Σήμερα ανοίγει ο ψηφιακός El Greco στην Εθνική Πινακοθήκη

Αριστουργήματα του El Greco παρουσιάζονται σε φυσικές διαστάσεις χάρη στη ψηφιακή τεχνολογία. Και στο «φόντο» η μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου. Σήμερα τα εγκαίνια.

simera-anoigei-o-psifiakos-el-greco-stin-ethniki-pinakothiki
SHARE THIS
0
SHARES

      Πως θα γινόταν να μεταφερθούν στην Αθήνα τα σημαντικά μνημειακά έργα του El Greco που δεν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν - είτε λόγω μεγέθους, είτε επειδή βρίσκονται σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα; Με τη βοήθεια εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας... Κάπως έτσι ανασυντίθενται σύνολα (εικονοστάσια, παρεκκλήσια κ.ά.) που έργα τους είναι σήμερα διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο προσφέροντας μια διαφορετική εμπειρία της ζωγραφικής του μεγάλου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Η έκθεση που πραγματοποιείται σε συνέχεια του επετειακού έτους 2014 με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατό του εγκαινιάζεται σήμερα (ώρα 20.00) από την Εθνική Πινακοθήκη στην Εθνική Γλυπτοθήκη  παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Τίτλος της: «Ένα Φανταστικό Ψηφιακό Μουσείο. Μνημειακά έργα του Γκρέκο στο Τολέδο και το Εσκοριάλ».

Πως διαμορφώνεται το Φανταστικό Ψηφιακό Μουσείο

     Η εμπειρία είναι ιδιαιτέρως γοητευτική διότι τα έργα προβάλλονται σε οθόνη διαστάσεων 4Χ6 που επιτρέπει να τα δούμε στις φυσικές τους διαστάσεις και επίσης αναλύονται και τοποθετούνται στο καλλιτεχνικό, ιστορικό, κοινωνικό και ιδεολογικό τους πλαίσιο με πλήθος από εικόνες που συνοδεύουν τα σχόλια. Απίστευτες λεπτομέρειες μάς επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τον δημιουργικό οίστρο, τη ζωγραφική χειρονομία, τη σιγουριά και τον  χρωματικό πλούτο του μεγάλου καλλιτέχνη. ΄Οσο για την παρουσίαση, επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον Ελ Γκρέκο που παραχωρήθηκε από τον συνθέτη, καθώς και με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής. Η ιδέα, ο συντονισμός, η επιμέλεια, τα κείμενα και η αφήγηση είναι της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα.

Απίστευτες λεπτομέρειες μάς επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τον δημιουργικό οίστρο, τη ζωγραφική χειρονομία, τη σιγουριά και τον  χρωματικό πλούτο του μεγάλου καλλιτέχνη. ΄Οσο για την παρουσίαση, επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον Ελ Γκρέκο

  Μια μέρα μετά τα εγκαίνια του αφιερώματος, την 1η Απριλίου, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα θα δώσει διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Megaron Plus με θέμα «Ελ Γκρέκο: Ένας ζωγράφος-φιλόσοφος».

Η διάλεξη θ' αρχίσει στις 19:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 17:30.
         Να σημειωθεί ότι από τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2014 το εργοτάξιο του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης έχει περιφραχτεί με έργα του Ελ Γκρέκο. Χάρη σε φωτογράφιση που παραγγέλθηκε ειδικώς για τη δράση αυτή (κύριος χορηγός το Ιδρυμα Ωνάση), το κοινό έχει τη δυνατότητα να απολαύσει πίνακες του Γκρέκο σε τέλεια ποιότητα αναπαραγωγής, εκτυπωμένους και τοποθετημένους πάνω σε έναν τοίχο μήκους 70 μ. και ύψους 2,60 μ.
 

Το επετειακό λεύκωμα

Επιπλέον, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Ελ Γκρέκο η Εθνική Πινακοθήκη έχει εκδώσει ένα επετειακό λεύκωμα σε πεντακόσια αριθμημένα αντίτυπα που αποτελείται από ένα κουτί επενδυμένο με κόκκινο μεταξωτό ύφασμα με την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου σε χρυσοτυπία. Το λεύκωμα περιέχει 12 έργα του ζωγράφου και ένα δίγλωσσο βιβλίο για τον Γκρέκο με πλούσια εικονογράφηση που επιμελήθηκε η κ. Λαμπράκη - Πλάκα.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook