Πορτρέτα & αρχεία αγωνιστών του 21:Μεγάλη έκθεση Ψυχοπαίδη σε Μεσολόγγι

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το σύνολο των έργων του Γ. Ψυχοπαίδη - χαρακτική, ζωγραφική, μικτές τεχνικές και σχέδια- πάνω σε πρόσωπα και θέματα για την ελευθερία

portreta--arxeia-agwnistwn-tou-21megali-ekthesi-psuxopaidi-se-mesologgi
SHARE THIS
0
SHARES

   Εικοσιεπτά ξυλογραφίες - πορτρέτα αγωνιστών του '21, μεγάλες ξυλογραφίες - πορτρέτα του λόρδου Βύρωνα και πολλά σχέδια, ζωγραφικά έργα, κατασκευές και κολλάζ συνθέτουν τη ματιά του μεγάλου ΄Ελληνα εικαστικού Γιάννη Ψυχοπαίδη που αποτυπώνεται στην πόλη του Μεσσολογίου. Για πρώτη φορά στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται το σύνολο των έργων του Γιάννη Ψυχοπαίδη - χαρακτική, ζωγραφική, μικτές τεχνικές και σχέδια- πάνω στα πρόσωπα και τα θέματα του αγώνα για την ελευθερία.

   «Ο Μπάιρον και οι αγωνιστές του ΄21» είναι ο τίτλος της έκθεσης του ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ με την οποία άνοιξε η αυλαία των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων της «Εξόδου».

    Η έκθεση πραγματοποιείται στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος», στο σπίτι δηλαδή όπου γεννήθηκε και έζησε ο αρχηγός της Φρουράς της Εξόδου, Αθανάσιος Ραζής - Κότσικας.

   Ανάμεσά τους «βυρωνικές παραλλαγές», εικαστικές αναφορές πάνω στην εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά» του Μάγερ, πορτρέτα του Σολωμού και αγωνιστών του ΄21, καθώς και εικόνες από το ευρύτερο πλαίσιο της ιστορικής εποχής και του μεσολογγίτικου τοπίου.

  Κάποια από τα έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη στη «Διέξοδο», έχουν παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα («Ο Βύρωνας στην Κεφαλονιά», 2014), στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (Χαρακτική 1962-2013) και πρόσφατα στο Εθνικό Τυπογραφείο στην Αθήνα. 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook