Σ.Σόρογκας: ιδού, το ατελιέ μου !

Με αφορμή την έκθεση έργων του που εγκαινιάζεται στον Πόρο, ο Σωτήρης Σόρογκας ανοίγει την πόρτα του σπιτιού και του ατελιέ του στο Παγκράτι. Εκεί όπου πριν απ' αυτόν έζησε ο Ν. Βρεττάκος.

|
SHARE THIS
0
SHARES

 Βρίσκεται στο Παγκράτι σε ένα ήσυχο παράδρομο της Αστυδάμαντος. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά που οδηγούν στην κατοικία του Σωτήρη Σόρογκα, ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με την πινακίδα «Εδώ έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος (1912 – 1991»). Σήμερα στο ισόγειο είναι το σπίτι του Σωτήρη Σόρογκα που, εντελώς τυχαία, βρέθηκε σ' εκείνον από τους απογόνους του του ΄Ελληνα λογοτέχνη.  Τα πνεύματα στο χώρο του πολιτισμού συναντιώνται. Ο καλλιτέχνης μας περιμένει χαμογελαστός στην πόρτα. Το ταξίδι στον κόσμο της τέχνης του ξεκινά...

Σήμερα στο ισόγειο του σπιτιού που έζησε ο Νικηφόρος Βρεττάκος είναι το σπίτι του Σωτήρη Σόρογκα

Τα «Θαλασσινά Ξύλα» και η έκθεση στον Πόρο

  Αφορμή της συνάντησής μας δεν είναι άλλη από την έκθεση με τίτλο «Θαλασσινά Ξύλα» που εγκαινιάζεται το Σάββατο 21 Ιουνίου στη γκαλερί Citronne του Πόρου και επικεντρώνεται στην πιο πρόσφατη ενότητα της δουλειάς του. Στα εκτιθέμενα έργα, ο καλλιτέχνης αποτυπώνει τις ρημαγμένες βάρκες, τα επιπλέοντα ξύλινα απομεινάρια, τα σπασμένα ξύλα στα καρνάγια που ακουμπούν στην άμμο ή στους βράχους – πάντα κοντά στο νερό. Μοναδικό στοιχείο αέναης ζωής και παρουσίας παραμένει το πεδίο του νερού, η αιωνόβιος θάλασσα, η οποία χωρίζει και, ταυτοχρόνως, συνδέει τόπους, χρόνους και νοοτροπίες, καθώς συστεγάζει την αρχή και το τέλος.

  Ο 78χρονος καλλιτέχνης ζωγραφίζει ώρες πολλές με μια ενέργεια ασύλληπτη. Μας ξεναγεί στα χρώματα, στα χώματα που χρησιμοποιεί, στα παλιότερα και νεότερα έργα με κύριο άξονα αναφοράς τις δημιουργίες που θα παρουσιάσει στην γκαλερί του Πόρου. Μας δείχνει τον προσωπικό του χώρο εργασίας, αγκαλιάζει το καβαλέτο του και αφήνεται να μιλήσει για το σήμερα και το χθες της τέχνης του. Ο λόγος του λιτός, βαθιά ανθρώπινος και ουσιαστικός: είναι το απόσταγμα της ζωής και της τέχνης του.

Ο 78χρονος καλλιτέχνης ζωγραφίζει ώρες πολλές με μια ενέργεια ασύλληπτη. Μας ξεναγεί στα χρώματα, στα χώματα που χρησιμοποιεί, στα παλιότερα και νεότερα έργα του

Σ. Σόρογκας: ο καλλιτέχνης που έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην τέχνη

   O Σωτήρης Σόρογκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε ζωγραφική με τον Γ. Μόραλη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ως υπότροφος του ΙΚΥ (1957-1961). Παρακολούθησε επίσης το εργαστήριο Αγιογραφίας της Σχολής από το 1962. Η πρώτη του ατομική έκθεση παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 1972 (Αίθουσα Τέχνης Αθηνών – Χίλτον)· το ίδιο έτος έλαβε ετήσια χορηγία από το Ίδρυμα Ford. Δίδαξε σχέδιο στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1964-2003). Από το 2005 είναι ομότιμος καθηγητής. Μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού θεωρίας της τέχνης Σπείρα και ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού (2010), το 1981 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε του Sao Paulo. Συμμετέσχε, επίσης, στα Ευρωπάλια (1982, Βέλγιο) και στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ζωγραφικής (1989, Cagnes-sur-Mer, Γαλλία). To 2004 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την συνολική προσφορά του στην τέχνη. Το 2010 έξι μεγάλες συνθέσεις του τοποθετήθηκαν στο Σταθμό Λαρίσης του αθηναϊκού Μετρό.

   Η πρώτη έκθεση του Σόρογκα το 1972 ήταν αφιερωμένη στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Σαράντα χρόνια αργότερα, ο Σεφέρης επανέρχεται και σηματοδοτεί και αυτήν την τελευταία έκθεση. Τα «Θαλασσινά Ξύλα» είναι τα «σπασμένα ξύλα από ταξίδια που δεν τέλειωσαν» (Γιώργος Σεφέρης, Μυθιστόρημα, Ι’).

  Την έκθεση «Θαλασσινά Ξύλα» επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Ιουνίου έως τις 30 Ιουλίου, 11-1 μμ και 7-11 μμ καθημερινά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook