Σπάνια αντικείμενα του Λόρδου Βύρωνα βγαίνουν σε δημοπρασία

Τα έργα θα δημοπρατηθούν από τον Οίκο Δημοπρασιών Chiswick Auctions στο South Kensington.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σπάνια αντικείμενα του Λόρδου Βύρωνα βγαίνουν σε δημοπρασία

Τη διοργάνωση δημοπρασίας μίας ιδιαίτερης συλλογή έργων που σχετίζονται με τη λογοτεχνική, πολιτική και στρατιωτική σταδιοδρομία ενός από τους πιο γνωστούς Άγγλους ρομαντικούς ποιητές, τον Λόρδο Βύρωνα (1788-1824), ανακοίνωσε ο Οίκος δημοπρασιών Chiswick Auctions.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συλλογή συγκεντρώθηκε από έναν Ευρωπαίο γνώστη, ενθουσιώδη συλλέκτη, σε μία περίοδο τριάντα χρόνων και περιλαμβάνει μία μεγάλη συλλογή έργων τέχνης, βιβλίων, προτομών, στρατιωτικών αναμνηστικών, μεταξύ άλλων και κοσμημάτων του Λόρδου Βύρωνα. Η δημοπρασία, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, προσφέρει μία συναρπαστική γνώση για τον Βύρωνα τον συγγραφέα, τον επαναστάτη και μας δίνει μία πρώτη εικόνα της ζωής του για εκτεταμένα ταξίδια, ρομαντικές αναζητήσεις και στρατιωτικές προσπάθειες, κυρίως στη συμβολή του στον αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων.

Τα έργα θα δημοπρατηθούν από τον Οίκο Δημοπρασιών Chiswick Auctions στο South Kensington, 127 Fulham Road SW3 6RT, στο Λονδίνο, στις 27 Φεβρουαρίου 2020.

Ανάμεσα στα κυριότερα αντικείμενα, σύμφωνα με τον Οίκο Δημοπρασιών, είναι ένα εξαιρετικό σύνολο, «Ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Σωτήρος» επί Όθωνος. Ο Σταυρός, ύψους 8,5 εκ., ο Αστέρας ύψους 7 εκ. και μία χρυσή αναμνηστική καρφίτσα με σμάλτο που περιέχει μαλλιά του Βύρωνα, κόσμημα που δόθηκε στον Sir James Emerson Tennant. Η καρφίτσα από Ορεία Κρύσταλλο φέρει επιγραφή «Στη μνήμη» με χρυσούς γοτθικούς χαρακτήρες ενώ η πλάτη έχει αφιέρωση: «Byron από τον Κόμη P. Gamba στον James Emerson, Αθήνα 1825». Ο Κόμης Gamba, ο οποίος ήταν αδελφός της αγαπημένης του Τeresa Guiccioli, γνωστός σύντροφος του Λόρδου Βύρωνα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μεσολόγγι, ενώ ο Sir James Emerson Tennant, ο οποίος πολέμησε στη Μάχη της Ακροπόλεως, ήταν θερμός υποστηρικτής του ελληνικού αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος. Το εν λόγω -πολύ ενδιαφέρον- σετ περιλαμβάνει, επίσης, ένα σύνολο διακριτικών του Μεγάλου Διοικητή για το «Βασιλικό Τάγμα του Ανώτερου Ταξιάρχη», που αποτελείται από ένα παράσημο από χρυσό και σμάλτο, με τη μορφή ενός λευκού σταυρού, που εγγράφεται σε ένα κυκλικό πράσινο στεφάνι δάφνης και δρυός, ενώ στέφεται από ένα χρυσό στέμμα. Το μπροστινό μέρος του σταυρού χαρακτηρίζεται από το κεφάλι, σε προφίλ, του βασιλιά Όθωνα και την ελληνική επιγραφή «Όθων Βασιλεύς Της Ελλάδος». Ένα ασημένιο και χρυσό αστέρα με σμάλτινη διακόσμηση σε μπλε, άσπρο, πράσινο και μία ελληνική επιγραφή, στο πίσω μέρος, είναι υπογεγραμμένο «R & J Garrand & Co. Goldsmiths, to the Queen». Επίσης συμπεριλαμβάνεται το ασημένιο μετάλλιο των αγωνιστών του 1821. Όλο το σετ βρίσκεται στο αυθεντικό κουτί του, με εκτίμηση 8.000-10.000 στερλίνες.

Ένα επίσης ενδιαφέρον αντικείμενο στη δημοπρασία είναι ένα αγγλικό δακτυλίδι Γεωργιανής Εποχής με χαραγμένη επιγραφή με ελληνικούς χαρακτήρες «ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ» από το περίφημο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα «The Maid of Athens», όπου ήταν γραμμένο στο τέλος κάθε σκηνής του ποιήματος του Βύρωνα «Η Κόρη Των Αθηνών Θηρεσία Μακρή». Αυτό είναι κάτι που μας οδηγεί στο να πιστέψουμε ότι αυτό θα μπορούσε να είχε δοθεί ως έμπνευση της αγάπης του Βύρωνα στη Θηρεσία Μακρή, πριν από τον θάνατο του, με χαραγμένη τη μάρκα του κατασκευαστή SR και ενδεχομένως πρόκειται για τον Samuel Reed, London 1823-4.

Ακόμη, ένα αγγλικό ρολόι τσέπης από τον καταξιωμένο ωρολογοποιό George Prior φέρει στην εξωτερική θήκη του το οικόσημο του Λόρδου Βύρωνα, που κατασκευάστηκε στο Λονδίνο στις αρχές του 19ου αιώνα. Το συγκεκριμένο ρολόι συνοδεύεται από ταξιδιωτική θήκη με αρχική εκτίμηση 2.000-3.000 στερλίνων.

