Πώς θα γίνει η υπόγεια σύνδεση Αρχαιολογικού μουσείου και Πολυτεχνείου

Το σχέδιο του ΥΠΠΟΑ για το αρχαιολογικό μουσείο, το Ακροπόλ και το Πολυτεχνείο.

pws-tha-ginei-i-upogeia-sundesi-arxaiologikou-mouseiou-kai-polutexneiou
SHARE THIS
0
SHARES

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη. «Στόχος μας είναι να συμβάλλομε στην αστική και οικονομική ανάκαμψη των ιστορικών κέντρων πόλεων. Ειδικά για την Αθήνα, έχει δρομολογηθεί η αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου» είπε η υπουργός. 

Σε ότι αφορά τα μουσεία δήλωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει το Υπουργείο στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, που αφορά στη λειτουργία των κρατικών μουσείων, με τη δημιουργία ΝΠΔΔ, όπου κρίνεται απαραίτητο. Τα μουσεία παραμένουν κρατικά, όμως λειτουργούν αυτόνομα εφαρμόζοντας προφανώς τη μουσειακή πολιτική του Υπουργείου.

Για άλλη μια φορά επανέρχεται το σχέδιο της «ένωσης» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, η οποία θα δημιουργήσει έναν υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο καθώς θα συλλειτουργούν. 

Μουσείο και Πολυτεχνείο ενώνονται με την πολύπαθη οδό Τοσίτσα αλλά η επέκταση του μουσείου σχεδιάζεται να γίνει υπογείως, ώστε να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι χώροι για την σωστή έκθεση των πολύτιμων Συλλογών του, που το καθιστούν διεθνώς μοναδικό. Η δεύτερη υπόγεια διασύνδεση του Αρχαιολογικού μουσείου θα είναι αυτή με το Ακροπόλ της οδού Πατησίων, και θα αξιοποιηθούν οι υποδομές του και θα λειτουργήσει, όπως είχε προβλεφθεί από το 2014, ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας. 

Το σχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνει την μετακίνηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, η οποία θα παραμείνει στους χώρους της και με την οποία θα αναπτυχθούν συνέργειες.  Οι πόροι για τις μελέτες έχουν εξασφαλιστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Υπουργός τόνισε ακόμα την ανάγκη της άμεσης επαναλειτουργίας της  της Εθνικής Πινακοθήκης και   του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, τα οποία θα αναγεννήσουν το κέντρο της Αθήνας και θα συμβάλλουν στην πολιτιστική αναβάθμιση της Αττικής, αν μάλιστα συμπεριληφθεί και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά. 

 

Δήλωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το πρόγραμμα που αφορά στην αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, έκανε την εξής δήλωση: 

«Όπως είπα με σαφήνεια  στις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις μου,  το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο αποτελούν ΜΑΖΙ ένα υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο. Συλλειτουργούν απολύτως. Το Ε.Μ.Π. και η Αρχιτεκτονική Σχολή παραμένουν στους χώρους τους. Επιθυμούμε η Αρχιτεκτονική Σχολή να παραμείνει στο κέντρο της Αθήνας, καθώς  παράγει η ίδια υψηλής ποιότητας και δυναμικής πολιτισμό. Επενδύουμε στις συνέργειες, που μπορούν να αναπτύσσουν οι δύο φορείς. Το Ε.Α.Μ. επεκτείνεται υπογείως, εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο χώρο για την σωστή έκθεση των Συλλογών του και διασυνδέεται υπογείως  με το Ακροπόλ».

Παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα από τις προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού:

"Ειδικά για την Αθήνα, έχει δρομολογηθεί η αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην οποία αναφέρθηκε χθες ο Πρωθυπουργός. 

  • Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο δημιουργούν έναν υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο. Συλλειτουργούν. 
  • Το Μουσείο επεκτείνεται υπογείως, ώστε να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι χώροι για την σωστή έκθεση των πολύτιμων Συλλογών του, που το καθιστούν διεθνώς μοναδικό. 
  • Διασυνδέεται υπογείως και αξιοποιεί τις υποδομές του Ακροπόλ -το οποίο θα λειτουργήσει, όπως είχε προβλεφθεί από το 2014, ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας. 
  • Αναπτύσσει συνέργειες με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, η οποία παραμένει στους χώρους της. 

Οι πόροι για τις μελέτες, όπως ανέφερε ο κ. Πρωθυπουργός, έχουν εξασφαλιστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος".

 

Φωτο: Eurokinissi 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook