Ρώσοι διανοούμενοι μιλούν για την τέχνη και την πολιτική

Ο «Ρώσος Χεμινγουέη», Ζ.Πριλέπιν, ο συγγραφέας και βουλευτής, Σ. Σαργκουνόβ κι ο ροκ μουσικός και συγγραφέας Α. Σκλιάρ μιλούν για «Τέχνη και πολιτική» στις 20/3

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ρώσοι διανοούμενοι μιλούν για την τέχνη και την πολιτική

Είναι κι οι τρεις ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Ρωσία και πολυμεταφρασμένοι λογοτέχνες. Ο «Ρώσος Χεμινγουέη», Ζαχάρ Πριλέπιν, ο συγγραφέας και βουλευτής στη Ρωσική Δούμα, Σεργκέι Σαργκουνόβ κι ο ροκ μουσικός και συγγραφέας Αλεξάντερ Σκλιάρ είναι οι τρεις Ρώσοι που θα συναντήσουν τη Δευτέρα 20 Μαρτίου (ώρα 19.00) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ΄Ελληνες συναδέλφους τους αλλά και το κοινό σε μια συζήτηση με θέμα: «Τέχνη και πολιτική: Ο ρόλος και η στάση της διανόησης απέναντι στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου».

Μια νέα γενιά Ρώσων δημιουργών, αυτή του 21ου αιώνα, ανδρώνεται συνεχίζοντας τις ισχυρές παραδόσεις της ρωσικής διανόησης: Πριν απ’ όλα με τα έργα τους, αλλά και με την πολιτική και κοινωνική τους δράση, αναδεικνύονται σε παράγοντες επιρροής τόσο για την πορεία της σύγχρονης ρωσικής κοινωνίας όσο και ως προς τις διεθνείς αναζητήσεις της.

Και τώρα τι; Σχεδόν τριάντα χρόνια από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, παγκοσμιοποίηση και νεοφιλελευθερισμός μοιάζουν να αμφισβητούνται έμπρακτα σε μεγάλο μέρος του σύγχρονου κόσμου, διαψεύδοντας οριστικά τις προσδοκίες περί «τέλους της ιστορίας».

Ποιά είναι η ευθύνη των διανοούμενων για την αντιμετώπιση του νεοφασισμού, του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και των ακροδεξιών μορφωμάτων; Είναι αναπόφευκτος ένας «νέος ψυχρός πόλεμος» ή και μια σύγκρουση- «αντίδοτο στην κρίση», όπως ευαγγελίζονται κι επιδιώκουν οι πιο επιθετικοί κύκλοι της Δύσης; Μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος στην Ευρώπη μέσα σε κλίμα αντιποίνων και αντιμέτρων και έξω από ένα σύστημα συλλογικής ασφάλειας με συμμετοχή όλων ανεξαίρετα των χωρών και των λαών της;

Ρώσοι διανοούμενοι μιλούν για την τέχνη και την πολιτική
Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

Τέχνη και πολιτική

Ποια η σχέση σήμερα μεταξύ τέχνης και πολιτικής; Μπορεί μακριά από τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα μιας «τέχνης- καταφύγιο» από την κρίση και τα «χτυπήματα της μοίρας», πολύ περισσότερο μιας «τέχνης-life style», να υπάρξει στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες μια τέχνη που να γίνεται σημαία μιας νέας λαϊκής αντίστασης;

Αυτά και άλλα ερωτήματα αναμένεται να απασχολήσουν τη συζήτηση με τους Ρώσους συγγραφείς, καλλιτέχνες και ακτιβιστές, και τους Έλληνες ομότεχνους τους.

Συντονίζει η Νάντια Βαλαβάνη, συγγραφέας και πρ. αν. Υπ. Οικονομικών. Στο πάνελ συμμετέχει ο γελοιογράφος και συγγραφέας Στάθης (Σταυρόπουλος), ενώ έχουν προσκληθεί για να παρέμβουν γνωστοί Έλληνες διανοούμενοι και καλλιτέχνες.

Η συζήτηση θα κλείσει με την ερμηνεύτρια Μπέττυ Χαρλαύτη να ενώνει τις δυνάμεις της με το Αλεξάντερ Σκλιάρ, παρουσιάζοντας ρωσικά, ελληνικά και διεθνή μουσικά κομμάτια. Στο πιάνο τους συνοδεύουν οι μουσικοί Γιάννης Μπελώνης και Αλεξάντερ Μπελονόσοβ.