Επιπλέον, στη δημοπρασία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται ένας φάκελος με την υπογραφή του Λόρδου Βύρωνα και την προσωπική σφραγίδα του, που απευθύνεται από το χέρι του στον ποιητή Francis Hodgson. Αυτό είναι σφραγισμένο από το ταχυδρομείο στην επάνω δεξιά πλευρά και τοποθετείται μαζί με την προσωπική σφραγίδα κεριού του Λόρδου Βύρωνα ένα τυπωμένο πορτραίτο, κομμένα τμήματα μίας επιστολής στον Hodgson, μαζί με ένα σημείωμα από την Anne Isabella Noel Byron, σύζυγο του Βύρωνα. Ο Λόρδος Βύρωνας και ο Hodgson είχαν διά βίου φιλία ενώ βρίσκονταν στο Kings College, στο Cambridge. Ο Βύρωνας ήταν προπτυχιακός, ενώ ο Hodgson συνεργάτης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΤΑΘΗ ΛΙΒΑΘΙΝΟΥ 25 Νοε 2021 | 13:09

"Συμφορά από το πολύ μυαλό" στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Οι πρώτες φωτογραφίες της παράστασης

Το Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα θέατρα της αθηναϊκής σκηνής, περνάει στη νέα του εποχή.

ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ 25 Νοε 2021 | 12:55

Θέατρο Σημείο: Ντον Ζουάν σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή - Πρεμιέρα 9 Δεκεμβρίου

Va! Pour l'amour de l'Humanité" | "Εμπρός! Από αγάπη για την Ανθρωπότητα" -Ντον Ζουάν. Πράξη Γ’. Σκηνή 2.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 25 Νοε 2021 | 09:55
ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΝ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 25 Νοε 2021 | 07:29

Τα Χριστούγεννα ζωντανεύουν στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" - Φώτα, στολισμένα έλατα, παγοδρόμιο

Το πρώτο βράδυ του Δεκέμβρη, τα αμέτρητα γιορτινά φώτα ανάβουν, χαρίζοντας τη λάμψη τους στα πλατάνια του Καναλιού και τα στολισμένα έλατα της Αγοράς.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 Νοε 2021 | 18:44

Πέθανε ο πασίγνωστος ηθοποιός στη Γερμανία, Κώστας Παπαναστασίου - Ιδιοκτήτης του εμβληματικού εστιατορίου "Terzo Mondo"

Πέθανε στο Βερολίνο στα 84 του χρόνια ο Κώστας Παπαναστασίου, γνωστός στη Γερμανία ως ηθοποιός και ιδιοκτήτης του φημισμένου ελληνικού εστιατορίου Terzo Mondo.

ΑΠΟ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 24 Νοε 2021 | 12:46

"Εγκάρσιος Προσανατολισμός": Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου έρχεται στη Στέγη

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου, με το νέο του έργο "Εγκάρσιος Προσανατολισμός".

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1991 24 Νοε 2021 | 07:03

Φρέντι Μέρκιουρι: 30 χρόνια από την ημέρα που έφυγε ένας θρύλος...

"Δεν θα γίνω ένας ροκ σταρ. Θα γίνω θρύλος", έλεγε ο Φρέντι Μέρκιουρι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ 23 Νοε 2021 | 20:00

Άρης Σερβετάλης: Τι απαντά σε όσους τον κατηγορούν ότι άφησε άνεργους τους συναδέλφους του

Η πρώτη αντίδραση του Άρη Σερβετάλη μετά τον σάλο για την αποχώρησή του από την παράσταση "Ρινόκερος" - Πότε το ανακοίνωσε στην παραγωγή.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ 23 Νοε 2021 | 18:03

Σάλος με τον ανεμβολίαστο Σερβετάλη που αφήνει άνεργους τους συναδέλφους του- Τον καρφώνουν Καφετζόπουλος, Κοκκινοπούλου

Αν και βαθιά θρησκευόμενος ο Αρης Σερβετάλης δεν έχει πρόβλημα να αφήσει άνεργους τους συναδέλφους του

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣΗΜΑ 23 Νοε 2021 | 17:09

Θεσσαλονίκη: Η "περατζάδα" του Άντι Γκαρσία σε Καμάρα, Ροτόντα και παραλία - Τι δώρο του έκανε πλανόδιος πωλητής

Ο χολιγουντιανός σταρ Άντι Γκαρσία θα επιστρέψει στις ΗΠΑ με μια καλή "γεύση" Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 23 Νοε 2021 | 13:29

"Γυναικείες Ιστορίες": 16 βιογραφικά διηγήματα σε μία παράσταση στο θέατρο Vault - Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά

Το βιβλίο του Γιώργη Μασσαβέτα "Γυναικείες Ιστορίες" που περιλαμβάνει 16 βιογραφικά διηγήματα μεταφέρεται στο θέατρο σε μια ενιαία παράσταση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά.

ΑΠΟ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 23 Νοε 2021 | 13:22

"8 γυναίκες": Η αστυνομική κωμωδία σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, στο θέατρο Αλίκη

"8 γυναίκες", το διάσημο θεατρικό έργο του Γάλλου συγγραφέα Ρομπέρ Τομά, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια από την 1η Δεκεμβρίου, στο θέατρο Αλίκη, με ένα ισχυρό θίασο.

ΑΠΟ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 23 Νοε 2021 | 13:08

"Τρομεροί Γονείς" στο Θέατρο Radar - Ενα έργο για τις οικογενειακές σχέσεις, τον έρωτα, την ατομική ελευθερία

Το έργο του Ζαν Κοκτώ "Τρομεροί Γονείς" ανεβάζει η Αναστασία Παπαστάθη στο θέατρο RADAR σε μια καινούργια προσέγγιση.