Ρήγος: Θέλω να γευτώ κάθε εμπειρία που μπορεί να μου δώσει η ζωή

Οχι, δεν είναι πια ο τρελός του χορού. Ναι, θα ξαναέπαιρνε μέρος σ' ένα talent show αν έβρισκε «σημείο επαφής». Ο Ρήγος ακροβατώντας από τα βίνεο κλιπ ως το Ηρώδειο

Ρήγος: Θέλω να γευτώ κάθε εμπειρία που μπορεί να μου δώσει η ζωή

Λίγο πριν η παράσταση του «Ερωτόκριτου» (που σκηνοθέτησε) παρουσιαστεί στο Ηρώδειο, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου από την Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Κωνστσντίνος Ρήγος - αυτός ο πολυπράγμων άνθρωπος που μπορεί να συνεργάζεται στην Επίδαυρο με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννη Χουβαρδά, αλλά και να σκηνοθετεί τον τραγουδιστή Θοδωρή Μαραντίνη σε βίντεο - κλιπ με γυμνές σκηνές -, βρέθηκε στο στούντιο του TheTOC για μια εκ βαθέων εξομολόγηση

Ρήγος: Θέλω να γευτώ κάθε εμπειρία που μπορεί να μου δώσει η ζωή
Από την παράσταση "Ερωτόκριτος"

- Πότε ξεκίνησες να χορεύεις Κωνσταντίνε;

Ξεκίνησα να χορεύω πριν από περίπου 30 χρόνια όταν βρέθηκα προ εκπλήξεως στην Κρατική Σχολή Χορού μετά από μια βράβευση που είχα πάρει για κάποια χορογραφία χωρίς, όμως, να έχω σπουδάσει χορό. Οπότε τα πήγα τα πράγματα λίγο ανάποδα. Εκανα τη χορογραφία, πήρα το 2ο βραβείο κι αυτό με ώθησε να έρθω σε μια άμεση επαφή με το χορό. Η Ζουζού Νικολούδη ήταν εκείνη που μου είπε να δώσω εξετάσεις. Τις έδωσα αλλά δυσκολεύτηκα πάρα πολύ για να περάσω (πέρασα με τον αυτοσχεδιασμό). Βρέθηκα να σπουδάζω επώδυνα διότι το σώμα μου δεν είχε συνηθίσει σε μια τέτοια μορφή άσκησης αλλά να κατάφερα να ολοκληρώσω. Και κάπως έτσι ξεκίνησε ένας δρόμος που είναι πολύ ενδιαφέρον και πολύ ουσιαστικός για εμένα.

- Τι είναι ο χορός για σένα σήμερα;

Και ενέργεια, και σκέψη και δημιουργία - το πιο σημαντικό, ανάταση. Ταυτόχρονα σημειώνω τις δυσκολίες που έχεις σήμερα να βρεις στέγη... Για πρώτη φορά, ωστόσο, μετά από χρόνια η Πολιτεία βοηθάει μέσα από επιχορηγήσεις που δίνει στο να μπορέσει μια ομάδα να ξανακάνει μια παράσταση έτσι ώστε να ξανασυνδεθεί ο χορός με την κοινωνία. Ο χορός, ξέρετε, δεν είναι τέχνη όπως ο κινηματογράφος, το θέατρο κι η μουσική που έχει μια πιο άμεση σχέση με την κοινωνία και έχουν μια εμπορική απήχηση. Είναι μια δύσκολη τέχνη, έχει μεγάλη ανάγκη από αγάπη κι οι χορευτές ακόμα μεγαλύτερη.

- Κι όμως, έχεις δηλώσει σε συνεντεύξεις σου ότι είναι πιο κοντά στο να νιώθεις σκηνοθέτης παρά χορογράφος.

