Σαγηνευτικά, βελούδινα πορτρέτα Μαν Ρέι: Από τη Σανέλ ως τη Αβα Γκάρντνερ

Ηρθε στο Παρίσι με λίγα φράγκα. Εισχώρησε στα άδυτα της καλής γαλλικής κοινωνίας και να έβαλε τη φωτογραφία στα μεγαλύτερα Μουσεία. Αφιέρωμα στον Μ. Ρέι στην Ανδρο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σαγηνευτικά, βελούδινα πορτρέτα Μαν Ρέι: Από τη Σανέλ ως τη Αβα Γκάρντνερ

Εφτασε το 1921 στο Παρίσι με λίγα φράγκα στην τσέπη. Αποφάσισε να γίνει φωτογράφος από ανάγκη βιοπορισμού. Στράφηκε στη φωτογραφία μόδας καταγράφοντας με το φακό του το παραδόξως ασύνηθες. Το νεοφανές και το ανέκδοτο. Σε μια περίοδο που η φωτογραφία δεν ήταν ακόμα έτοιμη να διεκδικήσει τη θέση της σε αίθουσες τέχνης και χώρους μουσειακούς, ο Μαν Ρέι (γιατί περί αυτού ο λόγος), συνέβαλε στο να αποκτήσει μια σημαίνουσα καλλιτεχνική οντότητα.

Και είναι αυτός ο πολυσχιδής, πολύτροπος και πολυδιάστατος καλλιτέχνης που αναδεικνύεται μέσα από αφιέρωμα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο. Ενα αφιέρωμα στον άνθρωπο που κατάφερε όχι μόνο να ανοίξει την ερμητικά κλειστή πόρτα της παρισινής κοινωνίας της εποχής του, αλλά και να βάλει τη φωτογραφική του τέχνη στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Και να στήσει απέναντι από το φακό τιου μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής.

Η Πέγκυ Γκούγκενχάιμ, η Γετρούδη Στάιν, αλλά και η Κοκό Σανέλ και η Αβα Γκάρντνερ. Μέσα από τέσσερις φωτογραφικές ενότητες, ο επισκλεπτης της έκθεσης θα αναγνωρίσει θρυλικές μορφές της μόδας της τέχνης, των γραμμάτων, του χορού, της ηθοποιίας, όπως τη συγγραφέα Γετρούδη Στάιν, τη διάσημη συλλέκτρια, φίλη της τέχνης και των καλλιτεχνών Πέγκυ Γκούγκενχάιμ, την ερωμένη του, φωτογράφο επίσης, Λη Μίλερ, τη σημαντική σχεδιάστρια μόδας Κοκό Σανέλ, τη χολιγουντιανή ηθοποιό Αβα Γκάρντνερ, τη δημοφιλή ηθοποιό του γαλλικού κινηματογράφου Κατρίν Ντενέβ και άλλα διάσημα ονόματα της τέχνης του θεάματος και της παρισινής κοσμικής ζωής.

Σαγηνευτικά, βελούδινα πορτρέτα Μαν Ρέι: Από τη Σανέλ ως τη Αβα Γκάρντνερ

Η Γυναίκα μούσα μούσα ή ερωμένη, γυναίκα του αισθησιασμού, του πόθου και των επιθυμιών

Η έκθεση είναι θεματική και όπως ο τίτλος της δηλώνει έχει ως άξονα αναζήτησης τη Γυναίκα στις πολλές προσωπομορφικές της εκδοχές και τα ποικίλα πρόσωπά της. Η γυναίκα, ανώνυμη ή επώνυμη, καταξιωμένη ή αγνοημένη, οικεία ή αλλότρια, μούσα ή ερωμένη, γυναίκα του αισθησιασμού, του πόθου και των επιθυμιών, του θαυμασμού ή της απόρριψης, γυναίκες που βίωσαν την βασανιστική επαναληπτικότητα της πόζας και του επιτηδευμένου εφήμερου πλαστού κάλλους, ή γυναίκες της σουρεαλιστικής ακόμα επινόησης αποδίδονται με την αδιάψευστη διαύγεια του φακού και καθηλώνονται στο ομοιότυπο εγείροντας αξιώσεις δημόσιας θέασης σε αίθουσες τέχνης και μουσειακούς -τώρα πλέον- χώρους. Και τούτο, γιατί η διαφραγματική κίνηση του φακού μέσα στα όρια του ελάχιστου κλασματικού χρόνου, όχι απλώς αναπαράγει πιστά και αλάνθαστα μορφικά στοιχεία, αλλά και αποδίδει βιωματικούς χαρακτηρισμούς του κάθε εικονιζόμενου προσώπου, που συγκροτούν την ιδιομορφία και την αλήθεια του. Ενσωματώνοντας στο εικονιζόμενο πρόσωπο βιώματα και ευαισθησίες, οδηγεί την όραση στα ενδότερα της φωτογραφικής επίφασης.

