Ψίθυροι 24 γυναικών καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη

Ζητήματα ταυτότητας, φόβου και διαπιστώσεων, που αφορούν απαγορεύσεις και κοινωνικούς κώδικες στη νέα έκθεση που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ψίθυροι 24 γυναικών καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη

Η τέχνη στα χρόνια της ύφεσης απεχθάνεται τον εντυπωσιασμό, τόσο όσο ο μοντερνισμός σιχαίνεται την καλλιέπεια. Τι μπορεί να ισχύει και τι ακυρώνεται, σήμερα, στην εποχή της βίαιης φτωχοποίησης, της βίαιης μετανάστευσης, της βίαιης εκδίκησης, του αποτροπιασμού των νέο-αποικιακών και των νέο-θρησκευτικών πολέμων;

Αυτοί οι ..."Ψίθυροι" ή αλλιώς, οι εικαστικοί - καλλιτεχνικοί "ψίθυροι" 24 γυναικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ κι ενός άνδρα καλλιτέχνη φιλοξενούνται στη νέα έκθεση που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Ζητήματα ταυτότητας, φόβου και διαπιστώσεων, που αφορούν απαγορεύσεις, κοινωνικούς κώδικες και ταμπού, ζητήματα που απορρέουν από την καταστροφή του πλανήτη αλλά και από τη βία της μετακίνησης των ανθρώπων και την κατάθλιψη που προκαλεί το τέλος της ευμάρειας, η προσωπική κατάδυση, αλλά και ο ψίθυρος του κυττάρου καθώς βαίνει προς το γήρας είναι τα ζητήματα που "διαπραγματεύονται" εικαστικά οι καλλιτέχνες.

Ψίθυροι 24 γυναικών καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη
Πόπη Κρούσκα Θεατής, 2005- Επεξεργασμένη εικόνα από τις ειδήσεις στην τηλεόραση

"Τι θα 'κανα χωρίς αυτή τη σιωπηλή δίνη των ψιθύρων/ που ασθμαίνει μανιασμένη για βοήθεια γι' αγάπη/ χωρίς αυτόν τον ουρανό που υψώνεται/πάνω απ' τη σκόνη της σαβούρας του (Σάμουελ Μπέκετ, "Ποιήματα συνοδευόμενα από σαχλοκουβέντες").

"Ο τίτλος -όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης και καλλιτεχνική διευθύντρια του ΜΣΤΚ, Μαρία Μαραγκού- αντλεί νοηματικά από τον λόγο του σπουδαίου Ιρλανδού λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα, του Σάμουελ Μπέκετ, που τόσο σύγχρονα μιλά για τις λέξεις που γίνονται ψίθυροι, για το αιώνιο μουρμούρισμα και τη μνήμη που κρύβεται πίσω από κάθε ψίθυρο και για τον ψίθυρο που γίνεται κραυγή".

Δέσποινα Μεϊμάρογλου/ Emergency exit, 2004/ Βίντεο εγκατάσταση, χωρίς ήχο/ Διάρκεια 1:50
Δέσποινα Μεϊμάρογλου/ Emergency exit, 2004/ Βίντεο εγκατάσταση, χωρίς ήχο/ Διάρκεια 1:50

Όσο για την επιλογή γυναικών καλλιτεχνών, η ίδια σχολιάζει ότι "η πρόσκληση σε γυναίκες της τέχνης, από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δεν ορίζει επιθυμία για ένα φεμινιστικό μανιφέστο. Η επιλογή εκφράζει την πίστη, ότι ο γυναικείος ψίθυρος παραμένει πιο διαυγής και γενναίος σε αιτήματα επεξεργασίας του φόβου και της ύπαρξης. Ο τελικός σχολιασμός, ωστόσο, μέσω των συνεντεύξεων των γυναικών, διαφόρων εθνικοτήτων, ηθελημένα αποτελεί έργο και κατάθεση του άλλου φύλου".

. Πόπη Τσουκάτου/ Χωρίς τίτλο/ Αρχειακή εκτύπωση σε χαρτί baryta 800γρ, επικολλημένη σε φύλλο αλουμινίου 46 Χ 60 εκ.
. Πόπη Τσουκάτου/ Χωρίς τίτλο/ Αρχειακή εκτύπωση σε χαρτί baryta 800γρ, επικολλημένη σε φύλλο αλουμινίου 46 Χ 60 εκ.

"Ο καλλιτέχνης δεν δικαιούται να είναι αθώος στις συνθήκες της επισφάλειας των χρόνων μας. Το ίδιο ισχύει και για τον πολίτη. Ο άναρχα δομημένος ως προς το κοινωνικό του πλέγμα και τις διαστρωματώσεις, κόσμος μας, αιτεί τη χαμηλόφωνη συνομιλία, τον στοχασμό μιας ταπεινότητας, που διαδέχτηκε την οίηση της ευμάρειας. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης καταθέτει τον δικό του ψίθυρο στην τέχνη του σήμερα", σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης.

