Σοφία Βάρη: η κοσμοπολίτισσα επιστρέφει!

Το Μουσείο Γουλανδρή της Ανδρου κάνει μεγάλο αφιέρωμα στη γλύπτρια με έργα της να βρίσκονται στο Hilton της Νέας Υόρκης κι εκθέσεις από το Μόντε Κάρλο έως το Πεκίνο

Σοφία Βάρη: η κοσμοπολίτισσα επιστρέφει!

Είναι Ελληνίδα στην καταγωγή. Γεννήθηκε στη Βάρη Αττικής το 1940 από μητέρα Ουγγαρέζα και πατέρα Ελληνα. Εζησε, όμως, ελάχιστα στην Ελλάδα. Ισως γι’ αυτό, παρ’ ότι κοσμοπολίτισσα στη ζωή της, να βιώνει την ελληνικότητά της ακέραια: η πατρίδα της ενυπάρχει στην σκέψη και στη συνείδησή της και αναδύεται ως μνήμη, ως συνειρμός, ως γνώση διαχρονική και με τρόπο που να λειτουργούν όλες οι ανάγκες της ψυχής.

Το αφιέρωμα στο έργο της διάσημης Ελληνίδας γλύπτριας, Σοφίας Βάρη, θα διαρκέσει από τις 29 Ιουνίου έως τις 28 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Γουλανδρή στην Ανδρο

Η Σοφία Βάρη, η διάσημη Ελληνίδα γλύπτρια που μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Κολομβίας, Γαλλίας, Μονακό και Νέας Υόρκης, η καλλιτέχνιδα που έχει συνδέσει τη ζωή της με έναν από τους μεγαλύτερους γλύπτες του 20ου Μποτέρο, επιστρέφει στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2014.

Από τις 29 Ιουνίου έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2014 θα διαρκέσει το αφιέρωμα στο έργο της Σοφίας Βάρη στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο.

Η Σοφία Βάρη από παραστατική ζωγράφος στα πρώτα της βήματα, στράφηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 στη γλυπτική όπου και διακρίθηκε. Χωρίς να ενταχθεί σε σχολές σκέψεις και κινήματα καλλιτεχνικά, απεξαρτημένη από παγιωμένες αντιλήψεις, αναζήτησε τα δικά της πρότυπα αιώνα, τον Φερνάντο αναφορών που συνέβαλαν στη διάπλαση του δικού της μορφικού και εικονογραφικού κόσμου.

Το αφιέρωμα εκτός από γλυπτά όλων των κατηγοριών και μεγεθών τα οποία θα αποτελέσουν τον άξονα της έκθεσης θα περιλαμβάνει σχέδια, ακουαρέλλες, ελαιογραφίες, ανάγλυφα και κολλάζ καθώς και αντικείμενα μικρογλυπτικής.

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Κουάλα Λουμπούρ

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της, η Σοφία Βάρη τα πέρασε μεταξύ Ελβετίας, Λονδίνου και Ελλάδας. Σπούδασε στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι. Το 1968 κάνει την πρώτη της έκθεση ζωγραφικής στη Woodstock Gallery στο Λονδίνο. Το 1978 αρχίζει τη γλυπτική και τη συνεργασία της με τον Αλέξανδρο Ιόλα με την πρώτη της έκθεση στην Γκαλερί Δεσμός.

Γνωρίζει τον Φερνάντο Μποτέρο. Συγχρόνως διδάσκει ζωγραφική στο στούντιό της φέρνοντας τους μαθητές της να συνεχίσουν τα μαθήματα το καλοκαίρι στο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας της Ανδρου. Το 1990 ξεκινάει τη δημιουργία γλυπτών μνημειακών διαστάσεων. Το 2000 το Hilton της Νέας Υόρκης αγοράζει και τοποθετεί ένα γλυπτό της στην είσοδό του. Παρουσιάζει έκθεση στην πλατεία Κοτζιά, όπου τοποθετείται και παραμένει μέχρι σήμερα το γλυπτό Θησέας.

Επίσης, εκθέτει στο Palazzo de Bricherasio στο Τορίνο. Το 2002 εκθέτει στο Palazzo Vecchio και την Piazza della Signoria στη Φλωρεντία. Το 2004 κάνει αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, στην Piazza Esedra στη Ρώμη και στην Κουάλα Λουμπούρ. Το 2005 την καλεί ο Δήμος του Παρισιού και παρουσιάζει στο Saint-Germain-des-Prés μνημειώδη γλυπτά της. Το 2008, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, εκθέτει στο Confucius Temple και στους κήπους του Μόντε Κάρλο στο Μονακό. Το 2011 εκθέτει τα μνημειώδη γλυπτά της στη Μαδρίτη στο Paseo de la Castellana και στην Καρθαγένη της Ινδίας στην Κολομβία. Η τελευταία μεγάλη της έκθεση ήταν πέρυσι στο μουσείο Πέρα της Κωνσταντινούπολης.

Η «Καμίλ Κλοντέλ της ελληνικής γλυπτικής»

Στο εισαγωγικό κείμενο του καταλόγου της έκθεσης, o επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του Μουσείου, κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης αναφέρει μεταξύ άλλων: «… Ως άλλη Καμίλ Κλοντέλ, υπό διαφορετικές, εξυπακούεται, συνθήκες, η Σοφία Βάρη, κλήθηκε να εξοφλήσει στον εαυτό της το τίμημα των επιλογών της. Το δικαίωμα, δηλαδή, να καταπιαστεί με τα δύσκολα ως γυναίκα. Να δώσει σχήμα και μορφή στην άμορφη μάζα της ύλης. Το πράττει αδιάλειπτα με υπερβάσεις των δυσκολιών και με προτάσεις αισθητικής αρτιότητας και πρωτοτυπίας και την ελευθερία που της προσφέρει η αδέσμευτη λαξευτική και η εν γένει αναπλαστική χειρονομία»

Info: Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουνίου – 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Τηλ.: 210 7252895 – 6

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος, Τηλ. 2282022444, www.goulandris.gr

Circus Act, 2008 Μπρούτζος 41 x 37 x 43 εκ.

L’étendue du silence, 2014 Εποξική ρητίνη Διάμετρος 110 εκ.

Le jour des jours, 2005 Μάρμαρο 48 x 38 x 45 εκ.

banner

Black Space, 2000 Πολύχρωμος μπρούτζος 92 x 59 x 61 εκ.

Rio Claro, 2013 Κολλάζ 58 x 76 εκ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08 Ιουν 2021 | 10:03

Το παλιό Καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν έγινε ένας σύγχρονος χώρος πολιτισμού της Αθήνας - Η πρώτη έκθεση [εικόνες]

Ανοίγει την ερχόμενη Παρασκευή για πρώτη φορά στο κοινό το εμβληματικό κτίριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, ως ο νέος σύγχρονος χώρος πολιτισμού της Αθήνας.

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ 08 Ιουν 2021 | 09:01

Wall Street Journal: Εκθεση "φωτιά" αναφέρει ότι ο κορονοϊός ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο

Έκθεση για την προέλευση του κορονοϊού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση πως ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο στην Ουχάν είναι εύλογη και αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 08 Ιουν 2021 | 06:22

"Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης": Επετειακή έκθεση για τα 96 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής του

Η επετειακή έκθεση για τα 96 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, φωτίζει τις πολλές και διαφορετικές πλευρές της μουσικής και πολιτικής παρακαταθήκης του.

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 07 Ιουν 2021 | 09:14

Η "κόκκινη" Γιάννα Αγγελοπούλου έβαλε "φωτιά" στο παλιό λιμάνι των Χανίων [εικόνες]

Παρουσία της Γιάννας Αγγελοπούλου εγκαινιάστηκε στο παλιό λιμάνι των Χανίων έκθεση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης στην Κρήτη.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 26 Μαϊ 2021 | 10:58

Athens Photo World 2021: Η καρδιά του φωτορεπορτάζ χτυπά στην Ελλάδα

Το Athens Photo World επέστρεψε με εκθέσεις και εκδηλώσεις στην πόλη, αναδεικνύοντας το έργο των σύγχρονων φωτορεπόρτερ της ελληνικής και διεθνούς ειδησεογραφίας.

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 24 Μαϊ 2021 | 12:13

Ανοιχτή για το κοινό η επετειακή έκθεση της Βουλής των Ελλήνων για το 1821

Ανοιχτή στο κοινό είναι από σήμερα Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021, η έκθεση "Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά".

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ 24 Ιουν 2021 | 08:18

Βραδιές κινηματογραφικού καύσωνα: Όλες οι ταινίες πρώτης προβολής στα θερινά σινεμά

Οι πέντε πρεμιέρες και οι επανεκδόσεις που παίζονται εν μέσω καύσωνα στα θερινά σινεμά.

190 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 23 Ιουν 2021 | 13:17

Φεστιβάλ Πέτρας: "Οραματισμοί - Ιωάννης Καποδίστριας" [εικόνα - βίντεο]

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 190 χρόνων από την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, η βραβευμένη μουσική παράσταση του συνθέτη Γιώργου Βούκανου, "Οραματισμοί – Ιωάννης Καποδίστριας" , παρουσιάζεται στις 30 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Πέτρας του Δήμου Πετρούπολης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 23 Ιουν 2021 | 07:43

Φεστιβάλ Αθηνών: Οσα θα δούμε αυτή την εβδομάδα σε Ηρώδειο, Πειραιώς 260 και Επίδαυρο

Ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραστάσεις θεάτρου, μουσικής και χορού παρουσιάζει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αυτή την εβδομάδα στην Πειραιώς 260, στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο.

«Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΙ ΕΣΥ» 21 Ιουν 2021 | 23:24

"You and AI": Μια έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη στο Πεδίον του Άρεως

Φεστιβάλ για την τεχνητή νοημοσύνη, όχι ως μελλοντική πιθανότητα, αλλά ως καθημερινή πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΚΡΙΣΤΙΣ 19 Ιουν 2021 | 11:23

Αντίγραφο της Μόνα Λίζα πωλήθηκε έναντι 2,9 εκατ. ευρώ - Ο πίνακας είναι το αυθεντικό έργο, λέει ο ιδιοκτήτης του

Ο ιδιοκτήτης του, ο έμπορος αντικών Ρέιμοντ Χέκινγκ, ισχυρίστηκε ότι αυτός ο πίνακας είναι το αυθεντικό έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

18 Ιουν 2021 | 15:09

Οι σειρές που βλέπουν περισσότερο οι Έλληνες στο Netflix

Οι πέντε σειρές που στην παρούσα φάση βλέπουν όλοι στην πλατφόρμα streaming.

ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ 17 Ιουν 2021 | 13:45

Βραβεία Ιρις 2021: Ολοι οι νικητές και οι φωτογραφίες από τη λαμπερή βραδιά

Η λαμπερή βραδιά της απονομής των Βραβείων Ιρις 2021, στο θέατρο Αλσος.