Follow us

Guardian: Ο οίκος Christie's αποσύρει από δημοπρασία αρχαία ελληνικά αγγεία που συνδέονται με κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

O οίκος Christie's απέσυρε τα τέσσερα αρχαία ελληνικά αγγεία από τη δημοπρασία της Τρίτης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
αρχαια

Ο οίκος Christie's έβγαλε σε δημοπρασία αρχαία ελληνικά αγγεία που συνδέονται με κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Tα τέσσερα κειμήλια που εκτέθηκαν σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη συνδέονται με τον Gianfranco Becchina, που καταδικάστηκε το 2011 για εμπορία αρχαιοτήτων.

O οίκος Christie's απέσυρε τα τέσσερα αρχαία ελληνικά αγγεία από τη δημοπρασία της Τρίτης, αφού κορυφαίος αρχαιολόγος ανακάλυψε ότι καθένα από αυτά συνδέεται με τον καταδικασμένο αρχαιοκάπηλο.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα τέσσερα κειμήλια που εκτέθηκαν σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη συνδέονται με τον Gianfranco Becchina, που καταδικάστηκε το 2011 για εμπορία αρχαιοτήτων.

Ο Δρ Χρήστος Τσιρογιάννης, συνεργαζόμενος λέκτορας αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ειδικός σε λεηλατημένες αρχαιότητες και δίκτυα διακίνησης, είπε στον Guardian ότι επιβαρυντικά στοιχεία υπήρχαν στην αλληλογραφία του ίδιου του οίκου δημοπρασιών με τον έμπορο, η οποία κατασχέθηκε από την αστυνομία.

Διαβάστε Επίσης

Επέκρινε τον Christie's ότι δεν αποκάλυψε ότι τα αντικείμενα, που επρόκειτο να τεθούν στη δημοπρασία της Νέας Υόρκης στις 9 Απριλίου, ήταν εύκολο να διαπιστωθεί πως σχετίζονται με τον Gianfranco Becchina, ο οποίος καταδικάστηκε το 2011 για παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων.

Είπε ότι, ενώ ο κατάλογος του Christie's ανέφερε ότι είχε πουλήσει τρία από τα τέσσερα αγγεία στη δημοπρασία του στη Γενεύη το 1979, είχε παραλείψει το γεγονός ότι είχαν αποσταλεί στον οίκο δημοπρασιών από τον Becchina.

"Πρόκειται για μια νέα εικόνα για τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί η αγορά στο υψηλότερο επίπεδό της. Σκόπιμα αποκλείουν τη σύνδεση ενός διακινητή σε αυτά τα τρία παραδείγματα, παρόλο που γνώριζαν αυτή τη σύνδεση εδώ και 45 χρόνια", δήλωσε.

Διαβάστε Επίσης

Ανάμεσα στα, παρολίγον προς πώληση, αγγεία συγκαταλέγεται ένα αττικό κύπελλο, διακοσμημένο με πολεμιστές και άλλες μορφές, από το 570-560 π.Χ. περίπου.

Είχε εκτιμηθεί ότι θα έπιανε 15.000 έως 20.000 δολάρια στη δημοπρασία "Αρχαία ελληνικά αγγεία από τη συλλογή Zimmermann", αλλά τώρα έχει εξαφανιστεί από την ηλεκτρονική σελίδα.

Ο κατάλογος του Christie's σημειώνει: "Τα αρχαία ελληνικά αγγεία που συνέλεξε ο Dr. Manfred Zimmermann (1935-2011) συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων ιδιωτικών συλλογών του είδους τους που συγκεντρώθηκαν στα τέλη του 20ού-αρχές του 21ου αιώνα".

Παράλληλα προς δημοπρασία είχε τεθεί το Lot 3, το καπάκι μιας φιάλης διακοσμημένης με σφίγγες, περίπου 570-550 π.Χ., που εκτιμάται στα 8.000 με 12.000 δολάρια, και το Lot 10, μια υδρία ή γλάστρα με τον Διόνυσο με ένα κέρας, περίπου 530-520 π.Χ., που εκτιμάται στα 7.000 με 9.000 δολάρια.

Τα τελευταία 18 χρόνια, ο δρ. Τσιρογιάννης έχει εντοπίσει περισσότερες από 1.700 λεηλατημένες αρχαιότητες μέσα σε οίκους δημοπρασιών, γκαλερί, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, ενημερώνοντας την Ιντερπόλ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις. Αν και εδρεύει στο Κέιμπριτζ, είναι επικεφαλής της έρευνας για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων για την έδρα της Unesco για τις απειλές κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα, Ελλάδα.

Ο αείμνηστος Paolo Giorgio Ferri, ο Ιταλός εισαγγελέας που καταδίωξε και άσκησε δίωξη σε διακινητές λεηλατημένων αρχαιοτήτων, εκτιμούσε τόσο την έρευνα του Τσιρογιάννη που έθεσε στη διάθεσή του δεκάδες χιλιάδες εικόνες και άλλο αρχειακό υλικό, το οποίο κατασχέθηκε σε εφόδους της αστυνομίας από τoν Becchina και δεκάδες διακινητές, αναφέρει ο Guardian.

Ο Τσιρογιάννης είπε ότι έγγραφα σχετικά με την πώληση του Christie's το 1979 βρίσκονταν στο κατασχεθέν αρχείο του Becchina. Περιλαμβάνουν την αλληλογραφία του οίκου Christie's και τον κατάλογο δημοπρασιών, με αντικείμενα που κυκλώνει ο Becchina με κόκκινο στυλό.

Πιστεύει ότι, ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο ιδιοκτήτης ήταν ένας "Mr Borowowza" με αντιπρόσωπο του Άμστερνταμ, αυτό ήταν ένα ψεύτικο όνομα, που απλώς εμφανιζόταν στη βάση της αλληλογραφίας των Christie's: "Όταν προέκυψε ένα πρόβλημα που σχετίζεται με αυτή τη Δημοπρασία, ο Christie's επικοινώνησε απευθείας με τον Becchina, κάτι που δείχνει ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης".

Σημείωσε ότι μια επιστολή του οίκου Christie's το 1981, σχετικά με την πώληση του 1979, ειδοποιούσε απευθείας τον Becchina ότι τον αποζημίωνε για χαμένες αρχαιότητες: "Αλλά αυτή η παρτίδα είναι μεταξύ των ίδιων αποστολών της πώλησης του "Mr Borowowza" το 1979 μέσω [του αντιπροσώπου του Άμστερνταμ ]. Γιατί η Christie's ειδοποίησε απευθείας τον Becchina; Η απάντηση είναι ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης και αποστολέας ήταν ο Becchina", γράφει ο Guardian.

Ένα άλλο αγγείο που αποσύρθηκε από τη σημερινή πώληση, ήταν μια λήκυθος ή βάζο με λάδι, που απεικονίζει τον Αθηναίο ήρωα Θησέα,και χρονολογείται από το 500-490 π.Χ. και η αξία του υπολογίζεται σε 20.000 έως 30.000 δολάρια.

Σύμφωνα με το ιστορικό της συλλογής, ο οίκος Christie's είχε δηλώσει ότι ο Zimmermann το είχε αγοράσει από έναν Γερμανό αντιπρόσωπο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σημειώνει ότι, όπως και οι παρτίδες 1 και 3, εκτέθηκε σε δύο γερμανικά μουσεία τα τελευταία χρόνια.

Και πάλι, δεν έγινε λόγος για τον Becchina. Ωστόσο, μεταξύ του υλικού που του απέσπασε η αστυνομία είναι μια εικόνα αυτού του αγγείου σε σπασμένη κατάσταση, χωρίς το στόμιο και το χείλος του.

Ο Τσιρογιάννης είπε σχετικά: "Δεν υπάρχει αναφορά κατάστασης για το κομμάτι στον κατάλογο των Christie's [Απρίλιος]… Τώρα είναι σε άριστη κατάσταση, αλλά δεν λένε τίποτα… Σύμφωνα με χειρόγραφες σημειώσεις του ίδιου του Becchina, η λήκυθος του παραδόθηκε στις 21 Απριλίου 1990, το οποίο εξηγεί πώς το απέκτησε ο Zimmermann στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αλλά αυτό που παραλείπεται είναι η πιο κρίσιμη πληροφορία, ότι είναι από τον Becchina".

Και πρόσθεσε: "Ούτε ο οίκος δημοπρασιών, ούτε ο συλλέκτης ή η οικογένειά του, ούτε καν τα μουσεία μπαίνουν στον κόπο να ελέγξουν τις αρχές για να δουν εάν εμπλέκονται στην έκθεση παράνομων αντικειμένων".

Τι απαντάει ο οίκος δημοπρασιών

Ένας εκπρόσωπος του οίκου Christie's απάντησε σχετικά στον Guardian: "Η Christie's ασχολείται με προσεκτική έρευνα προέλευσης, δημοσιεύει τους καταλόγους μας πολύ πριν από τις δημοπρασίες μας και καλεί το κοινό να τους εξετάσει. Όταν λαμβάνουμε ερωτήματα όπως αυτό, τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη".

Και πρόσθεσε: "Όπως πάντα, οι αναφορές κατάστασης είναι διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΠΕΤΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ» 18 Μαϊ 2024 | 13:44

Ρίτα Μπάσσο: Ποια ήταν η πριμαντόνα του 19ου αιώνα που τρέλανε τον ανδρικό πληθυσμό της Αθήνας [εικόνες]

Εμφύλιος ανάμεσα σε "Ριτικούς" και "Αντιριτικούς" στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

"ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ" 16 Μαϊ 2024 | 13:44

Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Δήμητρα Ζέρβα - Η συγκινητική ανάρτηση της αδελφής της

Η κηδεία της Δήμητρας Ζέρβα θα τελεστεί την Παρασκευή, όπως έγινε γνωστό από τον Σπύρο Μπιμπίλα

ΜΕΤΑ ΤΗ EUROVISION 14 Μαϊ 2024 | 12:00

Θα παίξει στην Επίδαυρο η Μαρίνα Σάττι - Σε ποια παράσταση θα τη δούμε

Σε παράσταση στην Επίδαυρο η Μαρίνα Σάττι μετά τη Eurovision - Με έναν εξαιρετικό θίασο ηθοποιών και χορευτών

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 12 Μαϊ 2024 | 13:19

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος στα 91 του - Η ανάρτηση του Σπύρου Μπίμπιλα

Ο Γιάννης Μαλούχος είχε παίξει σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

ΘΛΙΨΗ 11 Μαϊ 2024 | 15:47

Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης Σπύρος Βλασσόπουλος - Έπασχε από Αλτσχάιμερ

"Έσβησε" σε ηλικία 78 ετών ο γνωστός καλλιτέχνης.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 08 Μαϊ 2024 | 16:50

Πέθανε η ηθοποιός Ιφιγένεια Αστεριάδη στα 57 της χρόνια - Το αντίο του Γιάννη Κακλέα και του Σπύρου Μπιμπίλα

Η Ιφιγένεια Αστεριάδη συμμετείχε στην παράσταση "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού" που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας.

ΣΤΑ 74 ΤΟΥ 08 Μαϊ 2024 | 10:34

Ian Gelder: Πέθανε ο "Κίβαν Λάνιστερ" του Game of Thrones

Πέθανε στα 74 του χρόνια ο Ian Gelder, αλλιώς, ο "Κίβαν Λάνιστερ" του Game of Thrones.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 07 Μαϊ 2024 | 22:43

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Ματσακάς - Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Ο Κώστας Ματσακάς συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από το 1961.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 06 Μαϊ 2024 | 09:53

Συγκλονιστικός ο Μιχάλης Ρέππας για την Αννα Παναγιωτοπούλου: "Η ζωή, ούτε ζυγίζεται, ούτε μετριέται"

"Αυτό που αποκάλυψε ο αποδομητικός λόγος του 20ου αιώνα η Άννα το φέρει στις ρωγμές της βραχνιασμένης φωνής της".

ΣΤΑ 79 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 05 Μαϊ 2024 | 18:10

Πέθανε ο "Θέοντεν" του Lord of the Rings - Ο Bernard Hill είχε παίξει και στον Τιτανικό

Εφυγε από τη ζωή ο "Θέοντεν" του κινηματογραφικού έπους Lord of the Rings.

ΣΤΑ 73 ΤΟΥ 05 Μαϊ 2024 | 14:50

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης, ο θρυλικός ροκάς και φωνή των Socrates

Ο τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος των "Socrates Drunk the Conium" αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, από το το 2010.

ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕ ΣΤΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΘΕΑΤΡΟ» 04 Μαϊ 2024 | 18:31

Μενδώνη: "Ηθοποιός μεγάλης γκάμας και διαμετρήματος" η Άννα Παναγιωτοπούλου

Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού για τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου.

ΒΙΟΝΙΚΟ ΜΑΤΙ 30 Απρ 2024 | 16:18

Αυτές ήταν οι τελευταίες ώρες του Πλάτωνα - Η μεγάλη ανακάλυψη από τους απανθρακωμένους παπύρους που διάβασαν οι Ιταλοί

Οι απανθρακωμένοι πάπυροι που βρέθηκαν στο Ερκολάνο, στην βίλα των Παπύρων, προσφέρουν νέα γνώση για την αρχαία φιλοσοφία