Σπάνια αντικείμενα του Λόρδου Βύρωνα βγαίνουν σε δημοπρασία

Τα έργα θα δημοπρατηθούν από τον Οίκο Δημοπρασιών Chiswick Auctions στο South Kensington.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τη διοργάνωση δημοπρασίας μίας ιδιαίτερης συλλογή έργων που σχετίζονται με τη λογοτεχνική, πολιτική και στρατιωτική σταδιοδρομία ενός από τους πιο γνωστούς Άγγλους ρομαντικούς ποιητές, τον Λόρδο Βύρωνα (1788-1824), ανακοίνωσε ο Οίκος δημοπρασιών Chiswick Auctions.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συλλογή συγκεντρώθηκε από έναν Ευρωπαίο γνώστη, ενθουσιώδη συλλέκτη, σε μία περίοδο τριάντα χρόνων και περιλαμβάνει μία μεγάλη συλλογή έργων τέχνης, βιβλίων, προτομών, στρατιωτικών αναμνηστικών, μεταξύ άλλων και κοσμημάτων του Λόρδου Βύρωνα. Η δημοπρασία, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, προσφέρει μία συναρπαστική γνώση για τον Βύρωνα τον συγγραφέα, τον επαναστάτη και μας δίνει μία πρώτη εικόνα της ζωής του για εκτεταμένα ταξίδια, ρομαντικές αναζητήσεις και στρατιωτικές προσπάθειες, κυρίως στη συμβολή του στον αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων.

Τα έργα θα δημοπρατηθούν από τον Οίκο Δημοπρασιών Chiswick Auctions στο South Kensington, 127 Fulham Road SW3 6RT, στο Λονδίνο, στις 27 Φεβρουαρίου 2020.

Ανάμεσα στα κυριότερα αντικείμενα, σύμφωνα με τον Οίκο Δημοπρασιών, είναι ένα εξαιρετικό σύνολο, «Ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Σωτήρος» επί Όθωνος. Ο Σταυρός, ύψους 8,5 εκ., ο Αστέρας ύψους 7 εκ. και μία χρυσή αναμνηστική καρφίτσα με σμάλτο που περιέχει μαλλιά του Βύρωνα, κόσμημα που δόθηκε στον Sir James Emerson Tennant. Η καρφίτσα από Ορεία Κρύσταλλο φέρει επιγραφή «Στη μνήμη» με χρυσούς γοτθικούς χαρακτήρες ενώ η πλάτη έχει αφιέρωση: «Byron από τον Κόμη P. Gamba στον James Emerson, Αθήνα 1825». Ο Κόμης Gamba, ο οποίος ήταν αδελφός της αγαπημένης του Τeresa Guiccioli, γνωστός σύντροφος του Λόρδου Βύρωνα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μεσολόγγι, ενώ ο Sir James Emerson Tennant, ο οποίος πολέμησε στη Μάχη της Ακροπόλεως, ήταν θερμός υποστηρικτής του ελληνικού αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος. Το εν λόγω -πολύ ενδιαφέρον- σετ περιλαμβάνει, επίσης, ένα σύνολο διακριτικών του Μεγάλου Διοικητή για το «Βασιλικό Τάγμα του Ανώτερου Ταξιάρχη», που αποτελείται από ένα παράσημο από χρυσό και σμάλτο, με τη μορφή ενός λευκού σταυρού, που εγγράφεται σε ένα κυκλικό πράσινο στεφάνι δάφνης και δρυός, ενώ στέφεται από ένα χρυσό στέμμα. Το μπροστινό μέρος του σταυρού χαρακτηρίζεται από το κεφάλι, σε προφίλ, του βασιλιά Όθωνα και την ελληνική επιγραφή «Όθων Βασιλεύς Της Ελλάδος». Ένα ασημένιο και χρυσό αστέρα με σμάλτινη διακόσμηση σε μπλε, άσπρο, πράσινο και μία ελληνική επιγραφή, στο πίσω μέρος, είναι υπογεγραμμένο «R & J Garrand & Co. Goldsmiths, to the Queen». Επίσης συμπεριλαμβάνεται το ασημένιο μετάλλιο των αγωνιστών του 1821. Όλο το σετ βρίσκεται στο αυθεντικό κουτί του, με εκτίμηση 8.000-10.000 στερλίνες.