Σαγηνευτικά, βελούδινα πορτρέτα Μαν Ρέι: Από τη Σανέλ ως τη Αβα Γκάρντνερ - εικόνα 2

Περιδιαβαίνοντας την έκθεση, ο επισκέπτης θα πλοηγηθεί στην εντυπωσιακή υπερπεντηκονταετή καλλιτεχνική πορεία του διάσημου καλλιτέχνη (1912–1971) μέσα από 150 έργα όλων των ειδών και κατηγοριών: φωτογραφίες, έργα ζωγραφικά, γλυπτά, σχέδια και χαρακτικά.

Ο Μάν Ρέι ο Αντρέ Μπρετόν και ο Καρτιέ Μπρεσόν

Αν και ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος και επινοητής ποικίλων αντικειμένων, ο Μαν Ρέι απέκτησε πρώτα ως φωτογράφος τη φήμη του. Η ιδιότητά του αυτή θα ήταν άδικο να επισκιάσει τη σημαντική παρουσία του στον χώρο της εικαστικής δημιουργίας. Είναι γνωστός, άλλωστε, ο ρόλος του στο σουρεαλιστικό κίνημα. Με τη συμμετοχή του σε πολλές εκθέσεις και την αποδοχή που έτυχε από τους πρωτοπόρους και θεμελιωτές του κινήματος, χωρίς να υπογράψει οποιοδήποτε μανιφέστο αναγνωρίστηκε ως μια από τις σημαίνουσες ηγετικές φυσιογνωμίες της σουρεαλιστικής εικονογραφίας.

Ο φίλος του, συνεργός και συνοδοιπόρος στο κίνημα Αντρέ Μπρετόν, εξέφραζε ανεπιφύλακτα το θαυμασμό του για τον Μαν Ρέι ομολογώντας ότι υπήρξε από τους λίγους που κατάφεραν να αναδείξουν με την τέχνη του φακού μια ανέκδοτη θεματολογία, η οποία χωρίς να αφήνει κανέναν αδιάφορο, συναρπάζει, εκπλήσσει και αιφνιδιάζει.

Λέγεται και είναι ευρύτερα αποδεκτό ότι αν ο Καρτιέ Μπρεσόν είναι αυτός που έδωσε στην φωτογραφία τους «τίτλους ευγενείας της», ο Μαν Ρέι είναι εκείνος που της προσέφερε, χάρη στη θεματική πρωτοτυπία και τον αιφνιδιασμό μια διαφορετική οπτική οντότητα, συμβάλλοντας στην διαμόρφωση ενός νεοφανούς ήθους και ύφους που τον κατέταξε στους κλασικούς της σύγχρονης φωτογραφικής τέχνης.

Την έκθεση πλαισιώνει τρίγλωσσος συνοδευτικός τόμος 350 σελίδων, όπου αναπαράγεται το σύνολο των 150 έργων, κι εκδίδεται από τη Μικρή Άρκτο.

Σαγηνευτικά, βελούδινα πορτρέτα Μαν Ρέι: Από τη Σανέλ ως τη Αβα Γκάρντνερ - εικόνα 3

Info:

Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Man Ray: Τα πρόσωπα της γυναίκας

28 Ιουνίου – 27 Σεπτεμβρίου 2015

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ανδρος

Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου – 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00,

Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Τηλ.: 210 7252895 – 6

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος, Τηλ. 22820 22444, Fax: 22820 22490

E-mail: info@goulandris.gr

www.goulandris.gr / www.moca-andros.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 25 Δεκ 2021 | 21:30
ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΤΙΣ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 23 Δεκ 2021 | 09:39

Τεχνόπολη: Η έκθεση που στήνεται για τη Μελίνα Μερκούρη - Με κοστούμια, φωτογραφίες, προσωπικά της αντικείμενα

Η μεγάλη έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη "Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς", ανοίγει στις 18 Ιανουαρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ 22 Δεκ 2021 | 10:21

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Εως 16 Ιανουαρίου η έκθεση "Κάλλος" - Με διευρυμένο ωράριο και νέα θεματικά βίντεο

Έως τις 16 Ιανουαρίου θα διαρκέσει η έκθεση "ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά" που πραγματοποιεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Το ωράριο.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 19:33

Το Χόλιγουντ πηγαίνει στη Δράμα για γυρίσματα: Φήμες ότι θα παίζει ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο

Τα γυρίσματα στη Δράμα αναμένονται αμέσως μετά το Πάσχα - Πρόκειται για ταινία δράσης με ειδικά πρακτικά εφέ και εκρήξεις.

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΕΜΜΙ 21 Ιαν 2022 | 19:32

Πέθανε στα 68 του χρόνια ο κωμικός ηθοποιός Λούι Άντερσον

Ο σταρ της τηλεοπτικής σειράς "Baskets" άφησε την τελευταία του πνοή στο Λας Βέγκας

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 75 ΕΤΩΝ 20 Ιαν 2022 | 21:31

Πέθανε ο Κάρολος Τρικολίδης, ο αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Ο Κάρολος Τρικολίδης υπήρξε πρώτος αρχιμουσικός σε λυρικά θέατρα Γερμανίας και Ουγγαρίας και μόνιμος αρχιμουσικός του Γαλλικού Εθνικού Μπαλέτου "Ρολάν Πετί".

ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ 20 Ιαν 2022 | 17:11

Γκασπάρ Ουλιέλ: Πώς αποχαιρέτησε ο Σκορτσέζε τον αδικοχαμένο ηθοποιό - Τον είχε σκηνοθετήσει για διαφήμιση της Chanel

Συγκίνηση για τον Γκασπάρ Ουλιέλ. Ο Μάρτιν Σκορτσέζε θυμάται την συνεργασία τους και τον αποχαιρετά με θερμά λόγια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΙΤΣΟΣ - ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 20 Ιαν 2022 | 12:29

"Wonderful Twos": H ελληνική jazz στα καλύτερα της

Η κυκλοφορία του album "Wonderful Twos " του Παρασκευά Κίτσου, είναι η πρώτη σπουδαία jazz παραγωγή στην Ελλάδα εδώ και καιρό.

ΑΠΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 20 Ιαν 2022 | 12:07

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Αδημοσίευτες φωτογραφίες από την ανολοκλήρωτη ταινία του σε μια νέα έκθεση

Είκοσι αδημοσίευτες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, με τα γυρίσματα της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τίτλο "Η Άλλη Θάλασσα".

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 85 ΕΤΩΝ 19 Ιαν 2022 | 15:13

Πέθανε ο εικαστικός Χρήστος Σαρακατσιάνος

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Χρήστος Σαρακατσιάνος έφυγε από τη ζωή ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

18 Ιαν 2022 | 19:54

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Σορβόννη: "Η Ελλάδα και η Γαλλία τον 19ο αιώνα"

Την εκδήλωση χαιρέτησε με ηχογραφημένο μήνυμά της στα γαλλικά η Προέδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

18 Ιαν 2022 | 14:00

Η Γκαλερί Batagianni εγκαινιάζει τον ολοκαίνουργιο χώρο της με τη δέκατη ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη

Μια σειρά ζωγραφικών έργων, που δημιούργησε τον τελευταίο φορτισμένο χρόνο που μας πέρασε.

ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2022 | 10:25

Εικόνα άλλης εποχής: Ο Αλέκος Φασιανός με τον Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι των '80s - Σπάνιο κλικ

Ο Αλέκος Φασιανός και ο Γιάννης Τσαρούχης στο Παρίσι τη δεκαετία του '80. Οι δυο μεγάλοι ζωγράφοι είχαν πρωτοσυναντηθεί στην πόλη του φωτός την δεκαετία του '60 και εκεί ξεκίνησε η μεγάλη τους φιλία.