Σπάνια ξύλινα αγάλματα ηλικίας 800 ετών βρέθηκαν σε ανασκαφή στο Περού

Βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Chan Chan, μια πόλη που ήταν κάποτε η πρωτεύουσα του βασιλείου Chimu και προηγήθηκε της Αυτοκρατορίας των Ίνκας.

SHARE THIS
0
SHARES

Οι αρχαιολόγοι στο Περού έχουν βρει 20 ξύλινα αγάλματα στον μεγαλύτερο προκολομβιανό χώρο ανασκαφών στην Αμερική όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού Patricia Balbuena.

Τα αγάλματα, τα οποία πλην ενός, ήταν σε καλή κατάσταση, βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Chan Chan, μια πόλη που ήταν κάποτε η πρωτεύουσα του βασιλείου Chimu και προηγήθηκε της Αυτοκρατορίας των Ίνκας. Το Can Chan αποτελείται από 10 ακροπόλεις ή περιτειχισμένα ανάκτορα και βρίσκεται κοντά στη βόρεια περουβιανή σύγχρονη πόλη Trujillo.

 

Τα αγάλματα έχουν ύψος  70 εκατοστά και ήταν ευθυγραμμισμένα σε κόγχες στον τοίχο ενός διαδρόμου διακοσμημένου με ανάγλυφα από πηλό σε ένα κτίριο χιλίων ετών. Ο διάδρομος αυτός ήταν θαμμένος στη γη και ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο. Τα αγάλματα είναι πρόσωπα μαύρα και είναι τα παλαιότερα γλυπτά που έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα στο Chan Chan. Η κουλτούρα Chimu άνθισε μεταξύ 900 και 1450 μ.Χ. στη βόρεια ακτή του Περού και στο απόγειο της, η πόλη Chan Chan, που σημαίνει λαμπερός ήλιος, είχε 30.000 κατοίκους.

Περίπου 500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 50 αρχαιολόγων, εργάζονται σε ερευνητικά και συντηρητικά έργα στο Chan Chan, το οποίο ανακηρύχθηκε παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO το 1986.

 

φωτο: Reuters

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook