Πρόεδρος αρχαιοφυλάκων στο TOC:Μέγας κίνδυνος σε αφύλακτα μουσεία της χώρας

Η τουριστική σαιζόν είναι στα φόρτε της με αφύλαχτα μουσεία. Οι καταγγελίες για τις «απαράδεκτες» έκτακτες προσλήψεις του προέδρου των αρχαιοφυλάκων στο TheTOC

Πρόεδρος αρχαιοφυλάκων στο TOC:Μέγας κίνδυνος σε αφύλακτα μουσεία της χώρας

Οι ... ήιπιες μορφές διαμαρτυρίας: Συγκεντρώσεις και πανό έξω από μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι εντονότερες: Λουκέτο σε κάποιους απ' αυτούς και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου. Οι αρχαιοφύλακες ξεκινούν κινητοποιήσεις με την πρώτη μορφή, κι αν δεν εισακουστούν θα προχωρήσουν και στη δεύτερη μορφή κινητοποιήσεων. Για εκείνους «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα αφύλαχτα μουσεία της χώρας κατά τη διάρκεια της περιόδου που παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα κρούει στο TheTOC ο πρόεδρος της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, Γιάννης Μαυρικόπουλος,

«Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι οι προσλήψεις προσωπικού», μας λέει. Είναι δυνατόν να ανοίγουν μουσεία με έκτακτους υπαλλήλους, όπως το νέο μουσείο Ελεύθερνας, Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν καμία εμπειρία και στις 31 Οκτωβρίου θα φύγουν, μαθαίνουν τους συναγερμούς, τους κωδικούς ασφαλείας, παίρνουν κλειδιά κι έχουν πρόσβαση στα «άδυτα» του νέου Μουσείου; Με πιο δικαίωμα το κάνει αυτό η υπεύθυνος έφορος αρχαιολόγος; Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα!»,

Για τον κύριο Μαυρικόπουλο, όταν η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού προγραμμάτιζε να δημιουργήσει το νέο μουσείο, έπρεπε να είχε προγραμματίσει να προσλάβει και μόνιμο προσωπικό. «Να κάνουν π.χ. 100 προσλήψεις και να πουν: Ας ξεκινήσει να λειτουργεί το Μουσείο με 2 μόνιμους και λίγους έκτακτους. Αλλά μόνο με έκτακτους; Που συμβαίνει αυτό; Θα συμβεί και σε άλλα Μουσεία», μας λέει.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες ελλείψεις δημιουργούν πολύ μεγάλα προβλήματα αλλά και ζητήματα ασφαλείας. «Το ξέρετε ότι υπάρχουν μουσεία κι αρχαιολογικοί χώροι που είναι βράδυ αφύλαχτοι; Δεν υπάρχει προσωπικό και τα μουσεία κινδυνεύουν», αναφέρει χωρίς, όμως, να κατονομάζει ποια είναι τα συγκεκριμένα μουσεία για την προστασία τους.

«Μιλάμε για τη φύλαξη των αρχαίων μας θησαυρών. Δεν μας έμεινε και τίποτα άλλο. Τα πουλήσαμε όλα τα άλλα», συμπληρώνει με αγανάκτηση.

Οι κινητοποιήσεις

Τι περιλαμβάνουν οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζει η ΠΕΥΦΑ; «Θα αναλάβουμε δράση: Θα κάνουμε συγκεντρώσεις έξω από μουσεία, θα αναρτήσουμε πανό, θα μοιράσουμε φυλλάδια στους επισκέπτες. Πιθανόν να κλείσουμε και κάποιους αρχαιολογικούς χώρους ενδεικτικά, συμβολικά αλλά σε δεύτερη φάση. Αν δούμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση, θα προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές μορφές».

Με πόσες προσλήψεις θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να λυθεί το πρόβλημα; «Αυτή τη στιγμή είμαστε 1.500. Θα πρέπει να ήμασταν συνολικά 3.000. Και 500 - 600 να προσληφθούν θα υπάρξει μια "ανάσα" 2 - 3 ετών», απαντά ο ίδιος. Και καταλήγει: «Αν γίνουν κάποιες προσλήψεις εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να δημιουργήσουμε καμία αναταραχή εντός της τουριστικής σαιζόν. Δεν είναι οικονομικό, είναι θεσμικό το ζήτημα».

Τι θα γίνει τη βραδιά της Αυγουστιάτικης πανσελήνου;

Οπως, τέλος, προβλέπει, θα υπάρξουν προβλήματα τη βραδιά της Αυγουστιάτικης πανσελήνου όπου είθισται να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε μουσεία κι αρχαιολογικούς χώρους που παραμένουν ανοιχτοί και πέραν του ωραρίου τους.

«Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας κάποιες ώρες χωρίς αντάλλαγμα. Επί πέντε χρόνια προσπαθούμε να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα και δεν το καταφέρνουμε. Καμία ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν βρήκε λύση», μας λέει.

Η επιστολή των αρχαιοφυλάκων για τις τραγικές ελλείψεις

«Είναι γνωστές οι μεγάλες ελλείψεις σε φυλακτικό προσωπικό σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους. Η ΠΕΥΦΑ έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το μεγάλο αυτό πρόβλημα το οποίο έχει άμεση σχέση με τη φύλαξη και την ασφάλεια των εκθεμάτων. Γι’ αυτό και η ΠΕΥΦΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους για να αναδείξει, τόσο στην ελληνική κοινωνία, όσο και στους επισκέπτες το πρόβλημα αυτό.

Επίσης θέλει να ενημερώσει ότι ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο και ότι είναι κλειστά πάρα πολλά αναψυκτήρια και πωλητήρια, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να μην εξυπηρετούνται οι επισκέπτες, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική απώλεια εσόδων για το Ελληνικό κράτος.

Η ανικανότητα του ΤΑΠΑ να δώσει λύση ιδιαίτερα στο θέμα των πωλητηρίων και αναψυκτηρίων, αλλά και στο ηλεκτρονικό εισιτήριο έχει όνομα. Είναι η Πρόεδρος του Δ.Σ. ΤΑΠΑ, Κα Ασπασία Λούβη.

Επίσης για τη μη πρόσληψη μόνιμων αρχαιοφυλάκων παρά τις επείγουσες ανάγκες και τις τραγικές ελλείψεις υπάρχουν μεγάλες ευθύνες και στη σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΟΑ..

Είναι αδιανόητο να εγκαινιάζονται νέα Μουσεία και το προσωπικό φύλαξης να είναι μόνο έκτακτο. Δηλαδή οι κωδικοί ασφάλειας, οι συναγερμοί και όλα τα σχετικά με την ασφάλεια ενός Μουσείου θα είναι γνωστά σε προσωπικό το οποίο θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου;

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, αλλά και τον καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό κλάδο, κατ’ αρχήν να εξασφαλίζουν την λειτουργία αλλά κυρίως την ασφάλεια των Μουσείων και μετά να τα εγκαινιάζουν.

Θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι μείζον και πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:18

"Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα": Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα "Μίχαελ Κόλχαας" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:59

"H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)" στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Τρεις γυναίκες που τις λένε "Αλεχάνδρα" συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Πινοσέτ.

ΑΠΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:54

"Μαθήματα κωμωδίας": Η νέα παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς - Με εξαιρετικό καστ

Τα "Μαθήματα κωμωδίας" είναι το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη που παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία, στο θέατρο Μικρό Παλλάς από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:21

"Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες" στο Θέατρο Πρόβα - Μία διαδραστική παράσταση για τα παιδιά

Το έργο έχει ανέβει με τη διαδραστική μέθοδο και στηρίζεται στη συμμετοχή των μικρών θεατών που από τη θέση τους βοηθούν ενεργά στην εξέλιξή της παράστασης.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:15

Το παραμύθι επιστρέφει: Τα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ" στον Πολυχώρο Πολιτισμού IDEAL

Οι μικροί μας φίλοι θα ταξιδέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τις περιπέτειες των αγαπημένων θρυλικών ηρώων του Ντίκενς, του Άντερσεν και των Γκρίμ.

6-28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:08

"Κι όμΩς κινείται": Οχτώ τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση "9.25", στο Θέατρο Ροές

Η παράσταση "9.25" από την ομάδα χορού και ακροβασίας "Κι όμΩς κινείται" επιστρέφει την περίοδο των γιορτών στο θέατρο Ροές και μόνο για 8 τελευταίες παραστάσεις

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 02 Δεκ 2021 | 08:59

Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στα σινεμά: Νοσταλγία, παραμύθι και το σύμπαν του Γουές Άντερσον

Μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα υπόσχονται στους σινεφίλ οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα απόψε.

ΑΠΟ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 12:14

"Πολύ Mακριά", της Caryl Churchill στο Θέατρο 104 - Ενα επίκαιρο έργο για τη βία

Το "Πολύ Mακριά" είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυξανόμενη -και συχνά αποδεκτή- βία και απανθρωπιά σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και περισσότερο διχασμένος.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» 01 Δεκ 2021 | 08:31

Χριστούγεννα στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" με παραστάσεις για όλη την οικογένεια στον Φάρο - Σε ένα ονειρικό τοπίο [πρόγραμμα]

Οι "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ζωντανεύουν στον Φάρο μέσα σε ένα φωτεινό, ονειρικό τοπίο.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Νοε 2021 | 13:20

Εκθεση φωτογραφίας στο Ναύπλιο: "Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών" [εικόνες]

Την ξενάγηση έκανε η φωτογράφος, ενώ παρευρέθηκαν Εύζωνες με καταγωγή από την περιοχή που μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την θητεία τους στην Προεδρική Φρουρά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 29 Νοε 2021 | 12:37

3η Διεθνής Συνάντηση Fest of Fests - Webinar για το μέλλον των Φεστιβάλ του Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σημαντικών οπτικοακουστικών φεστιβάλ, εκπαιδευτικών φορέων, θεσμών και οργανισμών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 28 Νοε 2021 | 21:13

Eπιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία

Δρομολογείται η επιστροφή στην Ελλάδα και στο Μουσείο Ακρόπολης θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 27 Νοε 2021 | 14:18

Κένι Λόουτς: "Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα"

Ο Κεν Λόουτς, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς σκηνοθέτες, τάχθηκε ξανά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα