Follow us

Πρόβες από μια τρελή ερωτική ανταλλαγή συντρόφων

Δέκα ζευγάρια σε ερωτικές συναντήσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πρόβες από μια τρελή ερωτική ανταλλαγή συντρόφων

To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει το έργο του Άρθουρ Σνίτσλερ Ο κύκλος του έρωτα σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Μια κωμωδία αποπλανήσεων; Ένα ερωτικό παιχνίδι; Δέκα ζευγάρια σε μια σκυταλοδρομία σεξουαλικών συναντήσεων. Στη ζωή αλλά και στη σκηνή του ΔΘΠ. Από την αποπλάνηση, στην ερωτική συνεύρεση και τον αποχωρισμό μια ανάσα μόνο

Δέκα ζευγάρια στη Βιέννη, παλεύουν με τα όρια που θέτουν η κοινωνική θέση, ο πλούτος και η ερωτική και συζυγική πίστη.Όλα ξεκινούν από μια φτωχή πόρνη και καταλήγουν πάλι σ’ αυτήν. Κάθε διαδοχική σκηνή παίρνει ένα δραματικό πρόσωπο από την προηγούμενη και το εισάγει στην επόμενη εικόνα. Μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, όλοι οι χαρακτήρες είναι ασαφώς συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Η αιώνια εναλλαγή συντρόφων, είτε αποτυπώνει τη σεξουαλική υποκρισία της Βιέννης του 19ουαι. είτε την ασέξουαλ εξάπλωση στο εδώ και το τώρα. Το σεξ ή το «α-σεξ»είναι το βρώμικο μυστικό. Σήμερα δεν σοκάρει η ερωτική επιθυμία αλλά η έλλειψή της.

Οι δομές μιας ολόκληρης κοινωνίας που «εκπορνεύεται», ναρκισσεύεται, ερωτοτροπεί, κομπάζει και ηθικολογεί ακτινογραφώντας τη «νόσο»της μέσα από το πρίσμα της ερωτικής επιθυμίας.

Πρόβες από μια τρελή ερωτική ανταλλαγή συντρόφων

Πέρα από το χιούμορ όμως και την φαινομενική ηδονοβλεπτική ελαφράδα που πρωτοδιαβάζει κανείς στο έργο, το επόμενο επίπεδο είναι πιο αγωνιώδες.

Πόσο είναι δυνατόν να υπάρξει «πραγματική ικανοποίηση» μέσα από τον έλεγχο και την υποταγή;

Μπορεί η κοινωνική υποκρισία των δυτικών κοινωνιών να αντέξει την ηδονή ως ένα μη εμπορεύσιμο και ανταλλάξιμο σε όλα τα επίπεδα προϊόν;

Μπορεί ο άνθρωπος να αναλάβει το τίμημα της ικανοποίησής του ως προϊόν ελευθερίας και ευθύνης ή είναι η ερωτική συμπεριφορά ένα παιχνίδι ρόλων που κρατάει όσο μια πρόσκαιρη μέθη;

Το έργο φαίνεται να διατηρεί αναλλοίωτη την γαργαλιστική επικινδυνότητά του παρότι οι κοινωνικές μάσκες έχουν φαινομενικά αλλάξει μορφή.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Άρθουρ Σνίτσλερ γεννήθηκε στη Βιέννη το 1862 και πέθανε στη γενέτειρά του το 1931. Είναι ο κυριότερος εκπρόσωπος της λογοτεχνίας του Βιεννέζικου Μοντερνισμού και έγραψε διηγήματα, θεατρικά έργα καθώς και ένα μυθιστόρημα. Άσκησε για ένα διάστημα το ιατρικό επάγγελμα, αλλά αργότερα περιορίστηκε στη λογοτεχνία. Στα νεανικά του χρόνια ο Σνίτσλερ υπήρξε ένας ερωτόληπτος Δον Ζουάν. «Αντιλήφθηκες μέσω της διαίσθησής σου –ή μάλλον μέσω της ευαίσθητης ενδοσκόπησής σου– όλα όσα μόχθησα να αποκαλύψω μελετώντας άλλους ανθρώπους», έγραφε στον Σνίτσλερ το 1922 ο σύγχρονός του, Σίγκμουντ Φρόιντ.

Toθεατρικό έργο «Reigen» (Ο Κύκλος του Έρωτα) γράφτηκε το 1897, εκδόθηκε το 1903 και τον επόμενο χρόνο απαγορεύτηκε από την αυστριακή λογοκρισία. Το προκλητικό αυτό έργο έθετε προφανέστατα υπό αμφισβήτηση πολλές από τις αξίες της Ευρωπαϊκής αστικής τάξης και έθετε σε δημόσια θέαπολλά από τα «κρυμμένα θέματα» που την αφορούσαν. Από τη σεξουαλική ηθική και τα λιμπιντικά παιχνίδια εξουσίας έως τους ταξικούς διαχωρισμούς και άλλα καυτά κοινωνικά θέματα.Το έργο πρωτοανέβηκε στο Βερολίνο σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, αφού πρώτα διαδόθηκε κυκλοφορώντας παράνομα από χέρι σε χέρι. Το ανέβασμα του Βερολίνου οδηγήθηκε κι αυτό στα έδρανα αλλά αυτή τη φορά δικαιώθηκε στα ανεκτικά δικαστήρια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρηςκαι γνώρισε μεγάλη επιτυχία, μολονότι ο συγγραφέας του χαρακτηρίστηκε «Εβραίος πορνογράφος» και δέχτηκε ουκ ολίγες απειλές.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία:Θωμάς Μοσχόπουλος

Μετάφραση:Κοραλία Σωτηριάδου

Σκηνικά:Ευαγγελία Θεριανού

Κοστούμια:ΚλαιρΜπρέσγουελ

Φωτισμοί:Νίκος Βλασόπουλος

Διεύθυνση παραγωγής:Κατερίνα Διακουμοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη:Ρωμανός Μαρούδης

Παίζουν:

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

Αυγουστίνος Κούμουλος

Άννα Μάσχα

Κίττυ Παϊταζόγλου

Ευδοκία Ρουμελιώτη

Σίσσυ Τουμάση

Κώστας Φιλίππογλου

Χάρης Φραγκούλης

Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

ΗΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ

Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή 20:30

Σάββατο 18:00 και 21:00

Κυριακή 19:00

banner
banner
banner
banner

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Σεπ 2023 | 12:59

8ο Beyond Borders: Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου [βίντεο]

Τα βραβεία του φεστιβάλ παρουσιάστηκαν σε μια συγκινητική τελετή λήξης με πολύ κινηματογράφο και πολλή μουσική.

ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ 22 Σεπ 2023 | 12:28

"Γυρίσματα της Τύχης": Όλα όσα έγιναν στην επίσημη προβολή της νέας ταινίας του Γούντι Άλεν [εικόνες]

Καλεσμένοι από τον καλλιτεχνικό, επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό χώρο, απήλαυσαν την γαλλόφωνη ταινία του Γούντι Άλεν "Γυρίσματα της Τύχης".

ΕΩΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 21 Σεπ 2023 | 11:15

Από Μηχανής Θέατρο: Οι παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής σε προσφορά προπώλησης

Το "Από Μηχανής" Θέατρο υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Άννας Ελεφάντη και του Δημήτρη Μυλωνά, εγκαινιάζει την ίδρυση της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ.

20 Σεπ 2023 | 06:30

Προσφορά προπώλησης για παραστάσεις του θεάτρου Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ υποδέχεται τη νέα καλλιτεχνική περίοδο με μια ειδική προσφορά προπώλησης για τις παραστάσεις που θα κάνουν πρεμιέρα μέσα στον Οκτώβριο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΝΔΩΝΗ 19 Σεπ 2023 | 18:57

Το Ζαγόρι μπήκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Παγκόσμια κληρονομιά το Ζαγόρι - Η αξία της αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων.

ΙΔΡΥΤΙΚ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΚΟΜΠΑΝΙΑΣ 19 Σεπ 2023 | 18:36

Ελευθερία Αρβανιτάκη: "Θα σε σκέφτομαι πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη" - Ο αποχαιρετισμός στον Στράτο Στρατηγόπουλο

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, αποχαιρέτησε τον Στράτο Στρατηγόπουλο, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Οπισθοδρομικής Κομπανίας

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 19 Σεπ 2023 | 13:16

ΕΡΤ: Philip Glass "Koyaanisqatsi" στην εκπομπή "Intercity"

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, στις 23:00.

ΣΤΗΝ ΕΡΤ1 18 Σεπ 2023 | 12:57

"Φτάσαμε": Ο Ζερόμ Καλούτα ταξιδεύει στην Ελλάδα και μαζί του ταξιδεύουμε κι εμείς

Είναι πάντα ωραία έκπληξη όταν ένα μη τηλεοπτικό πρόσωπο κάνει την υπέρβαση και καταφέρνει να παρουσιάσει μια εκπομπή η οποία μάλιστα δεν μεταδίδεται από την ασφάλεια ενός τηλεοπτικού στούντιο.

"ΝΥΧΤΑ ΣΤΑΣΟΥ" 18 Σεπ 2023 | 12:44

Η νέα μουσική εκπομπή της ΕΡΤ - Ποια θα είναι τελικά η συμπαρουσιάστρια του Νικολόπουλου

Σε ένα ταξίδι στη μαγεία του λαϊκού τραγουδιού μάς προσκαλεί η ΕΡΤ με τη νέα μουσική εκπομπή "Νύχτα στάσου".

"ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ" 16 Σεπ 2023 | 15:23

Το Θέατρο του Λυκαβηττού ξανάνοιξε τις πύλες του μετά από 15 χρόνια με συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου [εικόνες]

Το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού "ζωντάνεψε" μετά από 15 χρόνια "σιωπής" - Στους πλημμυροπαθείς τα έσοδα από τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου.

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ 16 Σεπ 2023 | 12:35

"Frogs": Πρεμιέρα για την πρώτη ταινία στα αρχαία ελληνικά - Ποιοι είναι οι δημιουργοί της

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία στον κόσμο εξ ολοκλήρου στην αρχαία ελληνική γλώσσα είναι γεγονός.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ 15 Σεπ 2023 | 19:08

Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος και γλύπτης Φερνάντο Μποτέρο

Ο Φερνάντο Μποτέρο, γεννημένος το 1932 στο Μεντεγίν, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

15 Σεπ 2023 | 17:23

Ο Αντώνης Ρέμος υποδέχθηκε τον Michael Bolton "Κάτω από την Ακρόπολη"

Μία μαγική συναυλία στο Ωδείο του Ηρώδου Αττικού, στη σκιά της Ακρόπολης