Follow us

«Πρωινή Γαλήνη»: Μια εξομολόγηση του συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη

Μια ιστορία ανεκπλήρωτων στόχων και ανολοκλήρωτων πόθων σε μια Ελλάδα που στροβιλίζεται στη δίνη ενός ενός ξεχασμένου, άγνωστου, εξωτικού πολέμου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Πρωινή Γαλήνη»: Μια εξομολόγηση του συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη

Η «Πρωινή γαλήνη» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ηλία Μαγκλίνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η ιστορία ενός νέου άνδρα που προσπαθεί να ξεπεράσει τη μοίρα του, να ανοίξει τους ορίζοντές του, να πετάξει ψηλά αναζητώντας τον βαθύτερο εαυτό του. Είναι μια ιστορία έρωτα, ονείρων, απώλειας και περιπλάνησης στον χρόνο και τον χώρο, από τη Μακεδονία έως το Τέξας και από την Αθήνα έως την Άπω Ανατολή, γεμάτη σύννεφα και ωκεανούς, θλιμμένες γκέισες και μοναχικά, παθιασμένα κορίτσια.

«Πρωινή Γαλήνη»: Μια εξομολόγηση του συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη

Η «Πρωινή γαλήνη» είναι, τέλος, μια ιστορία ανεκπλήρωτων στόχων και ανολοκλήρωτων πόθων σε μια Ελλάδα που στροβιλίζεται στα απόνερα του Εμφυλίου και στη δίνη ενός ξεχασμένου, άγνωστου, εξωτικού πολέμου στην άλλη άκρη της υδρογείου, σε έναν τόπο που οι κάτοικοί του αποκαλούν «Χώρα της Πρωινής Γαλήνης».

Ηλίας Μαγκλίνης
Ηλίας Μαγκλίνης

«Όταν στα δεκαεπτά μου ανακοίνωσα στους γονείς μου ότι τελικά είχα πάρει την απόφαση να ΜΗΝ γίνω πιλότος, αναστέναξαν και οι δύο με ανακούφιση. Δεν ξαφνιάστηκα για τη μητέρα μου, που είχε παντρευτεί πιλότο καταδιωκτικών αεροσκαφών, ενώ και ο πρώτος της γιος ήταν χειριστής αεροσκαφών της Ολυμπιακής, και αποζητούσε επιτέλους να έχει λίγο το κεφάλι της ήσυχο και κάποιος στην οικογένεια να πατάει με τα δύο πόδια του στη γη. Παραξενεύτηκα όμως με την αντίδραση του πατέρα μου· πίστευα ότι θα του άρεσε και τα δύο του παιδιά να ακολουθήσουν τον δικό του δρόμο – τυπικό για Έλληνα πατέρα ή για οποιονδήποτε πατέρα γιων ανά τον κόσμο υποθέτω.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να συνειδητοποιήσω ότι τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας μου ήθελαν ένα από τα παιδιά στην οικογένεια να ακολουθήσει κάπως πιο, ας πούμε, ακαδημαϊκές σπουδές. Η ανακοίνωσή μου λοιπόν ότι ΔΕΝ θα πήγαινα σε κάποια σχολή αεροπορίας στην Αμερική, όπως τους είχα ανακοινώσει, με μεγάλη αποφασιστικότητα μάλιστα στα δεκαέξι μου (και όπως σχεδιάζαμε οικογενειακώς), αλλά να αλλάξω τελείως κατεύθυνση και να ακολουθήσω ανθρωπιστικές επιστήμες στην Αγγλία, και μετά ίσως να γίνω δημοσιογράφος (έτσι γενικά και αόριστα), τους έδωσε μια χαρά που τότε δεν μπόρεσα να εξηγήσω".

