση· την αποδόμηση του αμερικανικού ονείρου, τη μοναξιά, την ανάγκη για αγάπη και τη σκληρότητα μιας κοινωνίας που τα μετρά όλα με όρους κέρδους.

TΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2025 15 Οκτ 2025 | 16:40

Σύγχρονη jazz και μεσογειακές μελωδίες στο Half Note

Μια μουσική βραδιά γεμάτα συναίσθημα υπόσχεται να κερδίσει το κοινό

ΜΙΚΗΣ 100 15 Οκτ 2025 | 13:33

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ο Συμφωνικός Μίκης

Τρίτη 21 Οκτωβρίου στις 20:00 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ 15 Οκτ 2025 | 12:33

"Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε": Ιστορίες γυναικών του Λαϊκού Τραγουδιού στο Embassy Theater

Από τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στο Embassy Theater.

ΑΠΟ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 15 Οκτ 2025 | 11:58

"Being Eddie": Τον Νοέμβριο το νέo ντοκιμαντέρ του Netflix για τον εμβληματικό Εντι Μέρφι

To "Being Eddie", το νέο ντοκιμαντέρ για τον εμβληματικό κωμικό και ηθοποιό Έντι Μέρφι, θα αρχίσει να προβάλλεται στην πλατφόρμα από την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου.

ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΒΓΕΙ ΝΙΚΗΤΗΣ 14 Οκτ 2025 | 20:17

Πέθανε σε ηλικία 51 ετών ο βραβευμένος με Grammy τραγουδιστής D'Angelo - Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο

Ο καλλιτέχνης από τη Βιρτζίνια που πέθανε την Τρίτη 14/10 συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του neo-soul

ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ 14 Οκτ 2025 | 16:45

Ο "Δον Κιχώτης" επιστρέφει στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ

Υποψήφια η παράσταση για το Βραβείο Θεάτρου για Παιδιά και Εφήβους από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ 14 Οκτ 2025 | 16:39

Η "Μαρία Κάλλας" του Μάνου Ιωαννίδη δωρεά στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης ανακοίνωσε τη συμβολική του πράξη αποκαλύπτοντας το έργο το οποίο πλέον θα συντροφεύει τους χιλιάδες φιλότεχνους θεατές κάθε φορά που καταφθάνουν στο θέατρο επί της Ακαδημίας

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ 14 Οκτ 2025 | 11:00

Οι θεατρικές πρεμιέρες αυτής της εβδομάδας - Επιστροφές και νέα έργα, όλες οι παραστάσεις που ξεχωρίσαμε

Νέες παραγωγές έρχονται με φρέσκες ιδέες και σύγχρονη ματιά, ενώ παραστάσεις που ξεχώρισαν επιστρέφουν.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΓΑ 14 Οκτ 2025 | 10:51

"IRЯINA" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης - Ενα έργο εμπνευσμένο από τις "Τρεις αδελφές" του Τσέχωφ

Ένας μήνας αφιερωμένος στη σύγχρονη δραματουργία που βασίζεται και εμπνέεται από τον Τσέχωφ μέσα από τη ματιά νέων δημιουργών, έρχεται στο ιστορικό Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

ΤΙΣ ΠΕΜΠΤΕΣ 14 Οκτ 2025 | 10:30

"Her Swing Majesty": Η Πέννυ Μπαλτατζή στο Stage 7 τις Πέμπτες του Νοεμβρίου

Η μοναδική Πέννυ Μπαλτατζή, επιστρέφει δυναμικά στη σκηνή και εγκαινιάζει τις μουσικές Πέμπτες του Νοεμβρίου στον ανακαινισμένο χώρο Stage 7.

80 ΕΤΩΝ 14 Οκτ 2025 | 09:38

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άλκης Γιαννακάς - Το γνωστό "Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη"

Πέθανε ο ηθοποιός Άλκης Γιαννακάς. Έγινε γνωστός από το "Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη"

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 13 Οκτ 2025 | 22:45

Η Άννα Κυριακού δεν ήταν μόνο η "θεία Μπεμπέκα": Οι μεγάλοι ρόλοι, η αθόρυβη προσωπική ζωή και η ιδιαίτερη τελευταία επιθυμία της

Η ζωή και η καριέρα της "αντάρτισσας" Άννας Κυριακού - Ποια ήταν η αγαπημένη ηθοποιός που έζησε μέσα στο θέατρο και το σινεμά και έγινε ευρέως γνωστή από τον τηλεοπτικό φακό

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 13 Οκτ 2025 | 14:53

Άννα Κυριακού: Έφυγε από τη ζωή με το βιβλίο της στο προσκεφάλι - Το συγκινητικό "αντίο" της "Φίνος Φιλμ"

"Έφυγε" χαρούμενη, όπως ήταν σε όλη της τη ζωή, και ευτυχισμένη, όπως γράφει στον επίλογο του βιβλίου της" είπε ο γιος της Άννας Κυριακού, Χρήστος Αποστολίδης για την απώλεια της μητέρας του

ΜΕΓΑΛΗ ΘΛΙΨΗ 13 Οκτ 2025 | 11:15

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου

Μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό, καθώς έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης, Μιχάλης Γρηγορίου. Ηταν 78 ετών.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΠΙΜΠΙΛΑ 13 Οκτ 2025 | 10:50

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Κυριακού σε ηλικία 95 ετών - Η "μπεμπέκα" από τις "Τρεις Χάριτες"

Έφυγε από τη ζωή στα 95 της χρόνια η ηθοποιός Άννα Κυριακού από τις "Τρεις Χάριτες".

ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ 12 Οκτ 2025 | 20:22

Ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις στην Αθήνα για την πρεμιέρα της ταινίας "Ανεμώνη": "Δεν είμαι ερημίτης"

Η πρεμιέρα, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής 12/10, με τα έσοδα της προβολής να διατίθενται για τους σκοπούς της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 09 Οκτ 2025 | 20:17

Αλλάζει ημέρα η συναυλία του ΛΕΞ στη Θεσσαλονίκη - Θα διατεθούν και περισσότερα εισιτήρια

Πότε θα τον δει επί σκηνής τον ΛΕΞ το κοινό της πόλης του, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το Καυτανζόγλειο Στάδιο

ΚΑΘΑΡΙΣΕ 09 Οκτ 2025 | 19:00

Η νέα μαγευτική εικόνα της Ακρόπολης: Επιτέλους χωρίς σκαλωσιές ο Παρθενώνας, έπειτα από 15 χρόνια [βίντεο]

Η απομάκρυνση των μεταλλικών ικριωμάτων στον Παρθενώνα ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, αποκαλύπτοντας την όψη του μνημείου που είναι ορατή από την πλευρά του Ηρωδείου

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2025 09 Οκτ 2025 | 14:37

'VANYA" με τοv Γιώργο Καραμίχο: Η μεγάλη θεατρική επιτυχία επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης

Η σύγχρονη και συμπυκνωμένη εκδοχή του γνωστού έργου του Αντόν Τσέχωφ, προκαλεί τον Γιώργο Καραμίχο να υποδυθεί οκτώ ρόλους

ΣΟΥΗΔΙΑ 09 Οκτ 2025 | 14:25

Στον Ούγγρο Λάσλο Κρασναχορκάι το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025- Ποια βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά

Ο 70χρονος συγγραφέας θεωρείται μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ 09 Οκτ 2025 | 12:01

"Σε βλέπω": Αθερίδης, Βολιώτη, Τρικαλιώτη σε ένα έργο που μιλάει για εκείνα που φοβόμαστε να συζητήσουμε

Το σύγχρονο έργο "Σε βλέπω" της Αμερικανίδας συγγραφέως Meghan Kennedy, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Βίκυς Βολιώτη, στο θέατρο Μικρό Παλλάς.

ΣΤΟΝ ALPHA 09 Οκτ 2025 | 09:00

Το "Σόι σου" επιστρέφει επίσημα μετά από 6 χρόνια - Δείτε το πρώτο teaser

Έξι χρόνια μετά, οι Χαμπέοι και οι Τριαντάφυλλοι είναι και πάλι εδώ!

ΣΠΕΥΣΑΤΕ! 09 Οκτ 2025 | 08:33

Επιστρέφει η Γιορτή του Σινεμά: Για μία μέρα σε όλες τις αίθουσες, όλες οι ταινίες με εισιτήριο 2 ευρώ

Η Γιορτή του Σινεμά, μία ιδέα που έγινε θεσμός, έρχεται για 4η συνεχόμενη χρονιά, δίνοντας την ευκαιρία να απολαύσουμε τη μαγεία της μεγάλης οθόνης με μειωμένη τιμή.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 09 Οκτ 2025 | 08:27

Λυρική: 6.000 δωρεάν εισιτήρια σε 11 παραστάσεις, με κλήρωση -Οι δικαιούχοι, βήμα-βήμα η διαδικασία

Το πρόγραμμα Λυρική για όλους συνεχίζεται για το 2025/26 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και προσφέρει 6.000 δωρεάν εισιτήρια παραστάσεων.

ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ 08 Οκτ 2025 | 20:26

Ιταλία: Άνοιξε για το κοινό ο "διάδρομος του Κομμόδου" στο Κολοσσαίο

Η ανέγερση του Κολοσσαίου ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ. και το μυστικό πέρασμα θεωρείται προσθήκη στον αρχικό σχεδιασμό.

ΣΠΕΥΣΑΤΕ 08 Οκτ 2025 | 12:11

Το εμβληματικό "Τρίτο Στεφάνι" έρχεται στο Θέατρο Τέχνης - Οι πρώτες φωτό από τις πρόβες

Το εμβληματικό "Τρίτο Στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή, που σημάδεψε την ελληνική μεταπολεμική λογοτεχνία, παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης με την υπογραφή του Στάθη Λιβαθινού.

ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ 08 Οκτ 2025 | 11:07

Μέγαρο Μουσικής: Asmik Grigorian Ρεσιτάλ ρωσικού ρομαντισμού

Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στις 20.30 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

08 Οκτ 2025 | 10:43

Ο Μπισμπίκης επιστρέφει με το "Ανθρωποι και ποντίκια" στο νέο Cartel

Η Ομάδα Cartel μεταφέρει το εμβληματικό έργο του Στάινμπεκ από τη Μεγάλη Ύφεση της Αμερικής στη σύγχρονη Αθήνα του περιθωρίου, του μεροκάματου και του αγώνα για επιβίωση.

08 Οκτ 2025 | 08:38

Πάρις Ρούπος: Ανακοίνωσε νέα παράσταση ενάντια στον "εκφοβισμό και τη λογοκρισία"

Σε νέα παράσταση με τίτλο "Comedy Strikes Back", πρωταγωνιστεί ο Πάρις Ρούπος, ο κωμικός που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά την απόλυσή του από την Pizza Fan.

07 Οκτ 2025 | 20:19

"Ozzy: No Escape from Now": Το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του Όζι Όσμπορν

Το "Ozzy: No Escape from Now" εξετάζει τα τελευταία έξι χρόνια του Όσμπορν, από τη μάχη του με τη νόσο του Πάρκινσον

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 07 Οκτ 2025 | 20:18

Κλείνει οριστικά το βιβλιοπωλείο "Επί Λέξει" - Πουλάει όλα τα βιβλία προς 2 ευρώ το ένα - Η συγκινητική ανάρτηση

Με μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook, ανακοινώθηκε το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου "Επί Λέξει" επί της οδού Ακαδημίας, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 07 Οκτ 2025 | 20:10

Θεσσαλονίκη: Τους πρωταγωνιστές του ελληνικού σινεμά της δεκαετίας του ’60 θα τιμήσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της 66ης διοργάνωσης (30 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου 2025).

ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΤΑ ΣΙΝΕΜΑ 07 Οκτ 2025 | 19:02

"Bugonia": Κυκλοφόρησε το δεύτερο τρέιλερ της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου [βίντεο]

Η μούσα του Γιώργου Λάνθιμου, Έμα Στόουν, πρωταγωνιστεί και στη νέα κινηματογραφική δουλειά του Έλληνα σκηνοθέτη

ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΙΟ 07 Οκτ 2025 | 11:53
ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ 06 Οκτ 2025 | 23:17

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς σε μια από τις τελευταίες του ηχογραφήσεις - Η "Κοντούλα Λεμονιά" σε μια hard rock εκδοχή [Βίντεο]

Άλλο ένα ρεσιτάλ του Πετρολούκα Χαλκιά με το κλαρίνο του, σε ένα βίντεο κλιπ που αποτελεί μουσική παρακαταθήκη

ΑΠΟ 1Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 06 Οκτ 2025 | 15:27

Το μιούζικαλ "Annie" έρχεται το Νοέμβριο στο Θέατρο Παλλάς

Με έναν εντυπωσιακό θίασο, ζωντανή ορχήστρα, λαμπερές χορογραφίες και ταλαντούχα παιδιά επί σκηνής, η παράσταση υπόσχεται να γεμίσει το Παλλάς με χαρά, συγκίνηση και τα διαχρονικά τραγούδια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 06 Οκτ 2025 | 12:12

Ενα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών - Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Με μήκος 1,71 μ. και πλάτος 0,83 μ., το κιονόκρανο προέρχεται προφανώς από δημόσιο οικοδόμημα και χρονολογείται στα 500-480 π.Χ.

ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΗΣ 06 Οκτ 2025 | 10:48

Σε δημοπρασία η "Μαύρη Μαγεία" του Ρενέ Μαγκρίτ: Ένα σπουδαίο έργο που αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ

Αν και η αρχική εκτίμηση του οίκου Sotheby's ανέρχεται σε 5-7 εκατ. ευρώ, αναμένεται ότι το τελικό τίμημα θα είναι σημαντικά υψηλότερο.

06 Οκτ 2025 | 10:44

Αληθινές Ιστορίες που έγιναν ταινίες: Νέο αφιέρωμα στο ERTFLIX για τα βράδια του Οκτωβρίου

Μπορείτε να τις απολαύσετε όλες, έως τις 31 Οκτωβρίου, στο νέο αφιέρωμα και την ειδική κατηγορία, "Αληθινές Ιστορίες", μόνο στο ERTFLIX.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗDW 05 Οκτ 2025 | 14:31

Νταλάρας: Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω πολιτικά - Οι νέοι μας βιώνουν έναν αλλιώτικο πόλεμο

"Οι κοινωνίες μας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχουν υποστεί σαρωτικά χτυπήματα. Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω πολιτικά, σε μία οπισθοδρόμηση άνευ προηγουμένου", λέει.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 05 Οκτ 2025 | 09:27

Μπάστερ Κίτον: Από τον ρόλο "σφουγγαρίστρα" και τις ιδιοφυείς σκηνοθεσίες στο μεγάλο σφάλμα της ζωής του

Ηεμβληματική μορφή του παγκόσμιου κινηματογράφου, που πανάξια θα μπορούσε να σταθεί δίπλα στον Τσάρλι Τσάπλιν, έμεινε στην ιστορία ως ο "αγέλαστος κωμικός".

ΥΠΠΟ 04 Οκτ 2025 | 11:06

Οι ελληνικές αρχαιότητες που επαναπατρίζονται από τη Νέα Υόρκη: Ο ρόλος του αντιεισαγγελέα - Εικόνες από τα αντικείμενα

"Τα τελευταία 20 χρόνια είχαμε 7 επαναπατρισμούς αρχαίων αντικειμένων αξίας άνω των 45 εκατ. δολ.", δήλωσε ο Αντιεισαγγελέας Ν. Υόρκης

03 Οκτ 2025 | 19:09

ΥΠΠΟ: Εικοσιεννέα αρχαιότητες επιστρέφουν από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα

Οι αρχαιότητες που επαναπατρίζονται καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από την Τελική Νεολιθική έως την Ύστερη Ελληνιστική περίοδο

PARAGA 03 Οκτ 2025 | 12:33

Εκπληξη: Η Ξένια Καλογεροπούλου εμπιστεύεται πρώτη φορά έργο της στο κουκλοθέατρο

Ο "Μίλτος" της σηκώνει αυλαία στις 19 Οκτωβρίου από το ΚουκλοΘέατρο της Αλεξίας Αλεξίου, με το τραγούδι της παράστασης να υπογράφεται από την Ηρώ!

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 03 Οκτ 2025 | 09:04

70 Χρόνια Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου: Συγκίνηση και μνήμες στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ "Μέσα από τα Μάτια τους"

Πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ "70 Χρόνια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου - Μέσα από τα Μάτια τους" που δημιούργησαν το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και η ελc productions.

ΤΟ 1993 03 Οκτ 2025 | 08:19

32 χρόνια χωρίς την Κατερίνα Γώγου: Η "αφελής" του ελληνικού κινηματογράφου και αναρχική ποιήτρια των Εξαρχείων

"Μόνη μου δέθηκα. Ας κάνουν οι σειρήνες τη βρώμικη δουλειά τους". Εφυγε σαν σήμερα η ποιήτρια των Εξαρχείων, Κατερίνα Γώγου.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 02 Οκτ 2025 | 23:41

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς έβαλε "φωτιά" στο Καλλιμάρμαρο - Χιλιάδες κόσμος στη μοναδική συναυλία του [εικόνες - βίντεο]

Το ελληνικό κοινό αψήφησε την κακοκαιρία και γέμισε το Καλλιμάρμαρο για να δει και να ακούσει από κοντά τον εκπληκτικό Ρόμπι Γουίλιαμς

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ 02 Οκτ 2025 | 20:58

Μεγάλος πήλινος μυκηναϊκός αμφορέας της Ύστερης Εποχής του Χαλκού για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Η επιφάνειά του, καλυμμένη από θαλάσσιους οργανισμούς, δείχνει πως το αγγείο κείτονταν για χρόνια σε ήρεμο και σκοτεινό θαλάσσιο περιβάλλον, δηλαδή σε βαθιά νερά.

ΣΤΗΝ ΙΑΝΟ ΑΘΗΝΑΣ 02 Οκτ 2025 | 18:34

Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο "Είναι φίλος μου", του συγγραφέα Νίκου Χαρόπουλου

Το νέο βιβλίο του συγγραφέα Νίκου Χαρόπουλου παρουσιάστηκε την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στην ΙΑΝΟ Αθήνας

ΗΧΗΤΙΚΟ 02 Οκτ 2025 | 10:56

Εκπληξη του Λάνθιμου στις "Νύχτες Πρεμιέρας" - Το μήνυμα της Εμμα Στόουν σε άπταιστα ελληνικά [βίντεο]

Επέστρεψε το Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας" - Το "παρών" έδωσε ο Γιώργος Λάνθιμος, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή και είχε ετοιμάσει μια μεγάλη έκπληξη.

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ 02 Οκτ 2025 | 10:13

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Η συγγραφέας Ερση Σωτηροπούλου ξανά ανάμεσα στους υποψηφίους

Η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου βρίσκεται ξανά φέτος ανάμεσα στα ονόματα που θεωρούνται φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, φέρνοντας την ελληνική λογοτεχνία και πάλι στο διεθνές προσκήνιο.

ΑΝΤ1+ 02 Οκτ 2025 | 08:59

"Ο Δικαστής": Πρεμιέρα για τη νέα σειρά με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη - Τι θα δούμε στα 2 πρώτα επεισόδια

Η νέα δραματική σειρά "Ο Δικαστής", βασισμένη στο πολυβραβευμένο σίριαλ "Your Honor", κάνει σήμερα πρεμιέρα με διπλό επεισόδιο.

ΑΠΟ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 02 Οκτ 2025 | 06:57

"Όμορφες Σκέψεις": Η νέα stand up comedy παράσταση της Ηρας Κατσούδα έρχεται στο θέατρο Olvio

Η Ήρα Κατσούδα ασχολείται επαγγελματικά µε το stand up comedy, με συνεχείς παραστάσεις σε Αθήνα, Περιφέρεια αλλά και Ευρώπη.

ΣΤΟ ΣΟΤΑ 01 Οκτ 2025 | 10:52

"Αίθουσα Αναμονής": Τρίτη χρονιά παραστάσεων μετά τα συνεχόμενα sold out

Μετά τη θερμή ανταπόκριση του κοινού και τις sold out παραστάσεις το συλλογικό έργο "Αίθουσα Αναμονής" σε σκηνοθεσία Δήμητρας Τάμπαση, επιστρέφει για τρίτη χρονιά.

ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ 01 Οκτ 2025 | 10:19

"Χούγια ή Θάνατος": Η ξεκαρδιστική stand-up comedy παράσταση της Σοφίας Μουτίδου

Η Σοφία Μουτίδου σε μία ακόμη καταιγιστική σόλο εμφάνιση, υπογράφει τη σκηνοθεσία και ανεβαίνει στη σκηνή με το γνωστό της εκρηκτικό ταμπεραμέντο, για να ξεγυμνώσει – με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και τρυφερή σκληρότητα – όλα εκείνα τα χούγια που μας καθορίζουν ως Έλληνες.

ΘΕΑΤΡΟ ARK 01 Οκτ 2025 | 09:56

Ο Μπινιάρης σκηνοθετεί τον Παπασπηλιόπουλο στη "Δίκη" του Κάφκα - Δείτε τις πρώτες εικόνες

Ο Αρης Μπινιάρης επιστρέφει τώρα στο Θέατρο ARK με τη "Δίκη" του Φραντς Κάφκα, ένα από τα εμβληματικά έργα του 20ού αιώνα.

01 Οκτ 2025 | 09:22

"Σεβάχ ο θαλασσινός": Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους στο Θέατρο Άλφα

Ο "Σεβάχ ο θαλασσινός" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε ένα μαγικό ταξίδι γεμάτο ρυθμό και φαντασία.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ 30 Σεπ 2025 | 15:19

Συγκίνησαν οι "Μαγευτικές Μελωδίες από την Ελλάδα και τον Πόντο" σε μια μοναδική γιορτή συγκίνησης, μνήμης και πολιτισμού

Η εκδήλωση ανέδειξε τη βαθιά σχέση του τόπου με τον ποντιακό ελληνισμό και τις ζωντανές του παραδόσεις, που εξακολουθούν να συγκινούν και να εμπνέουν.

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ 30 Σεπ 2025 | 15:08

To θέατρο Παλλάς άνοιξε τις πόρτες του στους μουσικούς του δρόμου και σε νέες φωνές

Έξι νέοι καλλιτέχνες, που μέχρι χθες τραγουδούσαν στις γειτονιές της Αθήνας, ανέβηκαν στη σκηνή ενός ιστορικού θεάτρου