Ζαχάρ Πριλέπιν
Ζαχάρ Πριλέπιν

Το προφίλ των «πρωταγωνιστών» της συζήτησης

Zahar Prilepin

Γεννημένος το 1975 ο Prilepin θεωρείται σήμερα ο πιο πολυδιαβασμένος Ρώσος λογοτέχνης κι ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη δημόσια επιρροή στη χώρα του. Το Newsweek έγραψε γι’ αυτόν ότι «για να κατανοήσει κάποιος τη σημερινή Ρωσία, χρειάζεται να κατανοήσει τον Πριλέπιν» χαρακτηρίζοντάς τον «Ρώσο Χεμινγκγουέη». Με 17 έργα στη βιβλιογραφία του από το 2006 μέχρι τώρα, από τα οποία 8 μυθιστορήματα μεταφρασμένα σε πάνω από 10 γλώσσες, με έντονο πολιτικό περιεχόμενο, ο Prilepin συνηθίζει να προκαλεί συζητήσεις και με την προσωπική του δράση, καταγραμμένη στα μυθιστορήματα του, με τελευταία τέτοια εκδήλωση την πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι τους τελευταίους μήνες δρα ως «υποδιοικητής ταξιαρχίας στο Ντονμπάς» κι ότι ξεκινάει με τον σκηνοθέτη Emir Kusturica διεθνή καμπάνια για την αντιμετώπιση του νεοναζισμού στην Ουκρανία.

Sergei Shargunov
Sergei Shargunov

Sergei Sharguno

Γεννημένος το 1980 και δημοσιογραφώντας από 19 ετών ο Shargunov κυκλοφόρησε το πρώτο του best seller «Ένα βιβλίο χωρίς φωτογραφίες» το 2011. Από τότε τα μυθιστορήματά του είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη Ρωσία, ενώ έχουν μεταφραστεί σε 8 γλώσσες. Ο Shargunov, που ο ίδιος λέει ότι «ανατράφηκε σε μια αντισοβιετική οικογένεια», αλλά ότι η γενιά του, «που μεγάλωσε στη δεκαετία του ’90, έχει το αίσθημα της ήττας», ανέπτυξε από πολύ νέος έντονη πολιτική δραστηριότητα σε αριστερές οργανώσεις και είναι από το 2016 βουλευτής στη Ρωσική Δούμα, συνεργαζόμενος με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας.

Αlexander Sklyar
Αlexander Sklyar

Alexander Sklyar

Γεννημένος το 1958, ο Sklyar άφησε το 1985 την καριέρα του διπλωμάτη για να ιδρύσει το ροκ συγκρότημα VA BANK. Από τότε ο τραγουδιστής/συνθέτης/ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός/ηθοποιός και συγγραφέας Alexander Sklyar αναδείχτηκε σε μια ιδιαίτερα δημοφιλή προσωπικότητα στη Ρωσία και με εμφανίσεις σε πολλές χώρες. Τα έργα του είναι πολιτικά και κοινωνικά φορτισμένα κι ο ίδιος έχει έντονη αντιφασιστική δραστηριότητα.

Νάντια Βαλαβάνη
Νάντια Βαλαβάνη

Νάντια Βαλαβάνη

Η Νάντια Βαλαβάνη, γεννημένη το 1954, είναι περισσότερο γνωστή στο κοινό για την υπερ-40χρονη αγωνιστική της πορεία στην Αριστερά: Από τη δράση της στην παράνομη ΚΝΕ και Αντι-ΕΦΕΕ από τα 18 της και τη σύλληψη, πολύμηνη ανάκριση και φυλάκιση της από το δικτατορικό καθεστώς ένα χρόνο αργότερα μέχρι και τη βουλευτική θητεία της (2012-2015), κατά την οποία συντόνισε από μεριάς της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ την πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Και βέβαια για τη θητεία αλλά και την παραίτησή της από αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις 13 Ιουλίου 2015 αμέσως μετά την υπογραφή στις Βρυξέλλες της συμφωνίας που οδήγησε στο Τρίτο Μνημόνιο. Συγγραφέας η ίδια - ποιητικών συλλογών, ενός μυθιστορήματος και τεσσάρων συλλογών δοκιμίων και πολιτικών και θεωρητικών κειμένων για θέματα τέχνης και πολιτικής - η Νάντια Βαλαβάνη ασχολήθηκε συστηματικά με την έρευνα για το έργο του Μπρεχτ, ενώ σε συνεργασία με γνωστούς καλλιτέχνες είχε την ιδέα, σχεδίασε και συμμετείχε σε 6 παραστάσεις λόγου, μουσικής και video-art με θέμα όψεις του έργου του Μπρεχτ, αλλά και για τον Μαγιακόβσκι.

Στάθης
Στάθης

Στάθης (Σταυρόπουλος)

Από τους πιο γνωστούς Έλληνες σκιτσογράφους, ο Στάθης σπούδασε Οικονομικά και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Σκιτσογραφεί από το 1981 (Ριζοσπάστης, ΝΕΑ, Ελευθεροτυπία) και σήμερα στη Realnews. Επίσης, αρθρογραφεί και σκιτσάρει καθημερινά ,στο enikos.gr. Eχει συνεργαστεί με πλήθος περιοδικών (ΑΝΤΙ, Μετρό, 4 Τροχοί, ΕΠΙΚΑΙΡΑ κ.ά.). Έχει εκδώσει 30 άλμπουμ με γελοιογραφίες, με σκίτσα χωρίς λόγια, με κόμιξ και με εικονογραφήσεις τραγουδιών. Έχει κάνει αφίσες, κινούμενο σχέδιο και εικονογραφήσεις λογοτεχνικών έργων. Από το 1985 έως σήμερα γράφει καθημερινά μια στήλη στις εφημερίδες που εργάζεται – πολιτική, σατιρική και ενίοτε απροσδιορίστου χαρακτήρα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις, συλλογικές και ατομικές, κι έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μπέττυ Χαρλαύτη
Μπέττυ Χαρλαύτη

Μπέττυ Χαρλαύτη

Σύγχρονη ερμηνεύτρια με κλασική παιδεία (μεσόφωνος) η Μπέττυ Χαρλαύτη ερμηνεύει ευρύ ρεπερτόριο σε αρκετές γλώσσες. Η πρώτη της δισκογραφική δουλειά έλαβε εξαιρετικές κριτικές και της άνοιξε τον δρόμο για προσωπικές συναυλίες στην Νέα Υόρκη και την Ευρώπη. Έχει συνεργαστεί με την Μαρία Φαραντούρη και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες. Γνωστή, μεταξύ άλλων, για την συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη δίνει συναυλίες μεταλαμπαδεύοντας το έργο του, φέροντας την πολύτιμη καλλιτεχνική υπογραφή του. Εμφανίζεται επίσης από το 2012 με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» ενώ αυτό τον καιρό ηχογραφείται ο νέος της δίσκος σε έργα του συνθέτη υπό την επιμέλεια του ίδιου. Η Μπέττυ Χαρλαύτη είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ φοιτά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 07 Αυγ 2020 | 10:44

Αποκάλυψη: Μετά από 50 χρόνια ο Πολ Μακάρτνεϊ αποκαλύπτει γιατί μήνυσε τους Beatles

Μίλησε σχετικά με τη διαβόητη διάλυση των Beatles το 1970 και την μυστηριώδη μήνυση που είχε καταθέσει.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ 05 Αυγ 2020 | 12:34

"Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή" - Μοναδική ματιά στον σπουδαίο πολιτισμό

150 αντικείμενα συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2020 04 Αυγ 2020 | 20:18

Επίδαυρος: Οι "Όρνιθες" πετούν στο Αρχαίο Θέατρο το τριήμερο 7-8-9 Αυγούστου

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 04 Αυγ 2020 | 12:23

Επαναπατρίστηκε κλεμμένη εικόνα από την Ήπειρο, έργο του 19ου αιώνα

Η εικόνα είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριο 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες.

ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 03 Αυγ 2020 | 19:00

Εκθαμβωτικά τα βασιλικά αυτοκίνητα στο Τατόι: Η συντήρηση, αποκατάσταση και μεταμόρφωσή τους [Εικόνες-Βίντεο]

Εντυπωσιάζουν τα αυτοκίνητα της τέως Βασιλικής οικογένειας με ηλικία από 55 έως 82 έτη

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ 03 Αυγ 2020 | 08:25

Motorway 65: Η ελληνική ταινία που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

Η ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2020

02 Αυγ 2020 | 20:29

Μάγεψε στη συναυλία στους Φιλίππους ο Σταύρος Ξαρχάκος - Τηρήθηκαν τα μέτρα από τους 1.000 θεατές [εικόνες,βίντεο]

Όλοι οι θεατές φορούσαν μάσκα, ενώ τηρήθηκαν και οι αποστάσεις των δύο μέτρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02 Αυγ 2020 | 11:57

"Στο Φως του Φεγγαριού": Αρβανιτάκη, Πασπαλά, Δάρρα τραγουδούν για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Μια μαγική βραδιά, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, θα χαρίσουν σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την χώρα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Φωτεινή Δάρρα και η Έλλη Πασπαλά - Όλο το πρόγραμμα

ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 01 Αυγ 2020 | 20:46

Με την όπερα "Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα" επανέρχεται η Καμεράτα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Αυγούστου.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01 Αυγ 2020 | 16:58

Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας: Συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών και θεατρικές παραστάσεις - Όλο το πρόγραμμα

Αύριο Κυριακή 2 Αυγούστου το ενδιαφέρον στρέφεται στο έργο "Ριχάρδος Β’ - Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 01 Αυγ 2020 | 13:05

Επίδαυρος: Όλο το ελληνικό θέατρο χειροκρότησε την Βίκυ Σταυροπούλου στην "Λυσιστράτη" [εικόνες]

Στην παράσταση, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλου, συμμετέχουν πρωταγωνιστές του θεάτρου όπως η Βίκυ Βολιώτη, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Νίκος Ψαρράς κ.α.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 76 ΕΤΩΝ 31 Ιουλ 2020 | 20:13

Άλαν Πάρκερ: Πέθανε ο σκηνοθέτης της ταινίας - σταθμός "Το εξπρές του Μεσονυχτίου" [Βίντεο]

Ο σκηνοθέτης, Άλαν Πάρκερ έβαλε την υπογραφή του σε ταινίες που έμειναν στην ιστορία της μεγάλης οθόνης

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 31 Ιουλ 2020 | 13:32

Βικτόρια Χίσλοπ: Πολλά χρόνια νιώθω Ελληνίδα, τώρα είμαι και επίσημα

"Όταν έρχομαι στην Ελλάδα, νιώθω ότι φτάνω στο χωριό μου. Έτσι νιώθει η ψυχή μου", ειπε η Βικτόρια Χίσλοπ.