
Ο χαμός του μεγάλου Δασκάλου - όσο κι αν τον τελευταίο καιρό ήταν αναμενόμενος - τους αφήνει για λίγο βουβούς. Δύσκολο να «διαχειριστούν» την απώλεια εκείνοι που μαθήτευσαν κι έζησαν δίπλα στον Παναγιώτη Τέτση, τον τελευταίο της παλιάς φρουράς των ελλήνων ζωγράφων που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής σε ηλικία 91 ετών.
Ζητήσαμε από δυο από τους πιο αγαπημένους μαθητές του Παναγιώτη Τέτση, ζωγράφους που θήτευσαν κοντά του αλλά και συνδέθηκαν μαζί του μετά τα χρόνια της μαθητείας σε μια πορεία ζωής να μας πουν με δυο λόγια πως θυμούνται τον μεγάλο ΄Ελληνα «περφόρμερ της πινελιάς».

Μιχάλης Μαδένης: «Τις ημέρες που δεν αισθάνομαι καλά, επιμένω, ζωγραφίζω και κάνω τα καλύτερά μου έργα, έχει πει...»
«Περισσότερο κι από τη μαθητεία δίπλα στον Παναγιώτη Τέτση θα σημείωνα τη μεγάλη αγάπη και η φιλία που τόσο απλόχερα μου πρόσφερε. Με τίμησε με τη φιλία του. Αυτό για μένα είναι πολύ σπουδαίο», μας λέει ο 56χρονος Μιχάλης Μαδένης που σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1985-1990) έχοντας, μεταξύ άλλων, δάσκαλο τον Παναγιώτη Τέτση.
Ιδιαίτερα φορτισμένος από το γεγονός, ο Μιχάλης Μαδένης που βρέθηκε κοντά στην οικογένεια του μεγάλου ζωγράφου μέχρι το τέλος δεν θέλει να πει πολλά... «Ηταν ένας μεγάλος ζωγράφος. Η ελληνική τέχνη του οφείλει. ΄Ηταν ο ζωγράφος του χρώματος...», μας λέει. «Μαθήτευσα κοντά του για 4 χρόνια αλλά πιο πολύ η πορεία μέσα στη ζωή με τον ίδιο ως φίλο ήταν ένα μεγάλο "μάθημα". Είχα την τύχη να είμαι κοντά του και να δω ατελείωτα έργα να γεννιούνται από την αρχή... Από ένα λευκό καμβά...».
Για τον ίδιο με την απώλεια του Παναγιώτη Τέτση, κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής τέχνης. Τι κληροδότησε στους μαθητές του ο Παναγιώτης Τέτσης; «Την αγάπη του για τη ζωγραφική. Σε όλους τους μαθητές του μετέδωσε το πάθος και την αγάπη για να ζωγραφίζουν, να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και να προχωρούν...
Το ταλέντο απ' ότι έλεγε κι ο ιδιος, είναι ένα δώρο, αλλά αν δεν εκπαιδευτεί κανείς, δεν αποδίδει... Μέσα απο την πολύ δουλειά κάτι θα βγει, έλεγε... Τις ημέρες που δεν αισθάνομαι καλά, επιμένω και κάνω τα καλύτερά μου έργα».

Γιώργος Ρόρρης: Ενθουσιασμός για ζωή και τέχνη. Μόνο αυτό...
Φανερά συγκλονισμένος από την απώλεια, ο Γιώργος Ρόρρης, μας είπε: «Τον είδα την περασμένη Πέμπτη. Δεν το περίμενα... Η επιδείνωση ήταν ραγδαία μέσα σε 4 ημέρες»
Ο Γιώργος Ρόρρης σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τον Παναγιώτη Τέτση και τον Γιάννη Βαλαβανίδη (1982 - 1987), ενώ εν συνεχεία σπούδασε στην Ecole des Beaux-Arts στο Παρίσι με δάσκαλο, μεταξύ άλλων, τον Λεονάρντο Κρεμονίνι. Τι του αφήνει, άλήθεια, η θητεία δίπλα στον Παναγιώτη Τέτση;
«Τον ενθουσιασμό του για τη ζωή και την τέχνη», μας λέει απλά χωρίς να θέλει να πει τίποτα περισσότερο...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr