Ψυχοπαίδης, ο τελευταίος ανορθολογικός, συναντά την ποίηση στο ΚΠΙΣΝ

Η ζωγραφική με την ποίηση υπό τη «μπαγκέτα» του Γιάννη Ψυχοπαίδη διασταυρώνονται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

psuxopaidis-o-teleutaios-anorthologikos-sunanta-tin-poiisi-sto-kpisn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Είναι δυο διαφορετικές «γλώσσες» που «τρέχουν» παράλληλα σαν ποτάμι, καταδικασμένες να μη συναντηθούν ποτέ αλλά αντλούν από το ίδιο υπόβαθρο...

Κάπως έτσι, κατά τον μεγάλο ΄Ελληνα εικαστικό, Γιάννη Ψυχοπαίδη, περιγράφεται η σχέση της ζωγραφικής με την ποίηση που, υπό τη δική του «μπαγκέτα», διασταυρώνονται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)  από τις 9 Οκτωβρίου 2019 έως τις 12 Ιανουαρίου 2020. Ο λόγος για την μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη με τίτλο «Ποιητικά» με 22 ενότητες οι οποίες αναφέρονται, εμπνέονται και συνομιλούν με Έλληνες και ξένους ποιητές και τον ποιητικό τους λόγο.

Για μια «εικαστική γνωριμία με την μεγάλη ποίηση» μίλησε στους δημοσιογράφος ο Προεδρεύων και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΣ του ΚΠΙΣΝ, Νίκος Μανωλόπουλος, παρουσιάζοντας την έκθεση, αφού πρώτα ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικότητα.

Ο ίδιος εστίασε ιδιαίτερα στη σειρά από εκπαιδευτικά και σχολικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες που συνοδεύουν την έκθεση και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στους συντελεστές της.

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης  μίλησε για το οικογενειακό περιβάλλον όπου μια βιβλιοθήκη ήταν πάντα ανοιχτή χωρίς «διδακτισμό» απ' όπου μπολιάστηκε η παιδική του ψυχή με τον ποιητικό λόγο. Και κατέληξε μιλώντας για τη ζωγραφική και την ποίηση με την ευχή «να ανθίσουν παράλληλα ανεξάρτητες κι ενιαίες».

Με τη σειρά του, ο κριτικός κι ιστορικός τέχνης, Ντένης Ζαχαρόπουλος, θυμήθηκε την πρώτη συνάντησή του με το Γιάννη Ψυχοπαίδη όταν, μαθητής Α' Λυκείου εκείνους και τριτοετής φοιτητής της ΑΣΚΤ ο Ψυχοπαίδης βρέθηκαν - δυο άγνωστοι τότε - να συνομιλούν σ' ένα παγκάκι του Ζαππείου για την έκθεση Dada που μόλις είχαν δει, κι αναφέρθηκε με τη σειρά του στην «τεράστια προσφορά» του Γιάννη Ψυχοπαίδη και σε μια «πολυφωνική» έκθεση που μας θυμίζει ότι δεν είμαστε μόνο αυτό που προκύπτει από την ενσωμάτωσή μας με το σύστημα. «Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης - κι οι ποιητές στους οποίους αναφέρεται είναι οι τελευταίοι τρελοί, οι τελευταίοι ανορθολογικοί ...», κατέληξε ο Ζαχαρόπουλος.

Γιάννης Ψυχοπαίδης
Γιάννης Ψυχοπαίδης

Ψυχοπαίδης - ποίηση: Μια μακρά, συστηματική, συνεχής και, δοκιμασμένη μέσα στα χρόνια, σχέση

Η βαθύτερη σχέση του Γιάννη Ψυχοπαίδη με την ποίηση είναι μακρά, συστηματική, συνεχής και δοκιμασμένη μέσα στα χρόνια και αποτελεί ένα βασικό τμήμα στο ευρύτερο πλαίσιο του δημιουργικού του έργου. Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, περιλαμβάνει έργα διαφορετικών τεχνικών, όπως χαρακτικά, ακουαρέλες και ελαιογραφίες, καθώς και μία σειρά με πορτρέτα των ποιητών.

Πρόκειται για μια εικαστική συνομιλία με την Οδύσσεια του Ομήρου, τον Παρμενίδη, τον Ηρώνδα, τον Κάλβο, τον Μπάιρον, τον Παλαμά, τον Καβάφη, τον Καρυωτάκη, τον Λόρκα, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Εμπειρίκο, τον Σαχτούρη, τη Δημουλά, μέχρι και τον Κοντό, τον Φωστιέρη, τον Βλαβιανό, τον Κυπαρίσση, τον Μεταξά και τον Σιώτη.

«Η ροή της ποίησης και αυτή της ζωγραφικής είναι σαν δύο ανυπότακτα ποτάμια που τρέχουν παράλληλα…..Όταν η ζωγραφική συνομιλεί με την ποίηση, δεν υποτάσσεται σ’ αυτήν. Διατρέχει μαζί μ’ αυτήν και παράλληλα μ’ αυτήν σε διαφορετικές διαδρομές έναν κοινό εκφραστικό τόπο με κοινούς στόχους, έχοντας το βλέμμα στραμμένο η μία στην άλλη», αναφέρει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης (Συνάντηση, Εκδόσεις Ίκαρος, 2007).

Βιογραφικό

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Από το 1963 μέχρι το 1968 σπούδασε χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στη συνέχεια ζωγραφική, με υποτροφία του γερμανικού κράτους, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου (1970-1976). Υπήρξε μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Α» τη δεκαετία του 1960 και μέλος της εικαστικής ομάδας του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης· ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές» (1971-1973)· ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (Αθήνα 1974-1976)· μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «10/9» του Μονάχου (1975)· προσκεκλημένος του Καλλιτεχνικού Προγράμματος του Δυτικού Βερολίνου DAAD (1977).

Από το 1977 μέχρι και το 1986 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο. Από το 1986 μέχρι το 1992 έζησε και εργάστηκε στις Βρυξέλλες. Το 1994 εκλέχθηκε καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, όπου δίδαξε έως το 2012. Το 2013 εκλέχθηκε ομότιμος καθηγητής.

Από το 1966 μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί, πινακοθήκες και μουσεία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπως Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ιρλανδία, Αλβανία, Ιαπωνία, Βέλγιο, Αλγερία, Κύπρο, Σουηδία, Ισραήλ, Ιράν, Τουρκία, Αγγλία, Καναδά, Ρουμανία, Αίγυπτο, Πολωνία, Ολλανδία, Ιταλία, Αμερική και Κίνα.

Info:

Η έκθεση Γιάννης Ψυχοπαίδης: ΠΟΙΗΤΙΚΑ λειτουργεί καθημερινά 09.00 - 22.00 από τις 9 Οκτωβρίου 2019 έως τις 12 Ιανουαρίου 2020 στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η έκθεση πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook