Σ.Ντε Μποβουάρ:Γεννήθηκε σαν σήμερα.Εζησε, σκέφτηκε, κι ερωτεύτηκε με πάθος

Ζωντανό σύμβολο του γυναικείου κινήματος, αναζήτησε τη σεξουαλικότητα χωρίς όρους. Ομοφυλοφιλικοί έρωτες, menages a trois μα πάνω απ' όλα η σχέση ζωής με τον Σαρτρ.

Σ.Ντε Μποβουάρ:Γεννήθηκε σαν σήμερα.Εζησε, σκέφτηκε, κι ερωτεύτηκε με πάθος

Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος «του πνεύματος» να βρεθεί στο στόχαστρο των media - μεταξύ άλλων και - για τη σκανδαλώδη ερωτική του ζωή;

Για τη Σιμόν ντε Μποβουάρ τίποτα δεν ήταν ακατόρθωτο. Η «μητέρα του φεμινισμού», η φιλόσοφος η οποία άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το γυναικείο φύλο τον 20ο αιώνα, η αιώνια σύντροφος του τρομερού παιδιού της γαλλικής διανόησης, Ζαν Πολ Σαρτρ, ήταν μια γυναίκα σε διαρκή αναζήτηση της σεξουαλικότητας. Είτε μέσα από παθιασμένες ιστορίες, είτε μέσα από ομοφυλοφιλικούς δεσμούς, αλλά και menages a trois, η γαλλίδα λογοτέχνης θα κληρονομήσει στις επόμενες γενιές την έννοια της «αυτοδιάθεσης» στη σχέση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο «ελεύθερος» έρωτάς της με τον Ζαν Πολ Σαρτρ που δεν υποτάχθηκε ποτέ στα δεσμά του γάμου.

Σ.Ντε Μποβουάρ:Γεννήθηκε σαν σήμερα.Εζησε, σκέφτηκε, κι ερωτεύτηκε με πάθος

Για τη Σιμόν ντε Μποβουάρ, ο γάμος ήταν ένα κακό αστείο. Παρά το γεγονός ότι δεν παντρεύτηκε ποτέ με τον Σαρτρ (παρά την πρόταση γάμου που της έκανε το 1931), δεν έκαναν παιδιά και δεν έμεναν καν κάτω από την ίδια στέγη, οι δυο τους θα παραμείνουν ερωτικοί και πνευματικοί σύντροφοι μέχρι τον θάνατο του Σαρτρ το 1980, με την ελεύθερη ερωτική τους διευθέτηση, ωστόσο, να σοκάρει τα χρηστά ήθη της εποχής και να φέρνει στην Μποβουάρ τη φήμη της έκλυτης γυναίκας.

Μια γυναίκα του πνεύματος τολμά να κάνει γυμνή φωτογράφιση εκείνη την εποχή...
Μια γυναίκα του πνεύματος τολμά να κάνει γυμνή φωτογράφιση εκείνη την εποχή...

Το ερωτικό τρίγωνο βέβαια ανάμεσα στην ίδια, τον Σαρτρ και την πρώην μαθήτριά της Olga Kosakievicz θα αποτυπωθεί στο χαρτί και θα εκδοθεί το 1943, εγκαθιδρύοντάς τη στη λογοτεχνική κοινότητα της Γαλλίας.

Γεννήθηκε πριν ακριβώς από 108 χρόνια

Γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1908 στο Παρίσι, παιδί μιας αριστοκρατικής, καθολικής οικογένειας. Η τεράστια πατρική βιβλιοθήκη γίνεται από νωρίς καταφύγιο της νεαρής Σιμόν που ασφυκτιά στο αυστηρό πλαίσιο του σχολείου θηλέων όπου φοιτά. Διέξοδος, ο ερωτικός της δεσμός με την Elizabeth Mabille (Zaza), ο αιφνίδιος θάνατος της οποίας το 1929 θα της κοστίσει ιδιαίτερα ψυχικά.

Σ.Ντε Μποβουάρ:Γεννήθηκε σαν σήμερα.Εζησε, σκέφτηκε, κι ερωτεύτηκε με πάθος - εικόνα 3

Η γνωριμία με τον Σαρτρ

Το πάθος της για τη φιλοσοφία την οδηγεί στα έδρανα της École Normale Supérieure, όπου ξεχωρίζει για την ανατρεπτική της σκέψη και το 1921 γνωρίζει τον Ζαν-Πωλ Σαρτρ.

Το 1923 θα βρεθεί σε Λύκειο στη Ρουέν όπου και θα δεχτεί επιπλήξεις για τις απόψεις της σε σχέση με τον περιορισμένο ρόλο της γυναίκας. Το 1940 θα απαλλαχθεί από τα καθήκοντά της λόγω των απόψεων της φιλοναζιστικής κυβέρνησης. Θα καταφέρει πάντως λίγο αργότερα να διοριστεί εκ νέου σε σχολείο, αυτή τη φορά όμως θα είναι γονική καταγγελία για σεξουαλική διαφθορά μαθήτριά της που θα της στερήσει μια για πάντα τη θέση της εκπαιδευτικού (1943): δεν θα επέστρεφε ποτέ στη διδασκαλία, παρά το γεγονός ότι λάτρευε το σχολικό περιβάλλον...

Σ.Ντε Μποβουάρ:Γεννήθηκε σαν σήμερα.Εζησε, σκέφτηκε, κι ερωτεύτηκε με πάθος - εικόνα 4

Συγγραφική (υπερ)παραγωγή...

Η «ηθική περίοδο» της λογοτεχνικής της καριέρας ξεκινά με τη γερμανική κατοχή της Γαλλίας. Γράφει (από το 1941 ως το 1943) το μυθιστόρημα «Το Αίμα των Άλλων» (1945), το οποίο θα χαιρετιστεί ως το σημαντικότερο υπαρξιστικό λογοτεχνικό έργο στα χρόνια της γαλλικής αντίστασης. Την ίδια εποχή γράφει και το πρώτο της φιλοσοφικό δοκίμιο, το «Πύρρος και Κινέας», ενώ συνεχίζει τη συγγραφή με καταιγιστικό ρυθμό, με ένα ακόμη μυθιστόρημα και το μόνο θεατρικό που έγραψε ποτέ. Γράφει, επίσης, μια σειρά διηγημάτων με θέμα τον ρόλο της γυναίκας, τα οποία ωστόσο δεν θα εκδοθούν παρά πολύ αργότερα, το 1979.

Μαζί με τονΣαρτρ συντάχτηκαν με το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, αλλά αποχώρησαν αμφότεροι έπειτα από την Σοβιετική επέμβαση στην Ουγγαρία το 1956 και μετέπειτα στράφηκαν προς τον Μαοϊσμό.

Η ταραγμένη σχέση της με τον κομμουνισμό, θα αποτυπωθεί αργότερα στο περίφημο μυθιστόρημά της «Οι Μανδαρίνοι» (1954). Ωστόσο, η αντίσταση της γαλλικής διανόησης θα φέρει ως αποτέλεσμα την ίδρυση τηε προοδευτικής αριστερής εφημερίδας «Les Temps Modernes» (1945) από την ίδια, τον Σαρτρ, τον Μερλο-Ποντί.

Το 1947 θα γράψει την ηθική πραγματεία «Για μια ηθική της αμφισβήτησης», η οποία παραμένει χαρακτηριστικότατο έργο της υπαρξιστικής ηθικής, όπως προσεγγίζεται από την προοπτική των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων που εκπορεύονται από τις κοινωνικές επιταγές.

Σιμόν ντε Μποβουάρ και Ζαν Πολ Σαρτρ με τον Τσε Γκεβάρα
Σιμόν ντε Μποβουάρ και Ζαν Πολ Σαρτρ με τον Τσε Γκεβάρα

Η ώρα του «Δεύτερου Φύλου»

Δεν είναι, όμως, παρά μόνο «Το Δεύτερο Φύλο» (1949) που θα την καθιερώσει στη συνείδηση του κοινού ως φεμινίστρια και θα τη μετατρέψει σε ζωντανό σύμβολο του γυναικείου κινήματος σε παγκόσμια κλίμακα! Το έργο θα προκαλέσει λυσσαλέες αντιδράσεις τόσο από τη Δεξιά όσο και την Αριστερά αλλά θα γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από το φεμινιστικό κίνημα...

Ως υπαρξίστρια η Μπoβουάρ αποδέχεται την αρχή πως η ύπαρξη προηγείται της ουσίας. Επομένως δεν γεννιέται κανείς γυναίκα, αλλά γίνεται. Η ανάλυσή της εστιάζει στην ιδέα του Άλλου. Η κατασκευή της γυναίκας ως το τυπικό παράδειγμα Άλλου είναι για την Μποβουάρ το θεμέλιο της καταπίεσης των γυναικών.

Σ.Ντε Μποβουάρ:Γεννήθηκε σαν σήμερα.Εζησε, σκέφτηκε, κι ερωτεύτηκε με πάθος - εικόνα 6

Αποχαιρετώντας τον Σαρτρ

Η Μποβουάρ έζησε το 1980 τον θάνατο του ισόβιου συντρόφου της Ζαν-Πολ Σαρτρ:

Όταν στη δεκαετία του ’70, ο Σαρτρ έπαθε εγκεφαλικό και άρχισε να τυφλώνεται, η Μποβουάρ ξεκίνησε να του παίρνει μεγάλες, ατελείωτες συνεντεύξεις για να διασώσει ατόφια την υπέροχη σκέψη του προτού αυτή «κλειδώσει» για πάντα.

Ο Σαρτρ πέθανε το 1980, σε ηλικία 75 ετών. Συντετριμμένη και απαρηγόρητη, τον αποχαιρετά επισήμως στο βιβλίο-φόρο τιμής που γράφει το 1981.Ο λόγος για το «La Cérémonie Des Adieux» (Η Τελετή του Αποχαιρετισμού), μια οδυνηρή εξιστόρηση των τελευταίων χρόνων του Σαρτρ. Δεν ξαναέγραψε ποτέ κάτι άλλο. Αποτραβήχτηκε από τη δημόσια ζωή. Πέθανε από πνευμονικό οίδημα έξι χρόνια αργότερα, στις 14 Απριλίου 1986. Απο τότε αναπαύονται μαζί.

Σ.Ντε Μποβουάρ:Γεννήθηκε σαν σήμερα.Εζησε, σκέφτηκε, κι ερωτεύτηκε με πάθος - εικόνα 7

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΜΟΙΒΗ 04 Δεκ 2020 | 13:06

Κραυγή αγωνίας από 400 Ελληνες τραγουδιστές: Το δωρεάν μας τελείωσε - Ζητούν αμοιβή για τις εμφανίσεις τους σε TV και ραδιόφωνο

Με ανακοίνωση την οποία υπογράφουν 400 τραγουδιστές, το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών ζητάει μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων στο χώρο του ακροάματος.

ΧΙΟΥ ΚΙΖ-ΜΠΙΡΝ 03 Δεκ 2020 | 12:38

Mad Max: Πέθανε ο "κακός" της σειράς ταινιών

Πέθανε ο ηθοποιός που εσάρκωνε το ρόλο του "κακού" στις ταινίες Mad Max

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 03 Δεκ 2020 | 09:20

Ανακαλύφθηκε η "Καπέλα Σιστίνα" της αρχαιότητας στον Αμαζόνιο - Χιλιάδες εντυπωσιακά σχέδια σε γκρεμό οκτώ μιλίων

Η ανακάλυψη που θεωρείται η Καπέλα Σιστίνα της αρχαιότητας κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό για έναν ολόκληρο χρόνο.

ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ 02 Δεκ 2020 | 20:11

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Δάφνη Σκούρα - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η Δάφνη Σκούρα ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, ενώ ήταν μέλος της "Νεολαίας Λαμπράκη".

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΟΣ 30 Νοε 2020 | 15:17

Αποκάλυψη στην Ηλεία - Βρέθηκαν οκτώ αρχαίοι τάφοι σε οικόπεδο

Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδος, στην Ηλεία.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ 30 Νοε 2020 | 13:28

Ιερώνυμος : Απαίτησα να έχω την ίδια μεταχείριση με όλους τους Ελληνες- Δεν θα δεχόμουν κάτι άλλο

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την νοσηλεία του για τον κορονοϊό

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ 28 Νοε 2020 | 09:05

Μυτιλήνη: Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή στο Οβριόκαστρο

Τα ίχνη ενός αρχαίου πολιτισμού και ένα κάστρο που χάθηκε από την πολιορκία των Οθωμανών.

ΘΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ 27 Νοε 2020 | 19:43

Τατόι: Ανοίγουν για πρώτη φορά κιβώτια, κοντέινερ και βαλίτσες της Φρειδερίκης [Εικόνες]

Οι βαλίτσες της Φρειδερίκης παρέμεναν εξαφανισμένες σε ντουλάπες και ερμάρια στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.