«Πρωινή Γαλήνη»: Μια εξομολόγηση του συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη - εικόνα 3

«Θυμήθηκα πολλές φορές αυτή τη στιγμή της ζωής μου όταν έγραφα την «Πρωινή γαλήνη». Και καθώς ολοκλήρωνα το βιβλίο, πριν λίγους μήνες, είδα έπειτα από πολύ καιρό ξανά τον πατέρα μου στο όνειρό μου να μου λέει ότι διάβασε το βιβλίο. «Πώς σου φάνηκε;» ρώτησα έκπληκτος, γεμάτος αγωνία μέσα στο όνειρο κι εκείνος κούνησε το κεφάλι του και είπε απλώς: «Έτσι κι έτσι». Έκανε μια παύση κι έπειτα πρόσθεσε: «Έχεις βάλει στο εκπαιδευτικό Χάρβαρντ τον εκπαιδευτή να κάθεται μπροστά και τον εκπαιδευόμενο πίσω. Το αντίθετο συνέβαινε». «Απ' όλο το βιβλίο, αυτό βρήκες να μου πεις;» προσπάθησα να δικαιολογηθώ αλλά σα να είχε σβήσει το όνειρο και μιλούσα πλέον στο κενό. Είχε έρθει απ' το Υπερπέραν για να με κρίνει ακόμα μια φορά».

«Πρωινή Γαλήνη»: Μια εξομολόγηση του συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη - εικόνα 4

«Με το που κυκλοφόρησε το βιβλίο, οι περισσότεροι, γνωστοί και άγνωστοι, μου είπαν με έναν αέρα απόφανσης: «Είναι βέβαια η ιστορία του πατέρα σου». Όποιος έχει διαβάσει την «Πρωινή Γαλήνη» ίσως να ξέρει ότι, όχι, ΔΕΝ είναι η ιστορία του πατέρα μου παρά μόνον ως ένα σημείο. Εμπνέεται από αυτή μα ο ήρωας αναγκάζεται από ένα σημείο κι έπειτα να ακολουθήσει τελείως διαφορετικό δρόμο από εκείνον που ακολούθησε ο πατέρας μου, ο οποίος πράγματι έδωσε εξετάσεις και πέτυχε στην Ικάρων το 1949, εκπαιδεύτηκε στην Αμερική, έγινε μάχιμος ιπτάμενος αξιωματικός και αποστρατεύθηκε με δική του αίτηση το 1964, αλλά συνέχισε να πετάει με την πολιτική αεροπορία ως το 1984 – καμία σχέση με τον Δημήτρη του βιβλίου δηλαδή».

«Πρωινή Γαλήνη»: Μια εξομολόγηση του συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη - εικόνα 5

«Υποθέτω όμως ότι αυτό το πνεύμα της πτήσης –της κάθε πτήσης, όχι μόνον της αυστηρά, κυριολεκτικά εναέριας- με ακολουθεί από παιδί· στο σχολείο, κάποιοι φίλοι με φώναζαν «Πιλοτάκι» ακριβώς εξαιτίας του πατέρα και του αδελφού μου. Όλο αυτό με έχει σφραγίσει, με έχει στιγματίσει: η ανάγκη, η επιθυμία, η αγωνία να διευρύνεις τα όριά σου και τους ορίζοντές σου, ως ατομική ύπαρξη αλλά και ως κοινωνία, ως χώρα –ειδικά σήμερα, τώρα, και ειδικά σε ό,τι αφορά ΑΥΤΗ τη χώρα-, να πετάξεις ψηλά, χωρίς τα βαρίδια που σε κρατούν δέσμιο σε μια γη που στην πραγματικότητα είναι ένα υπόγειο, μια σπηλιά, η ιδέα αυτή κρύβεται πίσω από το βιβλίο ή απλώς αυτό το βιβλίο γεννήθηκε μέσα από όλη αυτή την εσωτερική συνθήκη».

«Πρωινή Γαλήνη»: Μια εξομολόγηση του συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη - εικόνα 6

Κάποτε, η θεία μου η Δώρα, η μεγάλη αδελφή του πατέρα μου, μου έδειξε ένα εφηβικό λεύκωμα που κρατούσε όπου όλα τα παιδιά στη γειτονιά της απαντούσαν σε διάφορα ερωτήματα για τη ζωή (κάτι σαν το σημερινό facebook, σίγουρα όμως πιο αθώο), και ο 13χρονος πατέρας μου απαντούσε στο ερώτημα «Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις», γράφοντας: «Αεροπόρος». Κι όταν μερικά χρόνια μετά η μεγάλη του αδελφή προσπαθούσε να τον πείσει να εργαστεί στην Αγροτική Τράπεζα, όπου είχαν «άκρη», εκείνος αντέδρασε έντονα. «Αν δεν γίνω αεροπόρος και κλειστώ πίσω από ένα γραφείο, θα αυτοκτονήσω».

Τι ειρωνεία: ο μικρός του γιος είναι όλη μέρα πίσω από ένα γραφείο, σε όλη του τη ζωή. Κατά κάποιο τρόπο όμως, και δίχως ποτέ να το αντιληφθεί ο ίδιος, δίδαξε, άθελά του, στον μικρό του γιο να πετάει έστω και αν είναι καθισμένος πίσω από ένα γραφείο. Και αυτή η δουλειά, του γραφιά, είτε στη λογοτεχνία είτε στη δημοσιογραφία, έχει υπέροχες απογειώσεις, εκπληκτικούς ουρανούς, καταιγιδοφόρα νέφη, ριψοκίνδυνα ακροβατικά, αερομαχίες μα και άπειρες αναγκαστικές και ανώμαλες προσγειώσεις έως και απώλειες στήριξης, περιδινήσεις και συντριβές.

Υπό αυτή την έννοια, η αγωνία και η βαθύτερη επιθυμία του Δημήτρη του βιβλίου είναι εκείνη η νεανική ανάγκη του δικού μου πατέρα για περιπέτεια και όχι για έστω και ένα καλώς εννοούμενο βόλεμα. Και υπό αυτή την έννοια, ναι, η «Πρωινή Γαλήνη» είναι η ιστορία του και κάπως έτσι νομίζω κάθε μυθιστόρημα μπορεί να είναι η ιστορία της αληθινής εσωτερικής ζωής ενός αληθινού προσώπου έτσι όπως όμως το επινοείς εσύ ο ίδιος συνεχώς, το αναπλάθεις, το ονειρεύεσαι.

«Πρωινή Γαλήνη»: Μια εξομολόγηση του συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη - εικόνα 7

"Μπορεί στο όνειρο που ανέφερα προηγουμένως να με γειώνει ο πατέρας μου, όπως συνήθιζε να κάνει και όταν ζούσε αυτός ο γεννημένος αεροπόρος, συνεχώς αφηρημένος, χαμένος στον κόσμο του και –τι παράξενο- εκνευριστικά προσγειωμένος σε όλη του τη ζωή, η σκληρή αλήθεια όμως είναι ότι δεν πρόλαβε να διαβάσει κανένα βιβλίο μου. Τον θυμάμαι όμως να χαίρεται όταν έβλεπε το όνομά μου και το επώνυμό του στην «Καθημερινή» και κάποτε μου είχε πει περίπου εμπιστευτικά: «Κάποια στιγμή κανόνισε να γράψεις κι ένα βιβλίο, έτσι;»

Ο Ηλίας Μαγκλίνης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Π. Φάληρο και το κέντρο της Αθήνας για να παρουσιάσει το βιβλίο του. Γνωρίστε τον από κοντά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο IANOS (Αριστοτέλους 7)

ΛΑΡΙΣΑ: Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., στον Οργανισμό Λίντο (Πολυχώρος «Κλίμαξ», Ηφαίστου 2)

Π. ΦΑΛΗΡΟ: Πέμπτη 10 Μαρτίου, στις 7:30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο-καφέ BOOKTALKS
(Αρτέμιδος 47 και Αγ. Αλεξάνδρου 58)

ΑΘΗΝΑ: Τετάρτη 6 Απριλίου, στις 7:30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ (Ακαδημίας 32)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΜΟΡΦΙΕΣ 26 Ιαν 2023 | 15:21

Η Μόνικα Μπελούτσι στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη- Τους μάγεψε όλους

Η Μόνικα Μπελούτσι ήταν προσκεκλημένη για δεξίωση με αφορμή την παράσταση Μαρία Κάλλας

ΣΤΙΣ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 25 Ιαν 2023 | 13:30

Μοναδικό: Το "Φάντασμα της Όπερας", του Άντριου Λόυντ Βέμπερ έρχεται στο Christmas Theater

Το ρομαντικό και επιβλητικό έργο του Andrew Lloyd Webber με τα διάσημα κλασσικά τραγούδια που έχουν αφήσει εποχή και την τρυφερή ιστορία αγάπης μεταξύ της Κριστίν και του μυστηριώδους "Φαντάσματος της Όπερας των Παρισίων" ανεβαίνει στη σκηνή του Christmas Theater.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 24 Ιαν 2023 | 19:32

Εθνικό Θέατρο: Παραιτούνται όλοι οι καθηγητές της δραματικής σχολής εάν δεν αλλάξει το Διάταγμα για τα πτυχία

Το προεδρικό διάταγμα εξισώνει τα διπλώματα των αποφοίτων δραματικών σχολών με απολυτήρια λυκείου.

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 24 Ιαν 2023 | 16:36

Όσκαρ 2023: Αυτές είναι οι υποψηφιότητες - Υποψήφιο για όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το Top Gun - Σάρωσε η κωμωδία "Τα πάντα όλα"

Η 95η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 στο Dolby Theatre, στο Λος Άντζελες.

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΔΩΡΑ 24 Ιαν 2023 | 16:12
ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ 24 Ιαν 2023 | 15:48

Σπαρακτικό το τελευταίο αντίο στον Ερρίκο Ανδρέου - Απούσα η Νόρα Βαλσάμη, συντετριμμένος ο γιος τους [εικόνες]

Ο Ερρίκος Ανδρέου νοσηλευόταν από τον Αύγουστο σε νοσοκομείο της Αθήνας με σοβαρά προβλήματα υγείας.

23 Ιαν 2023 | 18:42

Piano Days @Megaron: Η μεγάλη γιορτή του πιάνου στο Μέγαρο!

Συναυλίες, εκπαιδευτικές δράσεις, απρόσμενες μουσικές συναντήσεις - Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Ιανουαρίου

ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ 23 Ιαν 2023 | 18:15

Sunday Times: Κοντά σε συμφωνία win-win για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο

Τα Γλυπτά επιστρέφουν σπίτι τους, φέρεται να είπε ο αξιωματούχος στη βρετανική εφημερίδα, κάνοντας λόγο για την εκδοχή του "παραρτήματος".

ΜΙΑ "ΜΕΓΑΛΗ" ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 20 Ιαν 2023 | 20:24

Θλίψη στο χώρο του θεάτρου: Πέθανε η μεγάλη πρωταγωνίστρια Ελεάνα Απέργη

Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους του ελληνικού θεάτρου και σινεμά. Είχε ανοίξει το δικό της θέατρο με τον σύντροφό της Διονύση Παγουλάτο.

ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΠΟΛΗ 20 Ιαν 2023 | 19:07

Villa Medici: Το αναγεννησιακό παλάτσο στη Ρώμη ντύνεται από τον οίκο Fendi - Η μαγική ανακαίνιση [εικόνες - βίντεο]

Μια συνεργασία με τον ιταλικό οίκο Fendi για να αναδειχθεί το μοναδικό αρχιτεκτόνημα μέσα από το σύγχρονο ντιζάιν.

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ 18 Ιαν 2023 | 20:08

Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Στόχος να αποκτήσει διεθνή διάσταση - Το αρχιτεκτονικό προσχέδιο

"Από την αρχή είχαμε θέσει ως στόχο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να αποκτήσει μια διεθνή διάσταση", δήλωσε η Λ. Μενδώνη κατά την παρουσίαση της διαδικασίας επιλογής του αρχιτεκτονικού προσχεδίου

18 Ιαν 2023 | 17:37

Εκδήλωση φόρος - τιμής στον Γιάννη Ρίτσο στη Σορβόννη

Η βραδιά άρχισε με παρουσίαση του Γιώργου Αρχιμανδρίτη της Τέταρτης Διάστασης του Γιάννη Ρίτσου, ενός από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής ποίησης

18 Ιαν 2023 | 13:00

Ολα τα νέα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις μέσα στο 2023

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αφού έχει περάσει η ανάπαυλα των εορτών και η μεθεόρτια μελαγχολία, κοιτάμε τις νέες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων.