Ψυχοπαίδης στο TOC: «Να υποστηρίξουμε ένα καινούργιο Φιλελληνισμό...»

Με αφορμή διπλά εγκαίνια στον Πόρο, ο Γ. Ψυχοπαίδης βρέθηκε στο στούντιο του TOC και μίλησε για την τέχνη, τις προσδοκίες της γενιάς του και τις επερχόμενες εκλογές

«Απειρες "προσωπογραφίες" λεμονιών, νεκρές φύσεις που παραπέμπουν στα αρχέτυπα των αισθημάτων τα οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε κι η κριτική σχέση μας μ' αυτά που λέμε παράδοση κι ιστορία». Κάπως έτσι ο μεγάλος ΄Ελληνας εικαστικός καλλιτέχνης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, διατυπώνει με δυο λόγια τον κοινό παρονομαστή των δυο εκθέσεων με έργα του στον Πόρο που εγκαινιάζονται σήμερα, Σάββατο 8 Ιουνίου. Ο λόγος για δύο παράλληλες ατομικές εκθέσεις του εικαστικού δημιουργού, με κοινή θεματική «Ίχνη στον Χρόνο» για τις οποίες ο ίδιος αλλά και η επιμελήτρια κι ιστορικός τέχνης, Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη, μίλησαν στο στούντιο του TheTOC.

Η πρώτη έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Η έκθεση στο Μουσείο είναι συνεπιμέλεια και συνδιοργάνωση της γκαλερί Citronne με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. Η δεύτερη έκθεση παρουσιάζεται στον χώρο της γκαλερί.

Στη έκθεση «Το Αλφάβητο – Αρχαϊκό Παλίμψηστο» που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται 24 παλαιότερα έργα και 2 νέα έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Τα 24 παλαιότερα έργα με την μορφή κλειστών-ανοιχτών βιβλίων, αντιστοιχούν στα 24 γράμματα του ελληνικού Αλφάβητου και είναι κατά τον καλλιτέχνη, οι εικόνες μιας γλώσσας που αναρωτιέται για την χαμένη ενότητα του παρόντος με το παρελθόν.Τα 2 νέα έργα έχουν αφετηρία τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου και παραπέμπουν σε ένα οδυνηρό κομμάτι του παρόντος, το προσφυγικό δράμα. (Εγκαίνια: Σάββατο, 8 Ιουνίου, 7.00 μμ. Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου 2019.)

Παράλληλα στον χώρο της γκαλερί παρουσιάζεται η έκθεση «Λεμονοδάσος – Ημερολόγια ενός καλοκαιριού», μία ενότητα από 67 νέα έργα, νεκρές φύσεις, όπου ο καλλιτέχνης αναπτύσσει ένα ολόκληρο σύστημα συμβόλων. Τα έργα αυτής της ενότητας είναι επιμέρους τμήματα ενός σπονδυλωτού έργου, ενός εικαστικού ημερολογίου. O τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στο ομότιτλο βιβλίο του Κοσμά Πολίτη.

Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Ψυχοπαίδης κι η Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη, μας είπαν:

Για τον Πόρο

Γ.Ψ. «Ο Πόρος είναι ένας τόπος μαγικός. Διαφυλάττει στοιχεία της μνήμης της δεκαετίας του '60... Υπάρχει και η φιλολογική αναφορά ανθρώπων που μας σημάδεψαν ως δημιουργοί, όπως ο Κοσμάς Πολίτης με το υπέροχο Λεμονοδάσος του που χαρακτήρισε τη γενιά μας στην νεότητά της».

Για τις δυο εκθέσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου και την γκαλερί Citronne

Τ.Σ. «Ο τίτλος της ενότητας που ενώνει τις εκθέσεις είναι "Ιχνη στο Χρόνο" γιατί και οι δύο εκθέσεις έχουν να κάνουν με μνήμη, προσωπική και συλλογική».

Γ. Ψ. «Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου έχω δουλέψει τρία νέα έργα που άντλησαν το υλικό τους από τα εκθέματα του μουσείου. Γίνεται , έτσι, μια «αντιπαράθεση» ανάμεσα στην αρχαιότητα και του τι σημαίνει σήμερα η έννοια του κατακερματισμού, της προσφυγιάς, της ξενιτιάς. Για να ξαναδιαβάσουμε τον κόσμο μας εκεί που είναι τα ουσιώδη».

Τ. Σ. «Το μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη ήταν αφετηρία για να ονομαστεί Citronne η γκαλερί. Φιλοξενεί 67 νεκρές φύσεις-νέα έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Ο Ψυχοπαίδης εκεθέτει στη Citronne για δεύτερη φορά μετά το 2010 (τότε είχε γίνει και πάλι αναφορά σε λογοτεχνικό όνομα, στον Γιώργο Σεφέρη και στο έργο του, "Ηδονικός Ελπήνορ")».

Για τη «συνάντηση» της γενιάς του '30 (Κοσμάς Πολίτης) με τη γενιά του '60 (Γιάννης Ψυχοπαίδης)

Γ. Ψ. «Κληρονομήσαμε μια Ελλάδα που ήταν σε δημιουργική αναταραχή, με τραύματα αλλά και με την ευφορία της ουτοπίας μιας καινούργιας εποχής. Δοκιμάσαμε να ενσωματώσουμε όλα αυτά που κληρονομήσαμε από τη γενιά του '30 στη δική μας τη γενιά, τη γενιά του '60... Δεν θα έλεγα ότι οι προσδοκίες έχουν διαψευσθεί. Βρισκόμαστε πάντα στα μεγάλα ερωτήματα και στις μεγάλες απαντήσεις...Η τέχνη είναι ο δημόσιος χώρος των αισθημάτων».

Για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Γ. Ψ. «Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη. Αυτό που θα πρέπει να διεκδικούμε είναι να αποκατασταθεί με ένα δίκαιο και αλληλέγγυο τρόπο όλη η φιλοσοφία που έχει να κάνει με το ευρωπαϊκό διακύβευμα, τον ορθό λόγο, το αίσθημα αλληλεγγύης και να μη ξεχαστεί το μεγάλο ιδανικό του Διαφωτισμού. Αυτό έχει χαθεί. Πρέπει να διαφυλάξουμε και να υποστηρίξουμε κάτι που έχει να κάνει με έναν καινούργιο Φιλελληνισμό,. Να "βγει μπροστά" η συγχρονη κουλτούρα της Ελλάδος που πρέπει να βρει το ειδικό της βάρος απέναντι σε μια Ευρώπη που έχει κατασυκοφαντήσει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

Για την εικόνα της Αθήνας σήμερα

Γ. Ψ. «Θεωρώ ότι η Αθήνα δεν μπόρεσε να διαφυλάξει το χρώμα και το φως της. Αισθάνομαι πως όλη αυτή η κουλτούρα που υπάρχει σε υπερθετικό βαθμό στην Αθήνα, είναι πολύ ενδιαφέρουσα, δεν έχει κατορθωθεί, όμως,να διαμορφωθεί ένας χώρος ενιαίος του "πολιτισμού της κρίσης" θα έλεγα».

Για το παράρτημα της γκαλερί Citronne στο Κολωνάκι

Τ. Σ. «Δημιουργήθηκε η γκαλερί Citronne της Αθήνας σε ένα αστικό διαμέρισμα της δεκαετίας του '60 στο κέντρο της Αθήνας ως συμπληρωματική της γκαλερί του Πόρου με την επανέκθεση του εμβληματικού έργου του Γ. Λάππα, Mappemonde μετά την γκαλερί Ζουμπουλάκη που είχε πρωτοεκτεθεί τη δεκαετία του '70».

Για την γκαλερί Citronne του Πόρου

Τ. Σ. «Μέχρι τέλος Ιουλίου θα φιλοξενηθεί η έκθεση Ψυχοπαίδη, και μετά πραγματοποιείται ατομική έκθεση της φωτογράφου Μαίρης Χριστοφίδη σε επιμέλεια Πλάτωνα Ριβέλλη, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου η έκθεση του Γ. Ψυχοπαίδη θα παραμείνει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου».

Για τις προσδοκίες που γεννούν οι επερχόμενες εκλογές

Γ. Ψ. «Ελπίζω η ελληνική κοινωνία να σταθεί άξια των προσδοκιών μιας ευρείας προοδευτικής αντίληψης στα πράγματα ...»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΕΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 09 Ιουν 2020 | 09:31

Τρομακτικό τροχαίο στην Κρήτη: 24χρονος εκσφενδονίζεται στον αέρα & καταλήγει στην άσφαλτο [βίντεο]

Η στιγμή που ΙΧ πέφτει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πάνω σε μοτοσικλετιστή.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 06 Ιουλ 2020 | 19:36

Πέθανε η αρχαιολόγος της Αμφίπολης, Πέπη Λαζαρίδου

Τα τελευταία χρόνια της υπηρεσιακής της καριέρας μοιράστηκε την αγάπη της για τη γη της Μακεδονίας με τη δουλειά της στην Εφορεία της Ακρόπολης.

06 Ιουλ 2020 | 15:51

Μαθήματα ζωής από τον ανεπανάληπτο Eνιο Μορικόνε

Ο διασημότερος maestro του κινηματογράφου απεβίωσε στα 91 του χρόνια.

ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 06 Ιουλ 2020 | 14:49

"Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος": Τέσσερις φίλοι ξέθαψαν το νεκροταφείο που γυρίστηκε η εμβληματική σκηνή [Βίντεο]

Σε μία απομακρυσμένη ισπανική πλαγιά ,κοντά στην πόλη του Μπούργκος της Ισπανίας, γνωστή ως Sad Hill.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 06 Ιουλ 2020 | 13:13

Κηδεία Αφροδίτης Γρηγοριάδου: Συντετριμμένη η κόρη της Κοραλία Καράντη μαζί με τον γιο της Εδουάρδο Καλημέρη

Ο 24χρονος γιος της ηθοποιού με τον Τζώνυ Καλημέρη στάθηκε στο πλευρό της μητέρας του.

ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 06 Ιουλ 2020 | 09:58

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης Ενιο Μορικόνε, σε ηλικία 91 ετών

Πέθανε ο ιταλός συνθέτης Ένιο Μορικόνε, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 04 Ιουλ 2020 | 15:19

Ανοίγει το Μουσείο του Λουβρού μετά από σχεδόν 4 μήνες - Πάνω από 40 εκατ. ευρώ η "χασούρα"

Το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο έκλεισε στις 13 Μαρτίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ 03 Ιουλ 2020 | 21:10

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Αφροδίτη Γρηγοριάδου

Πένθος για την οικογένεια της κόρης της, επίσης γνωστής ηθοποιού, Κοραλίας Καράντη.

02 Ιουλ 2020 | 13:43

Ο Ernest Hemingway μέσα από τα δικά του λόγια

Οι σπουδαίες φράσεις του Papa που έγραψαν ιστορία.

ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ 02 Ιουλ 2020 | 08:57

Οι ταινίες της εβδομάδας: Με θρυλικές επανεκδόσεις και μια ταινία γυρισμένη στην Ελλάδα

Στη "μάχη" μπήκαν από χθες και οι κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες.

15 ΚΑΙ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 02 Ιουλ 2020 | 08:01

Με συναυλία για τον Θάνο Μικρούτσικο ανοίγει το Ηρώδειο στην μετά-κορονοϊό περίοδο

Για έναν συνθέτη που σφράγισε με το έργο του όχι μόνο τη μουσική σκηνή του τόπου μας.

ΠΡΟΣ ΑΠΟΛΥΣΗ 3.500 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ 30 Ιουν 2020 | 18:23

Στον "αέρα" το διάσημο Cirque du Soleil λόγω κορονοϊού - Τι λέει Ελληνίδα εργαζόμενη [Βίντεο]

Το Cirque du Soleil, "πνίγεται" σε χρέος σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με πολλές αναφορές.

ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΠΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 30 Ιουν 2020 | 16:27