Ένα επίσης ενδιαφέρον αντικείμενο στη δημοπρασία είναι ένα αγγλικό δακτυλίδι Γεωργιανής Εποχής με χαραγμένη επιγραφή με ελληνικούς χαρακτήρες «ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ» από το περίφημο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα «The Maid of Athens», όπου ήταν γραμμένο στο τέλος κάθε σκηνής του ποιήματος του Βύρωνα «Η Κόρη Των Αθηνών Θηρεσία Μακρή». Αυτό είναι κάτι που μας οδηγεί στο να πιστέψουμε ότι αυτό θα μπορούσε να είχε δοθεί ως έμπνευση της αγάπης του Βύρωνα στη Θηρεσία Μακρή, πριν από τον θάνατο του, με χαραγμένη τη μάρκα του κατασκευαστή SR και ενδεχομένως πρόκειται για τον Samuel Reed, London 1823-4.

Ακόμη, ένα αγγλικό ρολόι τσέπης από τον καταξιωμένο ωρολογοποιό George Prior φέρει στην εξωτερική θήκη του το οικόσημο του Λόρδου Βύρωνα, που κατασκευάστηκε στο Λονδίνο στις αρχές του 19ου αιώνα. Το συγκεκριμένο ρολόι συνοδεύεται από ταξιδιωτική θήκη με αρχική εκτίμηση 2.000-3.000 στερλίνων.

Επιπλέον, στη δημοπρασία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται ένας φάκελος με την υπογραφή του Λόρδου Βύρωνα και την προσωπική σφραγίδα του, που απευθύνεται από το χέρι του στον ποιητή Francis Hodgson. Αυτό είναι σφραγισμένο από το ταχυδρομείο στην επάνω δεξιά πλευρά και τοποθετείται μαζί με την προσωπική σφραγίδα κεριού του Λόρδου Βύρωνα ένα τυπωμένο πορτραίτο, κομμένα τμήματα μίας επιστολής στον Hodgson, μαζί με ένα σημείωμα από την Anne Isabella Noel Byron, σύζυγο του Βύρωνα. Ο Λόρδος Βύρωνας και ο Hodgson είχαν διά βίου φιλία ενώ βρίσκονταν στο Kings College, στο Cambridge. Ο Βύρωνας ήταν προπτυχιακός, ενώ ο Hodgson συνεργάτης.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 28 Φεβ 2020 | 09:55
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ Α' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ 28 Φεβ 2020 | 08:18

Σήμερα η κηδεία του Κώστα Βουτσά

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στο Α' Νεκροταφείο στις 11.00.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 28 Φεβ 2020 | 07:09

Πέθανε σε ηλικία 95 χρόνων η συγγραφέας Άλκη Ζέη

Η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων. Την Τρίτη 3 Μαρτίου, στις 12:00, θα τελεστεί η πολιτική κηδεία της από το Α' Νεκροταφείο.

ΠΟΙΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ 27 Φεβ 2020 | 17:04

Στη δέκατη σεζόν του "American Horror Story" ο Μακόλεϊ Κάλκιν

Ο δημιουργός της σειράς Ράιαν Μέρφι ανακοίνωσε τα νέα πρόσωπα, αλλά και αυτά που θα επιστρέψουν

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 27 Φεβ 2020 | 08:31

Νέες ταινίες: Από τον Αγώνα για Δικαιοσύνη μέχρι την Έμμα της Τζέιν Όστιν

Ξεχωρίζουν οι ταινίες "Έμμα", που βασίζεται στο πολυδιαβασμένο ομότιτλο βιβλίο της Τζέιν Όστιν και το αντιρατσιστικό δράμα "Αγώνας για Δικαιοσύνη".

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Φεβ 2020 | 06:57
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ 26 Φεβ 2020 | 19:22

Κώστας Βουτσάς: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του την Πέμπτη

Το τελευταίο αντίο των Ελλήνων στον αγαπημένο ηθοποιό

ΣΑΡΩΣΕ ΜΕ ΤΑ «ΠΑΡΑΣΙΤΑ» 25 Φεβ 2020 | 18:05

Η επιστολή Σκορτσέζε που έδωσε χαρά στον Μπονγκ Τζουν-χο

Στην επιστολή, όπως είπε ο Μπονγκ, ο Σκορσέζε τον προέτρεψε να κάνει ένα διάλλειμα, να ξεκουραστεί και στη συνέχεια να επιστρέψει στη δουλειά.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 25 Φεβ 2020 | 16:01

Συγγενείς, φίλοι, εκπρόσωποι των γραμμάτων "αποχαιρέτησαν" την Κική Δημουλά

Με απόφαση του ΥΠΠΟΑ και του υπουργείου Εσωτερικών, η κηδεία της Κικής Δημουλά έγινε δημοσία δαπάνη

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ 25 Φεβ 2020 | 10:06

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Ανοιχτό από σήμερα με δωρεάν είσοδο

Ανοιχτοί όλοι οι όροφοι που στεγάζουν την μόνιμη συλλογή του μουσείου που συγκροτήθηκε από το 2000.