Η έκθεση, αποτελεί - παραγωγή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2015, και εντάσσεται στο πρόγραμμα του φετινού 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση "Ψίθυροι" πλαισιώνεται από μια σειρά παράλληλων δράσεων, που περιλαμβάνει την περφόρμανς μακράς διάρκειας "Γραφείο Αποφόρτισης Κοινού" από την εικαστικό Ευγενία Τσανανά (με ανοιχτή πρόσκληση για το κοινό), την προβολή του έργου της Δέσποινας Μεϊμάρογλου "Emergency exit" (ΟΛΥΜΠΙΟΝ, 3-13.11.2016) και της ταινίας "Χέρια: Η ζωή και οι έρωτες του ευγενέστερου των φύλων" των Stella Simon και Miklos Bandy (ΚΣΤΘ, 4.11.2016-7.01.2017), ενώ ξεναγήσεις σε μαθητές και στο ευρύ κοινό θα πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης από τους επιμελητές και τους μουσειοπαιδαγωγούς του ΚΜΣΤ.

Μαίρη ΧριστέαThe Mirror Διάρκεια: 6' 30
Ψίθυροι 24 γυναικών καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 5

Η περφόρμανς "Γραφείο Αποφόρτισης Κοινού" (ΚΣΤΘ, 5-13.11.2016) είναι ένα ένα συμμετοχικό έργο, με το οποίο επιχειρεί να προσφέρει άμεση συναισθηματική ανακούφιση στους επισκέπτες του ακούγοντας τους εφιάλτες τους, καταγράφοντάς τους και στη συνέχεια σβήνοντας τις καταγραφές και αποθηκεύοντας τα τρίμματα της σβηστήρας. Την τελευταία μέρα η καλλιτέχνης θα ρίξει τα τρίμματα στη θάλασσα. Μέσω της επανάληψης αυτής της διαδικασίας επί οκτώ μέρες, το Γραφείο σκοπεύει να ελαττώσει συμβολικά το βάρος της συσσωρευμένης δυστυχίας που βαραίνει την πόλη, σε μία κοινή προσπάθεια με τους επισκέπτες του, με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Οι "Ψίθυροι" θα περιμένουν το κοινό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου - αλλά και στη συνέχεια ως τις 7 Ιανουαρίου 2017 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης/ Αποθήκη Β1 (Λιμάνι) από Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00. Ειδικά για τις δύο Κυριακές του ΦΚΘ, 6 & 13.11 το ΚΣΤΘ θα μείνει ανοιχτό, 10:00-18:00.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΕΥΑ 19 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Δημήτρης Καταλειφός στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου με το "Τέλος του παιχνιδιού"

Το Σύγχρονο Θέατρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, με την παράσταση "Τέλος του Παιχνιδιού" του Σάμουελ Μπέκετ.

ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 13:14

"Μακμπέθ" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου ο Μακμπέθ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 12:29

"Football" του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Αβατον

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους εμάς που κοιμόμασταν ενώ οι άλλοι υπέφεραν. Με την ευχή να πούμε όλην την αλήθεια στα παιδιά μας.

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ 17 Οκτ 2021 | 16:35

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης

Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο 5ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 15 Οκτ 2021 | 19:15

La casa de papel: Βγήκε το τρέιλερ για το πολυαναμενόμενο φινάλε - Ο Professor αντεπιτίθεται [βίντεο]

Στις 3 Δεκεμβρίου, στις οθόνες του Netflix τα νέα επεισόδια της πετυχημένης σειράς "La casa de papel".

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Οκτ 2021 | 16:31

Η γλύπτρια του αγάλματος της Κάλλας απαντάει στην κριτική: "Τίποτα από τα σχόλια δεν με αγγίζει"

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη μίλησε στην Καθημερινή και απάντησε στην κριτική για το άγαλμα της Κάλλας

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!

ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 10:57

Η Google αποκατέστησε ψηφιακά πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που καταστράφηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποκατέστησαν με τεχνητή νοημοσύνη πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που είχε καταστρέψει η φωτιά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 13:24

"Παλέρμο": Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία στο Θέατρο Δρόμος

"ΠΑΛΕΡΜΟ": Ποιος Σκότωσε τον Αντρέα Τερζίδη; Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, στο Θέατρο Δρόμος.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:49

Το "The Tank Theatre" της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Στο Θέατρο Ροές

Το νεοϋρκέζικο "The Tanκ", ένα από τα επιδραστικότερα off-off θέατρα του Μανχάταν, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει το έργο "When we went electronic".

ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:13

"Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό", σε σκηνοθεσία Kώστα Γάκη στο Θέατρο Αλφα

Ένα έργο - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορονοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

"ΕΦΥΓΕ" ΧΘΕΣ 13 Οκτ 2021 | 18:40

Πέθανε η ηθοποιός Δήμητρα Αγγελοπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η ηθοποιός, Δήμητρα Αγγελοπούλου έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΙΝ 13 Οκτ 2021 | 13:26

"Ηλεκτρόνια": 47 ανθρώπινα διηγήματα της Αριστέας Σερεμέτη - Συναισθήματα, στιγμές και εσωτερικές εικόνες

Το βιβλίο "Ηλεκτρόνια" της Αριστέας Σερεμέτη από τις εκδόσεις Λόγου Χάριν είναι μία συλλογή μικροδιηγημάτων με ανθρώπινες ιστορίες.