Ναι, διότι ο σκηνοθέτης είναι κάτι που εντυπάρχει εντός του χορογράφου. Ως χορογράφος ήμουν ταυτόχρονα και σκηνοθέτης. Αρα στα χρόνια, ο σκηνοθέτης "έβγαινε" μέσα από τη χορογραφία γιατί απ' την αρχή με ενδιέφερε μια συνολική σκηνοθεσία που αντί το λόγο θα χρησιμοποιούσε την κίνηση - καθ' ότι είχα μεγαλύτερη ευκολία σ' αυτό. Και σιγά-σιγά ο σκηνοθέτης άνοιξε τη ρωγμή του και βγήκε πιο έντονα. Παλιότερα το χορογραφικό στοιχείο πρωτοστατούσε. Τώρα η μουσική, ο χορός κι ο λόγος έχουν έρθει σε μια ισότιμη σχέση απέναντί μου.

'

Από την παράσταση "Ερωτόκριτος"
Από την παράσταση "Ερωτόκριτος"

- Σκηνοθετείς τον Ερρωτόκριτο στο Ηρώδειο σε μουσική Δημήτρη Μαραμή κι έχεις πει ότι "δεν θα μπορούσε να μου ανατεθεί τίποτα δυσκολότερο"...

Πράγματι. Διότι καταρχάς είναι ένα σημαντικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας, ένα τεράστιο δραματουργικό έργο, μια ιστορία που έχει ριζώσει στους ΄Ελληνες. Ποιο, λοιπόν, μεγαλύτερο ρίσκο από το να βρεθείς "αντιμέτωπος" με τον Ερωτόκριτο που είναι μιούζικαλ; Με νέα δραματουργία, με ένα νέο κείμενο και με μια μουσική που δεν την είχα ακούσει - παρά μόνο μερικά αποσπάσματα. Στα αυτιά μου αυτή η μουσική ήρθε σταδιακά κι ουσιαστικά ολοκληρώθηκε μετά την παράσταση. Αυτό με οδήγησε στο να προσπαθήσω να κλειδώσω γύρω μου όλα εκείνα τα στοιχεία που θα οδηγούσαν την παράσταση σε ρίσκο αναλογιζόμενος ότι πρόκειται για ένα έργο που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα σ' ένα καινούργιο κτήριο όπως το ΚΠΙΣΝ (σ.σ. πρωτοπαρουσιάστηκε στην Εναλλακτική Σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Μάιο του 2017). Εφτιαξα λοιπόν μια παράσταση αρχιτεκτονικά δομημένη, μ' ένα σκηνικό minimal αλλά και πολύπλοκο που δημιουργεί όλους τους χώρους δράσης που χρειαζόμαστε και προσπάθησα να βρω τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα σήμερα χωρίς να κάνω νεωτερισμούς.

- Στις 15 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, θα δούμε τον Ερωτόκριτο στο Ηρώδειο - μ' ένα κείμενο τελείως τραγουδιστό...

... ναι, είναι όπως είναι το αυθεντικό μιούζικαλ, ουσιαστικά μόνο τραγούδι. Εχει πολύ λίγο κείμενο

- Η παράσταση στο ΚΠΙΣΝ ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Σε αγχώνει το πως θα πάει η παράσταση του Ηρωδείου;

Καταρχήν η παράσταση είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να μπορεί να παιχθεί σε οποιονδήποτε χώρο. Το πρώτο μου άγχος είναι ότι θα μεταφερθεί από ένα κλειστό σ' έναν ανοιχτό χώρο με πολύ μεγάλη ιστορία. Από εκεί και πέρα όλο το υπόλοιπο υλικό είναι έτοιμο να παιχθεί σε οποιοδήποτε χώρο. Δεν έχει τεχνικές δυσκολίες. Γι' αυτό δεν έχω πολύ μεγάλο άγχος - ίσως μόνο άγχος είναι για το ότι θα πρέπει να την αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγάλο κοινό ταυτόχρονα. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και γοητευτικό. Δείχνει ότι ο Ερωτόκριτος που είναι μια ιστορία πολύ παλιά - όπως όλα τα κλασσικά έργα - μας αφορά άμεσα σήμερα.

Από την παράσταση "Ερωτόκριτος"
Από την παράσταση "Ερωτόκριτος"

- Σε κοιτάω και λέω ότι αυτός ο άνθρωπος πρέπει να είναι και λίγο χαμαιλέων. Πως από τη μια μπορείς να είσαι κριτής σ' ένα talent show με μεγάλη επιτυχία κι από την άλλη να σκηνοθετείς στο Ηρώδειο για την Εθνική Λυρική Σκηνή;

΄Ολα αυτά συνδυάζονται μέσα από την αγάπη μου γι' αυτό που κάνω. Πιστεύω επίσης ότι ήρθαμε σ' αυτή τη ζωή για να βγάλουμε από μέσα μας ότι δυνάμεις έχουμε. Μια φίλη μου μου είπε ότι είμαι Αναγεννησιακός καλλιτέχνης. Της απάντησα ότι ακόμα κι αν δεν είμαι, έτσι αισθάνομαι... Αν δεν διοχετεύσω την ενέργειά μου σε διαφορετικά - άλλα πιο σκοτεινά κι άλλα πιο φωτεινά - πράγματα δεν θα μπορέσω να ισορροπήσω

- Το reality ήταν σκοτεινό;

Το reality ήταν φωτεινό. Εχει να κάνει με τη λάμψη. Με την καλύτερη επικοινωνία ενός πράγματος με το κοινό. Εγώ στο reality έκανα ότι ακριβώς θα έκανα και με μια οντισιόν.

- Πως μπορείς και "χειρίζεσαι" από τη μια το Θοδωρή Μαραντίνη και δημιουργείς μάλιστα μαζί του βίντεο - κλιπ με γυμνές σκηνές - κι από την άλλη τον Γιάννη Χουβαρδά;

Δεν τους χειρίζομαι, εκείνοι με χειρίζονται. Οι άνθρωποι που έρχονται σε μένα επιθυμούν αυτό που είμαι και βγάζω. Με το Χουβαρδά έχουμε δουλέψει στο Αμόρε και στην Επίδαυρο. Οταν ήταν διευθυντής στο Εθνικο έκανα μαζί του 3 παραγωγές. Ευτυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι απενοχοποιημένοι που μπορούν να δουν την αλήθεια του πράγματος σ' αυτό που κάνει ο καθένας. Και το ότι εγώ είμαι ανοιχτός σε διαφορετικά πεδία είναι διότι αντιλαμβάνομαι τον κάθε καλλιτέχνη σαν μια μονάδα που πρέπει να απελευθερώσει τις δυνάμεις που έχει.

- Αισθάνεσαι ότι έχουν σκιάσει την εικόνα σου κάποιες τέτοιες επιλογές;

Νομίζω ότι κάθε επιλογή που κάνεις υπάρχουν άνθρωποι που το βλέπουν θετικά κι αρνητικά. Εγώ απωθώ τους τοίχους. Δεν κλείνω τ' αυτά μου αλλά ακούω την ουσιαστική κριτική.

- Τον χαρακτηρισμό αμφιλεγόμενος θα τον δεχόσουν;

Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Οταν ξεκίνησα έλεγαν "Αυτός είναι ο τρελός του χορού'. Σταδιακά ξεχάστηκαν. Αντιλήφθηκαν ότι η αγάπη μου είναι για αυτόν που βρίσκεται απέναντί μου. Θα προσπαθώ να βγάλω απ' αυτόν την προσωπικότητά του κι αυτό που έχει μέσα του.

- Είσαι ο τρελός του χορού σήμερα;

Οχι, αλλά δεν νομίζω πως υπάρχει κανένας τρελός σήμερα

- Θα ξαναέπαιρνες μέρος σ' ένα talent show αν σου γινόταν η πρόταση;

Βεβαίως αν έβρισκα ένα σημείο επαφής. Σ' αυτή την περίπτωση θα έλεγα "ναι" ακόμα και σε κάτι που δεν θα ήταν στο αντικείμενό μου.

- Στιο Survivor θα πήγαινες δηλαδή;

Αν ήμουν σε καλή φυσική κατάσταση γιατί όχι; Αν δεν ζήσουμε μια ζωή χωρίς να δοκιμάσουμε ότι υπάρχει γύρω μας, τι θα πούμε τελικά; Εγώ θα ήθελα να δοκιμάσω όσο πιο πολλές εμπειρίες γίνεται. Πιστεύω πως όλοι θέλουμε να ανακαλύψουμε την προσωπική μας Αμερική.

Δείτε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Κωνσταντίνος Ρήγος στο στούντιο του TheTOC

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 22 Ιαν 2021 | 20:04

Πέθανε η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η Τιτίκα Σαριγκούλη, αγαπημένη ηθοποιός και συγγραφέας, έφυγε από τη ζωή ενώ η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 22 Ιαν 2021 | 12:55

Στο φως ο ταφικός τύμβος Μεσιάς στη χώρα της αρχαίας Ευρωπού

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς είχε διαπιστώσει πολλαπλές αρχαιοκαπηλικές απόπειρες σε διάφορα σημεία του τύμβου.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 79 ΕΤΩΝ 22 Ιαν 2021 | 07:19

Πέθανε η ηθοποιός Ναταλί Ντελόν, η μοναδική σύζυγος του Αλέν Ντελόν

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ναταλί Ντελόν, η οποία έπαιξε στην ταινία "Ο Σαμουράι" του Ζαν-Πιερ Μελβίλ με τον τότε σύζυγό της Αλέν Ντελόν, πέθανε χθες στο Παρίσι σε ηλικία 79 ετών.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ 21 Ιαν 2021 | 16:08

Εντυπωσιάζουν τα σπουδαία ευρήματα από τις ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο [Εικόνες]

Υστεροαρχαϊκός ναός εντοπίστηκε σε κεντρικό σημείο του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος

21 Ιαν 2021 | 14:11

Ορκωμοσία Joe Biden: Οι φωτογραφίες

Ο Joe Biden είναι και επίσημα πια ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 20 Ιαν 2021 | 18:40

Νέα εποχή για το Τατόι: Moυσείο, ξενοδοχεία πολυτελείας και ειδικές διαδρομές - Η μελέτη βιωσιμότητας [Εικόνες]

Παρουσιάστηκε η Μελέτη Βιωσιμότητας του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

ΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΙ Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ 20 Ιαν 2021 | 09:17

Επαναπατρισμός δύο πολύτιμων κλεμμένων εικόνων του 18ου αιώνα - Φυλάσσονται στην ελληνική πρεσβεία του Λιβάνου

Δύο δεσποτικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας που είχαν κλαπεί από την Καρδίτσα παραδόθηκαν στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 19 Ιαν 2021 | 22:24

Ηλίας Μαρινάκης: Το τελευταίο αντίο στον μπασίστα των Πελόμα Μποκιού - Αποτεφρώθηκε στη Ριτσώνα [εικόνες-βίντεο]

Ο Ηλίας Μαρινάκης είναι το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που "έφυγε" από ανάμεσά μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ 19 Ιαν 2021 | 19:04

Έρχεται το φθινόπωρο ο νέος Αστερίξ: Παγκόσμια κυκλοφορία στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου 5 εκατ. αντίτυπα

Το νέο κόμικ θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου πέντε εκατομμύρια αντίτυπα

"Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ", ΤΟ ΝΕΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤOΥ ΜEGA 19 Ιαν 2021 | 16:31

Δυναμικό comeback της Άντζελας Γκερέκου στην υποκριτική και την τηλεόραση - Μαζί της και η Λυδία Κονιόρδου

Η μεγάλη επιστροφή στα τηλεοπτικά πλατό μετά από πολλά χρόνια για την Άντζελα Γκερέκου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 16:24

Πέθανε η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου έδινε μάχη με τον καρκίνο.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 18 Ιαν 2021 | 21:13

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Πόπη Κόντου

Πέθανε στην ηλικία των 94 η ηθοποιός Πόπη Κόντου

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:14

Μία ανυπότακτη ιστορία στα χρόνια της πανδημίας

Η Μαρία Αποστόλου κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο και γράφει για την ανυπότακτη ιστορία. Πως η ποίηση δίνει μία άλλη εικόνα της εποχής της πανδημίας.