Σε πλήρη εγκατάλειψη το κτήμα Νάσιουτζικ και οι θησαυροί του

Το Κτήμα ήταν έργο ζωής για τον Γιώργο Νάσιουτζικ και το κληροδότησε στο Μουσείο Μπενάκη, αλλά σήμερα είναι αφημένο στην τύχη του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σε πλήρη εγκατάλειψη το κτήμα Νάσιουτζικ και οι θησαυροί του

Το Κτήμα Νάσιουτζικ, το δημιούργημα του Γιώργου Νάσιουτζικ, πριν από τρεις δεκαετίες αποτελούσε σημείο αναφοράς του εγχώριου κοσμοπολιτισμού. Εν έτει 2019, όμως, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του με ευθύνη του διαχειριστή, που δεν είναι άλλος από το Μουσείο Μπενάκη, όπως καταγγέλλει ο έμπιστος ανιψιός του Γ. Νάσιουτζικ, Νίκος Νάσιουτζικ, σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα".

Το Κτήμα Νάσιουτζικ αποτέλεσε πόλο έλξης της εγχώριας αλλά και της διεθνούς πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ. Εκατοντάδες προσωπικότητες, όπως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Μάικ Δουκάκης, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας, το ζεύγος Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη, γνώρισαν τη φιλοξενία του Γιώργου Νάσιουτζικ όταν το Κτήμα ξεκίνησε να λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων. Μέσα σε 45 καταπράσινα στρέμματα, σε πέτρινα κτίσματα φτιαγμένα με την παραδοσιακή μαστοριά, ο Γιώργος Νάσιουτζικ οικοδόμησε στην ουσία ένα όνειρο, το οποίο, όπως ήταν φυσικό, μαγνήτιζε και γοήτευε όποιον είχε την τύχη να το περιεργαστεί από κοντά ως επισκέπτης.

Ο ιδρυτής του, όμως, δεν είχε μόνο αυτά τα σχέδια για το Κτήμα του. Το φανταζόταν ως ένα μουσείο, ως έναν χώρο πολιτισμού, θύλακα μιας εκδοχής της κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής ανώτερης ποιότητας και αισθητικής. Εκεί λοιπόν ο κοσμοπολίτης και παθιασμένος με την τέχνη και τον πολιτισμό Γιώργος Νάσιουτζικ εξέθεσε τον θησαυρό του: Εκατοντάδες αντικείμενα από διάφορες ιστορικές περιόδους και καλλιτεχνικά ρεύματα, με ιδιαίτερη αδυναμία σε όσα σχετίζονται με τη βυζαντινή τέχνη, που φιλοξενούνταν και προστατεύονταν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κτήματος στα Σπάτα.

Γι' αυτό λοιπόν και θεώρησε το Μουσείο Μπενάκη ως τον ιδανικό συνεχιστή των προσπαθειών του.

Ν. Νάσιουτζικ: Ανάξιος κληρονόμος το Μουσείο Μπενάκη

Το Κτήμα ήταν έργο ζωής για τον Γιώργο Νάσιουτζικ. Ο ανιψιός και έμπιστος συνεργάτης του, όμως, ο Νίκος Νάσιουτζικ, ισχυρίζεται ότι το Μουσείο Μπενάκη αποδείχθηκε ανάξιος κληρονόμος.

Όπως υποστηρίζει στο τελευταίο εξώδικό του εναντίον του Μουσείου, οι υπεύθυνοι που έχουν οριστεί ως διαχειριστές ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν σοβαρά για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και των πολύτιμων ιστορικών κειμηλίων που άφησε ο Γιώργος Νάσιουτζικ. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά το Μουσείο Μπενάκη, ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, παραμέλησε και εγκατέλειψε στην τύχη του το Κτήμα Νάσιουτζικ.

Σήμερα το Κτήμα ουδεμία σχέση έχει με το κοσμοπολίτικο και πολιτιστικό κέντρο του παρελθόντος, εξαιτίας της εκτεταμένης καταστροφής στα κτίρια και σε διάφορα αντικείμενα. Τον τελευταίο χρόνο, μάλιστα, δεν λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων, φυλάσσεται πλημμελώς, έχουν διακοπεί η παροχή νερού και η ηλεκτροδότηση, ενώ είναι άγνωστο πού έχουν καταλήξει πίνακες ζωγραφικής κ.λπ. Το κλείσιμο και η καταστροφή του συνεπάγεται απώλεια εσόδων ύψους περί τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Σιωπή από το Μουσείο

Για αυτή την παραμέληση του Κτήματος Νάσιουτζικ υπάρχουν υπεύθυνοι, όπως και μια νομική διαμάχη. Πολύ απλά, ο Νίκος Νάσιουτζικ, ως ηθικός κληρονόμος και στενός συνεργάτης του Γιώργου Νάσιουτζικ, καταφέρεται επανειλημμένα εναντίον του Μουσείου Μπενάκη.

Σύμφωνα με το θέλημα και τη διαθήκη του Γιώργου Νάσιουτζικ, το Κτήμα πέρασε στην ιδιοκτησία του Μουσείου Μπενάκη. Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο Νίκος Νάσιουτζικ, το Μουσείο δεν επέδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Προσπάθησε να εκμισθώσει το Κτήμα σε ιδιώτες για να το "ξεφορτωθεί".

Όσο για την άποψη του Μουσείου Μπενάκη, αυτή μάλλον θα μείνει άγνωστη εφόσον η νομική εκπρόσωπός του δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της εφημερίδας να παρουσιάσει το ζήτημα από την πλευρά του Μουσείου.

Τι καταγγέλλει ο Ν. Νάσιουτζικ

Ο Νίκος Νάσιουτζικ, σε μία από τις πολυάριθμες καταγγελίες του, υποστηρίζει ότι το Μουσείο Μπενάκη τον εξεδίωξε από το γραφείο του και του απαγόρευσε να ασκεί τα διευθυντικά καθήκοντά του. Εκδιώχθηκε μάλιστα κατά παράβαση της διαθήκης του θείου του, όπως καταγγέλλει, ενώ χρησιμοποιήθηκαν αλυσίδες με λουκέτα για να απαγορευθεί πλήρως η είσοδός του στο γραφείο.

Σε άλλο σημείο ο Νίκος Νάσιουτζικ τονίζει πως οι διαχειριστές έθεσαν το προσωπικό σε εκ περιτροπής εργασία επί 9 μήνες, χωρίς να καταβάλλουν στους εργαζομένους ούτε τις νόμιμες μειωμένες αποδοχές τους. Κατά την άποψή του, εξαιτίας της συμπεριφοράς του Μουσείου Μπενάκη, η κίνηση στο Κτήμα Νάσιουτζικ έπεσε από 14.300 άτομα το 2013 στα 7.000 άτομα όλο τον χρόνο.

Το ακόμη χειρότερο είναι πως, εκτός των προβλημάτων που ταλανίζουν το Κτήμα Νάσιουτζικ, ξέσπασε και μια εσωτερική διαμάχη στη διαχειρίστρια εταιρεία που επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η επιθυμία του Γιώργου Νάσιουτζικ

Το Κτήμα Νάσιουτζικ, μια επιχείρηση με εξαίρετη φήμη και αξία περί τα 10 εκατ. ευρώ, έχει καταδικαστεί σε μια πορεία πτώχευσης.

Η τελευταία επιθυμία του Γιώργου Νάσιουτζικ ήταν η ενοποίηση του Κτήματος με το Μουσείο Μπενάκη, "προκειμένου να λειτουργήσει πτέρυγα του Μουσείου Μπενάκη που θα περιλαμβάνει την έκθεση του Μουσείου Νάσιουτζικ με ιδιαίτερη προβολή της συλλογής του και περαιτέρω εκμετάλλευση της υπάρχουσας επιχείρησης με τις δραστηριότητες που λειτουργούν συνολικά στο Κτήμα Νάσιουτζικ. Τη διεύθυνση της επιχείρησης αυτής θα έχει ο Νίκος Νάσιουτζικ", έγραφε στη διαθήκη του ο Γιώργος Νάσιουτζικ.

Το τελευταίο που θα επιθυμούσε θα ήταν να δει το τόσο επιτυχημένο Κτήμα του να παραπαίει και να ναυαγεί σε μια αδιαφορία η οποία τελεί υπό την αιγίδα ενός οργανισμού με το κύρος του Μουσείου Μπενάκη.

Πηγή και φωτο: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 24 Οκτ 2021 | 16:15

Χώρος Πολιτισμού το αρχοντικό των Τζαβελαίων στο Σούλι - Φιλοξενεί ιστορικά κειμήλια

Στον περίβολο του διώροφου πέτρινου αρχοντικού, που δεσπόζει στους πρόποδες της κορυφής Βούτση, έχουν στηθεί οι προτομές του Λάμπρου και της Μόσχως Τζαβέλα.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ "ΠΑΝΟΥΚΛΑ" 23 Οκτ 2021 | 16:30

Η σκηνοθέτης Σοφία Καραγιάννη στο TheTOC: Ο ιός της ανθρώπινης βλακείας και της λήθης μας χτύπησε πριν τον κορονοϊό

Η Σοφία Καραγιάννη φέτος σκηνοθετεί την παράσταση "Πανούκλα", βασισμένη στο ομώνυμο αφήγημα του Καμύ. - Πώς είναι να ασχολείται με ένα τέτοιο έργο εν μέσω πανδημίας;

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΗΔΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 18:39

Πέθανε ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης.

ΣΤΙΣ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2021 | 06:59

Ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας Mario Botta στην Αθήνα - Στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins στο ΕΜΣΤ

Ο διεθνούς φήμης βραβευμένος Ελβετός αρχιτέκτονας Mario Botta θα επισκεφθεί την Αθήνα την Κυριακή 24 Οκτωβρίου για να ξεναγηθεί στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21 Οκτ 2021 | 08:15

Τι θα δούμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα: Ενας αγνώριστος Τζόνι Ντεπ, σικελική νοσταλγία και Γκαγκάριν

Εννέα ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε και ενώ συνεχίζουν να τραβούν κόσμο η τελευταία περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ και τα δυο επικά μπλογκμπάστερ της προηγούμενης εβδομάδας.

ΑΠΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Οκτ 2021 | 13:21

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα", έρχεται στο Θέατρο Αλφα - Ληναίος-Φωτίου

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα" του Λουίτζι Πιραντέλλο, βασισμένο στη μετάφραση του Λ. Μυριβήλη, από το Νοέμβριο, στη σκηνή του θεάτρου Άλφα.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΕΥΑ 19 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Δημήτρης Καταλειφός στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου με το "Τέλος του παιχνιδιού"

Το Σύγχρονο Θέατρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, με την παράσταση "Τέλος του Παιχνιδιού" του Σάμουελ Μπέκετ.

ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 13:14

"Μακμπέθ" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου ο Μακμπέθ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 12:29

"Football" του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Αβατον

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους εμάς που κοιμόμασταν ενώ οι άλλοι υπέφεραν. Με την ευχή να πούμε όλην την αλήθεια στα παιδιά μας.

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ 17 Οκτ 2021 | 16:35

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης

Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο 5ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 15 Οκτ 2021 | 19:15

La casa de papel: Βγήκε το τρέιλερ για το πολυαναμενόμενο φινάλε - Ο Professor αντεπιτίθεται [βίντεο]

Στις 3 Δεκεμβρίου, στις οθόνες του Netflix τα νέα επεισόδια της πετυχημένης σειράς "La casa de papel".

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Οκτ 2021 | 16:31

Η γλύπτρια του αγάλματος της Κάλλας απαντάει στην κριτική: "Τίποτα από τα σχόλια δεν με αγγίζει"

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη μίλησε στην Καθημερινή και απάντησε στην κριτική για το άγαλμα της Κάλλας

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!